En Çok Kullanılan Sosyal Medya Uygulamaları (2023 Güncel)
Sosyal medya, günümüzde hemen hemen herkesin kullandığı ve günlük hayatın bir parçası haline gelen bir kavram haline geldi. Sosyal medya uygulamaları; insanların birbirleriyle etkileşim kurmasını, haberleri takip etmesini, içerikler paylaşmasını ve dijital dünyada var olmalarını sağlayan araçlar haline geldi. Bu platformlardan bazıları her yıl milyonlarca kullanıcıya ulaşıyor ve popülerliğini sürdürüyor.
En çok kullanılan sosyal medya uygulamaları listesine her yıl yeni bir sosyal medya uygulaması girse de zirveyi bırakmayan birkaç platform mutlaka bulunuyor. Her yıl yenilenen ve bu yılın en popüler sosyal medya uygulamaları olan dijital platformların bir listesini derledik.
En Çok Kullanılan Sosyal Medya Uygulamaları Nelerdir?
En çok kullanılan sosyal medya uygulamaları aylık aktif kullanıcı sayılarına göre aşağıda sıralanmıştır.
- Facebook - 2.9 milyar aktif kullanıcı
- YouTube - 2.5 milyar aktif kullanıcı
- WhatsApp - 2 milyar aktif kullanıcı
- Instagram - 2 milyar aktif kullanıcı
- WeChat - 1.3 milyar aktif kullanıcı
- TikTok - 1.05 milyar aktif kullanıcı
- Facebook Messenger - 931 milyon aktif kullanıcı
- Douyin – 715 milyon aktif kullanıcı
- Telegram - 700 milyon aktif kullanıcı
- Snapchat - 635 milyon aktif kullanıcı
- Kuaishou - 626 milyon aktif kullanıcı
- Sina Weibo - 584 milyon aktif kullanıcı
- QQ - 574 milyon aktif kullanıcı
- Twitter - 556 milyon aktif kullanıcı
- Pinterest - 445 milyon aktif kullanıcı
1. Facebook
Son zamanlarda genç nüfusun daha az kullanmaya başladığı Facebook, aylık aktif 2.9 milyar kullanıcıya sahip ve en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında hala zirvede. Popülerliği düşmüş gibi gözükse de yıllardır zirvedeki yerini koruyan Facebook, 2021 yılının sonunda Mark Zuckerberg’in yeni firması olan Meta’ya bağlı bir platform olarak dijital dünyadaki hayatına devam ediyor.
Facebook, özellikle reklamcılık alanındaki çalışmaları nedeniyle günümüzde de etkili olmaya devam eden bir platform. Hatta Facebook reklamcılığı, başta e-Ticaret siteleri olmak üzere birçok dijital platformun ve web sitesinin tercih ettiği bir yöntem.
2. YouTube
2023 yılında da en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında zirveyi oynayan YouTube, önümüzdeki yıllarda Facebook’u geçecek gibi duruyor. Barındırdığı binlerce farklı formatta içeriği ve kullanıcılara kazandırdığı paralar ile daima gündem olan video içerik platformu, aylık 2.5 milyar aktif kullanıcıya sahip.
Üstelik son dönemde YouTube Music’in Spotify’a rakip olması, YouTube shorts içeriklerinin tıpkı TikTok ve Instagram reels içerikleri gibi trend olmaya başlaması da platformun daha görünür ve aktif olmasını sağlıyor.
3. WhatsApp
En çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında zirveye yaklaşan isimlerinden diğeri ise WhatsApp. 2021 yılında gündeme gelen güvenlik sorunları ile çok sayıda kullanıcısını kaybeden çevrim içi mesajlaşma uygulaması, yeni kullanıcıları ile açığı kapatmış gibi gözüküyor. Dünyanın en çok kullanılan çevrim içi mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, aylık 2 milyar kullanıcıya sahip.
WhatsApp’ın mesajlaşma dışında sesli ve görüntülü arama, durum paylaşma, grubu arama gibi özelliklerinin olması, uygulamanın daha esnek bir şekilde kullanılabilmesini sağlıyor. Platform, her ne kadar güvenlik sorunları nedeniyle birçok kullanıcısını Telegram’a kaptırmış olsa da hala en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları listesinde ilk 3 sırada yer alıyor.
4. Instagram
Geçtiğimiz yıllarda listenin alt sıralarında yer alan Instagram, tıpkı bir dönemin Facebook’u gibi günden güne büyümeye devam ediyor. 2023 yılında en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında zirveye doğru ilerleyen Instagram, aylık 2 milyarı aşkın aktif kullanıcı sayısına sahip.
Instagram uygulamasının 2023 yılında bu sayıyı daha da katlayacağı düşünülüyor. Çünkü uygulama genç kesimi hedefliyor ve sürekli eklenen yeni özellikleriyle gündemde kalmayı başarıyor.
Ayrıca Instagram'da online mağazacılık yapmak, Insta Shop sayesinde ürün satmak ve Instagram reklamcılığı aracılığıyla hedef kitleye kolayca ulaşmak mümkün. Bu yüzden birçok e-Ticaret sitesi, bu platformda güçlenmeyi hedefliyor.
5. WeChat
2010’lu yıllarda ülkemizde de oldukça yoğun bir şekilde kullanılmış olan WeChat, dünyadaki popülerliğini zaman içinde yitirdi. Peki, WeChat nasıl oluyor da en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında yer alıyor? Cevabı basit, Çin nüfusunun neredeyse yarısı WeChat uygulaması üzerinden iletişim kuruyor. Hal böyle olunca da aylık aktif kullanıcı sayısı 1.3 milyara kadar çıkıyor. Çin’de WeChat o kadar yoğun kullanılıyor ki bu uygulama üzerinden ödeme ve alışveriş yapmak da oldukça olağan bir durum haline dönüşüyor.
6. TikTok
Türkiye’de milyonlarca kullanıcıya sahip olan TikTok uygulaması, öyle hızlı büyüyor ki 2023 yılındaki aylık aktif kullanıcı sayısını geçen senenin 2 katına çıkarmış durumda. TikTok, şu an aylık aktif 1.05 milyar kullanıcıya sahip.
Özellikle şaşırtıcı ve ilgi çekici içerikleri, dans videoları ve müzikli videoları ile öne çıkan platform, birçok kişinin para kazanmasını da sağlıyor. Son dönemde reklamcılıkta da gittikçe güçlenen TikTok, özellikle canlı yayınlar sayesinde kullanıcı etkileşimini arttırıyor. Bu sayede kullanıcının platform ile kurduğu bağ, zayıflama tehlikesiyle karşılaşmıyor.
7. Facebook Messenger
2011 yılında Facebook’un mesajlaşma özelliği olarak hizmet vermeye başlayan Messenger uygulaması, zamanla Facebook’tan ayrı olarak çalışan bir çevrim içi mesajlaşma uygulamasına dönüştü. 2023 yılında aylık 931 milyon kullanıcıya ev sahipliği yapan uygulama, geçen yıla göre düşüş yaşasa da dünyada en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında yer almaya devam ediyor.
8. Douyin
Çin merkezli bir sosyal medya platformu olan Douyin, TikTok’tan ayrı olarak yayın hayatına devam eden bir uygulama. Esasında TikTok, Douyin’in uluslararası bir versiyonudur diyebiliriz. Douyin ise TikTok’a göre daha geniş bir kitleye hitap ediyor, çocuktan yaşlıya kadar herkes bu uygulamayı kullanıyor. Ağırlıklı olarak Çin’de kullanılan Douyin uygulaması, aylık 715 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaşarak kitlesini büyütüyor.
9. Telegram
2021 yılının ortalarında WhatsApp’in gizlilik sözleşmesi dayatması ile binlerce kullanıcı Telegram’a kaydoldu. 2021’in sonuna gelindiğinde neredeyse 750 milyona yaklaşan kullanıcı sayısına sahip olan Telegram, maalesef alışkanlıklara yenik düştü ve insanlar WhatsApp’e geri döndü. Dolayısıyla platformun aktif kullanıcısı sayısı aylık 530 milyona kadar geriledi.
Ancak 2023 yılına gelindiğinde platformun popülaritesi arttı çünkü Telegram, kullanıcılara ilgi alanlarına göre farklı sohbet ve bilgilendirme gruplarına katılma, anlık haber paylaşım gruplarına üye olma ve gizlilik çerçevesinde iletişim kurmayı vadediyordu. Tüm bunlar, Telegram’ın 2023 yılında dünya üzerinde aylık 700 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaşmasını sağladı.
10. SnapChat
“Kaybolan içerik” özelliğini Instagram’a kaptıran Snapchat uygulaması, son yıllarda kullanıcı kaybeden uygulamalar listesinde zirveyi oynuyor. 2010’lu yılların sonunda ülkemizde de oldukça popüler olan Snapchat uygulaması, kaybettiği milyonlarca kullanıcıya rağmen hala dünyada en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında yer alıyor. Snapchat’in aylık 635 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor.
Üstelik bu verilere baktığımızda platformun kullanıcı sayısını arttırarak listenin 9’uncu sırasına girdiğini görüyoruz. Öyle ki uygulama, yaşadığı kayıplara rağmen düştüğü yerden kalkacak gibi duruyor.
11. Kuaishou
Henüz ülkemizde kullanılmayan Kuaishou uygulaması, Çin merkezli bir video paylaşım sitesi. TikTok’un en büyük rakibi olan uygulama, Çin başta olmak üzere birçok Asya ülkesinde popüler. Aylık 626 milyon aktif kullanıcıya sahip uygulamanın 2023 yılının sonunda bu rakamı daha da arttıracağı öngörülüyor.
12. Sina Weibo
Yine Çin menşeli bir sosyal medya uygulaması olan Sina Weibo, Twitter’a benzeyen bir mikroblog sitesi. Çinlilerin yoğun bir şekilde kullandığı platform, aylık 584 milyon aktif kullanıcıya sahip. Türkiye’de ise Sina Weibo kullanıcısı yok denecek kadar az.
Facebook ve Twitter karışımı olarak tanımlayabileceğimiz Sina Weibo uygulaması, kullanıcı sayısını oldukça yavaş arttırıyor olsa da yükselişini sürdürüyor.
13. QQ
Türkiye’de parmakla sayılacak kadar az kullanıcıya sahip olan QQ uygulaması, dünya çapında baktığımızda 2023 yılı itibarıyla 574 milyon aktif kullanıcıya sahip. Bunun nedeni ise tahmin edebileceğiniz üzere Çin’in nüfusu.
Çin’de oldukça popüler olmaya başlayan QQ uygulaması, çevrim içi mesajlaşma hizmeti veren bir platform. QQ uygulaması, mesajlaşma hizmetinin yanı sıra kullanıcılara çevrim içi oyunlar, müzik listeleri ve alışveriş yapabilme gibi hizmetler de sunuyor.
14. Twitter
Ülkemizde oldukça popüler olan Twitter, daha çok metin odaklı bir mikroblog uygulaması. Eskiden 140 karakter sınırının olduğu platformda artık paylaşımlar 4 bin karaktere çıkmış durumda. Daha çok genç nüfusun kayıtlı olduğu Twitter uygulaması, 2023 yılında aylık 556 milyon aktif kullanıcıya sahip.
En çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında yer alan Twitter’ın bu sayıyı ilerleyen dönemde arttırması beklense de Elon Musk’ın platformu satın alması üzerine yaşanan olaylar, bu öngörünün gidişatını değiştirebilir.
Platformun bu kadar yüksek miktarda kullanıcı sayısına sahip olmasında trend topics özelliği, haberleri ve güncel gelişmeleri anında takip etme ve farklı Twitter reklam modelleri gibi özelliklere sahip olması etkili.
15. Pinterest
Pinterest, görsel paylaşım platformları arasında öne çıkan bir uygulama olarak bilinmektedir ve dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de yoğun bir ilgi görmektedir. Platformda moda, güzellik, dekorasyon, yemek tarifleri, seyahat, sağlık ve fitness gibi birçok kategoride binlerce görsel içerik yer almaktadır.
Pinterest'in verilerine göre, platformda yer alan görsel içerik sayısı 2.5 milyardan fazladır ve 445 milyondan fazla aktif kullanıcısı ile en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında yer almaktadır. Kullanıcılar, kendi profil sayfalarında koleksiyonlar oluşturarak, beğendikleri görselleri kaydedebilir ve diğer kullanıcılarla paylaşabilirler.