Proje Geliştirme Uzmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Proje geliştirme uzmanı olmak isteyen kişilerin lisans programlarından mezun olmaları gerekmektedir. Bazı özel projeler için ise İstatistik, Ekonomi, Bilgisayar Mühendisliği veya Endüstri Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olma şartı aranmaktadır. İlgili projeyle ilgili süreçleri takip eden ve yöneten proje geliştirme uzmanı, görev yaptığı projenin hedefine ulaşabilmesi için çeşitli stratejiler geliştirmektedir.
İçindekiler
Proje Geliştirme Uzmanı Nedir?
Proje geliştirme uzmanı; bir organizasyon veya şirket için projelerin planlanması, yönetimi ve uygulanması süreçlerinde uzmanlık sahibi olan kişiye verilen mesleki unvandır. Proje geliştirme uzmanları; projelerin başarılı bir şekilde tamamlanmasını sağlamak için proje hedeflerini belirler, kaynakları tahsis eder, takvimleri yönetir ve ilgili paydaşlarla iletişim kurar. Ayrıca riskleri değerlendirir, sorunları çözer ve proje performansını izler.
Proje geliştirme uzmanlarının rolleri ve sorumlulukları projenin alanına, ihtiyaçlarına ve sektöre bağlı olarak değişebilir. Bununla birlikte genellikle projelerin hayata geçirilmesi sürecinde liderlik ederler ve proje ekibiyle yakın işbirliği içinde çalışırlar. Proje geliştirme uzmanları; zaman yönetimi, bütçeleme, risk yönetimi ve iletişim becerileri gibi çeşitli yeteneklere sahip olmalıdır. Ayrıca analitik düşünme, problem çözme ve karar verme yetenekleri de önemlidir. Bu uzmanlar, proje yönetimi metodolojilerine ve araçlarına hakim olarak projenin başarısını artırmak için sürekli olarak iyileştirme fırsatlarını araştırmalıdır.
Proje Geliştirme Uzmanı Ne İş Yapar?
Proje geliştirme uzmanı; ilgilendiği projelerin planlama, yönetme, uygulama ve denetlenme süreçlerinin başarıyla tamamlanmasını sağlar.
Proje geliştirme uzmanı; projelerin teslim tarihini belirler, bütçe planı yapar, gerekli kaynakları seçer ve bu kaynakları temin eder. Aynı zamanda projenin ilerleyişini yakından takip eder ve bir sorunla karşılaşılması durumunda bu sorunların çözümünü gerçekleştirir. Bu sebeple proje geliştirme uzmanlarının çözüm odaklı düşünebilmeleri gerekir.
Projenin zaman takvimine uygun bir biçimde yürütülmesi konusunda da sorumluluk sahibi olan proje geliştirme uzmanları, zaman takvimine göre geri kalınması durumunda gereken stratejileri geliştirerek projenin zamanında teslim edilmesini sağlar. Ayrıca proje ekibi ile sürekli iletişim halinde olur ve projenin tüm aşamalarına hakim olur.
Proje Geliştirme Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?
Proje geliştirme uzmanı olma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Lisans programlarından mezun olmak
- Sayısal alana yatkın olmak
- Yabancı dil bilmek
- Analitik düşünebilmek
- İş disiplinine sahip olmak
- Çözüm odaklı düşünebilmek
- Ekip yönetebilmek
- Planlı çalışmak
- İlgili stratejileri geliştirebilmek
Proje Geliştirme Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Proje geliştirme uzmanı olmak için dört yıllık üniversite bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Bazı projelerde ise Ekonomi, İstatistik, Bilgisayar veya Endüstri Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olma şartı aranmaktadır.
Aynı zamanda liderlik eğitimleri ya da verimlilik ve planlama eğitimlerine katılım sağlamak çeşitli sertifikalar almaya yardımcı olarak kişinin öz geçmişini güçlendirmesini sağlar.
Proje Geliştirme Uzmanı Maaşları Ne Kadar?
Proje geliştirme uzmanının maaşı 14.600 TL ile 26.600 TL aralığındadır.
Proje geliştirme uzmanı maaş aralığı, yetkinliğe ve çalışanın deneyimine göre değişiklik göstermektedir. Bir yıl deneyimli bir proje geliştirme uzmanı 14.500 TL ile 16.000 TL arasında kazanırken iki yıl ve üzeri deneyime sahip proje geliştirme uzmanı ortalama 16.500 TL ile 26.500 TL arasında maaş alır
Proje Geliştirme Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?
Özel sektörde proje geliştirme uzmanı olarak 8 Eylül 1999 tarihiyle işe başlayan kişilerin 7200 prim günü sayısını doldurmaları gerekmektedir. Bu grupta yer alan erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olurken kadınlar 58 yaşında emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla özel sektörde işe başlayan kişiler ise 9000 prim gününü doldurdukları takdirde emekli olmaya hak kazanır. Bu grupta yer alan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olur.
Kamuda proje geliştirme uzmanı olarak 8 Eylül 1999’dan sonra işe başlayan kişiler yaş şartına takılmamaktadır. Bu grupta yer alan erkeklerin 25 yıl, kadınların ise 20 yıl prim ödemesi gerekmektedir. Kamuda proje geliştirme uzmanı olarak 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kişilerin ise 9000 gün prim ödemeleri gerekir. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olur.
Devlette Proje Geliştirme Uzmanı Nasıl Olunur?
Devlette proje geliştirme uzmanı olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen suçlar sebebiyle ceza almamış olmak gerekmektedir. Daha sonra ise üniversitelerin lisans programlarından mezun olunmalıdır.
Bu şartları karşılayan kişiler Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeli ve geçerli bir puan almalıdır. Aynı zamanda ilgili güvenlik soruşturmalarından geçilmesi de aranan nitelikler arasında yer almaktadır.
Yurt Dışında Proje Geliştirme Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında proje geliştirme uzmanı olmak için lisans eğitiminin ardından yüksek lisans eğitimini de tamamlamış olmak ve iyi seviyede yabancı dil bilmek gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni almak için gereken belgeler düzenlenmeli ve ilgili yerlere başvurulmalıdır.