SEO Nasıl Yapılır?
Dijital Pazarlama Yazıları

SEO Nasıl Yapılır?


Güncellenme Tarihi10 Şubat 2023
Yayımlanma Tarihi

Google SEO kriterlerine uyan içeriklere önem verir ve bu içerikleri üst sıraya taşır. Dolayısıyla SEO çalışması; Google, Yandex gibi arama motorları tarafından belirlenen optimizasyon kriterleri dikkate alınarak yapılır. 

SEO yapmak için anahtar kelime belirleme, rakip site analizi yapma, link inşası kurma, backlink alma, anchor text yapma, görsel optimizasyonu gibi alanları bilmek ve bunları gerekli şekilde uygulamak gerekir. Temel bir SEO (arama motoru optimizasyonu) çalışmasında mutlaka anahtar kelimeler belirlenir, strateji oluşturulur, başlık hiyerarşisi kurulur ve doğru bir meta description (meta açıklaması) yazılır.

SEO çalışması, site içi ve site dışı SEO olmak üzere ikiye ayrılır. Hem web sitesinin içinde hem de dışında yapılacak bazı optimizasyon çalışmaları ile SEO yapılır. Gelin, detayları birlikte keşfedelim.

Site içi SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Site içi SEO çalışması şu şekilde yapılır:

  1. Özgün bir içerik oluşturulmalıdır.
  2. İçerikler kategorilere ayrılmalıdır.
  3. Başlık hiyerarşisi dikkate alınmalıdır.
  4. URL yapısı doğru bir şekilde belirlenmelidir.
  5. Meta description doğru yazılmalıdır.
  6. Görsel optimizasyonu oluşturulmalıdır.
  7. İçeriklerde anchor text yapılmalıdır.
  8. Doğru anahtar kelimeler yeterli sıklıkta kullanılmalıdır.
  9. Sitenin açılış hızı iyileştirilmelidir.
  10. Site, mobil uyumlu olmalıdır.
  11. Başarısız içerikler için 301 yönlendirmesi yapılmalıdır.
  12. Düzenli aralıklarla sitede güncellemeler yapılmalıdır.

1. Özgün Bir İçerik Oluşturulmalıdır

Site içi SEO çalışması özgün içerik

Site içi SEO çalışması yapmak için ilk aşama, özgün bir içerik oluşturmaktır. Az sonra sıralayacağımız kriterlerden önce ilk olarak diğer sitelerden “kopyala yapıştır” yapmadan, kapsamlı ve bilgi verici bir içerik hazırlamak gerekiyor. İçeriğinizi hazırladıktan sonra özgünlüğünü kontrol etmek için kopya kontrol sitelerini kullanabilirsiniz. Böylece daha kaliteli bir içerik oluşturmuş olursunuz.

İçerik kalitesi, kullanıcıların sitede kalma süresini uzatmak açısından da önemlidir. Kullanıcıların farklı bilgileri de sizin sitenizden okumasını sağlamak için özgün içerik oluşturmanız gerekir.

 

 

2. İçerikler Kategorilere Ayrılmalıdır

içerikleri kategorilere ayırma

Sitenizin ana temasına bağlı olarak alt kategoriler oluşturabilirsiniz. Örneğin keyifli yaşam temalı bir siteniz varsa sağlık, spor, beslenme, kişisel gelişim, genel kültür, moda gibi alt kategoriler açabilirsiniz. Her kategoriye ait bir yazı yazıp bu içerikleri yayımlayarak sitenizi daha güçlü hale getirebilirsiniz.

3. Başlık Hiyerarşisi Dikkate Alınmalıdır

Site içi SEO çalışması başlık hiyerarşisi

Site içi SEO çalışmalarının en önemli kısımlarından biri de başlık hiyerarşisini kurmaktır. Eğer başlık hiyerarşisini olması gerektiği şekilde kurmazsanız içerikleriniz Google’da yüksek sıralamalar elde etmeyecektir. 

Başlık hiyerarşisinde toplam 6 adet başlık stili bulunur: h1, h2, h3, h4, h5 ve h6. Bu başlıklar mutlaka numara sırasına göre ayarlanmalıdır. Örneğin h1, ana başlığın stilidir; diğer başlıklar ise metin içinde geçen alt başlıklar için kullanılır.

Bir SEO uyumlu içerik, genelde en çok h2 ve h3 alt başlıklarını içerir, içeriklerde diğer alt başlıklar daha az kullanılır. Ancak video platformları için geçerli olan kriterler daha farklıdır. Örneğin YouTube SEO kriterlerinde alt başlıklar seçilmez.

Alt başlıkları seçerken kendi arasındaki anlam hiyerarşisi dikkate alınır. Örneğin hosteslik mesleğini anlatan bir yazıda “Hosteslik için Gerekenler Nelerdir?” başlığını h2 olarak seçtiğinizde “Kimler Hostes Olamaz?” başlığını h3 olarak seçmeniz gerekir. Çünkü “Kimler Hostes Olamaz?” başlığı, diğer başlığın bir alt kategorisi gibidir.

4. URL Yapısı Doğru Bir Şekilde Belirlenmelidir

url yapısı

İçerikte URL yapısını oluştururken yine SEO uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Google SEO kriterlerine göre URL yapısında anahtar kelime bulunmalıdır ve URL, içeriğin temasına uygun olacak şekilde belirlenmelidir. Ayrıca URL’lerin gereğinden uzun yazılmaması gerekir.

URL, İngilizce karakterlerden oluşmalıdır ve her bir kelimenin arasında kısa çizgi (-) işareti bulunmalıdır. URL, genellikle h1 ile aynı olur. Örneğin “Hostes Nasıl Olunur” h1’i (ana başlığı) ile yazılmış bir içeriğin URL’si “blog/hostes-nasil-olunur” şeklinde yazılabilir.

5. Meta Description Doğru Yazılmalıdır

Site içi SEO çalışması meta description

Meta description, içeriğin ne ile ilgili olduğunu kısaca anlatan bir kısımdır. Meta description, Google’da yaptığınız sorgularda yazının başlığının altında bulunan kısa cümledir. 

Kimi zaman Google, SEO uyumlu içerik oluşturmuş olsanız ve meta description’ı doğru yazmış olsanız bile kendisi bir meta description belirleyebilir. Ancak yine de Google’ın içeriği doğru bir şekilde algılaması için doğru bir meta description yazmanız gerekir. Ayrıca meta descriptionda mutlaka anahtar kelimeler bulunmalıdır ve bu kısım gereğinden uzun yazılmamalıdır.

6. Görsel Optimizasyonu Oluşturulmalıdır

Site içi SEO çalışması görsel optimizasyonu

Site içi SEO çalışması yaparken yazılı içeriğin yanı sıra içeriğe eklenecek görsellerin optimizasyonuna da önem verilmelidir. Örneğin görsel boyutları, görselin ismi ve görseli siteye eklerken yazılacak ufak bir açıklama metni görsel optimizasyonuna dahildir. 

Google SEO kriterleri arasında, görsel optimizasyonu yapmak önemli bir yer tutar. Bazen bir içerik, sırf içerisinde görsel olmadığı için diğer sitelere göre daha düşük sıralama elde edebilir. Bu durumda içeriğe görsel ekleyerek rakip sitelerin önüne geçmek mümkündür.

Görsel optimizasyonu; yalnızca web siteleri için değil, YouTube SEO kriterleri arasında da önemli yer tutar. YouTube içeriklerinizin arama motorlarında üst sıralara çıkması için görsel optimizasyonuna ekstra önem vermeniz gerekir.

7. İçeriklerde Anchor Text Yapılmalıdır

anchor text

Anchor text, bir içerikte site içindeki diğer içeriklere link vermektir. Örneğin “Hostes Nasıl Olunur” yazısında hostes olmak için okunacak bölümlerden bahsederken bu üniversite bölümlerini yazdığınız yazılara link verebilirsiniz. Örneğin “Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölümü” ifadesine, bu bölümü anlattığınız yazının linkini ekleyerek anchor text yapabilirsiniz.

Anchor text yapmanın birçok çeşidi vardır. Ancak genellikle SEO uyumlu bir içerikte yukarıda bahsettiğimiz anchor textler kullanılır. Anchor textler, içeriklerin birbiriyle bağlanmasını sağlayarak sitenin birbiriyle alakalı içeriklere sahip olduğunu Google’a bildirmeyi sağlar. Böylece site içi SEO gelişir.

