Moderatör Nasıl Olunur? Moderatör Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Moderatör Nasıl Olunur? Moderatör Ne İş Yapar?

Üniversitelerin iletişim fakültesinden mezun olan ve alanında yetkinlik kazanan kişiler, moderatör olarak çalışma şansına sahiptir. Moderatör; panel, söyleşi, münazara veya forum gibi etkinliklerde konuşmacılara söz hakkı vererek etkinliğin kontrolünü sağlar ve seyircilere etkinlik hakkında gereken bilgileri verir.

Moderatör Nedir?

Moderatör; forum, panel, söyleşi gibi çeşitli etkinliklerde iletişimi düzenleyen ve denetleyen kişiye verilen mesleki unvandır. Moderatörler; topluluk kurallarının uygulanmasını sağlamak, istenmeyen davranışları kontrol etmek ve düzgün bir iletişim ortamı oluşturmak için çalışırlar. Genellikle topluluk üyelerinin sorularını yanıtlamak, tartışmalara katılmak ve ihtilafları çözmek gibi aktif bir rol üstlenirler.

Aynı zamanda başarılı bir moderatör, etkinliğin ilgili kurallarını takip eder ve ihlalleri tespit ederek uygun önlemleri alır. Moderatörler; topluluk üyeleri arasındaki etkileşimi teşvik eder, olumlu bir ortam sağlar ve topluluk üyelerinin güvenli ve yapıcı bir şekilde iletişim kurmasını destekler. Bu sayede etkinliğin verimli bir biçimde tamamlanmasını sağlar.

Moderatör Ne İş Yapar?

Moderatör; görevini sürdürmekte olduğu panel, söyleşi gibi etkinliklerin kurallara uygun bir biçimde gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Moderatörler; topluluk kurallarına uyulmasını sağlar, istenmeyen davranışların önüne geçer, yanıltıcı konuşmaları engeller, hakaret ve saldırganlığı tespit ederek gereken önlemleri alır. Kuralların uygulanması, etkinliğin düzeninin ve güvenliğinin sağlanması açısından oldukça önemli bir durum olduğundan moderatörler büyük bir sorumluluğa sahiptir.

Moderatörler aynı zamanda etkinlik üyeleri ve seyirciler arasındaki iletişimi yönetmektedir. Bu doğrultuda ilgili soruları yanıtlar, tartışmalara dahil olur ve saygılı bir iletişim ortamının sağlanmasına yardımcı olur. Başarılı bir moderatörün iletişim becerileri alanında donanımlı olması ve tarafsız davranması gerekmektedir.

 

 

Moderatör Olma Şartları Nelerdir?

Moderatör olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • İletişim fakültesinden mezun olmak
  • Alanında yetkinlik kazanmak
  • Etkinlik dinleme becerisine sahip olmak
  • Çözüm odaklı olmak
  • Sosyal becerileri güçlü olmak
  • Kriz yönetiminde başarılı olmak
  • Düzgün bir diksiyona sahip olmak
  • Liderlik becerilerine sahip olmak

Moderatör Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Moderatör olmak için üniversitelerin iletişim fakültesinde yer alan Yeni Medya ve İletişim, Gazetecilik, Medya ve Görsel Sanatlar gibi bölümlerden mezun olmak gerekmektedir. Aynı zamanda kişinin alanında deneyim kazanması ve yeterli bilgi birikimine sahip olması gerekmektedir.

Diksiyon Eğitimi, Kriz Yönetimi Eğitimi gibi çeşitli sertifika programlarına katılım sağlamak da kişinin yetkinliklerini belgelendirmesine yardımcı olur ve iş başvurularında ön plana çıkmasını sağlar.

Moderatör Maaşları Ne Kadar?

Moderatörün maaşı 16.500 TL ile 32.000 TL aralığında değişiklik göstermektedir.

Moderatör maaş aralığının belirlenmesini sağlayan etmenler arasında kişinin deneyimi, çalıştığı kurum ve kurumun ekonomik koşulları yer alır. Moderatör mesleğin başlangıcında 16.500 TL maaş alırken iki yıl deneyimli bir moderatörün maaşı 19.000 TL, üç yıl ve üzeri düzeyde tecrübeli bir moderatörün maaşı ise 19.500 TL-32.000 TL aralığındadır.

Moderatör Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan bir moderatör, emeklilik için sigortalılık süresinden muaf tutulmaktadır ve 7000 günlük primini ödeyerek emekli olabilmektedir. Bu grupta yer alan kadınlar 58 yaşındayken emekli olabilir, erkekler ise 60 yaşında emekliliğe ayrılır. 1 Mayıs 2008’den işe başlayan bir moderatör ise emeklilik için 7200 günlük primi ödemelidir. Bu kategoride yer alan kadın çalışanlar 58 yaşında emekli olabilir fakat erkeklerin emeklilik yaşı 60-65 aralığında değişiklik gösterir.

Yurt Dışında Moderatör Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında moderatör olmak için iletişim fakültesinden mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır.

Aynı zamanda yurt dışında görev yapmak isteyen bir moderatörün iyi seviyede yabancı dil bilmesi gerekmektedir. Bu alanda yabancı dil eğitimlerine katılmak ve uluslararası geçerliliği bulunan sertifikalara sahip olmak ise kişinin yurt dışında iş bulma sürecinde avantajlı bir durum elde etmesine yardımcı olacaktır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat