2021 Yılının Çok Önemli 12 SEO Trendi
Arama Motoru Optimizasyonu kısaltılmış adı ile SEO eğer doğru kullanırsanız, potansiyel müşterilerinizi başta web siteniz olmak üzere online platformlarınıza çekmenin en etkili yollarından biridir. Unutmayın SEO her dönem sürekli olarak gelişiyor. Kriterler daha titiz ve profesyonel yapı kazanıyor. Dolayısı ile bu konuda ki son güncellemeleri mutlaka takip etmelisiniz. Bu takip sizin açınızdan zor olabilir. Ancak, şunu belirtelim buna harcanan zaman ve paraya mutlaka değer. Bunu net olarak göreceksiniz.
Öncelikle şunu açıkça belirtelim İnternet kullanıcılarının yaklaşık % 70 - % 80 'i yalnızca organik arama sonuçlarına odaklanıyor ve reklamları, bannerleri, ücretli listeleri görmezden geliyor. Bu aşamada üst düzey SEO performansı için organik trafik, kaliteli backlink stratejisi ve sosyal paylaşımlar dahil olmak üzere birbiri ile bağlantılı birçok ölçüme dikkat edilmesini gerekiyor.
Ancak biz bunlardan bazı önemli kriterleri gelecek dönem yani 2021 yılı için arama motoru optimizasyonu trendleri olarak belirledik konu hakkında destek olması açısından 2021 Yılının Çok Önemli 12 SEO Trendi başlıklı bir rehber hazırlamayı uygun bulduk. Sonraki dönem SEO stratejinizi buna göre hazırlamanızda büyük fayda var.
2021 Yılının Çok Önemli 12 SEO Trendi
2021 yılının çok önemli 12 SEO trendi aşağıda sıralanmıştır. Detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.
1 - Yapay Zeka SEO Çalışmalarında Çok Etkili Olacak
Yapay zeka insanların web sitelerindeki içerikle etkileşimde bulunma alışkanlıklarını büyük oranda değiştiriyor. Google'ın yapay zeka algoritması özellikle kayda değer. Birkaç yıl önce açıklanan RankBrain adlı algoritma hâla Google'ın arama motoru sonuç sayfaları (SERP'ler) için sıralama faktörlerinde çok önemli rol oynuyor.
RankBrain'in geliştirilmesinde katkısı olan kıdemli Google yöneticisi Greg Corrado, daha önce bu aracın üst düzey öğrenme yeteneğine vurgu yapmıştı. Konu ile ilgili olarak "Arama sonuçlarında gelen sinyallerin tamamı bilgi alma sürecindeki insanların sahip olduğu keşiflere ve içgörülere dayanıyor, ancak esas olan öğrenme yok." Son cümleye dikkat edin. Bu açıklama büyük ihtimalle RankBrain algoritmasının yakın zamanda yapay zeka ile bağlantılı olarak bir ileri seviye SEO trendi haline geleceği anlamını taşıyor.
O halde bu aşamada soru şu. SEO çalışmalarınızı RankBrain için nasıl optimize edeceksiniz?Google bu konuda detayları açıklamıyor. Ancak konunun kaynağa en yakın uzmanları kullanıcı deneyimi sinyallerinin birincil belirleyici olduğunda hemfikir. Bizde öyle düşünüyoruz. Bunlar, tıklama oranından sayfada geçirilen süreye kadar olan tüm faktörleri içerebilir. Dolayısı ile Okuyucularınıza faydalı, iyi organize edilmiş kaliteli içerik sunarak onları yüksek oranda memnun etmeniz ve ilgisini çekmeniz gerekiyor. Bu çok önemli bir kriter olarak ön plana çıkacak.
2 - Sesli Aramalar SERP Sonuçlarını Etkileyecek
Eğer yakından takip ediyorsanız şunu göreceksiniz, Google Assistant, Apple'ın Siri'si ve Amazon'un Alexa'sı gibi yenilikler sayesinde, sesli arama teknolojisi çok uzun bir yol kat etti. Teknoloji daha ileri seviyeye yükseldikça sesli arama teknolojiside daha popüler hale geldi. Zira araç kullanan bir kullanıcının google ‘da arama yapmak için sesli arama gibi bir kolaylık varken yoğun trafikte yazılı aramayı kullanması beklenemez. Böyle düşünün. Bu konfor giderek daha çok yükselen bir grafik çizecek. Aslında, tüm aramaların yaklaşık yarısı sesli aramadır ve 2022'ye bu oranın yüzdesi % 55 ‘e çıkacağı tahmin ediliyor.
Dolayısı ile mutlaka bu kriteri göz önünde bulundurun ve içeriklerinizi sesli arama yönünden optimize etmek için anahtar kelimelerinizi dikkate seçin. Örneğin insanların günlük konuşmalarda kullandıkları daha uzun cümleleri belirleyin. Zira sesli aramalar daha uzun ve kulağa daha doğal gelen ifadelerle daha iyi sonuç verme eğilimindedir. İnsanlar yazı yazarken bunu olabildiğince kısaltma eğilimi gösterirler. Örneğin uzun uzun, "2021 için yeni SEO trendleri nelerdir?" yazmak yerine kısaca "yeni SEO trendleri 2021" şeklinde yazmayı dah çok tercih edeceklerdir. Mutlaka göz önünde bulundurun.
3 - Mobil Uyumluluk Her Zaman Öncelikli Sırada
Biliyorsunuz Google 2019'da mobil öncelikli indekslemeyi kullanıma sundu. Bu kriter arama motorunun öncelikle ilgili web sitesinin mobil sürümüne baktığı anlamına geliyor. Dahası mobil sürümün masaüstü sürüm yerine "birincil" sürüm olduğunu düşünüyor. 2025 yılına kadar internet kullanıcılarının yaklaşık % 73'ünün internete yalnızca mobil cihazlardan erişeceği düşünüldüğünde, bu değişiklik oldukça mantıklı.
Google'ın ücretsiz mobil uyumluluk testi ile mobil sitenizin ne kadar etkili olduğunu mutlaka kontrol edin. Ardından, Google Search Console'daki "mobil kullanılabilirlik" raporunu inceleyin. Herhangi bir uyarı varsa mutlaka düzeltin.
Ayrıca web sitenizin kullanıcı dostu olduğundan emin olmak için, Google'ın URL'lerinizi tarayabileceğinden emin olmalısınız, bu nedenle yerinde bir "izin verme yönergesine" ( disallow directive ) sahip olmadığınızdan mutlaka emin olun. Ayrıca, Googlebot’un tıklama veya kaydırma gibi kullanıcı etkileşimi gerektiren içerikleri yüklemeyeceğine dikkat edin.
4 - Google EAT İlkesini Yerine Getiren Sitelere Değer Kazanacak
Google, sıralama başarısı için içerik kalitesinin çok önemli olduğunu sürekli vurguluyoruz. Peki sürekli vurguladığımız bu "kalite" Google için ne anlama geliyor? Google EAT ilkesine bakalım; uzmanlık, yetki ve güvenilirlik. Bu faktörler, bir web sayfasının yararlı kaliteli içeriğe sahip olup olmadığını belirlemeye yardımcı oluyor.
Kaliteli içerik sağlamanın birkaç yolu vardır. İlk olarak, okuyucularınızın ne tür içeriğe önem verdiğini anlamanıza olanak tanıyan alıcı kişilikler oluşturun. İkinci olarak, tüketici yolculuğunun haritasını çıkarmanıza yardımcı olan arama amacı araştırması yapın. Üçüncüsü, kullanıcılarınızın tercih ettiği biçime uyan içerik oluşturmak için bu bilgileri kullanın. Örneğin, gençlere hitap ediyorsanız, içeriğinizde videoların olmasının daha fazla tercih edileceğini unutmayın.
Dolayısı ile içeriğinizi oluştururken Google EAT kriterini mutlaka aklınızda bulundurun. İçeriğinizde bahsettiğiniz verileri istatistikler, belgelerle ve grafiklerle destekleyin. ".Edu" ve ".gov" URL'leri gibi üst düzey sitelere bağlantı vermeye özel gayret gösterin. Zira bu tür sitelerin size backlink sunması, EAT kriterlerini karşıladığınızı kanıtlamanın başka bir yoludur.
5 - Uzun ve Kaliteli İçerik, SERP Sonuçlarında Etkin Daha Etkin Olacak
Herhangi bir konuda bilgi vermeyi amaçlayan 3.000 ve üstü kelimeden oluşan gerçek kaliteli bir içeriğin benzerlerine oranla üç kat daha fazla trafik alabileceğini unutmayın. Dolayısı ile yüzeysel ve kısa içerikler oluşturmak yerine yüksek arama sıralaması elde etmek için mutlaka uzun ve iyi yerleşimli kaliteli içeriğe odaklanmaya başlayın. Ancak uzun yazarken içeriğinizin kalitesinden asla ödün vermemelisiniz. Zira amacınız, kullanıcılara ilgiyle okurken bilgi alabilecekleri, başkalarına tavsiye için paylaşmaya değer bulacakları bilgiler sağlamak. Bunu göz ardı etmeyin.
Peki bunu nasıl yapacaksınız? Şöyle; Öncelikle, içeriğinizi daha taranabilir hale getirmek için H2 ve H3 alt başlıklarıyla bölümlere ayırın. Alt başlıklar özellikle mobil siteler için önemlidir. İkinci olarak, sağlam bir otorite puanıyla ilgili, yetkili kaynaklara bağlantı yaptığınızdan yani kaliteli backlink edindiğinizden emin olun.
» Backlink Konusunda destek için şu makalemizi okuyabilirsiniz » 7 Adımda Doğru Backlink Stratejisi
Son olarak, içeriğinizin bir tıklama ile kolayca paylaşılabilmesi için başlık bölümüne ve sonuç kısmına dikkat çeken paylaşım bağlantılarını ekleyin.
6 - Öne Çıkan Snippet'ler Önem Kazanacak
Artık arama teknolojileri daha farklı kriterlerle çıkıyor karşımıza. Yeni dönemlerde Google sıralamasında üst sıralara istiyorsanız, yalnızca uzun vadeli içerik oluşturmak yeterli olmayacak. 2017'de kullanıma sunulan öne çıkan snippet'ler, Google'da öne çıkmanın bir tür kısayolu. Bazen, Google'a bir şey yazdığınızda, SERP'lerin üstünde, gerçek sonuçların üzerinde bir kutu fark edebilirsiniz. Örneğin;
Böyle bir sonuçla sıralanmak gerek rakipleriniz tarafından bir özenme konusu gerekse kullanıcılarınız için bir kalite göstergesi olacaktır. Dahası, snippet'ler organik sonuçlardan çok önemli miktarda trafik alır. Öne çıkan snippet'ler, genellikle bir Soru-Cevap veya kısa bir madde işareti, nasıl yapılır rehberi olarak maddelendirilmiş bir bilgi sunumunu gösterir. Ayrıca resimler, yıldız tabanlı incelemeler, ürün fiyatları ve benzer bilgi parçaları dahil olmak üzere farklı zengin snippet'ler de var. Bu tür sonuçlar oluşturmak için soru tabanlı sorgulara ve alakalı anahtar kelimelere odaklanın. Örneğin maddelendirilmiş olarak kesin ve net bilgi sunduğunuzdan emin olun.
7 - Google Discover Keşfet Daha Etkili Olacak
Google Discover yani Keşfet özelliği kullanıcı sorgusu bile gerektirmeyen yeni bir arama türü. Esasen yapay zekaya dayanır. Google bu uygulamayı 2017 yılında sürdü piyasaya. Keşfet olarak bilinen bu içerik önerme aracı, zaman içindeki kullanıcı davranış kalıplarını tanımlar ve bu alışkanlıkları aşamalı olarak öğrenip bu bilgilerle kullanıcının ilgisini çekmesi en olası en doğru içeriği belirleyebilir.
Google Discover tarafında halihazırda 800 milyondan fazla aktif kullanıcı olduğu iddia ediliyor. Keşfette görünmek için özel bir şey yapmanıza gerek yok. Google sayfanızı dizine eklediği takdirde potansiyel olarak dahil edilme adayısınız demektir. İçerik, içerik kalitesini ve kullanıcı ilgisini inceleyen algoritmalara göre sıralanır.
Google kesin bir faktör bildirmemiş olsa da, konum geçmişi, göz atma geçmişi, uygulama kullanımı, takvimler, arama geçmişi ve ev ve iş konumlarının tümü alakalı görünüyor. Burada açıkladığımız maddeleri titizlikle uygulayan kaliteli bir web siteniz varsa Keşfet ‘te her an Keşfet alanında çıkabilirsiniz.
8 - Video İçerikler Ön Plana Çıkacak
YouTube'un hali hazırda 1 milyardan fazla kullanıcısı olduğu söyleniyor. Bu devasa bir rakam. Arama sonuçlarında video içeriklerin artık ön planda çıkmaya başladığını farketmişsinizdir. Henüz video içerik oluşturmadıysanız şimdi başlama zamanı. Zira çok uluslu bir ağ şirketi olan Cisco Systems ‘e göre, video içeriğin yakın zamanda tüketim açısından diğer tüm içerik biçimlerini geride bırakacağı öngörülüyor.
Hemen Youtube ‘da bir kanal oluşturmakla başlayın işe. Video kanalınızın adını ve açıklamasını optimize ettiğinizden emin olun. Açıklama yalnızca anahtar kelimelerle dolu olmamalı, aynı zamanda kanalınızın neyle ilgili olduğuna dair kullanıcı dostu bir genel bakış sunmalıdır.
Bunun ötesinde, anahtar kelimeler çok önemlidir. Örneğin, YouTube için optimize ediyorsanız, platformun otomatik tamamlama özelliğinden yardım alabilirsiniz. Videonuzun konusunu yazmaya başlayın ve temelde önerilen anahtar kelimelerin bir listesi olan ve YouTube'daki insanların tam olarak ne aradığını söyleyen arama alanında neyin açıldığını görün. Tıpkı google gibi size henüz kelimenizi yazmadan önerilerde bulunacaktır.
» Youtube Video ve SEO Konusunda Şu Makalemizi okuyabilirsiniz » Youtube SEO Nasıl Yapılır
9 - Görsel Optimizasyon Arama Sonuçlarında Daha Etkili Olacak
Önceki dönemlerde insanlar sadece resimlere bakabiliyordu. Gelecekte artık insanlar ürünleri satın almak, bilgi edinmek ve daha fazlasını yapmak için görüntüleri kullanabilecekler. Google, görüntülerin doğru şekilde işaretlenmesi ve optimizasyonu konusunda uzun süredir ısrarla vurgulama yapıyor. Dolayısı ile bunun uzun vadeli planlarının bir parçası olması son derece mantıklı.
Web sitenizdeki görseller optimize edilmediyse, şimdi tam zamanı. Yüksek kaliteli, ve içerik konusu ile ilgili resimler kullanın. Resim adını özelleştirdiğinizden emin olun, fotoğraf dosyasını ilgili sayfadaki içerikle alakalı olacak şekilde etiketleyin. Tarayıcıların resimleri sınıflandırmak için kullandığı alt etiketleri kullanın. Son olarak, site haritanıza taramanın daha da kolay olduğu resimler ekleyin. Dahası resimlerinizi google ‘ın son teknolojisi olan WebP formatında yüklediğinizden emin olun.
10 – Gizli Anlamsal İndexleme ( LSİ ) Daha Çok Önem Kazanacak
Önceki dönem SEO uzmanları, genel ağırlık olarak birincil anahtar kelimelere odaklanıyordu. Ancak artık ikincil ve uzun kuyruklu anahtar kelimelerin de aynı derecede önemli olduğunu artık biliyoruz. Dahası anlamsal arama ve amaç optimizasyonu gelecekte daha fazla önem kazanacağı için bilmek ve uygulamak gerekecek. Zira Google artık sadece kelime dizilerine bakmıyor. Sorgu bağlamını analiz ediyor ve bir kullanıcının arama amacını ayırt etmeye çalışıyor, yani mantıksal olarak ilişkili birincil ve ikincil anahtar kelimeler aracılığıyla ne kadar alakalı bilgi sağlanırsa o kadar iyi performans sağlanacaktır.
Peki Gizli Anlamsal İndeksleme yada Latest Semantic İndexing Nedir? Kısaca şöyle ifade edelim; kullanılan anahtar kelimelerin gerek uzun gerek kısa varyasyonlu olarak benzerleri ile arasındaki anlamsal ilişkiyi tespit eden bir uygulamadır. Örneğin google arama kutucuğuna internet nedir kelimesini yazıp aratırsanız arama sonuçlarının en altında İlgili Aramalar başlığı altında kelimenizin diğer varyasyonlarını göreceksiniz. Şöyle;
Anlamsal aramayı etkili kullanabilmek için, hedef kitlenizin soracağı bir soruyu yanıtlamak üzere tasarlanmış içerikler oluşturun. Yalnızca tek anahtar kelimelere odaklanmak yerine içeriği konu kümeleri için optimize edin ve diğer varyasyonlarıda alt başlıklarınız olarak kullanın. Dahası arama motoru botları için değil insanlar için yazın. Böylece içeriklerinizde konunun diğer arama kelimelerinide kullanıp bu kriteri uygulamış olacaksınız.
11 - Yerel Arama Listeleri Daha Fazla Ön Plâna Çıkacak
Geçmişte hatta günümüzde bile hâla insanlar İnternette iş yapmayı planladıklarında SEO çalışmalarını ülke genelinde kurgulamaya başlar. Oysa gerçek şu ki, çoğu insan yerelleştirilmiş ürün ve hizmetleri bulmak için arama motorlarını kullanıyor. Örneğin potansiyel müşterileriniz bir mahalle tatlıcısı arıyor olabilirler. Siz bunu göz ardı ederek ülke genelinde tatlı satışı yapan web sitesi kurgularsanız büyük oranda başarısız olmanız mümkün. Zira Yerel SEO her zaman önemlidir ve sürekli gelişmektedir. Dahası bir SEO Uzmanı çalışma sistemi belirlerken yüksek başarı elde etmek için mutlaka yerel SEO kurgusunu planlarına dahil etmelidir. Zira artık teknoloji sürekli daha üst düzeyde gelişme gösteriyor.
Bu değişim kısmen, bazı SEO uzmanlarının yeni normal olarak adlandırdığı sıfır tıklama aramalarının yükselişinden kaynaklanıyor. Sıfır tıklama aramasında, kullanıcının sorgusu bizzat SERP sonuçlarının kendisi aracılığıyla yanıtlanır. Bu nedenle, sıralama sonuçlarının hiçbirine tıklamazlar. Sıfır tıklama aramalarındaki artışın bir diğer nedeni, öne çıkan snippet'lerin artmasıdır.
Peki İşletmenizi bu yerel aramalara nasıl dahil edeceksiniz? Çok basit. Öncelikle bir Google My Business Sayfası oluşturarak başlayın. Güçlü bir geri bağlantı profiline sahip olmak çok önemlidir. Rakiplerinizin bu çalışmalar için ne tür geri bağlantılar aldığını kontrol edebilir ve bunları kendinizde uygulayabilirsiniz.
» Google My Business sayfası oluşturmak için bu makalemizi okuyabilirsiniz » Google Benim İşletmem Nedir Nasıl Kurulur
12 – Analystics ve Search Console Kontrolleri Çok Önemli
Analiz araçlarını kullanmak, potansiyel müşteri ziyaretlerini anlamanıza, kampanyaları görselleştirmenize ve hedeflenen mesajlar oluşturmanıza imkân tanır. Analytics, hangi URL'lerin tarandığını doğrulamanıza, yönlendirme kaynaklarını belirlemenize, sayfa yükleme sürelerini kontrol etmenize, dizine eklemeye, yönlendirmelere, yanıt hatalarına, hemen çıkma oranlarına ve daha fazlasına yardımcı olabilir. Ayrıca, tarayıcıların dizine eklemesini istemediğiniz sayfaları belirlemek ve potansiyel spam siteleri ( EAT güvenilirliğinize zarar verecekse ) gibi olağandışı trafik kaynaklarını saptamak için veri bilimini mutlaka kullanmalısınız.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023