 

 

8. Doğru Anahtar Kelimeler Yeterli Sıklıkta Kullanılmalıdır

anahtar kelimeler

Site içi SEO çalışması yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden belki de en önemlisi anahtar kelimelerdir. İster kategori sayfası açın ister blog yazısı yazın fark etmez, rakiplerin önüne geçmek için yeterli miktarda anahtar kelime kullanmanız gerekir.

Anahtar kelimeleri içerikte çok fazla kullanmak ve hepsini içeriğin sadece belli bir kısmında geçirmek, SEO açısından doğru bir taktik değildir. Çünkü Google, içerikte anahtar kelime kullanımının içeriğin geneline yayılacak şekilde yapılmasına önem verir.

9. Sitenin Açılış Hızı İyileştirilmelidir

Site içi SEO çalışması sayfa açılış hızı

Sitenin açılış hızı yeterli düzeyde olmadığında siteye girmek uzun sürecektir. Bu durum, kullanıcıların sitede kalma süresini kısaltır ve siteye girip hemen çıkmasına neden olabilir. Ayrıca sitenin açılış hızı iyi seviyede olduğunda Google içeriklere daha çok kıymet verir. Dolayısıyla site içi SEO çalışması yapmak isteyenlerin bu kritere mutlaka dikkat etmesi gerekir.

Sayfa hızını geliştirmek için bazı SEO taktikleri vardır. Öncelikle sayfa hızı analiz edilir, daha sonra sitenin yazılımından kaynaklı sorunlar varsa bu alanlara yönelik geliştirmeler yapılır. Görsellerin yüksek boyutta olması ve sitede GIF, animasyon, video gibi içeriklerin sayısının fazla olması da site hızını azaltabilir. Tüm bunların analiz edilerek çözüme kavuşturulması gerekecektir.

10. Site, Mobil Uyumlu Olmalıdır

mobil uyumlu site

Birçok web sitesi ilk etapta web uyumlu tasarlanır. Ancak kullanıcıların mobilden yaptığı aramalar web aramalarına göre daha yüksek olduğu için sitenin mobil uyumlu hale getirilmesi önemlidir. Bunun için web site tasarımının responsive olması gerekir.

Mobil uyumluluk, daha önce Google’ın dikkate aldığı bir durum değildi ancak akıllı telefon kullanımının artmasına bağlı olarak mobil aramaların sayısı yükseldiği için 2015 yılında Google bu kritere daha fazla önem vermeye başladı. Çünkü mobil uyumlu siteler, telefon üzerinden internette arama yapan kişilerin daha iyi bir deneyim yaşamasını sağlar. Dolayısıyla bir site, ziyaretçilerin ne kadar iyi bir deneyim yaşamasını sağlıyorsa Google tarafında da o kadar çok değer görecektir.

11. Başarısız İçerikler için 301 Yönlendirmesi Yapılmalıdır

Site içi SEO çalışması yapmak 301 yönlendirme

Sitede önceden yayımlanmış yazılar, eğer ilgili anahtar kelimelerde üst sıraya çıkamıyorsa bu içerikler daha iyi içeriklere yönlendirilmelidir. Gerekiyorsa ilgili anahtar kelimeye yönelik yeni bir içerik yazılmalı ve “301 yönlendirmesi” denilen çalışma yerine getirilmelidir.

301 yönlendirmesi yapıldıktan sonra eski içerik siteden silinmelidir. Aksi halde eski içerik yönlenmiş olduğu halde tekrar index alacaktır, Google tarafından yeni bir içerik gibi algılanacak ve ilgili anahtar kelimede iyi sıralamalar elde etmek mümkün olmayacaktır. Aynı şekilde eski içerikleri 301 yönlendirmesi yapmadan silmek de doğru bir taktik değildir. 

12. Düzenli Aralıklarla Sitede Güncellemeler Yapılmalıdır

düzenli site güncellemesi

Site içi SEO çalışması yaparken yukarıdaki kriterlere ek olarak sitede güncelleme yapmak da önemlidir. Site düzenli olarak güncellenmediği zaman Google, sitenin aktif olmadığı kanısına varabilir ve SEO açısından değerini düşürebilir. 

Kimi zaman çok güçlü siteler, içerik yayımlamadığı ve sitesini güncel tutmadığı halde Google’da iyi sıralamalar elde edebilir. Fakat rakip siteler içerik yayımlamaya ve sayfalarını güncel tutmaya devam ettiği sürece bu sitelerin eski başarısını koruması mümkün değildir.

Site içi SEO Nedir?

Site içi SEO nedir

Site içi SEO, diğer adıyla on page SEO, herhangi bir web sitesinin içerisinde yapılan arama motoru optimizasyonu çalışmalarının genel adıdır. Site içi SEO çalışmaları arasında anahtar kelime (keyword) araştırması, meta description, title (başlık), URL yapısı, anchor text gibi alanlar incelenir.

Bir sitenin SEO uyumlu olmasını sağlamak için site içerisinde yapılan her tür çalışma, site içi SEO kapsamına girer. Bu çalışmalar sayesinde kullanıcılara bilgi veren içerikler sunulur, sitenin trafiği artar ve dolayısıyla web sitesinin kârı yükselir. Ancak bu çalışmalarda başarılı olmak için site dışı SEO çalışmalarını da güçlendirmek gerekir çünkü SEO çalışması bir bütündür, holistik olarak ilerler.

Site içi SEO Neden Önemlidir?

Site içi SEO, diğer adıyla on page SEO; web sitesinin organik trafiğini arttırmak, ziyaretçi sayısını ve ziyaretçilerin sayfada kalma süresini uzatmak için önemlidir. Site içi SEO çalışmaları sayesinde kullanıcılara doyurucu içerik sunulur ve böylece sitenin ait olduğu marka/işletme büyüyebilir.

Site içi SEO, yeni müşteri kitlesine ulaşmak için de önemlidir. Diyelim ki kozmetik ürün satışı yaptığınız bir e-Ticaret siteniz var ve ürünlerinizin daha çok müşteriye ulaşmasını istiyorsunuz. Bunun için kişilerin kozmetik ürünleri ile ilgili araştırabileceği anahtar kelimeleri tespit edip bunlardan hangilerinde kolayca öne çıkabileceğinizi araştırabilirsiniz. İlgili anahtar kelimeleri kullanarak içerik üretip bu alanlarda araştırma yapan kişilere ulaşabilirsiniz. Böylece mevcut müşteri kitlenizin dışında yeni kişilere de ulaşarak hedef kitlenizi büyütebilirsiniz.

Site Dışı SEO Nedir?

Site dışı SEO nedir

Site dışı SEO, diğer adıyla off page SEO, web sitelerinin Google, Yandex gibi arama motorlarında öne çıkması için diğer sitelerde çalışma yapmaktır. Site dışı SEO denildiğinde akla ilk gelen yöntem, backlinktir.

Backlink alarak diğer sitelerin sizin sitenize link vermesini sağlayabilir ve sitenizi güçlendirebilirsiniz. Çünkü backlink aldığınızda sitenizin ve içeriklerinizin arama motorlarında ne kadar popüler olduğunu kanıtlamış olursunuz. 

Ancak bu noktada zararlı backlink almamaya dikkat etmeniz gerekir. Örneğin illegal sitelerden (mesela bahis siteleri) ve kötü amaçlı web sitelerinden backlink aldığınızda bu durum sitenize zarar verecektir. Dolayısıyla bu tip zararlı backlinkleri tespit edip arama motorları tarafından kabul edilmesini iptal etmek gerekir.

Site dışı SEO çalışmaları, yalnızca diğer web siteleri üzerinden değil, sosyal medya uygulamaları üzerinden de yapılabilir. Örneğin YouTube, Instagram, Twitter gibi popüler uygulamalarda içeriklerinizin linkini paylaşarak backlink alabilirsiniz.

Site Dışı SEO Neden Önemlidir?

Site dışı SEO, diğer adıyla off page SEO, en temelde web sitesinin arama motorlarındaki güvenilirliğinin artmasını sağladığı için önemlidir. Site dışı SEO çalışmaları sayesinde web sitesinin popülerliği arttırılır ve böylece Google, Yandex gibi arama motorları sitenizin daha üst sıralarda çıkmasını sağlar.

Google SEO kriterleri arasında önemli bir yer tutan site dışı SEO çalışmaları sayesinde sitenin sadece kendi içinde değil, diğer siteler arasında da öne çıkması sağlanır. Güçlü sitelerden ne kadar backlink alırsanız sizin siteniz de o kadar güçlenmiş olur böylece arama motorları sitenizi güvenilir olarak algılamaya başlar ve SEO açısından verdiği değeri arttırır. Güvenilir siteler arama sonuçlarında daha üst sıralara çıkar ve güvenilir olmayan sitelerin bu siteleri geçmesi oldukça zordur.

Örneğin sitenizde kaliteli ve özgün içeriklere yer verdiğinizi, düzenli olarak SEO uyumlu içerik yayımladığınızı düşünelim. Eğer rakip sitelerin backlinki fazlaysa sizin de en az onlar kadar backlink almanız gerekir. Aksi halde ne kadar iyi içeriğe sahip olursanız olun arama motorları sitenizi güvenilir olarak kabul etmeyeceği için üst sıralara çıkmanızı sağlamayacaktır.

Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?

Site dışı SEO, güçlü ve yararlı sitelerden backlink alınarak yapılır. Örneğin otorite puanı yüksek olan blog ve haber sitelerinden, YouTube gibi video platformlarından, Wordpress üzerinden ya da sosyal medya platformlarından backlink alınabilir. YouTube'da videonun açıklama kısmına koyacağınız bir link; Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter gibi sosyal medya platformlarında yayımladığınız makaleler ya da profilinize eklediğiniz ana sayfa linki vs. bunların her biri birer backlinktir ve site dışı SEO çalışması kapsamında değerlendirilir.

Site dışı SEO çalışması yapmak için rakip analizi yapmanız gerekir. Eğer rakiplere göre daha az backlinkiniz varsa bu yöntemi deneyebilirsiniz. Ancak siteniz içerik yönünden yani site içi SEO açısından iyi düzeyde değilse çok fazla backlink almak, sitenize zarar verebilir ve Google sitenizin puanını düşürebilir. Dolayısıyla site dışı SEO çalışması yapmadan önce site içerisinde iyileştirme yapmanız gerekir. Bu hususa dikkat ettikten sonra dış sitelerden backlink almaya başlayabilirsiniz.

Site dışı SEO çalışmalarında en çok uygulanan yöntemlerden biri de forum sitelerinden, edu ve org uzantılı web sitelerden backlink almaktır. Forum sitelerine ücretsiz üye olup yaptığınız bir yoruma sitenizin ya da sitenizde bulunan bir içeriğin linkini ekleyerek backlink alabilirsiniz. Ayrıca belli bir ücret karşılığında bu işi yapan kişiler ile anlaşabilir ve kısa sürede backlink sayınızı arttırabilirsiniz.   

Ücretsiz SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

ücretsiz SEO çalışması nasıl yapılır

Ücretsiz SEO çalışması, bir SEO ajansı ile çalışmadan kendi bilgi birikiminizi kullanarak yapılabilir. Örneğin sitenizi geliştirecek kadar bilgiye sahipseniz ücretsiz SEO çalışması yapabilirsiniz. Ancak ücretsiz SEO çalışması ile ilerlemek kolay olmayacaktır.

Bu çalışmayı yapmak için uygulanacak ikinci yol ise SEO eğitimi almaktır. Temel seviye ve ileri düzey eğitim alarak bilgi birikiminizi arttırabilir ve çalışmalarınızı bir ajans ile iş birliği kurmadan ücretsiz olarak da gerçekleştirebilirsiniz.

 

 

SEO çalışması zaman alan bir süreçtir ve süreklilik ister. Bu yüzden bu alanda çalışacak bir teknik ekibe, içerik yazarlarına, sosyal medya editörlerine ve SEO uzmanlarına ihtiyaç vardır. Bir ekip olmadan bu çalışmaları yapmak zaman alacağı için ücretsiz SEO çalışmalarından verim almak pek mümkün değildir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat