En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
İş dünyasında ve eğitim hayatında başarılı olmak için sertifika almak oldukça önemlidir. Herhangi bir alanda bilgi ve becerinizi kanıtlamak için sertifika almanız gerekir. En çok işe yarayan sertifikalar sayesinde CV’nizi daha donanımlı bir hale getirebilir, iş başvurularında daha avantajlı bir konuma ulaşabilirsiniz.
Kariyer gelişiminin olmazsa olmazı olan sertifikalar ile iş dünyasında önde olabilirsiniz. Siz de kariyerinizde bir adım önde olmak istiyorsanız gelin, en çok işe yarayan sertifikaları birlikte keşfedelim.
İşe Yarayan Sertifikalar Nelerdir?
İşe yarayan sertifikalar şu şekilde sıralanabilir:
- Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Danışmanlığı Sertifikası
- Bilgisayar İşletmenliği
- Yaşam Koçluğu
- Aile Danışmanlığı Sertifikası
- Dijital Pazarlama
- Bilgisayarlı Muhasebe Kursu Sertifikası
- Dış Ticaret Uzmanlığı
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- Yangın Eğitimi Sertifikası
- İlk Yardım
- Yönetici Asistanlığı ve Büro Yönetimi
- Satış Teknikleri ve Pazarlama Sertifikası
- Oyun Terapisi
- ISO 19011:2018 İç Denetçi Sertifikası
- İçerik Yazarlığı
- Profesyonel Makyaj Artistliği
- Sosyal Medya Uzmanlığı
- Danışma Görevlisi ve Çağrı Merkezi Sertifikası
1. Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Danışmanlığı Sertifikası
Eğer yeni bir meslek edinmek istiyorsanız Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Danışmanlığı Sertifikası almak, kariyer hedeflerinizden biri olabilir. İster lise mezunu olun ister üniversite mezunu olun fark etmez, tıbbi sekreterlik mesleğini bildiğiniz takdirde özel sağlık kuruluşlarında görev yapabilirsiniz.
İşe yarayan sertifikalar arasında gösterilen Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Danışmanlığı Sertifikası’nı almak için öncelikle eğitime kaydolmanız gerekiyor. Dersleri düzenli bir şekilde takip edip sınavı geçtiğiniz zaman sertifika almaya hak kazanabilirsiniz.
2. Bilgisayar İşletmenliği
Bilgisayar işletmenliği, şirketlerde ve kurumlarda kullanılan bilgisayarların her türlü donanım, ağ, yazılım gibi sistemlerini geliştirmektir. Buradan hareketle bilgisayar işletmenlerinin hemen her yerde iş bulabildiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası da en çok işe yarayan sertifikalar arasında gösterilebilir.
Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası ile kişi, birçok kurumun bilgi teknolojileri departmanında iş bulma şansı elde eder.
3. Yaşam Koçluğu
Günümüzde psikolojik problemlerin giderek artması, bu alanda çalışan uzmanlara duyulan ihtiyacı arttırmıştır. Yaşam koçluğu da bu alandaki açığın giderilmesinde önemli rol oynayan bir meslektir.
Yaşam Koçluğu Eğitimi aldıktan sonra sertifika kazanan kişiler, kendi ofislerinde ya da başka bir danışmanlık merkezinde çalışmaya başlayabilir. Online yaşam koçluğu yaparak da para kazanmak mümkündür.
4. Aile Danışmanlığı Sertifikası
Hazır konu psikolojiden açılmışken bu alanda en çok öne çıkan sertifikalardan birinin de Aile Danışmanlığı Sertifikası olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’de son dönemin en çok işe yarayan sertifikalarından biri olarak kabul edilen Aile Danışmanlığı Sertifikası ile psikolojik danışmanlık merkezlerinde aile danışmanı olarak çalışmak mümkündür.
Üniversitede PDR, Psikoloji gibi bölümler dışında Hemşirelik, Tıp, Sosyal Hizmet, Çocuk Gelişimi, Sosyoloji bölümlerini bitiren kişiler de Aile Danışmanlığı Eğitimi’ne katılıp sertifika alarak bu alanda çalışabilir.
