İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nedir?
Eğitim Yazıları

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nedir?


Güncellenme Tarihi10 Kasım 2022
Yayımlanma Tarihi

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası; farklı alanlarda faaliyette bulunan iş yerlerinde çalışanların, üretimin ve iş yeri güvenliğinin sağlanması için çalışacak kişilerin aldığı bir belgedir.

Belirli bir kurumda iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak görev yapmak için kişilerin İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi’ne sahip olması gerekmektedir. İSG Belgesi’ne sahip olan kurumlardaki çalışanlar yaptıkları denetlemeler ve düzenlemeler sayesinde kurumun daha başarılı olmasına katkı sunmaktadır. İSG Sertifikası, profesyonel şekilde eğitim veren kurumlardan eğitim sürecini başarılı şekilde tamamlamak koşuluyla alınabilir.

İSG Belgesi Nedir?

İSG belgesi, iş sağlığı ve güvenliği alanında yetkinlik gösteren bir belgedir. İSG Belgesi’nin açılımı, “İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi” şeklindedir. 

İş sağlığı ve güvenliği Sertifikası; kurum, kuruluş ve işletmelerin belirli standartlara uygun şekilde faaliyet yürütüp yürütmediğinin denetlenmesi konusunda profesyonel olan kişilere verilir. İSG belgesi, kişinin iş sağlığı ve güvenliği alanında yetkin olması için gereklidir. İSG Belgesi almak için iş sağlığı ve güvenliği alanında eğitim veren kurumlara başvurulabilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, ÖSYM tarafından yapılan İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Sınavı’nda başarılı olarak alınır. İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası almanın bir başka yolu; İSG alanında uzmanlar tarafından verilen online eğitimlere katılmaktır.

İSG Sertifikası almak isteyen kişiler Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından adaylara sunulan İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifika Sınavı’na başvurabilir. İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası almak ve bu alanda uzmanlaşmak isteyenler için İstanbul Boğaziçi Enstitüsü tarafından iş sağlığı ve güvenliği hakkında eğitimler hazırlanmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi’ne katılan kişiler, eğitimi başarılı şekilde tamamladıklarında İSG Belgesi almaya hak kazanır.

 

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nereden Alınır?

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi veren ve bakanlık tarafından İSG Sertifikası vermek için görevlendirilen kurumlardan alınır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası almak için profesyonel şekilde eğitim veren kurumlar ya da dijital platformlara başvurulabilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Fiyatları Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası fiyatı 450 TL ile 830 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası fiyatı 2022 yılı itibarıyla 826 TL olarak belirlenmiştir. İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası fiyatı 2021 yılında 649 TL’dir. Yıllara göre bakıldığında ortalama fiyat yukarıda belirtildiği gibidir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası sorgulama işlemi, e-Devlet platformu üzerinden İSG Kâtip’e girerek yapılır.

İSG Sertifikası sorgulamak için e-Devlet platformunda oluşturulan kategorinin ismi İSG Kâtip’tir. İSG Kâtip’e giriş yapmak için öncelikle e-Devlet hesabına erişim sağlamak gerekir. e-Devlet hesabına erişim sağlandıktan sonra İSG Kâtip belge sorgulama ekranı açılır. Açılan ekranda istenilen bilgiler eksiksiz olarak doldurulur. Bilgiler onaylandıktan sonra alınan İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası’na ait verilere ulaşılır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası’nı Kimler Alabilir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası’nı şu kişiler alabilir:

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Ne İşe Yarar?

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, kişilerin iş sağlığı ve güvenliği alanında yetkin hale geldiğini kanıtlamaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, iş sağlığı ve güvenliği alanında verilen dersler sonucu kişilerin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı unvanına sahip olmasını sağlar. İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası öz geçmiş (CV) belgesinde bulunması gereken sertifikalardan biridir. Katılımcılar alacakları sertifika ile iş başvurularında avantajlı hale gelmektedir. Ayrıca İSG Sertifikası sayesinde yeni bir meslek alanı kazanabilirler.

İş sağlığı ve güvenliği alanında uzman olan kişiler, görev yaptıkları kurumlarda iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak yeni bir unvan edinmektedir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı, ilgili birimin iş kazası risklerini en aza indirmek için raporlar ve analizler oluşturan kişidir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak için üniversitelerde bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü’ne kayıt yaptırılabilir. İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü taban puanı 2022 yılı için 200,872782 olarak belirlenmiştir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, katılımcılara iş yerlerinde çalışanların sağlığını ve güvenliğini tehdit edecek unsurları tespit etmek ve raporlamak için detaylı bilgi sunan bir ders programıdır.

 

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, İstanbul Boğaziçi Enstitüsü tarafından temel düzeyde eğitim vermek üzere hazırlanmıştır. İSG Eğitimi dersleri, alanında uzman eğitmen eşliğinde online eğitim metoduyla sürdürülmektedir. Katılımcılar İSG Eğitimi’ni başarıyla tamamladıkları takdirde İstanbul Boğaziçi Enstitüsü tarafından gönderilen üç farklı sertifikayı almaya hak kazanmaktadır. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği; iş yerlerinde çalışanların sağlık alanında işten kaynaklı yaşayabilecekleri riskleri ortadan kaldırmak için yürütülen çalışmalardır.

İş sağlığı ve güvenliği kapsamında sunulan önlemler, Avrupa Birliği (AB) tarafından 1980 yılında kamuya duyurulmuştur. İş sağlığı ve güvenliği kapsamında her türlü meslek grubunun görev icrası sırasında yaşayabileceği tehlikelere karşı önlemler ve kalite iyileştirmeleri hazırlanmaktadır. 

Ülkemizde de Avrupa Birliği’ne uyum kapsamında 2012 yılında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’yla birlikte iş yerlerinde yeni düzenlemeler yapılmıştır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Ne İşe Yarar?

İş sağlığı ve güvenliği, iş yerlerinde çalışanların güvenliğini, üretimin güvenliğini ve işletmenin güvenliğini sağlamaya yarar.

Çalışanların iş kazası risklerinin belirlenmesi ve önlenmesi, iş sağlığı ve güvenliğinin en önemli amacıdır. Çalışanların sağlığı güven altına alındıktan sonra üretimin ve işletmenin güvenliğini tehdit eden unsurlar da ortadan kaldırılmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği, ilgili işletmelerin kaliteli ve verimli çalışma olanaklarına sahip olması bakımından oldukça önemlidir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat