Analitik Zeka Nedir?
Analitik zeka, diğer adıyla çözümlemeli öncelikli zeka türü, bir bütünü oluşturan parçaları tek tek analiz ederek bütün hakkında yorum yapmayı sağlayan zeka türüdür. Analitik zeka türü, olayları tümdengelim yöntemiyle çözümlemeyi ve sorunlara çözüm odaklı yaklaşmayı sağlar.
Analitik zeka, en karmaşık olaylar/olgular vb. arasındaki ilişkileri bile kavramaya yardımcı olur. Özellikle mühendislik, yazılım gibi sayısal alanlarla ilişkilendirilen analitik zeka türü, sosyal bilimlerde kavramlar arası ilişkiyi anlama ve yorumlama gibi üst düzey bilişsel becerilere sahip olmayı da sağlar. Soyut kavramların anlaşılmasında da bu zeka türü devreye girer.
Analitik Zeka Ne Demektir?
Analitik zeka, tümdengelim yöntemini kullanarak olaylara çözüm odaklı yaklaşmaktır. Diğer ismiyle çözümlemeli öncelikli zeka, karmaşık problemleri çözüp karar vermek için kullanılan bir zihinsel yetenektir.
Analitik zeka türünü daha iyi anlamak için aslında önce “analitik” kavramını anlamakta yarar vardır. Analitik kelimesi, bütünün parçalara ayrılarak incelenmesi demektir. Yani herhangi bir olayı anlamak için o olay kendi içerisinde alt başlıklara bölünür ve bu alt başlıkların her biri analiz edilir. Olayı oluşturan alt başlıklar anlaşıldığı zaman olayın kendisi de anlaşılacaktır.
Örneğin analitik zekaya sahip olan bir satış danışmanı, müşterilerin davranışlarını analiz ederek hangi sıklıkta, hangi ürünleri aldığını ve ne kadar sıklıkta bu markadan alışveriş yaptığını tespit edebilir. Satış danışmanı, elde ettiği veriler ile satış stratejisinin kurulmasına katkıda bulunabilir.
Analitik Zeka Türleri Nelerdir?
Analitik zeka türleri şunlardır:
- Pratik zeka
- Yaratıcı zeka
1. Pratik Zeka
Pratik zeka, analitik zeka türleri denildiğinde akla ilk gelen örnektir. Pratik zeka, herhangi bir sorun anında mevcut koşullara bağlı kalarak anında fikir geliştirebilen ve çözüm sunabilen kişilerin sahip olduğu zeka türüdür.
Pratik zeka, en karmaşık olguları bile hızlı ve kolay bir şekilde analiz edip değerlendirmeyi sağlayan zeka türüdür. Bu zeka türüne sahip olan kişiler, anlık gelişen olaylara göre aksiyon alabilirler. Örneğin stand-upçıların seyircinin anlık tepkisine göre hareket edebilmesi pratik zekaya sahip olduklarını gösterir.
2. Yaratıcı Zeka
Yaratıcı zeka; bir konuyu farklı açılardan, özgün ve sıra dışı bir şekilde ele alabilmeyi sağlayan, yeni bir ürün/fikir vb. ortaya atmaya yarayan bir zeka türüdür.
Kreatif düşünmeyi gerektiren yaratıcı zeka, kişinin yenilikçi, özgün ve kullanışlı fikirler üretmesini sağlar. Bu sayede mevcut ürün, fikir vb. üzerinde birtakım geliştirmeler yapılarak bir üst seviyeye çıkması sağlanır.
Analitik Düşünme Nedir?
Analitik düşünme, bir konuyu değerlendirirken o konuyu oluşturan unsurların analiz edildikten sonra konunun bütünü hakkında sonuca varılmasıdır. Çözümleyici düşünme olarak da bilinen analitik düşünme, ünlü Antik Yunan filozofu Platon’un tümdengelim metodu ile ortaya çıkmıştır.
Tümdengelim metoduna göre bütünü anlamak için onu parçalara ayırmak gerekir. Örneğin bir ülkedeki beyin göçü sorununu çözmek için göçe neden olan faktörleri anlamaya çalışmak, bütünü oluşturan parçaları anlamayı gerektirdiği için analitik düşünmeye girer.
Analitik düşünme biçimine sahip olan kişiler, olaylara çözüm odaklı bir bakış açısı getirebilir ve sorunları daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşturur. Olaylar arasındaki neden-sonuç ilişkisini anlamayı sağlayan analitik düşünme sayesinde bireyler problem çözme becerilerini geliştirmiş olur.
Analitik Düşünmenin Faydaları Nelerdir?
Analitik düşünmenin faydaları şunlardır:
- Karar vermeyi kolaylaştırır.
- Pratik düşünmeyi sağlar.
- Yorumlama becerisini geliştirir.
- Problem çözme becerilerini güçlendirir.
- Büyük resmi görmeyi sağlar.
- Günlük yaşamda ve işte başarı getirir.
1. Karar Vermeyi Kolaylaştırır
Analitik düşünme becerisine sahip olan kişiler, içinde bulundukları durumu daha iyi anlamlandırır. Bu kişiler, olgular arasındaki ilişkiyi daha iyi kavradığı için karşılaştıkları soruna ilişkin karar vermede daha hızlı ve pratik davranırlar. Hem işte hem de günlük yaşamda daha kolay karar verirler.
2. Pratik Düşünmeyi Sağlar
Analitik düşünme, beraberinde çözüm odaklı düşünmeyi de getirir. Karşılaşılan sorunların nereden kaynaklandığını, sorunu çözmek için hangi güçlü yanlara sahip olunduğunu daha hızlı bir şekilde fark edip aksiyon almaya yardımcı olur.
3. Yorumlama Becerisini Geliştirir
Olaylar arasındaki ilişkiyi ortaya koyma, bir konuyla ilgili neden-sonuç ilişkisini anlama gibi alanlarda başarılı olmak için yaratıcılık ve analitik zeka oldukça önemlidir. Bu özelliklere sahip olan kişiler, bir olayın nasıl oluştuğunu ya da ne gibi sonuçlara neden olabileceğini daha kolay anlar yani yorumlama becerileri gelişmiştir.
4. Problem Çözme Becerilerini Güçlendirir
Analitik düşünme, bütünü kavrama ve bütünü oluşturan parçaları idrak etme konusunda kişiye kolaylık sağlar. Dolayısıyla bu düşünme yeteneğine sahip olan kişiler, karşılaştıkları sorunu daha hızlı bir şekilde çözebilir.
5. Büyük Resmi Görmeyi Sağlar
Analitik düşünmenin faydaları arasında bulunan büyük resmi görme, bu düşünme yeteneğinin bütünü daha iyi kavramayı sağlaması ile ilgilidir. Analitik düşünen kişiler, bütünü oluşturan parçaları net bir şekilde gördüğü için bütünü daha iyi anlar. Böylece bütünün asıl anlamını daha iyi keşfetmiş olurlar.
6. Günlük Yaşamda ve İşte Başarı Getirir
Sonuç olarak analitik düşünmenin faydaları dendiğinde en önemlisinin hayatın hemen her alanında kişinin başarılı olmasını sağlaması gösterilebilir. Çünkü analitik düşünen kişiler, içinde bulundukları durumu daha iyi anladığı için karşılaştıkları sorunları daha pratik bir şekilde çözebilir. Böylece vakitten de tasarruf etmiş olurlar.
Analitik Zeka Neden Önemlidir?
Analitik zeka, kişinin işte ya da günlük hayatta karşılaştığı problemleri hızlı ve pratik bir şekilde çözüme kavuşturması için önemlidir. Çünkü pratik düşünmeyi ve çözüm odaklı olmayı sağlar. Kriz yönetiminde başarılı olmak için de önemli bir kavramdır.
Ayrıca kişinin yaptığı işi geliştirmesi noktasında da analitik zeka devreye girer. Örneğin bir üretim firmasında uygun bir reklam ve pazarlama stratejisi geliştirmek için analitik düşünme şarttır. Çünkü bu düşünme biçimi ile olguların nasıl oluştuğu, bir konuyu oluşturan unsurların neler olduğu, o unsurlar arasındaki ilişki gibi birçok faktör daha iyi anlaşılır.
Bir konuda pratik bir şekilde karar vermek için de analitik zekaya sahip olmak önemlidir çünkü bu düşünme becerisi, kişinin bilgileri hızlı bir şekilde analiz etmesini sağlar.
İşletmelerde Analitik Zekanın Önemi
İşletmelerde bir işin geliştirilmesi, karşılaşılan sorunların daha hızlı ve etkili bir şekilde çözülmesi, krizin daha başarılı bir şekilde yönetilmesi için analitik zekaya sahip olmak önemlidir.
İşletmelerde farklı birimler arasındaki ilişkiyi sağlama, büyük resmi görerek hedef belirleme ve strateji oluşturma gibi aşamalarda da analitik zeka işe yarar. Bu düşünme yeteneği, işletmelerin sektörde yaşanan gelişmeleri doğru değerlendirerek hızlı bir şekilde kalkınmasını da sağlar.
Analitik Zeka Nasıl Gelişir?
Analitik zeka, aşağıdaki kriterlere uyarak gelişir.
- Strateji oyunları oynamak
- Kitap okumak
- Beyin fırtınası yapmak
- 6 şapkalı düşünme tekniği kullanmak
- Yaratıcı düşünme tekniklerinden yararlanmak
- Matematik gibi sayısal alanlarla ilgilenmek
- Programlama dili öğrenmek
- Detaylara önem vermek
- Yeni deneyimlere açık biri olmak
- Bulmaca çözmek
- Satranç oynamak
Analitik zekayı geliştirmek için daha çok sayısal alanla ilgili aktivitelere yönelmek gerekir. Örneğin basit bir programlama dili öğrenmek bile kişinin tümdengelim mantığını daha iyi kavramasını ve bu yöntemi günlük yaşamına uyarlamasını sağlar. Ayrıca stratejik düşünmeyi gerektiren satranç, sudoku gibi oyunları oynamak da analitik zekayı geliştirir.
Sayısal alana yönelik aktiviteler dışında sanatsal etkinliklere katılmak, kitap okumak, insanlarla bir konu üzerine tartışmak, fikir alışverişi yapmak da analitik zekayı geliştirir. Tüm bunlar bir konuya farklı açılardan bakmamızı sağlayarak, yeni görüşlere açık olmamıza yardımcı olarak analitik düşünme becerimizi geliştirir.
Analitik Zekanın En Çok Kullanıldığı Meslekler Hangileridir?
Analitik zekanın en çok kullanıldığı meslekler şunlardır:
- Yazılım uzmanı
- Muhasebe elemanı
- Bilgisayar programcısı
- Stratejik planlama uzmanı
- Tıp doktoru
- Araştırmacı
- Gazeteci
- Analiz ve raporlama uzmanı
- Yönetici
- Takım lideri
- Yatırım danışmanı
- Satış ve pazarlama uzmanı
- Mühendis
- Proje geliştirme uzmanı
- Avukat
- Hakim
- Ekonomist
- Finans danışmanı
- Teknisyen
- Biyolog
- Dedektif
- Moderatör
- Yazar
- Veri analiz uzmanı
- Reklamcı
- Komedyen