Mühendis Nasıl Olunur? Mühendis Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Mühendis Nasıl Olunur? Mühendis Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi19 Temmuz 2023
Yayımlanma Tarihi

Üniversitelerin mühendislik fakültelerinden mezun olan kişiler, mühendis olarak çalışma şansına sahiptir. Mühendislerin görev tanımı mezun oldukları bölüme ve çalıştıkları sektöre göre değişiklik gösterir. Ancak mühendisler genel olarak teknik işlerle ilgilenir ve bakım, onarım, denetim gibi işlerde görev alır.

Mühendis Nedir?

Mühendis; bilimsel ve matematiksel bilgileri kullanarak çeşitli problemleri çözmek, tasarım yapmak ve teknik projeleri uygulamak üzere eğitim alarak uzmanlık kazanmış kişidir. Mühendisler; doğal kaynakların ve teknolojik süreçlerin optimize edilmesi, yeni sistemlerin geliştirilmesi ve mevcut sistemlerin iyileştirilmesi gibi çeşitli alanlarda görev yapma şansına sahiptir. Mühendisler; elektrik, makine, kimya, inşaat, bilgisayar, çevre, nükleer, endüstri gibi çeşitli disiplinlerde uzmanlaşabilirler.

Mühendisler; gerçekleştirecekleri projelerde, bilimsel prensipleri kullanarak matematiksel modeller oluşturur, teknik hesaplamalar yapar ve ileri teknolojileri kullanarak tasarımlar ya da uygulamalar geliştirirler. Aynı zamanda proje yönetimi ve ekip çalışması becerileriyle de projeleri başarıyla tamamlarlar. Mühendisler; modern dünyanın temel altyapısının oluşturulmasında, yeni teknolojilerin geliştirilmesinde ve insan yaşamını kolaylaştıracak çözümlerin bulunmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Mühendis Ne İş Yapar?

Mühendis; teorik ve teknik bilgilerini kullanarak çeşitli alanlarda gelişen problemleri çözer, mevcut sistemleri iyileştirir, ilgili tasarımları yapar ve yeni ürünler geliştirir.

Mühendislik disiplinleri oldukça çeşitlidir. Elektrik, makine, kimya, inşaat, bilgisayar, endüstri ve nükleer bu disiplinler arasında yer almaktadır. Örneğin elektrik mühendisleri, elektrik sistemlerinin tasarımı ve işletilmesi ile ilgilenirken kimya mühendisleri kimyasal süreçleri kontrol etmektedir. Bilgisayar mühendisleri ise çeşitli yazılımlar ve donanımlar geliştirerek bilgisayar sistemleri üzerinde çalışırlar. Mühendisler; altyapı projeleri, teknolojik gelişmeler, enerji üretimi ve medikal cihazların tasarımı gibi pek çok önemli alanda aktif rol oynamaktadır. Bu sebeple modern dünyada oldukça önemli bir role sahiptirler.

 

 

Mühendis Olma Şartları Nelerdir?

Mühendis olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Mühendislik fakültesinde yer alan mühendislik bölümlerinden mezun olmak
  • Sayısal alana yatkın olmak
  • Mühendislikte kullanılan programlara hakim olmak
  • Teknik beceriye sahip olmak
  • Analitik düşünebilmek
  • Dikkatli ve titiz çalışmak
  • Sorumluluk bilincine ve disiplinli bir iş anlayışına sahip olmak

Mühendis Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Mühendis olmak için üniversitede mühendislik üzerine bir bölümden mezun olunması gerekmektedir. Elektrik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği veya Gıda Mühendisliği gibi çeşitli mühendislik alanları bu bölümlere örnek olarak gösterilebilir.

Aynı zamanda başarılı bir mühendis olmak isteyen kişilerin İngilizce alanında gelişmiş olmaları gerekmektedir. Bu konuda sorun yaşayan mühendislerin B1 Seviye İngilizce Eğitimi gibi sertifika programlarına katılmaları doğru bir tercih olacaktır.

Mühendis Maaşları Ne Kadar?

Mühendisin maaşı 18.000 TL ile 47.500 TL aralığındadır.

Mühendis maaş aralığını kişinin çalıştığı alan, sektör, kurum ve mesleki deneyim gibi faktörler etkiler. Mühendis en az 18.000 TL maaş ile işe başlar, iki yıl deneyimli bir mühendis 22.000 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli mühendis ise 22.500 TL-47.500 TL aralığında maaş alır.

Mühendis Emeklilik Şartları Nelerdir?

Mühendis eğer özel sektörde 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladıysa sigortalılık süresine bakılmaksızın 7000 günlük prim ücretini ödedikten sonra emekli olabilir. Bu kişiler yaş kriterini de karşılamak zorundadır. Kadınlar 58 ve erkekler 60 yaşında emekli olur. Mühendis eğer özel sektörde 1 Mayıs 2008’den sonra işe başladıysa yaş ile 7200 günlük prim ücreti şartlarına tabidir. Bu gruptaki erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olabilirken kadınlar 58 yaşına gelince emeklilik hakkından yararlanabilir.

Mühendis eğer kamuda 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlamışsa prim kriterini karşılayarak emekli olabilir. Kadınlar 20 yıl ve erkekler 25 yıl prim ödemek zorundadır. Mühendis eğer kamuda 1 Mayıs 2008’den sonra işe başladıysa prim süresinin yanında yaş kriterine de tabidir. 9000 günlük prim ödendiği sürece erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olmaktadır.

Devlette Mühendis Nasıl Olunur?

Devlette mühendis olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen suçlar sebebiyle hüküm giymemiş olmak gerekmektedir. Daha sonra ise üniversitelerin mühendislik bölümlerinden mezun olunmalı ve Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girilerek geçerli bir puan alınmalıdır.

Devlette mühendis olmak için aranan diğer şartlar arasında mühendislik sektöründe kullanılan programlara hakim olmak ve yeterli teknik bilgiye sahip olmak da yer almaktadır.

Yurt Dışında Mühendis Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında mühendis olmak için mühendislik bölümlerinden mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir mühendislik diplomasına sahip olmak gerekmektedir. Daha sonra ise ilgili kurumlara başvurulmalı ve yurt dışında çalışma izni alınmalıdır.

Aynı zamanda gidilen ülkenin diline hakim olmak ve mühendislik programlarını kullanabilmek de gereken nitelikler arasında bulunmaktadır. Çeşitli sertifika programlarına katılım sağlanarak uluslararası geçerliliği bulunan sertifikalara sahip olmak ise kişinin yurt dışında yapacağı iş başvurularında ön plana çıkmasına yardımcı olacaktır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
İçerik Değerlendirmesi
1.00

(Toplam 1 Değerlendirme)

0%
0%
0%
0%
100%
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat