SEO Uyumlu Web Sitesi İçin 5 Önemli Kriter
SEO Yazıları

SEO Uyumlu Web Sitesi İçin 5 Önemli Kriter

Yayımlanma Tarihi

Arama Motoru Optimizasyonu bir diğer ifadeyle SEO, dijital pazarlamaya çok yönlü ve oldukça kompleks bir yaklaşım içerir. Daha net şöyle diyebiliriz;  SEO olmadan başarılı bir dijital pazarlamadan söz edilemez. Zira SEO sadece anahtar kelime optimizasyonu gibi kısıtlı ve dar bir alana sıkıştırılacak basit bir yapı değildir. Bunun çok daha ötesinde az öncede belirttiğimiz gibi karmaşık, kompleks ve farklı seviyelerdeki teknik uygulamalara kadar uzanan yüzlerce kriteri bir arada barındıran komple bir çözüm paketidir SEO.  

SEO ile henüz yeni tanışıyorsanız Site İçi SEO  kavramı hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur. Site İçi SEO adından da anlaşılacağı gibi web sitesinin doğrudan doğruya kendisi ile ilgili çalışmaları kapsar. Burada web sitesini SEO Uyumlu yapan çalışmalardan bahsediyoruz. Bu çalışmaların bütünü tamamlandığı takdirde o site için SEO dostu bir web sitesi tabiri kullanabiliriz. Site İçi SEO çalışmalarında eksik varsa, küçük yada büyük herhangi bir kriter göz ardı edilmişse hedef web sitesinin SEO uyumlu olmasından bahsetmek mümkün olmayacaktır.

SEO Uyumlu Web Sitesi Nasıl Yapılır

Peki bir web sitesini bütünüyle SEO dostu yapan nedir?  yada şöyle soralım;  SEO Uyumlu Bir Web Sitesi Nasıl Yapılır?  Her iki sorununda geldiği nokta aynı olduğu için cevap:  Web sitesi, arama motorlarının istediği standartları tam anlamıyla karşılayacak şekilde oluşturulduysa bu site için rahatlıkla SEO Uyumlu Web Sitesi tabirini kullanabiliriz.  Bir sitenin SEO performansı, tasarım ve geliştirme sırasındaki sürecin tamamını kapsar. Web sitesi henüz kodlama aşamasındayken SEO dostu temiz bir kodlama ile başlamak esas olandır. İşte SEO Uyumlu Web Sitesi İçin 5 Önemli Kriter. Bunları tamamladıysanız web siteniz SEO uyumlu siteler kategorisine girecektir.  

 SEO Uyumlu Web Sitesi İçin 5 Önemli Kriter

1 - Site Açılış Hızına Öncelik Verin

Bir web sayfasının ne kadar sürede yüklenmesi gerektiği konusunda çok fazla tartışma yaşanıyor. Global çapta yapılan bu tartışmalara  göre mobil cihazda 10 saniye masaüstü pc de ise  20 saniyelik yüklenme süresi ideal görülebiliyor.  Ancak bu yetersiz bir performans zira,  genel kural, bir sitenin tarayıcıda çağrıldığı ilk iki veya üç saniye içinde yanıt vermesi gerektiğidir. Think With Google'a ( Google ‘ın tavsiye blogu ) göre yüklenmesi üç saniyeden uzun süren bir sayfa önemli ölçüde hemen çıkma sorunları yaşamaya başlayacaktır.

İnternet kullanıcıları ve arama motorları geç yüklenen web sitelerini beklemekten asla hoşlanmaz. Bunu bizzat kendimizden biliyoruz. Google, sayfa performansının ve yükleme hızının kritik sıralama faktörleri olduğu konusunda çok nettir. Yüksek hemen çıkma oranlarından, zayıf UX'ten ve olumsuz SERP sıralamasından kaçınmak için sitenizin yükleme süresini üç saniyelik eşiğin altında tutmak çok önemlidir.

2 - Kullanıcı Dostu Bir Yerleşim ve Gezinme Şeması Oluşturun

Web sitenizin kullanımı ne kadar kolay olursa kullanıcısı yani ziyaret oranında o derece yüksek olur.  İşte buradaki "Kullanımı Kolay" ifadesinde anlatmak istediğimiz Sezgisel tasarımın bizzat kendisi. Sezgisel tasarım kullanıcının ilgili siteyi açtığında ne yapacağını, siteyi hangi amaçla nasıl kullanacağını tam olarak bildiği tasarımdır. Bu tür web sitenin kullanımı son derece kolaydır.  Ziyaretçiyi asla zorlamadan işini yapmasını sağlar.

Sezgisel olmayan tasarımda ise kullanıcı aradığını bulmak için sitede birkaç saniye vakit geçirir ancak her defasında bir sorunla karşılaşır ve kısa süre içinde siteyi kapatıp çıkar.  Kullanıcıyı zorlayan sezgisel olmayan tasarımı bir örnekle destekleyelim.  Bu sayede sezgisel tasarımın ne olduğuda daha net olarak ortaya çıkacaktır.

Bir iş yolcuğuna çıkacaksınız. Bunun için size bir araba gerekiyor. Bu amaçla araç kiralama firmasına gittiniz. Şimdi burada kiralayacağınız arabayı seçtiğinizi hayal edin. Birini gözünüze kestirdiniz. Araca doğru yürür, kapısını açar ve içeri girmek istersiniz. Ancak arabanın yanına gidip kapıyı açmak üzere elinizi uzattığınızda kapıyı açmak için bir kapı kolu olmadığını gördünüz. Arabanın içine nasıl gireceksiniz?

Örnek oldukça açık. Sezgisel olmayan bir tasarım, kullanıcının odak noktasını tam anlamıyla çalar. Arabaya binmeye çalışıyordunuz, ancak süreç çözümü olmayan alışılmadık bir durumla kesintiye uğradı. Aynı şey web tasarımı için de geçerli. Dolayısı ile yerleşim ve gezinme için sezgisel bir tasarım kullanarak sitenizi olabildiğince kullanımı kolay hale getirmek çok önemlidir. Her şeyin açık ve anlaşılır olduğundan emin olun. Açıkça işaretlenmiş ve tanımlanabilir özellikler (butonlar, bağlantılar ve etiketler) dahil olmak üzere site çevresinde ziyaretçilere rehberlik etmek için duyarlı geri bildirimler kullanın. Kafa karışıklığı ve hataları önlemek için dağınıklığı en aza indirin.

İnternet kullanıcıları, Ziyaret ettiği web sitesinin belirli özelliklerinin belirli yerlerde olmasını ve belirli bir şekilde davranmasını bekler. Bu standarttır. Bu nedenle, benzersiz bir web sitesi tasarlıyor olsanız bile, site ziyaretçilerinizi hayal kırıklığına uğratmamak için web tasarımının genel kanıtlanmış yaklaşımını izlediğinizden emin olun. Unutmayın,  kullanıcı deneyimi  Google'ın çok önemli sıralama faktörlerinden biridir. Bu kriter ve iyi bir UX tasarım ve eksiksiz işlevselliği uyumlu hale getirerek elde edilir.

3 - Mobil Kullanıcılar için Responsive Tasarım Kullanın

Mobil internet trafiği son birkaç yılda çok fazla arttı. Artık insanların büyük çoğunluğu internetten alışveriş yapıyor ve bunun için akıllı telefonları kullanıyor. Alışveriş tercihlerinde kullandıkları platformlar ise mobil uyumlu siteler.  Ancak bu sadece alışveriş için değil her konuda geçerli. İnternetten tamirci ararkende, herhangi bir konuda içerik ararkende tercih mobil uyumlu siteler oluyor.

Google insanların mobile olan eğilimini tespit etti ve buna ciddi anlamda öncelik vermeye başladı. Dahası web sitesi sahiplerini mobil öncelikli indeksleme ve hızlandırılmış mobil sayfalar ( AMP ) gibi girişimler yoluyla mobil uyumlu web siteleri geliştirmek için teşvik etmeye devam ediyor. Tam da bu yüzden artık bir web sitesinin mobil uyumlu olması çok önemli bir SEO kriteri.  Web sitenizin bu kritere eksiksiz olarak uyduğundan mutlaka emin olun.

4 - İçeriğinizi Optimize Edin

Muhtemelen içerik optimizasyonunun göz ardı edilemez öneminin farkındasınızdır.  Zira içerik optimizasyonu çok önemli bir SEO kriteri.  İçeriğinizin yerleşimi, başlık ve alt başlık kullanımı, yazının anlam bütünlüğü, dilbilgisi kurallarına uygunluk durumu, meta tagların kullanımı anahtar kelime kullanımı ve bunların tüm yazı içerisine anlamı bozmayacak bir kalitede dağıtılmış olması gibi tüm kıstaslar özellikle kontrol edilmeli ve eksikler tamamlanmalı.

Dolayısı ile içerik oluştururken öncelikle, mevcut olan tüm içerik yönetimi ve optimizasyon özelliklerini kullandığınızdan, anahtar kelime optimizasyonu, zenginleştirilmiş metin, yüksek kalitede içerik, meta taglar ve link inşaası gibi kriterleri yerine getirdiğinizden emin olun.  İkincisi, içerik optimizasyonundaki en son trendlere mutlaka ayak uydurun. Nedir son trendler?. Örneğin, sesli arama optimizasyonu için uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanmak ve Google'ın öne çıkan snippet 'leri için Soru-Cevap materyalleri, konu başlıklarında sayı kullanmak, maddesel açıklamaların bulunduğu detaylı içerikler oluşturmak gibi kriterler.  

5 - İç ve Dış Bağlantıları Unutmayın

İç bağlantılar, bir diğer ifadeyle site içi link inşaası sitenin diğer sayfalarını dolaştıran ve konu ile ilgili sayfalara yönlendiren bağlantılardır, harici bağlantılar ( backlink ) ise site dışındaki sayfalara yönlendirir. Dahili bağlantılar, ( site içi link inşaası ) çok önemlidir. Arama motoru botlarının sayfalarınızı daha sağlıklı bir şekilde taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olur. Aynı zamanda ziyaretçilerinizi sitenizdeki diğer içeriklerede yönlendirerek sayfalarınızda daha uzun süre kalmaya yardımcı olurlar. Bütün bunlar organik sıralamayı ciddi anlamda destekler.

Kaliteli dış bağlantılar marka otoritesini ve güvenilirliğini artırmada son derece önemlidir. Ancak, tabiki sadece markanız yada sektörünüzle ilgili yetkili, üst düzey sitelere bağlantı verirseniz bu etkiyi elde edersiniz. Dolayısı ile backlink stratejinizi bu yönde geliştirmek ve gerek site içi gerekse site dışı link inşaası oldukça kaliteli bir seviyeye taşımaya dikkat etmeniz çok önemli.  

Yetersiz Olduğunu Düşünüyorsanız SEO Eğitimi Alın

Eğer SEO konusunda yetersiz olduğunu düşünüyor daha profesyonel adımlar atmak istiyorsanız, SEO Eğitimi sizi için çok önemli bir strateji olacaktır. Dahası Sertifikalı SEO Eğitimi almayı kendinize yapacağınız en köklü ve başarılı yatırım olarak görmelisiniz. Zira web sitenizin istenen neticeleri elde etmesi ancak başarılı seo çalışmaları ile mümkün. Bunu yapmak için ise sizin SEO açısından son derece üst düzey bir donanımda olmanız gerekiyor.

Sonuç

Başarılı bir SEO kampanyası, SEO dostu bir web sitesi gerektirir.  Bunun dışında başka bir teknik yok.  SEO dostu bir sitenin aynı zamanda UX odaklı olması ve modern SEO uygulamalarını barındırabilmesi gerekir. Tüm SEO kriterlerini yerine getirdiğinizden emin olmak için web sitenizi tasarlarken mutlaka ciddi zaman ayırın. Geliştirme sırasında seçtiğiniz tasarım seçenekleri SEO etkilerini artırabilir veya tamamen bozabilir buna özellikle dikkat edin. Ayrıca son olarak belirttiğimiz gibi eğer SEO bilginiz iyi seviyede değilse kendinizi iyi bir SEO Eğitimi ile mutlaka destekleyin.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat