7 Başarılı Adımda Sesli Arama Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Sesli arama küçük bir kavram olarak başlamış olabilir. Ancak artık arama motorları sektöründeki en önemli konulardan biri. Sesle arama son derece kolaydır. Ve insanlar her zaman daha kolay olanı tercih eder. Kullanımı çok kolay pratik ürün ve hizmetler üretiyorsanız süratle yükseliş ivmesi elde etmeniz mümkün. Özellikle günümüzün yoğun iş dünyasında herhangi bir şeyde sunulan kolaylık son derece büyük bir nimet olarak karşılanacaktır.
Sesli Arama Kavramı akıllı telefonlarla birlikte başladı. Ardından hızla dünya çapında akıllı hoparlörlere ve sesli asistanlara taşındı. Bugün, hemen hemen her kes en az bir defa sesli arama özelliğini kullanmakta. Bu ilerleyen zamanlarda çok daha fazla artacak. Zira sesli aramanın kolaylığını bir defa farkeden artık yazarak arama işlemine dönüş yapmayacak yada son derece az kullanacak. Dolayısı ile bir sesli arama devrimi yaşıyoruz. Neden?. Çünkü çok kolay. Bunu yukarıda da belirttik. Aradığınız konuda bir soru soruyorsunuz cevap saniyeler içinde karşınızda.
Grafikteki devasa yükselişi görüyorsunuz. 2022 ve 2023 yılları için mevcut durumdan çıkarılan tahminlere göre artış adeta roket hızında ilerliyor. Bu ne anlama geliyor?. Tabiki internette mevcut durumunuzu korumak için yeni duruma uyum sağlamanız gerektiği anlamına geliyor. Bu bir zorunluluk. Tam bu aşamada Sesli Arama İçin Optimize Edilmiş İçerik oluşturmak son derece kritik önem taşıyor. Aksi takdirde, arama motoru sonuçlarında hızlı bir gerileme yaşamak kaçınılmaz olacak. Bunu önlemek ve sizlere destek sunmak için hazırladığımız makalede Sesli Arama Optimizasyonu Nasıl Yapılır? konusunu detaylı olarak öğreniyor olacaksınız.
Sesli Arama Nedir?
Sesli arama aslında profesyonel ve son derece gelişmiş bir diyalog sistemidir. Peki kiminle diyalog kuruyorsunuz?. Elbette yapay zeka destekli sanal asistanlarla. İşlem başlangıcı giriş ve çıkış sinyalleri olarak metin, konuşma, hareketler gibi farklı iletişim modlarını kullanır. Her diyalog sistemi farklı bileşenlere sahiptir. Ancak hepsinin ortak noktası diyalog yöneticilerinin sabit olması. Yönetici kurulan diyalog esnasındaki anlam bilimi analiz eder ve diyalog stratejisini yönetir.
Daha sade ve kısa ifadeyle, Sesli Arama kullanıcının akıllı telefonu, tableti yada uyumlu bilgisayarından ses ve komutlarla arama yapmasını sağlayan yeni nesil bir teknolojidir. Bu işlem sırasında kullanıcı ile sanal asistanlar iletişim kurar.
Bir sesli arama cihazında arama başlatmadan önce sanal asistanın etkinleştirilmesi her zaman gerekli değildir. Cihaz giriş alır almaz, sorgunun sorulduğu dili tespit edecektir. Sorgudaki anahtar kelimeler yakalanacak ve sorgu buna göre cevaplanacaktır.
Sesli Arama Neden Sürekli Büyüyor?
Bu soruyu bir örnekle cevaplayalım. Mutfakta yeni bir yemek hazırladığınızı ve herhangi bir sebeple yemeğin tarif aşamalarını unuttuğunuzu var sayalım. Hatırlamak için internete bakmanız bunun içinde telefonunuzu kullanmanız gerekecek. Ancak muhtemelen akıllı telefonunuzu temiz olmayan yağlı ellerinizle kullanmak istemezsiniz.
Peki bu durumda çözüm ne?. Çok basit. İşte bu durumda devreye sesli arama teknolojisi giriyor. Tarifin unuttuğunuz kısımlarını size hatırlatmak ve yemek pişirmeye keyifle devam etmek için sesli arama asistanınızı kullanabilirsiniz. Yada trafiktesiniz ve ellerinizi direksiyondan ayırmamanız gereken bir durumdasınız. Fakat aynı zamanda bir konu hakkında yardıma ihtiyacınız var. İnternete girip arama yapmalısınız. Elleriniz direksiyondan ayrılmadan bunu nasıl yapacaksınız?. Tabiki sesli arama ile. Bunlara benzer yüzlerce örnek vermek mümkün.
Sesli aramanın daha çok tercih edilmesinin en önemli nedenleri şunlardır:
» Sesli Arama Daha Hızlı ve Daha Kolay
Sesli aramanın klasik elle arama yöntemlerinden daha hızlı olduğu konusunda şüpheye yer yok kuşkusuz. Aynı zamanda çok daha kolay. Daha kolay, daha hızlı olan dururken neden zor olanı kullanasınız ki.
» Sesli Arama Daha Uygun ve Kullanışlı
Zamanın hazine değerinde olduğu günümüz dijital dünyasında çoğunluk yazarak arama yapmayı tercih etmiyor. Neden?. Çünkü aradıkları cevaplar sadece bir cümle uzakta. Bu daha kolay. Ve insanlar her zaman daha kolay yolu seçme eğilimindedir.
İnsanlar "Everest Dağı'ndan sonra dünyanın ikinci en yüksek dağı hangisidir" gibi bir arama sorgusunu elle yazmak yada sesle arama arasında seçim yapmak zorunda kalsaydı, kuşkusuz açık nedenlerden dolayı herkes ikinci seçeneği seçerdi.
» Sesli Arama Mobil Uyumluluk Demek
Sesli aramanın bugün kitleler arasında bu kadar popüler ve viral olmasının belkide en büyük nedeni budur. Akıllı telefonlar, asistanları ve akıllı hoparlörleri aramaya yol açtı çünkü sesli aramayı en çok tercih eden mobil cihazlardaki kullanıcılar
Global araştırmalar tüm sesli aramaların % 56 'sının bir akıllı telefon üzerinden yapıldığını belgeledi. İnsanlar hareket halindeyken akıllı telefonlarını kullanmayı ve sesli aramaya erişmeyi çok kolay buluyor.
İçeriğinizi Sesli Arama için Optimize Etme Stratejileri
İçinde bulunduğumuz 2021 yılında ve önümüzdeki günlerde rekabetin daha da çok artacağı sesli arama çağında, pazarlamacılar ve SEO uzmanları, içeriklerini sesli arama için optimize etmeyi alışkanlık haline getirmek zorunda. Bu çalışma sesli aramalar için daha iyi sıralamalar almanıza ve organik erişiminizi artırmanıza son derece yardımcı olacaktır.
7 Adımla Sesli Arama Optimizasyonu Şöyle Yapılır;
1. Sitenizi Zengin Cevaplar ( Rich Answers ) için Optimize Edin
Sesli arama özelliğine sahip çoğu akıllı cihaz, belirli sorulara benzer bir cevap verecektir. İçerik bu kritere göre optimize edildiyse arama sorgusu sonrası google cevap niteliğinde sizin sayfanızı kullanıcıya sunacaktır. Bu sayfa, esasen soru için zengin bir cevap niteliğindedir. Örneğin;
Bunu daha iyi anlamak için SEO ile ilgili bazı terimler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bilmeniz gerekenler şunlar;
» Bilgi Grafiği - Kişiler, yerler ve nesneler hakkındaki tüm farklı gerçekleri depolayan ve özümseyen Google'ın bilgi tabanı. Örneğin domates besin değeri kelimesi ile arama yaptığınızda karşınıza şöyle bir grafiksel sonuç çıkar.
» Bilgi Paneli - Google'da bir işletmeyi her aradığımızda, arama sonuçlarının sağında gördüğümüz bilgiler (küçük bir kutu içinde). Tüm bu bilgiler Bilgi Grafiğinden gelir. İçeriğiniz buna uygunsa bu alanda listelenirsiniz.
» Bilgi Kutusu - Bilgi Paneli'ne benzer şekildedir. Tıpkı diğer normal arama sonuçları gibi görünen ancak Bilgi Grafiğinden gelen gerçek bilgilerdir.
» Öne Çıkan Metin Parçacığı ( Featured Snippets ) - Üçüncü taraf kaynaklardan gelen Google, bu bilgiyi organik sonuçların üstünde, orijinal kaynakla ilişkilendirilerek reklamların üzerinde görüntüler; bu, kullanıcılara hızlı ve özlü yanıtlar sağlamak için yapılır ( öne çıkan snippet'leri kazanmayla ilgili bir çalışmaya bakın ).
» Zengin Cevap ( Rich Answer ) - Bir arama sonucu yukarıdaki özelliklerden herhangi birini içerdiğinde, buna zengin cevap denir. En iyi kullanıcı deneyimini sağlamak için, Google çoğunlukla sorulara zengin yanıtlar sunar. Yıllar içinde bu sorularda önemli bir artış gözlemlenmiştir.
Zengin cevabınızın öne çıkması için içeriğiniz sıfır konumunda yer almalı. Bu da otomatik olarak sesli arama sonuçlarında görünmesi için en iyi seçenek haline geliyor. Cevabımız sesli arama sorgularına yüksek sesle okunmalı. Aksi halde gösterilen çaba boşa gider.
2. İçeriğinizi Yeniden Yapılandırın
Sesli aramanın elle yapılan aramaların aksine konuşmaya dayalı olması nedeniyle, içeriğimizi ve yapısını yeniden analiz etmemiz gerekiyor. Amaç, içerik düzenini iyileştirmek ve içeriği daha sesli arama dostu hale getirmek için kısa ve öz sorular ve yanıtlar içermelidir.
Google sesli arama sorgularında daha çok kısa ve özlü yanıtları tercih ediyor. Örneğin artık her web sitesinde mutlaka olması gereken Sıkça Sorulan Sorular (SSS) sayfası gibi. SSS tarzı biçim, Google'ın web sitenizden içerik çekmesini ve bunu zengin snippet olarak görüntülemesini kolaylaştırır. Ayrıca içeriğinizi küçük parçalara ayırmak için içerik tabloları kullanmakta yine başka bir en iyi sesli arama uygulamasıdır. Sitenizin başarılı sıralama sonuçlarına almasına yardımcı olur. Fikir edinmeniz açısından şöyle belirtelim. Örneğin bu işlem wordress ‘te içindekiler tablosu oluşturma eklentileri ile pratik olarak çözülebilir.
3. İçerik için Konuşma Dilini Kullanın
Konuşkan olmak, sesli arama sorgusunun temel bir özelliğidir. Dolayısı ile bundan mutlaka yararlanmanız gerekir. İçerikte robotik dili ne kadar çok kullanırsak, sesli arama sonuçlarında görünme imkânı o kadar fazla olacaktır.
Web'de yazdığımız ve yayınladığımız her şeyde doğal dili kullanmaktan büyük fayda sağlayabiliriz. Doğal dil kullanımı söz konusu olduğunda, sözlü soruların bir sonucu olarak çok fazla eşleştirme alanı vardır.
İnsanların sözlü sorguları nasıl sorduğunu bilmek isteyeceksiniz. Bu aşamada aramanın amacını anlamak çok önemlidir. İnsanların sesli arama için kullandığı sorgu stilini incelemeniz ve tahmin etmeniz gerekir.
» Kişiler ne tür soru anahtar kelimeleri kullanıyor?
» Konuşma tarzı nedir?
» En çok ne tür sorular soruluyor?
» Bu sorgular için en uygun yanıt türü hangisidir?
» Hangi cevaplar iyi performans gösterip sesli arama sonuçları olarak görüntüleniyor?
Yukarıdaki soruların yanıtlarını içeren veriye dayalı öngörüler, insanların sözlü olarak arama yaptıklarında ne istedikleri hakkında bir fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.
4. Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeleri Hedefleyin
Evet, konuşma tarzları nedeniyle sesli aramalar klavyedeki aramalardan daha uzundur. Bunun da ötesinde, Google'ın uzun, kaliteli ve biçimli eksiksiz içeriği sevdiğini hepimiz biliyoruz. İçeriği her bir sesli arama terimi için ayrı ayrı hazırlayamayız. Ancak kesinlikle bu terimleri tam kapsamlı bir makaleye dahil edebiliriz.
Örneğin makalenin en altına yada ortasına bütünlüğü bozmayacak şekilde entegre yapılabilir. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, diğer kelimelerle birlikte son derece uyumlu bir bütünlükte kullanılıp, öncelikle sesli arama sıralamasında en iyi performansı göstermeye odaklanmalıdır.
5. Web Sitenizin Açılış Hızını İyileştirin
Web site açılış hızı sesli arama için çok önemli bir faktör. Ancak buna rağmen çoğunlukla göz ardı edilir. Açılması daha uzun süren web siteleri, hızlı açılanlara göre daha çabuk terk edilir. Yoğun iş hayatı ve koşuşturmaca içinde hiç kimse bir web sitesinin açılmasını beklemez. Ayrıca web sitesi açılış hızının hemen çıkma oranı üzerinde doğrudan etkisi vardır. Dolayısı ile mutlaka sitenizin açılış hızını optimize etmelisiniz.
Web site açılış hızı google için son derece önemli bir kriter. Sesli aramalar söz konusu olduğunda da, google kuralları hemen hemen aynıdır. Sesli arama yapanların saniyeler içinde süratle açılan sonuçlara ihtiyacı var. Yüklenmesi çok uzun süren yavaş bir web siteniz varsa, içeriğiniz sözlü sorguları yanıtlamak için kullanılmaz.
6. Mobil Cihazlarla Uyumlu Olun
Bilindiği gibi Google, mobil uyumluluğu her zaman vurguluyor ve her geçen gün daha iyi hale getirme sözü veriyor. Sesli arama sorguları söz konusu olduğunda mobil diğer cihazları kolayca ve açık ara geçecektir. Çünkü sözlü soruların genel çoğunluğu mobil cihazlardan soruluyor. Dolayısı ile harika bir mobil kullanıcı deneyimi sunmaya hazırlıklı olmalısınız.
Mobil cihazlara öncelik veren bir yaklaşımla mobil uyumlu içerik oluşturmak çok önemlidir. Şunlara özellikle dikkat etmelisiniz;
» Web siteniz mutlaka mobil uyumlu olsun.
» Web sitenizi mobil uyumluluk testine tabi tutun ve eksikleri optimize edin.
» İçeriğinizin görünürlüğünü sağlamak için web siteniz taranabilir olmalıdır.
Mobil duyarlı bir web sitesine sahip olmak, göz ardı edilmemesi gereken en önemli SEO kriteridir.
7. Google My Business Listings'ten Yararlanın
İnsanların "yakınımdaki" aramalar için sesli aramayı kullandıklarını artık biliyoruz. Bu aramalar için sıralama yapıp yapmamamızı belirleyen faktör Google Benim İşletmem listemizdir . Bir Google My Business listelemesi işletmenizin bulunduğu yeri bildirmek için kullanılan bir yöntemdir. Bir kullanıcı Google'dan o bölgede benzer işletmeleri göstermesini istediğinde, işletmeniz bu sorgu için sıralama yapabilir.
Bunu sağlamak için listenize mutlaka İsim, Adres ve Telefon Numarası (NAP) dahil etmelisiniz. Dahası, doğru işletme kategorilerini seçmek ve alan kodlarını sağlamak kritik önem taşır. İşletmenizin öne çıkmasını sağlamak için özel fırsatlar, haberler veya güncellemeler içeren gönderiler de ekleyebilirsiniz. Henüz bir Google İşletme kaydınız yoksa, bunu yapmanın şimdi tam zamanı. Yerel SEO 'nuzu mutlaka geliştirin. Olumlu sonuçları hemen göreceksiniz.
Google My Business Kaydı Oluşturma konusunda yardım almak için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.
» Google Benim İşletmem Kaydı Nasıl Oluşturulur
Sonuç
Her yıl geçtikçe daha çok kullanıcı sesli arama özelliğine geçiş yapıyor. Sesli arama teknolojisi çok hızlı yükseliyor. Öyle görünüyor ki yakında tüm sistemler buna göre şekillenecek. Bununla birlikte tüketici davranışlarıda sürekli olarak değişmekte. Dolayısı ile pazarlamacılar, beklentileri karşılamak için her türlü pazarlama trendine mutlaka hazırlıklı olmalı.
Google, Amazon ve Microsoft gibi birçok teknoloji devi halihazırda son derece büyük bir rekabet halinde. Diğerlerine göre üstünlük sağlamak için sesli aramayı çoktan optimize ettiler bile. Geride kalmamak için sizinde mutlaka harekete geçmeniz gerekiyor. Yukarıda listelediğimiz stratejiler, sesli arama için daha iyi sıralamanıza ve sağlam bir sesli arama optimizasyon stratejisi oluşturmanıza yardımcı olacaktır. 7 Başarılı Adımda Sesli Arama Optimizasyonu Nasıl Yapılır? artık çok iyi biliyorsunuz. Şimdi bildiklerinizi uygulama zamanı.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023