5. Dijital Pazarlama
Hemen her sektörde dijitalleşmenin arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Dolayısıyla bu alanda özel bilgi birikimine sahip insanlara duyulan ihtiyaç da oldukça fazla. Üniversitelerde henüz bir bölüm olarak okutulmasa da dijital pazarlamayı online sertifika programları aracılığıyla öğrenmek mümkün.
Dijital Pazarlama Eğitimi sonunda alınan sertifika ile reklam ajanslarında, içerik ajanslarında, SEO ajanslarında, çeşitli içerik ve haber sitelerinde, e-Ticaret sitelerinde çalışmak mümkündür. Gördüğünüz üzere dijital pazarlama alanında iş imkanları oldukça geniş.
6. Bilgisayarlı Muhasebe Kursu Sertifikası
En çok işe yarayan sertifikalardan biri de Bilgisayarlı Muhasebe Kursu Sertifikası’dır. Doğrudan meslek edinmenizi sağlayan bu sertifika ile çeşitli muhasebe programlarını kullanabildiğinizi kanıtlamış olacaksınız. CV’nizi güçlendirmenizi sağlayan bu belge ile kolayca iş bulabileceksiniz. Bu alanda üniversite onaylı sertifika almak için Bilgisayarlı Muhasebe Kursu’na kaydolabilirsiniz.
Kurs bitiminde aldığınız sertifika ile hemen her işletmede çalışmanız mümkün. Çünkü her işletmenin bir muhasebe birimi vardır ve bu kurumlarda çalışmak için aranan en büyük kriterlerden biri muhasebe programlarına hakim olmaktır.
7. Dış Ticaret Uzmanlığı
Küreselleşme gün geçtikçe daha fazla önem kazanıyor, uluslararası ticarete verilen değer de yükseliyor. Bu durum, dış ticaret uzmanlarının iş dünyasındaki rolünü arttırıyor. Üniversitelerin 2 yıllık Dış Ticaret Bölümü’nden mezun olanların çalıştığı bu alan, aynı zamanda bu alanda sertifika alan kişilerin de istihdam edilmesine imkan tanıyor.
Eğer yabancı diliniz varsa ve ticarete ilgi duyuyorsanız bu alanda çalışmak için Dış Ticaret Uzmanlığı Eğitimi’ne katılarak sertifika kazanabilir ve yeni bir meslek sahibi olabilirsiniz.
8. İnsan Kaynakları Yönetimi
Birçok firmanın ve kuruluşun insan kaynakları birimi bulunur. Özellikle özel sektörde öne çıkan insan kaynakları (İK) yönetimi, birçok kişinin kazanç kapısı haline gelmiştir. Bu alanda üniversite eğitimi alan ya da İnsan Kaynakları Yönetimi Eğitimi’ne katılıp sertifika alan kişiler insan kaynakları uzmanı, müdürü, direktörü gibi farklı pozisyonlarda çalışabilir.
9. Yangın Eğitimi Sertifikası
Yangın Eğitimi Sertifikası, başta iş sağlığı güvenliği olmak üzere pek çok farklı alanda çalışacak kişilerin alması gereken bir belgedir. Söz konusu mesleklerde görev alacak kişilerin temel ve ileri seviyede düzenlenen eğitimlere katılarak CV’sini güçlendirmesi önemlidir.
Yangın alanında bilinçli olmak sadece iş dünyasında değil, günlük yaşamda da önemlidir. Bu alanda teknik bilgileri öğrenen kişiler, bilgilerini bir sertifika ile taçlandırdığı takdirde ilgili mesleklerde bir adım önde olur.
10. İlk Yardım
İlk yardım uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak, yaralı ve kazazedelerin hızlı bir şekilde sağlığına kavuşması için son derece önemlidir. Özellikle araç kullanan kişiler ilk yardım alanında bilgi sahibi olmalıdır. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışan kişiler de İlk Yardım Sertifikası alarak iş başvurularında önde olabilir.
11. Yönetici Asistanlığı ve Büro Yönetimi
Yeni bir meslek sahibi olmak isteyenler için kolay yoldan para kazanmayı sağlayacak bir önerimiz var: yönetici asistanlığı ve büro yönetimi. Bu mesleği yapmak için üniversitede Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı okuyabilirsiniz ancak daha hızlı bir şekilde iş hayatına atılmak için bu alanda düzenlenen sertifikalı Yönetici Asistanlığı ve Büro Yönetimi Eğitimi’ne katılabilirsiniz.
Bu eğitimde yönetici asistanlarının yapması gerekenler, ofis ve idari işler, imaj yönetimi, zaman yönetimi, planlama gibi işinize yarayacak bilgileri öğrenebilirsiniz. Eğitim sonunda aldığınız sertifikayı iş başvurularında kullanabilirsiniz.
12. Satış Teknikleri ve Pazarlama Sertifikası
Satış ve pazarlama, ticari faaliyet yürüten şirketlerin olmazsa olmazıdır. Eğer bu alanda çalışmaya ilgi duyuyorsanız kendinizi geliştirmeniz çok önemli. Çünkü iş başvurularında genellikle alanla ilgili eğitimlere katılıp kendini geliştiren kişilere öncelik veriliyor. Ayrıca bir üst pozisyonda çalışmak için de işe yarayan sertifikalar almak önemli.
Örneğin Satış Teknikleri ve Pazarlama Eğitimi, Telefonda Satış Eğitimi, Satış Odaklı Kişilik Tipleri Eğitimi, Saha Satış Eğitimi gibi sertifika programlarına katılarak kendinizi geliştirebilirsiniz.
13. Oyun Terapisi
Oyun terapisi, psikolojide bir uzmanlık alanıdır ve çocuklarla çalışırken sıkça başvurulan bir yöntemdir. Birçok Psikoloji ve PDR Bölümü öğrencisi, üniversite yıllarında Oyun Terapisi Eğitimi alarak geleceğine yatırım yapar. Mezunların da erişimine açık olan bu eğitim sonunda alınan sertifika, kişinin ilgili alanda bilgi sahibi olduğunu ve oyun terapisi tekniklerini uygulayabildiğini kanıtlamasını sağlar. Böylece psikolojik danışmanın/psikoloğun güvenilirliği artar.
14. ISO 19011:2018 İç Denetçi Sertifikası
ISO 19011:2018 İç Denetçi Sertifikası, ISO standartlarına uygun bir şekilde firmaları denetleyebildiğinizi gösteren bir belgedir. Bu belgeyi CV’nize eklediğinizde iç denetçilik pozisyonunda başvurduğunuz iş ilanlarında olumlu yanıt alma ihtimaliniz artar.
İç Denetçi Sertifikası’nı kullanarak denetim firmalarında kurum dışı denetçi olarak ya da endüstriyel şirketlerde kurum içi denetçi olarak çalışabilirsiniz.
15. İçerik Yazarlığı
İçerik yazarlığı, özel olarak bir üniversite bölümünden mezun olmayı gerektirmez. İçerik yazarlığı yapmak için bu alanda düzenlenen sertifikalı eğitim programlarına katılım sağlanabilir.
İçerik Yazarlığı Eğitimi’nde kişi, blog yazmanın inceliklerini ve arama motorlarında başarılı sıralamalar elde eden içeriklerin nasıl oluşturulduğunu öğrenir. Böylece kişi, içerik yazarı olarak çalışabilecek konuma gelmiş olur.
İçerik yazarlarının çalışma alanları da oldukça geniştir. Blog sayfaları, içerik siteleri, haber siteleri, SEO ajansları gibi birçok yerde çalışabilirler. Bu kadar yoğun rağbet gören bir alanda çalışmak için en çok işe yarayan sertifikalardan biri olan İçerik Yazarlığı Sertifikası’nı almak önemlidir.
16. Profesyonel Makyaj Artistliği
Sosyal medyadaki makyaj videolarının popülerlik kazanmasıyla birlikte profesyonel makyaj yapımına duyulan ilgi de arttı. Makyaj uzmanı olmak için sadece deneyim değil, eğitim de şart. Çünkü farklı cilt tiplerine, ten renklerine ve yüz şekillerine göre farklı makyaj yapılıyor.
Profesyonel Makyaj Artistliği Eğitimi bu noktada devreye giriyor. Eğitime katılan kişiler, makyaj yapmanın inceliklerini öğrenip dersler bitince sertifika alıyor. Böylece makyaj artisti olarak çalışmanın önü açılıyor.
17. Sosyal Medya Uzmanlığı
Sosyal Medya Uzmanlığı Sertifikası, en çok işe yarayan sertifikalardan bir diğeri. Çünkü günümüzde birçok şirketin, markanın, web sitesinin vs. sosyal medya hesabı var. Bu hesaplarda paylaşılacak içeriklerden sorumlu olan sosyal medya uzmanları, geniş bir çalışma alanına sahip.
Son derece popüler bir meslek olan sosyal medya uzmanlığını yapmak için bu alanda eğitim ve sertifika almak çok önemli. Çünkü bu meslek, üniversitelerde yaygın olarak öğretilen bir alan değil ve dolayısıyla gerekli bilgiler daha çok sertifika programları aracılığıyla öğrenilmekte.
18. Danışma Görevlisi ve Çağrı Merkezi Sertifikası
Çağrı merkezleri, müşteri iletişimini güçlendirmek ve marka imajını yenilemek için oldukça önemli bir yer. e-Ticaretten, telekomünikasyon sektörüne, bankacılıktan çeşitli ticari firmalara kadar birçok iş yerinin çağrı merkezi bulunuyor. Bu da çağrı merkezi elemanlarının geniş iş imkanlarına sahip olması anlamına geliyor.
Üstelik çağrı merkezinde çalışmak için belirli bir üniversite bölümünden mezun olmanız şart değil. Birçok firma, lise mezunlarını bile bu pozisyonda çalıştırabiliyor. Siz de yeni bir iş sahibi olmak istiyorsanız Danışma Görevlisi ve Çağrı Merkezi Kursu Sertifikası alarak hedefinize ulaşabilirsiniz.
İş Dünyasında En Çok İşe Yarayan Sertifikalar Nelerdir?
İş dünyasında en çok işe yarayan sertifikalar şunlardır:
- Microsoft Office Programları Sertifikası
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- İngilizce Eğitimi Sertifikası
- İleri Seviye Excel
- Photoshop Sertifikası
- SEO Uzmanlığı Sertifikası
- Diksiyon Sertifikası
- Etkili Sunum Teknikleri
- After Effects
- Liderlik Eğitimi Sertifikası
- Web Tasarım ve Kodlama
- Front-End Web Geliştirme
- Temel Bilgisayar Kullanımı
- Genel Muhasebe Sertifikası
1. Microsoft Office Programları Sertifikası
Microsoft (MS) Office programları, iş dünyasında sıklıkla kullanılır. Raporlama, kayıt tutma, dosya saklama, yazı yazma, hesaplama, grafik oluşturma gibi her türlü işlemde bu programlardan yararlanılır. Muhasebecisinden, insan kaynakları elemanına, öğretmeninden mühendisine kadar hemen herkes bu programlardan yararlanmak durumundadır.
Dolayısıyla yapacağınız meslek, bilgisayar ile çalışmayı gerektirecek görevlere sahipse mutlaka Microsoft Office Programları Sertifikası almalısınız. Bu sertifikayı CV’nize, Linkedin hesabınıza ekleyebilir ve işverenler üzerinde olumlu bir intiba bırakabilirsiniz.
2. İş Sağlığı ve Güvenliği
2013’te çıkan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu nedeniyle her iş yerinin İSG kurallarına uygun davranması gerekiyor. Bu kurala uymayan iş yerleri ceza alıyor. Bu yüzden başta yöneticiler olmak üzere iş dünyasında herkesin iş sağlığı ve güvenliği alanında eğitim alması önemli. Örneğin bu alanı yeni öğrenmeye başlayacaksanız Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Sertifikası alarak sürecin ilk adımını atabilirsiniz.
Ayrıca ilerleyen dönemlerde aldığınız eğitimi ilerleterek İSG’ye daha üst düzeyde hakim olduğunuzu belirten İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası alabilirsiniz. Bu sayede yeni bir iş edinmiş olursunuz.
