Menajer Nasıl Olunur? Menajer Ne İş Yapar?
Menajer olarak çalışmak için özel olarak bir bölümden mezun olma şartı bulunmamaktadır. Bu meslekte deneyim sahibi olmaya ise oldukça önem verilmektedir. Menajer; birlikte çalışılan ünlülerin iş anlaşmalarını yapmak, onlar için imaj oluşturmak ve ilişkilerini düzenlemek gibi çeşitli sorumluluklara sahiptir.
İçindekiler
Menajer Nedir?
Menajer; bir organizasyon veya bireyin işlerini, projelerini veya kariyerini yönetme amacıyla görev yapan kişiye verilen mesleki unvandır. Bu kişiler genellikle sanatçılar, sporcular, müzisyenler, oyuncular, yazarlar ve diğer yetenekli kişiler için çalışırlar. Menajerler; müşterilerinin hem çıkarlarını korumak hem de onların hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için stratejiler geliştirir, pazarlama çalışmalarını yönetir, sözleşmeleri müzakere eder ve finansal konularda danışmanlık yapar.
Menajerler, müşterilerinin kariyerlerini ileriye taşımak için güçlü ilişkiler kurarak uygun fırsatlar ararlar. Aynı zamanda müşterilerinin zamanlarını ve kaynaklarını etkin bir şekilde yönetmelerine yardımcı olurlar. Müşterilerinin genel başarılarını ve ünlerini artırmak için profesyonel bir ekip oluşturan menajerler; müşterilerinin günlük işlerini takip ederek yüklerini azaltmalarına yardımcı olurlar.
Menajer Ne İş Yapar?
Menajer; sanatçılar, sporcular, müzisyenler, oyuncular, yazarlar ile diğer yetenekli kişilerin işleri ve kariyerlerini yönetmekle sorumludur.
Menajer; müşterilerinin kariyer planlarını oluşturur, kariyer planlarına yönelik stratejiler geliştirir, müşterilerinin yeteneklerine ve amaçlarına yönelik uygun projeler yürütür. Ayrıca müşterilerinin ilgi alanları ve hedeflerini göz önünde bulundurarak onlar için uygun iş fırsatları ararlar. Menajerler, uygun iş fırsatları ile karşılaşılması durumunda müşterileri adına ilgili sözleşmeleri düzenler ve onların çıkarlarını korumaya çalışır.
Aynı zamanda müşterilerinin tanınırlığını arttırma amacıyla pazarlama ve tanıtım çalışmaları yürüten menajerler; medya ilişkilerini yönetir, çeşitli etkinliklere katılım sağlanmasını organize eder, reklam ve tanıtım faaliyetlerini planlar. Müşterilerinin mali konularında danışmanlık hizmeti de veren bir menajer, gelir ve giderleri gözlemleyerek mali planlama alanında müşterilerine yardımcı olur.
Menajer Olma Şartları Nelerdir?
Menajer olma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Basın ve halkla ilişkiler alanında bilgi sahibi olmak
- Menajerlik hizmetlerine hakim olmak
- Görev yapılan sektör hakkında bilgi sahibi olmak
- Etkili iletişim becerilerine sahip olmak
- Güçlü organizasyon becerilerine sahip olmak
- Esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmek
- Kriz yönetimi alanında başarılı olmak
Menajer Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Menajer olmak için belirli bir eğitim kriteri bulunmamaktır. Ancak alanında başarılı bir menajer olmak isteyen kişilerin Halkla İlişkiler veya Reklamcılık gibi bölümlerden mezun olmaları avantajlı bir durum olacaktır.
Aynı zamanda katılım sağlanan İmaj Yönetimi Eğitimi ve Etkili İletişim Teknikleri Eğitimi gibi eğitim programları sayesinde sertifika sahibi olunması kişinin mesleki becerilere sahip olduğunu kanıtlamasına yardımcı olacaktır.
Menajer Maaşları Ne Kadar?
Menajerin maaşı 17.500 TL ile 32.000 TL aralığındadır.
Menajer maaş aralığını belirleyen etkenler arasında çalışanın birlikte çalıştığı kişi ve o kişinin ne kadar tanınan biri olduğu, görev yaptığı iş yeri, alanındaki deneyimi vb. yer alır. Menajerler mesleğin ilk yıllarında 17.500 TL civarında maaş alır fakat ilerleyen dönemde maaşları 32.000 TL’ye kadar çıkabilir.
Menajer Emeklilik Şartları Nelerdir?
Menajer 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlaması durumunda 7000 gün prim ödeme şartını yerine getirip yaş kriterini de sağlayarak emekli olabilir. Bu kategoride yer alan kişiler için sigortalılık süresi önemli olmamakla birlikte kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilir. Menajer 1 Mayıs 2008’den sonra işe başlaması durumunda ise 7200 gün prim ödeme şartını sağlayıp yaş kriterini de yerine getirdikten sonra emekli olabilir. Bu grup yer alan erkekler 60-65 yaş aralığında, kadınlar ise yine 58 yaşında emekli olmaktadır.
Yurt Dışında Menajer Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında menajer olmak için basın ve halkla ilişkiler alanında detaylı bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Aynı zamanda bu alanda mesleki deneyim kazanılması kişinin yurt dışında yapacağı iş başvurularında ön plana çıkmasına yardımcı olacaktır.
Bu şartları karşılayan ve gidilmesi planlanan ülkenin ana dilini iyi seviyede bilen menajerler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır. Bu süreçte çeşitli sertifika programlarına katılım sağlamak ve uluslararası geçerliliği bulunan sertifikalara sahip olmak ise yurt dışında menajer olarak çalışmak isteyen kişilerin avantaj elde etmesini sağlayacaktır.