En Çok Para Kazandıran Freelance İşler
En çok para kazandıran freelance işler, internette ya da fiziksel ortamda yapılan ve çalışma zamanını kişinin kendisinin belirlediği mesleklerdir. Bu mesleklerde yapılan iş başına para kazanılır. Freelance mesleklerin birçoğu, dijitalleşmenin hız kazanmasıyla ortaya çıkmıştır ancak fiziksel ortamda yapılmasına karşın uzaktan yapılan ve kişiye çok para kazandıran işler de bulunur. Yazımızın devamında en çok para kazandıran freelance işleri öğrenebilir ve bu meslekleri yaparak kazancınızı arttırabilirsiniz.
En çok para kazandıran freelance işler aşağıda sıralanmıştır.
- SEO uzmanlığı
- Web developer (geliştirici)
- Influencerlık
- Grafikerlik
- Tercümanlık
- Stil danışmanlığı
- Sosyal medya uzmanlığı
- Menajerlik
- NFT sanatçılığı
- Müzisyenlik
- Make up artistlik
- Mimarlık
- Avukatlık
1. SEO Uzmanlığı
En çok para kazandıran freelance işler dendiğinde akla ilk gelenlerden biri SEO uzmanlığıdır. SEO uzmanlığı, web sitelerinin Yandex, Google, Bing gibi çeşitli arama motorlarında üst sıralara çıkmasını sağlayan taktikleri uygulayan kişidir.
Arama motoru optimizasyonu (SEO) alanında şirketlere, kurumlara ve web site sahiplerine brief hazırlayan, onları son güncellemeler hakkında yönlendiren SEO uzmanları, dijital dünyada oldukça değerli bir bilgiye sahiptir. Bu nedenle yüksek miktarda kazançlar elde eder.
Örneğin bir SEO uzmanı ayda ortalama 20.000 TL ile 35.000 TL arasında maaş alır. Freelance çalışan bir SEO uzmanının aylık kazancı da bu civardadır.
2. Web Developer (Geliştirici)
Web developer, diğer adıyla web geliştirici, internet sitelerinin kodlamasını yaparak çalışmasını sağlar. Günümüzde bilişim teknolojileri ile ilgili mesleklerin revaçta olduğunu ve her markanın/kurumun vb. bir internet sitesinin olduğunu düşündüğümüzde web developerlara ne kadar ihtiyaç duyulduğunu görebiliriz.
Bazı kurumlar dönemsel olarak çalışacak web developerlara ihtiyaç duyar. Dolayısıyla bu alanda yetkin kişilerle freelance iş yapmak isterler. Bu durum, web site geliştiriciliği alanındaki freelance iş ilanlarının oldukça fazla sayıda olmasını sağlamıştır.
Web developerlar ayda ortalama 25.000 TL ile 50.000 TL arasında maaş alırlar. Freelancer web geliştiricilerin yaptıkları iş başına aldığı para ise ortalama 10.000 TL ile 40.000 TL arasında değişebilir.
3. Influencerlık
Influencerlık; YouTube, Instagram, TikTok gibi en çok kullanılan sosyal medya platformlarında kişinin kişisel gelişim, sağlık, spor, makyaj, yemek, eğitim, seyahat gibi çeşitli konularda paylaşım yaparak para kazanmasıdır.
YouTuberlık, Instagrammerlık, TikTokerlık gibi çeşitli unvanlarla anılan sosyal medya fenomenleri, en çok para kazandıran freelancer işlerin başında gelir diyebiliriz. Çünkü influencerlar ulaştıkları çok sayıda insan ile markaların ilgisini çeker ve büyük markalarla iş birliği yaparlar. Belli bir ücret karşılığında markaların reklamını yaparak yüksek gelir elde ederler.
Örneğin bir influencer; kitlesine, kullandığı platforma ve iş birliği yaptığı markalara göre değişmekle birlikte yaptığı paylaşım başına ortalama 2500 TL ile 100.000 TL arasında kazanç elde eder.
4. Grafikerlik
Grafikerlik, freelance iş sitelerinde en çok karşımıza çıkan ilanlardan biridir. Grafikerler; logo, banner, kampanya, reklam, blog içeriği gibi birçok alanda tasarım yapar.
Grafikerler ve grafik tasarımcıları gerek tam zamanlı olarak gerekse freelancer olarak çalışabilir. Ancak birçok grafiker bu mesleği freelance olarak yapmayı tercih eder çünkü serbest çalışma sistemi, bu kişilere daha çok kazanç sağlar. Örneğin Türkiye’den ayrılmadan yurt dışına iş yaparak dolar ve euro üzerinden para kazanabilirler.
Grafikerler ve grafik tasarımcıları freelance olarak çalıştıklarında iş başına yaklaşık 3000 TL ile 30.000 TL arasında para alırlar.
5. Tercümanlık
Tercümanlık, freelance iş fikirleri arasında en dikkat çekenlerden biridir. İleri seviye yabancı dil bilgisine sahip olan kişiler, bireysel ya da kurumsal tercüman olarak çalışabilir. Üstelik kendini kanıtlamış, alanında yetkin ve deneyimli tercümanlar, mesleklerinde aranan kişi konumuna gelerek iş imkanlarını arttırabilirler.
Tercümanlar, ister film ister kitap ister makale ister bir kişinin konuşması olması fark etmeksizin bir çevirmene ihtiyaç duyulduğu her anda görev alabilirler. Dil öğrenmeye yatkın olan bu kişiler, yeteneklerini paraya çevirerek yüksek kazançlar elde edebilir.
Örneğin tercümanlar, mesleklerini freelance olarak yaptığında iş başına ortalama 2000 TL ile 15.000 TL arasında para kazanabilirler. Elde edilen kazanç; yapılacak işin gerektirdiği emeğe, kapsadığı zamana, birlikte çalışılan kişiye/kuruma göre değişir.
6. Stil Danışmanlığı
Moda ile yakından ilgilenen kişiler için yapması oldukça eğlenceli ve keyifli bir meslek olan stil danışmanlığı da freelance yapılacak işler arasında bulunur. Ünlülerin, fenomenlerin ve tanınmış kişilerin toplum önünde etkili bir imaj sağlaması için çalışan stil danışmanları, işlerini freelance olarak yaptığında genelde daha çok para kazanır.
Birlikte çalışılan kişiye ya da markaya bağlı olarak değişmekle birlikte freelancer bir stil danışmanının iş başına aldığı ücret genelde 10.000 TL ile 50.000 TL arasında değişir. Sektörde tanınan ve sözü geçen bir stil danışmanı ise bu aralığın çok daha üzerinde para kazanabilir.
7. Sosyal Medya Uzmanlığı
Sosyal medya günümüzde bir gelir kapısı haline gelmiş durumda. Öyle ki sadece şirketler değil, bireyler de sosyal medyada belli bir kitleye ulaşarak buradan para kazanmak istiyor. Talep bu kadar fazla olunca sosyal medya uzmanlarına da bolca ihtiyaç duyuluyor.
Sosyal medya uzmanlığı; sosyal medya yönetim araçları kullanarak müşterilerin hesaplarının yönetilmesi, uygun stratejilerin ve dilin belirlenmesi, yüksek etkileşim getirecek içeriklerin oluşturulması, takipçi sayısının arttırılması gibi alanlarda hizmet verir.
Tam zamanlı olarak ya da freelance olarak yapılabilen sosyal medya uzmanlığı, serbest çalışma formatında yapıldığı zaman kişiye proje başına ortalama 15.000 TL ile 50.000 TL arasında kazanç sağlar. Alınan ücreti kişinin deneyimi, çalıştığı firma, sektör ve projenin büyüklüğü gibi faktörler belirler.
8. Menajerlik
Menajerlik; tanınmış kişilerin basın ve halkla ilişkiler faaliyetlerini yürütmek, imaj yönetiminden sorumlu olmak ve bu kişilerin tanınmasında görev almaktır. Menajerler, bu işleri bir ajansa bağlı olarak yapabilecekleri gibi kendi işlerini kurarak freelancer pozisyonunda da görevlerini sürdürebilir.
Menajerler bir ajansa bağlı çalıştıklarında genelde daha düşük maaş alır ancak serbest olarak çalıştıklarında kazançları kendilerine kaldığı için aylık 25.000 TL ile 90.000 TL arasında maaş alabilirler.
9. NFT Sanatçılığı
NFT, yani Non-Fungible Token, son dönemde kripto piyasasının güçlenmesiyle birlikte öne çıkan bir alan olmuş ve sanat dünyasını da etkilemiştir. Birçok sanatçı, ürettiği görsel ya da işitsel sanat eserini NFT’ye çevirip dijital ortamda satarak normalde çok daha yüksek kazanç elde etmektedir.
Örneğin bir NFT sanatçısı, ürettiği eser başına ortalama 100.000 TL ile 25.000.000 TL arasında para kazanabilir. NFT sanatçıları, eserlerini yurt dışında da satabildiği için oldukça yüksek ücretler alır.
10. Müzisyenlik
Müzisyenlik, dinleyicilere hitap ettiği takdirde en çok kazandıran freelance işler arasında gösterilebilir. Müzisyenler evde kendi kayıt odalarını kurup yaptıkları müzikleri kaydedebilir; Spotify, Apple Music gibi platformlara yükleyebilir. Başarılı bir PR uzmanı ile çalıştığı takdirde büyük kitlelere ulaşabilir ve yaptığı müzikten yüksek kazançlar elde edebilir.
Ayrıca barlarda ve restoranlarda şarkı söyleyerek de serbest bir şekilde para kazanabilirler. Örneğin bir müzisyen yaptığı müziğe, dinleyici kitlesine, verdiği konserlere, şarkılarının dinlenme sayısına vs. bağlı olarak ayda ortalama 12.000 TL ile 300.000 TL arasında kazanç elde edebilirler.
11. Make Up Artistlik
Make up artistlik, diğer adıyla makyaj sanatçılığı; film ve dizi setleri, televizyon programcılığı, güzellik ve bakım merkezleri gibi birçok alanda ihtiyaç duyulan bir meslek. Makyaj yapmaya ilgi duyan ve bu alanda yetenekli olan kişiler, ek eğitimler alıp kendilerini geliştirerek make up artist olabilir.
Make up artistler özellikle ünlülerle ve fenomenlerle bireysel olarak çalıştıklarında çok daha yüksek ücretler kazanabilirler. Mesela bir make up artist, proje ya da iş başına ortalama 10.000 TL ile 200.000 TL arasında ücret alabilir.
12. Mimarlık
Mimarlık, sanılanın aksine freelance yapılacak meslekler arasında bulunur. Bu mesleği icra eden kişiler, bir inşaat ya da mimarlık firmasına bağlı çalışabilecekleri gibi serbest olarak projelerde de çalışabilir.
Mimarlar proje ya da çizim başına yaklaşık 30.000 TL ile 500.000 TL arasında para alabilirler. Dolayısıyla bu meslek, en çok kazandıran freelance işler arasında gösterilir.
13. Avukatlık
Avukatlar çoğunlukla bir büroya bağlı olarak çalışır fakat serbest olarak da bu mesleği yapmak mümkündür. Mesleki deneyimi yüksek avukatlar, bir ofise bağlı olarak çalışıp daha az para kazanmak yerine serbest olarak iş alıp davadan elde edilen gelirlerle geçimini sağlayabilir.
Özellikle icra ve boşanma davaları için oldukça uygun olan freelance avukatlık, kişiye dava başına ortalama 20.000 TL ile 2.000.000 TL arasında para kazandırır.
Freelance İş Nasıl Yapılır?
Freelance iş yapmak isteyen kişilerin freelancer olarak çalışmak için uygun bir mesleğe sahip olması ve bu alanda yayımlanan iş ilanlarına başvurup olumlu yanıt alması gerekir. Örneğin belli bir ofis ortamında çalışmaya gerek kalmadan yapılan meslekler, freelance olarak yapılabilir.
Freelance iş yapmak için bu alanda ilanların yayımlandığı Türkiye menşeli ve yabancı sitelere başvuruda bulunmak mümkündür. Türk ve yabancı güvenilir freelancer iş siteleri şunlardır:
- Bionluk
- Fiverr
- Freelancer.com
- Upwork
- Armut
- Guru
- İşim Düştü
- Crowded
- Nexxt
- Sanal İşçi
- Toptal
- Hızlı Uzman
- PeoplePerHour
- Uzman Kirala
- Aquent
Freelance Yapılabilecek İşler Nelerdir?
Freelance yapılabilecek işler aşağıda sıralanmıştır.
- Hayvan bakıcılığı
- Organizatörlük
- Emlakçılık
- Muhabirlik
- Video editörlüğü
- Yoga eğitmenliği
- Fotoğrafçılık
- Gizli müşteri
- Aşçılık
1. Hayvan Bakıcılığı
Hayvan bakıcılığı, özellikle hayvanları seven, onların dilinden anlayan ve hayvan bakımı konusunda bilgili kişiler için uygun bir meslektir. Hayvan bakıcılığı, günün belirli saatlerinde yapılabileceği gibi dönemsel olarak tam zamanlı da yapılabilir.
Freelance meslekler arasında en eğlenceli işlerden biri olan hayvan bakıcılığı, aynı zamanda ek gelir sağladığı için sıkça tercih edilen alanlardan biri. Örneğin hayvan bakıcıları günde ortalama 250 TL ile 1000 TL arasında ücret kazanarak ek gelir sahibi olabiliyor. Alınan ücret, kişinin çalıştığı semte, patronuna ve baktığı hayvan sayısına göre değişebiliyor.
2. Organizatörlük
Organizatörlük, son dönemde gittikçe popülerleşen bir meslek haline geldi. Özellikle nişan, düğün, kına organizasyonları yapan kişiler normalde yaptıkları işten çok daha yüksek paralar kazanmalarını sağladığı için kendi mesleklerini bırakıp organizatörlüğe başlıyor.
İster belli bir organizasyon firmasına bağlı olarak ister bireysel, freelance yapılacak işler arasında bulunan organizatörlük, yapılan etkinlik başına ortalama 2000 TL ile 10.000 TL arasında gelir elde etmeyi sağlıyor. Aylık maaş üzerinden hesapladığımızda ise rakam asgari ücretin kat kat üstüne çıkmakta.
3. Emlakçılık
Emlakçılık, en çok kâr getiren ve serbest meslek olarak yapılabilecek işlerden bir diğeridir. Ev veya arsa almak isteyen kişileri yönlendiren emlakçılar, satış ve iletişim becerilerini geliştirdikleri takdirde bir emlak ofisine bağlı çalışanlardan daha çok para kazanabilir.
Bir emlakçı, freelance çalışma ile ayda ortalama 10.000 TL ile 50.000 TL arasında kazanca sahip olabilir.
4. Muhabirlik
Gündem, magazin, spor, siyaset, kültür-sanat gibi birçok alanda freelance muhabirlik yapmak mümkün. Serbest muhabir olarak çalışmak için ise kişinin alanında deneyimli bir gazeteci olması, haber kaynaklarının kuvvetli olması ve haberlerini yayımlayabileceği bir mecranın olması gerekir.
Serbest muhabirler hazırladıkları haber metnini, fotoğraflarını ve videolarını anlaştıkları haber ajansına, haber programına/kanalına ya da ilgili kurumun web sitesine göndererek yayımlatabilir ve gönderdikleri haber başına para kazanabilirler.
