12 Adımda SEO Uyumlu Makale/İçerik Nasıl Yazılır?
SEO uyumlu içerik yazmak, keyifle yazdığınız yazıların daha büyük bir kitleye ulaşması bakımından büyük önem taşıyor. Peki SEO nedir? SEO neden önemlidir? En önemlisi ise 12 adımda SEO uyumlu içerik nasıl hazırlanır? Tüm bunları hemen öğrenmek için gelin yazının devamını beraber inceleyelim!
SEO Nedir?
SEO kavramı, “Search Engine Optimization” teriminin kısaltması olarak kullanılmaktadır. SEO kavramı, Türkçede “arama motoru optimizasyonu” anlamına gelmektedir. En kısa haliyle SEO, web sitelerini arama motorunda çeşitli kriterlere bağlı olarak üst sıralara çıkarmak için kullanılmaktadır.
SEO çalışmaları iki kategoriye ayrılmaktadır. SEO kategorilerinden biri site içi, diğeri ise site dışıdır. Site içi SEO, web sitesinin yazılımı ve içeriğine dair çalışmaları kapsamaktadır. Site dışı SEO ise web sitesi hariç sosyal medya ve linkler gibi web sitesine akış sağlayan kaynaklarda yapılan çalışmalardır.
SEO, günümüzde her firmanın dijital platformlara içerik üretmesiyle beraber popüler olmuş bir terimdir. SEO, birbirinden farklı web sitelerinin kendi rakiplerine karşı avantajlı konuma getirilmesini sağlamaktadır. SEO tekniklerine uygun içerikler hazırlamak için öncelikle arama motorlarının nasıl bir algoritma ile çalıştığını bilmek gerekmektedir. Arama motoru optimizasyonu yapabilmek için önemli olan şey, arama motorlarının kriterlerine uygun teknikler kullanmaktır.
Günümüzde en çok kullanılan arama motoru, tahmin edileceği üzere Google’dır. Google’da arama çubuğuna yazılan kelimelere karşılık olarak kendinize ait içeriklerin en üst kategoride görüntülenmesi için Google kriterlerine uygun SEO teknikleri geliştirmek gerekmektedir.
SEO Neden Önemlidir?
SEO, web sitelerinde üretilen içeriklerin daha fazla kullanıcıya ulaşması açısından oldukça önemlidir. Web sitesini tasarladıktan sonra ilk iş, özenle hazırlanan web sitesini ve içeriklerini kullanıcıların ziyaretine açmaktır. Fakat SEO geliştirmesi profesyonel şekilde yapılmayan içerikler, web sitesinin trafiğine zarar verir ve sitenin kötü bir konuma düşmesine neden olabilir.
Web siteleri için SEO uyumlu içerik yazmak, içeriği yayımladığımız sitenin Google arama sonuçlarında ilk sayfa ve ilk sırada gözükme ihtimalini yükseltmektedir. Google üzerinden arama yapan bir kişinin ilk sayfa ve ilk sırada çıkan içeriği dikkate alma ihtimali diğer sayfaları ziyaret etme ihtimalinden her zaman daha fazladır. Hatta yazılan içerik, kişinin arama yaptığı anahtar kelimelere net şekilde cevap veriyorsa web sitesinin ve hazırlanan içeriğin tıklanma oranı gittikçe artacaktır.
SEO tekniklerine entegre içerikler hazırlamak, içeriklerin yayımlandığı firmanın yeni müşterilere ulaşma yolunda önemli bir araçtır. Örneğin bir eğitim kurumunun web sitesini düşünelim. Bu eğitim kurumu, yeni öğrencilerin kendi isminden haberdar olmasını sağlamak istiyorsa öğrencilerin arama motorunda aratacakları konulara yönelik bloglar yazabilir. Yazılan bloglar, SEO uyumlu içerik haline getirilirse eğitim kurumunun web sitesi hedeflediği kitleye en kısa sürede ve etkin şekilde ulaşmış olur.
SEO Uyumlu Makale/İçerik Nasıl Yazılır?
SEO uyumlu içerik şu şekilde yazılır:
- SEO eğitimlerine katılın.
- Özgün içerik oluşturun.
- İçeriğe uygun başlıklar seçin.
- Anahtar kelime analizi yapın.
- Anahtar kelimeleri orantılı kullanın.
- Alt başlıklar kullanın.
- Konuyla benzerliği olan, ilgili aramalara da yer verin.
- Site içi link oluşturun.
- Meta açıklama (meta description) optimizasyonu yapın.
- İçeriklere uygun görseller kullanın.
- Gereken yerlerde listeleme yapın.
- Kelime sayısını içeriğin kapsamına göre belirleyin.
1. SEO Eğitimlerine Katılın
12 adımda SEO uyumlu içerik hazırlamak için yapılması gereken ilk adım, SEO eğitimlerine katılmaktır. SEO hakkında verilen eğitimler, katılımcılara arama motoru optimizasyonu ve algoritmasını detaylı şekilde öğretmektedir. SEO bilgi seviyenize göre katılabileceğiniz birçok SEO eğitimi İstanbul Boğaziçi Enstitüsü web sitesinde bulunmaktadır.
2. Özgün İçerik Oluşturun
12 adımda SEO uyumlu içerik hazırlamak için dikkat edilmesi gereken bir sonraki nokta ise içeriğin özgünlüğüdür. Özgün içerik oluşturmak özellikle Google için çok önemli bir kriterdir. Başka bir web sitesi tarafından yayımlanan içeriğin tamamını kopyalamak SEO açısından kötü bir hamle olacaktır. Kopyalanan içerik her ne kadar Google aramalarında üst sırada olsa dahi içerikte intihal yaptığınız için bu durum sizin web sitenize bir başarı sağlamayacaktır.
Arama motoru optimizasyonu geliştirirken intihal oranı asgari bir miktarda kabul edilebilmektedir. Genelde kabul edilen intihal %5-%7 civarındadır. SEO açısından başka web sitesinin yayımladığı içeriği ya da kendi sitenizde önceden yayımlanan içerikleri kopyalamak sizi başarısız bir konuma düşürecektir.
3. Makale ve İçeriği Uygun Başlıklar Seçmek
SEO uyumlu makale/içerik hazırlama sürecinde üçüncü dikkat edilmesi gereken durum ise başlık seçimidir. Makale/içerik yazarken bu içeriği SEO uyumlu hale getirmemizdeki amaç, kısa sürede daha fazla okuyucuya ulaşmaktır. İçeriğiniz için konu belirledikten sonra bu konuyu en iyi yansıtacak başlığı seçmelisiniz. SEO uyumlu içerik hazırlarken konuya uygun olan başlıkların anahtar kelimeleri kapsaması önemlidir. Başlıklar içeriğe uygun ve net olmalıdır. Aksi takdirde hiçbir okuyucu arama motoruna girerek cevabına ulaşmak istediği soruyu yansıtmayan başlıkla yazılmış içeriği merak etmeyecektir.
4. Anahtar Kelime Analizi Yapmak
12 adımda SEO uyumlu içerik hazırlamak için en önemli hususlardan biri ise anahtar kelime analizi yapmaktır. SEO uyumlu içerik için anahtar kelimeler, seçilen konuda arama hacmi en yüksek olan kavramları kapsamaktadır. İçerik hazırlama evresine geçmeden önce SEO uyumlu bir yazı hazırlamak istiyorsanız ilk adım, anahtar kelimelerinizi oluşturmak olmalıdır. Konuya ilişkin anahtar kelime oluştururken hangi kavramların insanlar tarafından ne kadar aratıldığına bakmanız gerekmektedir.
SEO uyumlu içerik hazırlarken anahtar kelimeler oluşturmak için Google Anahtar Kelime Planlama, SEMRush, Long Tail Pro, Keywordtool.io gibi araçları kullanabilirsiniz.
5. Anahtar Kelimeleri Orantılı Kullanmak
Başarılı şekilde arama hacimlerini kontrol ederek anahtar kelimelerinizi oluşturduysanız şimdi sıra bu anahtar kelimeleri kullanmaya geldi. SEO uyumlu içerik hazırlarken içeriğinizin daha fazla kullanıcıya ulaşmasını sağlayacak en büyük etkenlerden biri, metin içinde anahtar kelime kullanmaktır. İçerik yazma sürecinde anahtar kelimeleri içeriğin kelime sayısına orantılı şekilde, okuyucuyu sıkmadan kullanmanız oldukça yararlı olacaktır. Örneğin 1000 kelimelik bir yazıda anahtar kelimeyi ortalama 8-9 kez geçirebilirsiniz.
SEO uyumlu içerik hazırlarken anahtar kelimeler, anlamlı ve net cümleler içerisinde ya da başlıklarda geçmelidir. Google için anahtar kelime önemli bir kriterdir. Sırf SEO uyumlu içerikle üst sıralara yerleşmek için anlamsız anahtar kelime kullanılan içerikler, Google tarafından “spam içerik” olarak değerlendirilmektedir.
6. Alt Başlıklar Kullanmak
12 adımda SEO uyumlu içerik hazırlamak için altıncı madde ise alt başlıklar kullanmaktır. SEO uyumlu içerikler, okuyucunun okuduğu metinde daha çok vakit geçirmesini sağlamak ama bu süre boyunca da okuyucuyu sıkmamayı hedeflemektedir. Bir konu hakkında hiçbir başlık ayrımı yapmadan yazılan uzun metinler hepimiz için oldukça dikkat dağıtıcı ve bunaltıcıdır. SEO uyumlu içerik hazırlarken okuyucuyu hem yormamak hem de konu ile ilgili aklındaki tüm sorulara yanıt vermek için alt başlıklar kullanılmalıdır.
İçerik hazırlarken kullanılacak alt başlıklar, ana başlık etrafında şekillenmeli ve tamamlayıcı olmalıdır. Konuya dair okuyucunun zihninde oluşabilecek tüm sorular, farklı alt başlıklar halinde konunun dışına çıkılmadan açıklanmalıdır. Alt başlık kullanımı, hem okuyucunun merakını arttıracak hem de anahtar kelimelerinizin öne çıkarılmasını sağlayacaktır.
7. Konuyla Benzerliği Olan Aramalara da Yer Vermek
SEO uyumlu içerik hazırlarken uygulanması gereken diğer madde ise konuyla benzerliği olan aramalara da yer vermektir. İçerikte kullanacağınız anahtar kelimelerin konuya bağlı olarak birçok çeşidi olacaktır. İnsanların seçtiğiniz konu çerçevesinde neler arattıklarını öğrenmenin bir yolu da Google’ın ilgili aramalar kısmına dikkat etmektir. İlgili aramalar kısmında arama hacmi yüksek olan anahtar kelimelere de yer vermek, içeriğinizi SEO açısından profesyonel hale getirecektir. Bu işleme “Latent Semantic Indexing” yani “Gizli Anlamsal İndeksleme” denilmektedir.
8. Site İçi Link Oluşturmak
12 adımda SEO uyumlu içerik hazırlamak için diğer bir madde ise site içi link oluşturmaktır. Site içi link oluşturmak, önceden yazdığınız diğer içeriklerin de trafiğini arttırmak için önemlidir. Özellikle birbirleriyle bağlantılı iki konuda içerik yazdığınızda yeni içeriğinizin uygun bir kısmında önceden yazmış olduğunuz içeriğe link koyabilirsiniz. Bu durum okuyucuda merak uyandırarak web sitenizde daha fazla vakit geçirmesini sağlayacaktır. SEO uyumlu içerik hazırlarken metin içi linkler konuya ne kadar uygun olursa arama motorunda ilk sıralara yükselme oranınız o kadar hızlı olacaktır.
9. Meta Açıklama (Meta Description) Optimizasyonu Yapmak
12 adımda SEO uyumlu içerik hazırlamak için dokuzuncu adım ise meta açıklama (meta description) optimizasyonu yapmaktır. Meta açıklama, Google tarafından içeriğinizin başlığı altında gözüken bilgilendirici yazıdır. Meta açıklama, okuyucu henüz içeriğe tıklamadan önce gözüktüğü için okuyucuyu etkileyecek şekilde yazılmalıdır. Meta açıklama optimizasyonu yapılırken başat anahtar kelimelerin kullanılması SEO açısından önem taşımaktadır. İçeriğinize ait meta açıklama kısmı maksimum 150 kelimeden oluşmalıdır. Meta açıklaması konuya ilişkin hazırladığınız içeriği özetlemelidir.
10. İçeriklere Uygun Görseller Kullanmak
SEO uyumlu içerik hazırlama sürecinde önemli şeylerden birisi görsel kullanımıdır. Özellikle blog tarzı içeriklerde okuyucuyu sıkmamak adına içeriğe uygun görseller kullanmak faydalı olacaktır. İçeriğiniz için uygun görsel kullanımı SEO açısından önemli olsa da dikkat edilmesi gereken durum görsellerin boyutlarını da SEO’ya uyumlu hale getirmektir. İçeriklerde kullanılan görsel boyutları yüksek olursa görüntüler geç yükleneceği için kullanıcı deneyimi açısından dezavantajlı olacaktır.
11. Gereken Yerlerde Listeleme Yapmak
12 adımda SEO uyumlu içerik hazırlamak için sondan bir önceki adım, metin içinde gereken yerlerde listeleme yapmaktır. SEO uyumlu içerik hazırlarken metin içerisindeki paragrafların ve cümlelerin okuyucuyu sıkacak kadar uzun olmamasına dikkat edilmelidir. Bu durumdan dolayı her alt başlığı paragraflar halinde açıklamak etkili olmayabilir. Alt başlıkların birkaçında liste tanımı ve listeleme yöntemi ile konu açıklanabilir. SEO uyumlu içerik hazırlarken listeleme kısmında liste açıklamaları kısa ve net bir şekilde ifade edilmelidir.
12. Kelime Sayısını İçeriğin Kapsamına Göre Belirleyin
12 adımda SEO uyumlu içerik hazırlamak için son adım, kelime sayısını içeriğin kapsamına göre belirlemektir. Bir konunun açıklamasını yapmak için 300 kelimelik bir yazı yazmak, genellikle Google adına yeterli olmayacaktır. Genel olarak SEO uyumlu içeriklerin ortalama 600 kelime ve üzerinde olması gerekmektedir. Fakat SEO uyumlu içerik hazırlarken içeriğin toplam kelime sayısı, içeriğin konusuna bağlı olarak değişmektedir. İçerikte işlenen konunun kapsamı geniş ise daha çok alt başlık ve kelime kullanılmalıdır. SEO uyumlu içerik hazırlarken konunun yeterli kelime sayısıyla detaylı ve anlaşılır bir şekilde açıklanmış olmasına dikkat edilmelidir.
SEO Uyumlu Makale ve İçerik Yazma Nasıl Öğrenilir?
SEO uyumlu makale ve içerik yazmak için Online İçerik Yazarlığı Eğitimi almak gerekir.
İçerik Yazarlığı Eğitimi ile SEO uyumlu içerik ve makale yazmayı öğrenebilir, arama motorunun anlayacağı dilden içerik üretmeye başlayabilirsiniz. İçerik yazım detayları, panel kullanımı, başlık hiyerarşileri, içerik düzeni gibi konuları detaylı bir şekilde bu eğitimde öğrenebilirsiniz.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023