3. İngilizce Eğitimi Sertifikası
İş dünyasında en çok işe yarayan sertifikalar dendiğinde ilk akla gelenlerden biri de İngilizce Eğitimi Sertifikası’dır. Bu dili öğrenirken aldığınız sertifikaları CV’nize mutlaka ekleyin. Çünkü yapacağınız meslek ne olursa olsun artık küreselliğin önem kazandığı bir dünyada yaşadığımız için İngilizce bilmek çok değerli. Hatta bildiğiniz diğer yabancı dillerin sertifikalarını da mutlaka iş görüşmesinde yanınızda bulundurun.
4. İleri Seviye Excel
Excel, iş dünyasında en çok kullanılan programlardan biridir. Esasında bir MS Office programı olsa da Excel’i ayrı bir başlıkta ele almak istedik. Çünkü Excel ile çok farklı işlemler yapılabiliyor: grafik oluşturma, raporlama, hesaplama, veri kaydetme…
Farklı mesleklerin bilmesi gereken Excel, ileri seviyede bilindiğinde çok kolaylık sağlıyor. Bu yüzden birçok işverenin ilanlara eklediği bir kriter olarak karşımıza çıkıyor.
5. Photoshop Sertifikası
Photoshop, özellikle medya sektöründe çalışanların bilmesi gereken bir program. Grafik tasarımcıdan haber editörlüğüne, fotoğrafçıdan kurgu editörlüğüne kadar bu sektörde çalışan pek çok kişiden ilk beklenen şey, Photoshop’u bilmesidir. Çünkü Photoshop ile profesyonel görsel tasarımları yapılır ve böylece sunulacak içerik daha etkili hale getirilir.
Oldukça önemli bir yeri olan Photoshop’un nasıl kullanıldığını bilmek ve bildiklerini sertifika ile taçlandırmak son derece önemlidir. Gazetecilik, sosyal medya, reklamcılık, sinema-televizyon, animasyon gibi alanlarda çalışanlar açısından baktığımızda Photoshop Sertifikası, iş dünyasında en çok işe yarayan sertifikalar arasında bulunur.
6. SEO Uzmanlığı Sertifikası
SEO (arama motoru optimizasyonu), web sitelerinin ziyaretçi sayısını arttırmak için kullanılan, arama motorları tarafından belirlenen sıralama kriterleridir. Dijital içerik yazarlığı yapan, web sitesi yönetiminden sorumlu olan, e-Ticaret sektöründe çalışan herkesin SEO bilmesi gerekir. Örneğin Temel SEO Eğitimi ve SEO Uzmanlığı Eğitimi ile sertifika kazanmak mümkündür.
SEO Uzmanlığı Sertifikası alan kişiler; içerik yöneticisi, SEO yazarı, katalog yöneticisi, ürün pazarlama direktörü gibi farklı pozisyonlarda çalışabilirler. Dijitalleşmenin artmasıyla birlikte SEO alanında çalışmak da önemli hale gelmiştir.
7. Diksiyon Sertifikası
Diksiyon, özellikle insanlarla iletişim kurmanın önemli olduğu işlerde sahip olunması gereken bir beceridir. Örneğin spikerlik, muhabirlik, satış danışmanlığı, çağrı merkezi elemanı gibi işleri yapanların diksiyonu iyi olmalıdır.
Diksiyon becerilerini geliştirmek için ise kişinin bu alanda eğitim alması gerekir. Etkili konuşmanın önemli olduğu işlerde çalışmak isteyen kişiler, Diksiyon Kursu Sertifikası alarak işe alınma şansını arttırır.
8. Etkili Sunum Teknikleri
Özellikle satış, pazarlama, işletme, finans gibi alanlarda çalışan kişiler, yöneticilerine aylık sunum yapmak zorundadır. Sunumu etkili hale getirmek için bu alanda eğitim almak gerekebilir aksi halde konuşma sırasında verilecek mesaj yeterince güçlü bir şekilde aktarılmayabilir.
Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri Eğitimi’ne katılarak bu alanda sertifika almak ve sunum hazırlama konusunda yetkinliği belgelemek mümkündür. Böylece işverenler, ilana başvuran adayın sunum becerilerinin gelişmiş olduğunu görür ve o kişiyle ilgili daha olumlu bir izlenime sahip olur.
9. After Effects
After Effects, tıpkı Photoshop gibi sık kullanılan bir grafik tasarım programıdır. İki ve üç boyutlu animasyon yapmaya yarayan After Effects, özellikle oyun tasarımcıları ve grafik tasarımcıları tarafından tercih edilir. Dolayısıyla bu alanlarda iş başvurusu yapan kişilerin programa hakim olması önemlidir. Hatta öz geçmişe After Effects Sertifikası eklemek, kişinin başvurduğu ilandan olumlu dönüt alma olasılığını arttıracaktır.
10. Liderlik Eğitimi Sertifikası
İş dünyasında en çok işe yarayan sertifikalardan biri de Liderlik Eğitimi Sertifikası’dır. Liderlik, sadece yönetici pozisyonunda çalışanlar için değil, bir ekip içinde çalışan herkes için önemli bir beceridir. Dolayısıyla çalışma hayatına atılan kişilerin Liderlik Eğitimi alarak kendini geliştirmesi oldukça önemlidir.
Ancak yöneticilik, ekip liderliği gibi pozisyonlarda çalışacak kişilerin Liderlik Eğitimi Sertifikası alması daha önemlidir. Bu kişilerin liderlik becerilerini geliştirmiş olması, iş başvurularında aranan özelliklerdendir.
11. Web Tasarım ve Kodlama
İşletmelerin dijital dünyada var olması artık çok önemli. Birçok ticari kurum, bir web sitesi açarak dijital ortam üzerinden hedef kitlesine ulaşmaya çalışıyor. Bu internet sitelerinin tasarımı ve geliştirilmesinden ise web tasarım uzmanları sorumlu oluyor.
Son derece popüler olan bu mesleği yapmak için web tasarım alanında bilgili olmak şart. Dolayısıyla Web Tasarım ve Kodlama Eğitimi, Modern CSS ile Web Tasarım Uzmanlığı Eğitimi gibi sertifika programlarına katılmak büyük önem taşıyor. Ayrıca diğer popüler programlama dillerini bilmek de bu meslekte oldukça önemli.
12. Front-End Web Geliştirme
Front-End Web Geliştirme, tıpkı web tasarım ve kodlama gibi internet sitesi tasarımında çalışacak kişilerin alması gereken bir sertifikadır. Bu sertifikaya sahip olan kişiler, ön yüz geliştirme alanında edindikleri bilgileri iş dünyasında kanıtlama fırsatı yakalarlar.
Front-End Web Geliştirme Eğitimi Sertifikası’na sahip olan kişiler, web site tasarımı alanında freelance ya da tam zamanlı işlerde çalışabilir ve yüksek kazançlar elde edebilirler.
13. Temel Bilgisayar Kullanımı
Bilgisayar kullanımına hakim olmak, birçok iş için geçerlidir. Ülkemizde özellikle orta yaşlı kesim, bilgisayar kullanımı konusunda yeterli bilgiye sahip değildir. Bu kişiler, iş başvurularında bilgisayar kullanımına hakim olduğunu kanıtlamak için bir belgeye sahip olmalıdır. Nitekim Temel Bilgisayar Kullanımı Sertifikası alan kişilerin işe alınma ihtimali daha yüksektir.
14. Genel Muhasebe Sertifikası
Muhasebe, her işletmede bulunan bir birimdir. Geniş çalışma olanakları bulunan muhasebe alanında görev alacak kişilerin bu alanda üniversite eğitimi alması ya da sertifika sahibi olması gerekir. Özellikle alan dışından gelen kişiler, muhasebe alanında iş bulmak için mutlaka bir sertifika almalıdır.
Örneğin Genel Muhasebe Sertifikası, en kapsamlı olan sertifikadır. Ancak bunu almadan önce Ön Muhasebe Sertifikası almak da gerekir çünkü bu belge, temel seviyede muhasebe öğrenmeyi sağlayan bir eğitim sonunda verilir. Ardından bir üst seviye olan Genel Muhasebe Eğitimi’ne geçilmelidir.
(Toplam 2 Değerlendirme)