SEO Nedir?
SEO (Search Engine Optimization), arama motoru optimizasyonu demektir. SEO, insanların arama motoru ile yaptığı aramalar sonucunda ürünün, hizmetin veya işletmenin görünürlüğünün arttırılmasına yönelik yapılan çalışmalardır.
SEO çalışmaları sayesinde dijital alanda üretilen içeriklerin arama motorlarında üst sıralara çıkması sağlanır. Çünkü arama motorları kullanıcıların yaptığı aramalar sonucunda daha başarılı sonuçlar almasını ister ve bu yüzden bazı kurallar belirlemiştir. İşte bu kurallara uygun yazılan makaleler SEO uyumlu olduğu için arama motorlarında daha başarılı sıralamalar elde edebilir.
SEO Ne İşe Yarar?
SEO, kullanıcıların arama motorlarında yaptığı sorgular sonucunda daha etkin sonuçlar almasını sağlar. SEO çalışması sayesinde içerik, arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde eder ve web sitesinin ziyaretçi oranı artar.
Arama motorları üzerinden bir sorgu yapıldığında karşımıza çok sayıda sonuç çıkar. Bu durumda öne çıkmasını istediğimiz içeriğin arama sonuçlarında ilk sıralara çıkması için SEO çalışmaları yapılır. Oluşturulan içerikte SEO uyumunun sağlanmaması, arama motorlarının içeriğe öncelik vermemesine neden olacaktır. Uyumun sağlandığı içerikler ise daha geniş kitlelere ulaşacaktır.
SEO Neden Önemlidir?
SEO, web sitelerinin oluşturduğu içeriklerin arama motorlarında üst sıralara çıkmasını sağlamak için önemlidir. Sitenin ziyaretçi sayısını yükseltmek, trafiğini geliştirmek, marka bilinirliğini arttırmak ve dolayısıyla internet sitesinin daha çok para kazanmasını sağlamak için SEO çalışması yapmak önemlidir.
SEO uyumunun sağlandığı yazılara erişebilen ziyaretçi sayısı, uyumun sağlanamadığı yazılara oranla daha yüksek olacaktır. Çünkü arama motoru SEO uyumlu içeriği daha üst sıralara koyacaktır ve bu sayede kişilerin siteye ulaşım oranı artacaktır. Tüm bunlar sitenin ziyaretçi sayısını yükseltecek ve dolayısıyla sitenin daha fazla kişi tarafından tanınmasını ve daha çok para kazanmasını sağlayacaktır.
SEO Uyumlu İçerik Nedir?
SEO uyumlu içerik, arama motorlarında üst sıralara çıkmak için belirlenen kurallara uygun olarak hazırlanan içeriktir. SEO uyumlu içerik yalnızca yazıdan ibaret değildir, görsel ve videolar da SEO uyumlu içerik kapsamında ele alınır.
SEO uyumu belirli kurallarla sağlanır ve bu kurallara uyum sağlandığı ölçüde başarı yakalanır, başarı oranı yükseldikçe sitenin ziyaretçi sayısı da yükselecektir. Dolayısıyla bir internet sitesinin dijital dünyada var olabilmesi için SEO çalışması yapmaya özen göstermesi gerekir.
SEO Uyumlu İçerikte Neler Olmalıdır?
SEO uyumlu içerikte şunlar olmalıdır:
- Ana başlık (Heading)
- Metin
- Ara başlık
- Görsel ya da video
1. Ana Başlık (Heading)
Ana başlık seçimi, başlığın okuyucunun dikkatini çekecek ilk faktör olmasından dolayı oldukça önemlidir. Ancak SEO açısından bakıldığında ana başlığı yani H1’i seçerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.
Ana başlığın mutlaka yazının anahtar kelimelerine uygun olması ve aranma hacminin yüksek olması gerekir. Yani insanların en merak ettiği ve dolayısıyla Google, Yandex gibi arama motorlarında en çok arattığı kelimeler ana başlığı seçerken rehber olacaktır.
2. Metin
SEO uyumlu içerik oluşturulurken öncelikle dikkat edilmesi gereken konulardan biri, seçilen içeriğin özgünlük taşımasıdır. Konuyla ilgili oluşturulacak metnin başka bir siteden kopyalanmaması gerekir. Yazılan içerik başka bir içerikle aynı konuya sahip olabilir fakat farklı araştırmalarla ve farklı cümlelerle yazılmış olması, o içeriği özgün kılar. Başka içeriklerden kopyalanan yazılar, arama motorları tarafında düşük sıralamalar elde etmeye neden olabilir.
Metinde anahtar kelimelerin doğru ve yeterli kullanılmış olması, SEO uyumlu içerik oluşturmak için oldukça önemli bir yere sahiptir. Anahtar kelimelerin olması gereken düzeyde kullanılmamış olması ve paragraflara ölçülü bir biçimde dağıtılmaması, SEO uyumunu olumsuz etkileyecektir.
Aynı zamanda içerik hazırlanırken metnin uzunluğu ve kısalığı da anahtar kelime kullanımı gibi içerik için oldukça önemli bir konumdadır. En az 400 kelimeden oluşan metinler, arama motorlarında kısa metinlere göre daha iyi sonuçlar almayı sağlayacaktır. Ancak içerik oluşturulurken konu olması gerekenden daha fazla uzatılmamalı ve aynı cümlelerin tekrarından uzak durulmalıdır. Aksi takdirde metnin gereğinden fazla uzun olması, yazının yeterli düzeyde SEO uyumlu olmasına engel olabilir.
SEO uyumlu içerik oluştururken metnin konusunu da iyi belirlemek gerekir. Bu noktada makale konusu bulmak için etkili öneriler incelenebileceği gibi web sitesinin genel olarak hangi alanda hizmet verdiği de gözden geçirilmelidir. Örneğin bir e-ticaret sitesinde satılan ürünlerle ilgili yazı yazılabilir ancak bir blog sitesinde sitenin sahip olduğu kategorilere göre yazı yazılabilir.
3. Ara Başlık
Ara başlıkların kullanımı, içeriği okumayı büyük ölçüde kolaylaştırır ve okuyucunun aradığı cevaplara daha rahat ulaşma şansı bulmasına yardımcı olur. Ara başlıkların açıklanmasında, uzun paragraflardan kaçınılmalı ve öz olunmalıdır. Örneğin SEO uyumlu içerikte bir paragraf en fazla 150 kelimeden oluşmalıdır.
Arama motorları başlık düzenine önem vermektedir. Yani içeriğin iyi bir sıralamada yer alabilmesi için başlık düzenine uyum sağlanması gereklidir. Toplamda 6 adet başlık vardır. Bunlar; ana başlık (H1) ve alt başlıklar (H2, H3, H4, H5, H6) olarak temelde iki gruba ayrılır. Bir yazıda daha çok H1, H2 ve H3 başlık etiketi kullanılırken nadiren de olsa H4, H5, H6 başlıkları da tercih edilebilir.
4. Görsel ya da Video
Yazılan metinde alt başlıklardan hemen sonra görsel kullanımına yer vermek ve içerikle ilgili videolarla anlatımı desteklemek, hem okuyucunun hem de arama motorlarının ilgisini çeken bir durum olacaktır.
Görsel ve video kullanımının olmadığı içeriklerde okuyucu içeriğe olan ilgisini kaybedebilir. Kullanıcının hemen çıktığı bir web sitesi zamanla arama motorları tarafından algılanacak ve bu sitelerin sıralaması düşürülecektir.
Görselin ve videonun ilgi çekiciliği, netliği, açılma hızı, içerikle olan bağlantısı gibi birçok faktör, içeriğin sıradan olmasının önüne geçerek okuyucunun içeriğe olan ilgisinin artmasına neden olacaktır. Bu durum aynı zamanda arama motorlarının içeriğe daha fazla değer vermesini sağlayacaktır.
İçeriğe görsel ekleneceği durumlarda, görüntünün alt metnine de çok dikkat edilmelidir. Alt metin kesinlikle anahtar kelime bulundurmalıdır çünkü alt metin, görsel aramalarında içeriğin öncelik kazanmasına yardımcı olacaktır.
SEO Nasıl Öğrenilir?
SEO şu adımlar uygulanarak öğrenilir:
- SEO’nun ne olduğu, ne işe yaradığı ve neden önemli olduğu öğrenilmelidir.
- Kapsamlı şekilde SEO öğrenmek için SEO eğitimlerine katılım sağlanmalıdır.
- YouTube’dan eğitici videolar izleyerek SEO öğrenilebilir.
- Güvenilir sitelerde yayımlanan, SEO alanında yazılmış makaleler okunabilir.
- SEO uzmanlarının sosyal medya hesapları takip edilebilir.
- Anahtar kelime belirlenirken dikkat edilecek unsurlar, başlık seçimi, başlık düzeni ve optimizasyonun nasıl yapılacağı gibi konularda bilgi edinebilir.
- SEO öğrenmenin temeli atıldıktan sonra bolca pratik yapılmalıdır.
- Blog hesabı açılarak SEO bilgileri pratik edilebilir ve daha kolay öğrenilebilir.
SEO öğrenmek, içeriklerin öne çıkması için gerekli bir durum olduğundan dijital içerik yazarlığı yapan bireylerin SEO’yu mutlaka öğrenmesi gerekir. SEO öğrenmenin birçok seçeneği olsa da temelinde uygulama yapmak vardır. Ne kadar çok pratik yapılırsa SEO uyumlu içerik oluşturma yolunda o kadar gelişme kaydedilir.
SEO Nasıl Geliştirilir?
SEO şu taktikler uygulanarak geliştirilir:
- SEO’yu geliştirmek için içerik analiz edilmelidir.
- Rakip içeriklere göre eksik olunan noktalara odaklanılmalıdır.
- Gerekiyorsa backlink alınmalıdır.
- Trafiği azalan içerikler geliştirilmelidir.
- Gereken durumlarda yazıya ek anahtar kelimeler eklenmelidir.
- Index alan anahtar kelimeler yazıda geçirilmelidir.
- Featured snippet alanına yönelik başlıklar eklenmelidir.
- Başlık hiyerarşisi iyi kurgulanmalıdır.
- İçeriğin linki anahtar kelime ile uyumlu olmalıdır.
- Teknik SEO çalışmaları yapılmalıdır.
- Sitenin sayfa hızı geliştirilmelidir.
- İçerikler, görsel ve video ile zenginleştirilmelidir.
SEO geliştirmek için uygulanacak taktikler site içi ve site dışı SEO olarak iki şekilde ele alınabilir. Site içinde yapılan geliştirmeler anahtar kelimeler, görseller, başlık hiyerarşileri, index alan kelimeleri ekleme vb. şekilde yapılabilir. Site dışı SEO için ise en önemli faktör backlink almaktır. Güçlü sitelerden backlink almak sitenin SEO uyumlu olmasına yardımcı olur.
SEO Çalışması Ne Kadar Sürer?
SEO çalışması ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında sürdüğünde verimli olur. SEO çalışmasının süresi her web sitenin mevcut durumuna ve o siteyle ilgili oluşturulan hedeflere göre değişir.
Ancak bu noktada SEO çalışmasının bir yerden sonra durduğunu söylememek gerekir çünkü içerik ilk sıraya çıkmış olsa bile zamanla rakip sitelerin kendini geliştirmesine bağlı olarak sıralama düşebilir. Bu yüzden örneğin ayda bir veya iki ayda bir içerik analiz edilmelidir.
SEO Kuralları Nelerdir?
SEO kuralları şunlardır:
- Hedef kitlenin ilgilendiği konulara yönelik içerik oluşturulmalıdır.
- İçeriğin görsel mi video mu makale şeklinde mi olması gerektiğine karar verilmelidir.
- Kullanıcıların sıklıkla arattığı kelimeler kullanılmalıdır.
- Meta açıklaması mutlaka doldurulmalıdır.
- Başlık hiyerarşisi iyi kurgulanmalıdır.
- Yazının uzunluğu, konusuna ve rakip içeriklere göre belirlenmelidir.
- Yazı gereğinden fazla uzun yazılmamalıdır.
- Başarısız yazılar yeniden yazılarak 301 yönlendirmesi yapılmalıdır.
- İçerikte ilgili yazılara anchor text yapılarak link verilmelidir.
- İçerikte görsel kullanılmalı ve görsel optimizasyonu yapılmalıdır.
- İçeriğe video eklenerek SEO uyumu arttırılmalıdır.
- Yazım kurallarına dikkat edilmelidir.
- İçeriğin gerekli bilgileri verdiğine dikkat edilmelidir.
- İçeriğin linki anahtar kelimeleri içermelidir.
- SEO kurallarına uygun bir içerik için mutlaka rakip siteler analiz edilmelidir.
SEO kuralları genel itibarıyla yukarıdaki gibidir ve bu kuralları uygulayan kişiler arama motorlarında daha üst sıralara çıkabilir. Böylece içeriği daha geniş kitlelere ulaştırmak mümkün hale gelir.
SEO Eğitimi Nedir?
SEO Eğitimi, arama motoru optimizasyonu alanında bilgi sahibi olmayı sağlayan bir eğitim programıdır. SEO Eğitimi ile anahtar kelime belirleme, link inşası, görsel optimizasyonu, meta title ve description gibi alanlarda kapsamlı bilgi edinilir.
SEO Eğitimi sayesinde herhangi bir içeriğin arama motorlarında daha üst sıralamalara ulaşması için gerekli kurallar hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür.
SEO Uzmanı Nedir?
SEO uzmanı, arama motoru optimizasyonu alanında bilgi sahibi olan ve web sitelerinin SEO uyumunun arttırılması alanında görev yapan meslek elemanıdır. SEO uzmanı, çalıştığı internet sitesinin aramalarda üst sıralara çıkması ve daha çok trafik toplaması için çalışır.
SEO uzmanı, sorumlu olduğu web sitesinin ziyaretçi sayısının artması için gerekli stratejileri belirler, analiz yapar, analiz sonuçlarına göre içerik üretilmesi konusunda destek verir.
SEO Uzmanı Nasıl Olunur?
SEO uzmanı olmak için SEO alanında bilgili olmak ve bu alanda en az 3 yıl tecrübe kazanmak gerekir. SEO uzmanı olmak için belirli bir üniversite bölümü okumak şart değildir.
SEO uzmanı olmak isteyen kişiler mesleki gelişimleri açısından bu alanda eğitim almalıdır. Örneğin önce temel düzeyde SEO eğitimi almak, ardından uzmanlık düzeyinde SEO eğitimi almak gerekir. Bu sayede SEO alanı daha kolay bir şekilde öğrenilebilir. Ayrıca SEO uzmanı olmak isteyen kişilerin bu alanda mutlaka deneyim edinmesi gerekir zira sadece eğitim almak bu mesleği yapmak için yeterli değildir.
SEO Uzmanı Maaşları Ne Kadar?
SEO uzmanı maaşları 15.000 TL ile 40.000 TL arasında değişir.
SEO uzmanı maaşları, kişinin mesleğinde ne kadar tanınan biri olduğuna ve çalıştığı firmaya bağlı olarak değişir. SEO uzmanı maaşları mesleğe yeni başlayan biri için 15.000 TL, iki yıl deneyimli biri için 17.000 TL, üç yıl ve üzeri deneyimli biri için ise 19.000 TL ile 40.000 TL arasında değişir.