Freelancer muhabirler haber başına ortalama 300 TL ile 10.000 TL arasında ücret kazanabilir. Burada haberi hazırlayan kişinin medya sektöründe ne kadar tanınır biri olduğu, haberin ne kadar değerli olduğu, yayıncı medya kuruluşu gibi faktörler etkilidir.
5. Video Editörlüğü
Video editörlüğü, freelancer internet işleri arasında en popüler olanlardan biridir. Video editörleri, video editleme programları kullanarak videoların kurgu, ses tasarımı, montaj gibi işlemlerini yerine getirir. Bu işlemlerin sonucunda sosyal medya, reklam, web sitesi, kampanya, sinema gibi çeşitli alanlarda kullanılan videolar üretilmiş olur.
Video editörleri, görevlerini freelance olarak yaptıklarında proje başına para kazanmış olurlar ve yaptıkları video başına yaklaşık 500 TL ile 20.000 TL arasında ücret kazanırlar.
6. Yoga Eğitmenliği
Yoga, günlük yaşamın ve iş stresinin fazla olmasıyla en çok talep gören alanlardan biri haline geldi. Özellikle büyük şehirlerde yoga eğitmenlerine duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Yoga eğitmenlik eğitimi alarak kendini geliştiren kişiler, ister bireysel hocalık yaparak ister bir yoga merkezine bağlı olarak ders verebiliyor.
Yoga eğitmenleri freelance iş yaptıklarında seans başı ortalama 500 TL ile 2000 TL aralığında ücret alıyor.
7. Fotoğrafçılık
Fotoğrafçılık, bir stüdyoya bağlı olarak yapılabileceği gibi freelance olarak da yapılabilen bir meslek. Hatta bu mesleği freelancer olarak yapmak, kişinin kazancını arttırmasını sağlayabiliyor.
Fotoğrafçılar etkinliklerde, haber merkezlerinde, markalarda, stüdyolarda, film yapım şirketlerinde, çeşitli medya kuruluşlarında (dergi, televizyon kanalı, sosyal medya kanalları) ya da bireysel bir şekilde serbest olarak çalışabiliyor.
Freelancer olarak fotoğrafçılık mesleğini yapan kişiler, çektikleri fotoğraf ya da proje başına para kazanabiliyor. Örneğin çektiği fotoğrafları stok fotoğraf sitelerine yükleyip fotoğraf başına ortalama 50 TL ile 3000 TL arasında kazanan kişiler, proje başına ise yaklaşık 5000 TL ile 25.000 TL arasında para alabiliyor.
8. Gizli Müşteri
Gizli müşteri, bağlı olduğu marka, firma ya da kurumun hizmet verdiği mağaza, restoran vb. yerlerde müşteriymiş gibi davranarak eksikleri, hataları tespit eden kişidir. Şirketlerin ve kurumların kendini geliştirmesi için gizli müşteriye ihtiyacı vardır. Bu kişiler, genellikle tam zamanlı olarak istihdam edilmez ve yarı zamanlı ya da freelancer çalışma sistemiyle istihdam edilir.
Gizli müşteriler yaptıkları iş başına yaklaşık 500 TL ile 15.000 TL arasında para alır. Ek gelir elde etmek isteyenler için oldukça ideal bir iştir.
9. Aşçılık
Mutfaktaki hünerlerini paraya çevirmek isteyen kişiler için aşçılık oldukça uygun bir iştir. Aşçılık; sanılanın aksine bir restorana, kafeye vs. bağlı kalmadan da yapılabilir. Örneğin kişi, sosyal medyada açtığı bir hesap üzerinden yemek siparişi alabilir ve evde hazırladığı yiyecekleri kargo yoluyla gönderebilir.
Serbest çalışma sisteminde aşçılar, yaptıkları iş başına ortalama 2500 TL ile 10.000 TL arasında para kazanır. Kazandıklarını bir restoran/kafe sahibi ile paylaşmadıkları için daha kârlıdırlar.
İnternette Freelance Yapılabilecek İşler Nelerdir?
İnternette freelance yapılabilecek işler şunlardır:
- Online öğretmenlik
- Metin yazarlığı
- Redaktörlük
- Dijital pazarlama uzmanlığı
- Oyun oynamak (gamerlık)
- Web tasarım uzmanlığı
- Online psikologluk
- Logo tasarımcılığı
- Affiliate pazarlamacılık
- e-Ticaret danışmanlığı
1. Online Öğretmenlik
Online öğretmenlik, sahip olduğu bilgi birikimini internet üzerinden ders vererek öğrencilere aktarmak ve bunun karşılığında para kazanmaktır. Online öğretmenler; YouTube, Vimeo ya da kişisel web sitesi gibi mecralarda ders anlatıp para kazanabilirler. Hatta çeşitli markalarla reklam iş birliği yaptıklarında kazançları daha da artar.
Ancak bir online eğitim sitesinde de bu mesleği yapabilirler. Örneğin Boğaziçi Enstitüsünde eğitmen olmak için başvuruda bulunup ders anlatabilirler. Böylece ek kazanç elde edebilir ve kendi alanlarında tanınmış biri haline gelebilirler.
Online öğretmenler serbest bir şekilde çalıştıklarında ortalama 3000 TL ile 18.000 TL arasında para kazanabilirler. Alınan ücret, kişinin çalıştığı platforma, hazırladığı eğitimin uzunluğuna ve içeriğine göre değişir.
2. Metin Yazarlığı
Metin yazarlığı, online freelance iş fikirleri arasında en çok tercih edilenlerden biridir. Yazı yazarak para kazanmak için birçok site vardır. Bu sitelerde freelance olarak çalışmak mümkündür. Ancak genelde bir firmaya bağlı olarak freelance blog, makale, içerik ya da metin yazarlığı yapmak, kişiye daha çok kazanç getirir.
Freelance çalışma ile bir metin yazarı, yazdığı makale başına ortalama 100 TL ile 5000 TL arasında ücret alabilir. Ücret, genellikle kişinin yazdığı kelime sayısına göre belirlenir. Genelde freelancer içerik/metin yazarları 100 kelime için 150 TL alır ancak daha düşük ya da yüksek ücret veren siteler de vardır.
3. Redaktörlük
Redaktörlük de tıpkı metin yazarlığı gibi freelance iş sitelerinde sıklıkla ilanları olan bir meslektir. Redaktörler, çeviri metinlerin ya da Türkçe yazıların dil bilgisi ile imla kurallarına uyup uymadığını kontrol eder.
Bu meslek, online ortamda yayımlanan içerikler için ya da basılı bir kitap, dergi vs. üzerinde yapılabilir. Çok kârlı bir iş olmasa da redaktörlük, kişiye iş başına yaklaşık 50 TL ile 500 TL arasında kazanç getirir.
4. Dijital Pazarlama Uzmanlığı
Dijital pazarlama uzmanlığı, bilgisayardan yapılacak işler arasında en popülerlerinden biridir. e-Ticaret firmalarında, çeşitli içerik ve blog sitelerinde yapılabilen dijital pazarlama uzmanlığı, bir firmaya bağlı kalmadan yapıldığında kişiye daha çok kazanç getirir.
Özellikle alanında deneyimli olan ve sektörde tanınan dijital pazarlama uzmanları, yüksek maaşlar alabilir. Dijital pazarlama uzmanlığı, serbest çalışma ile yapıldığı zaman proje başına 5000 TL ile 45.000 TL arasında para kazanmayı sağlar.
5. Oyun Oynamak (Gamerlık)
Freelance internetten iş yapmak için en eğlenceli yollardan biri de oyun oynayarak para kazanmaktır yani gamerlıktır. Özellikle Z kuşağının yoğun ilgi gösterdiği bir alan olan dijital oyunlar, adeta yeni bir gelir kapısı niteliğinde. Dijital oyunlarda rakibini yenen, seviye (level) atlayıp gerekli item’ları (oyunlarda kullanılan malzemeler) kazanan ve başkalarına satan kişiler gerçek para kazanabiliyor.
Eğlenerek para kazanmak isteyen birçok kişinin tercihi olan gamerlık, birim iş başına ortalama 200 TL ile 10.000 TL arasında ücret elde etmeyi sağlıyor.
6. Web Tasarım Uzmanlığı
Web tasarım uzmanlığı, yazılım bilen kişilerin en çok tercih ettiği online freelance iş olarak gösterilebilir. Çünkü birçok marka, kişi ya da kurumun bir web sitesine ihtiyacı oluyor ve bu noktada siteyi en iyi şekilde tasarlayan web tasarım uzmanlarına iş düşüyor.
Web tasarım uzmanları yaptıkları proje başına yaklaşık 5000 TL ile 60.000 TL arasında ücret alabiliyor.
7. Online Psikologluk
Online terapi, pandemiyle birlikte yaygınlaşan bir hizmet haline geldi. Her ne kadar fiziksel terapinin yerini tutmasa da terapiye gitmek için yeterli olanağı olmayan kişiler, psikolog/psikolojik danışman ile online ortamda görüşmeyi tercih edebiliyor.
İnternetten freelance yapılabilecek işler arasında yer alan online psikologluk, bir mobil uygulamaya bağlı olarak ya da serbest çalışma şeklinde yapılabiliyor. Online psikologlar, seans başına ortalama 300 TL ile 5000 TL arasında ücret alıyor. Bir uygulamaya/ofise bağlı çalışan psikologlar bu ücretin bir kısmını çalıştıkları yere iletirken tamamen serbest çalışan psikologlar kazancın tamamına sahip oluyor.
8. Logo Tasarımcılığı
Logo tasarımcılığı, online freelance iş fikirleri arasında ücreti en yüksek olanlardan biri. Şirketlerin ya da kurumların marka imajını yansıtacak logoları hazırlayan bu kişiler, yaptıkları iş başına ortalama 1000 TL ile 10.000 TL aralığında para kazanabiliyor.
Logo tasarımının bu kadar pahalı olmasının nedeni ise marka kimliğini temsil etmesi. Ayrıca logo, bir marka tarafından uzun süre boyunca kullanılan bir sembol olduğu için de tasarımı pahalı olan bir şeydir.
9. Affiliate Pazarlamacılık
Affiliate pazarlamacılık, yapılan satışlardan komisyon kazanmaktır. Örneğin kendi sitenizde veya sosyal medya hesabınızda bir ürünü önerdiğinize dair bir içerik yayımladınız. İçeriğe ürünün Trendyol linkini eklediniz. Ziyaretçiler o linke her tıklayıp ürünü satın aldığında Trendyol tarafından size de belli bir ücret verilecektir. Böylece ek gelir elde etmiş olacaksınız.
Affiliate pazarlamacılık; ürünün fiyatına, komisyon miktarına, tıklama ve dönüşüm oranı gibi çeşitli verilere bağlı olarak ortalama 200 TL ile 5000 TL arasında değişir.
10. e-Ticaret Danışmanlığı
e-Ticaret danışmanlığı, internette freelance yapılabilecek işler arasında bulunan bir diğer meslektir. e-Ticaret danışmanları, sorumlu oldukları e-Ticaret sitelerinin hedef kitleye ulaşması, satışlarını arttırması, satış stratejisini belirleyip uygulaması gibi birçok aşamadan sorumludur.
Günümüzde oldukça popüler bir meslek olan e-Ticaret danışmanlığı, freelancer olarak yapıldığı zaman kişiye proje başına yaklaşık 15.000 TL 80.000 TL arasında kazanç getirir.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023