Sanat Meslekleri
Sanat meslekleri güzel sanatlar liseleri ya da üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesinde sanatla ilgili bölüm bitiren kişilerin icra ettiği mesleklerdir. Tiyatro, resim, heykel, el sanatları, müzik gibi alanlar sanatla ilgili meslekler arasında bulunur. Sanat meslekleri kişisel gelişim açısından avantajlıdır ancak genellikle istihdam olanakları çok az olduğu için dezavantajlıdır. Sanat mesleklerini icra etmek için üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesinde ya da güzel sanatlar lisesinde eğitim almak gerekir. Ancak bu bölümleri okumayan kişiler de çeşitli sertifika programlarına katılarak sanat mesleklerini yapabilir.
Sanat Meslekleri Nelerdir?
Sanat meslekleri şu şekilde sıralanabilir:
- Ressam
- Resim öğretmeni
- Baskı sanatçısı
- Heykel sanatçısı (Heykeltıraş)
- Fotoğraf Sanatçısı
- Seramik sanatçısı
- Seramik öğretmeni
- Geleneksel el Sanatçısı
- Cilt sanatçısı
- Eski çini onarımı sanatçısı
- Eski yazı (Hat) sanatçısı
- Halı, kilim ve eski kumaş sanatçısı
- Tezhip (Süsleme) sanatçısı
- Moda tasarımcısı
- Müzisyen
- Balerin
- Aranjör
- Seslendirme sanatçısı
- NFT sanatçısı
- Ebru sanatı öğretmeni
1. Ressam
Ressam, seçtiği yüzey üzerine farklı araçlar ve teknikler yardımıyla resim yapan kişidir. Ressam, resim yaparken neredeyse tüm malzemeleri kullanabilme şansına sahiptir. Sanat meslekleri arasında bulunan ressam; insanı, doğayı ve nesneyi kendi estetik anlayışı ile somut veya somut olarak yansıtır. Bir ressamın hem el becerisi gelişmiş olmalıdır hem de yaratıcı düşünme konusunda yetkin olması gerekir.
2. Resim Öğretmeni
Resim öğretmeni, öğrencilerine resim ile ilgili bilinmesi gereken temel ve teknik bilgileri açıklayan eğitimcidir. Resim öğretmeni, ders planını öğrencilerinin resim alanında beceri kazanmasına ve sahip oldukları becerilerin gelişmesine göre yapar. Aynı zamanda öğrencilerinin gelişimlerine ve becerilerine göre hareket eden resim öğretmeni, öğrencilerini araştırma yapmaya ve üretmeye teşvik etmelidir.
3. Baskı Sanatçısı
Baskı sanatçısı; ilgi çekici, hafızaya kazınan ve çeşitli sanat anlayışları ile hareket ederek yaratıcı görsellerin ortaya çıkmasından sorumlu kişidir. Baskı sanatçısı bu görseller ile iletişime katkıda bulunur. Görsel sanatlar alanındaki mesleklerden biri olan baskı sanatçısı, sanat danışmanı olarak da görev yapma şansına sahiptir.
4. Heykel Sanatçısı (Heykeltıraş)
Heykel sanatçısı (heykeltıraş), heykel ve sert malzemeler kullanarak üç boyutlu sanat eserleri üreten kişidir. Sanat meslekleri arasında yer alan heykel sanatçısı (heykeltıraş); sanat eserini oluştururken kaynak, dikme, monte etme ve modelleme gibi pek çok yöntem kullanma şansına sahiptir.
5. Fotoğraf Sanatçısı
Fotoğraf sanatçısı, teknik bilgilerini ve yaratıcı bakış açısını harmanlayarak canlıların ve objelerin fotoğrafını çeken kişidir. Fotoğraf sanatçısı; moda, doğum ve ürün gibi pek çok alanda fotoğraf çekimi gerçekleştirebilir. Bir fotoğraf sanatçısı; fotoğraf çekim sürecinde hem doğal hem de yapay aydınlatmalar, dekorlar ve çeşitli arka planlar kullanabilir.
6. Seramik Sanatçısı
Seramik sanatçısı, seramik malzemeler yardımıyla çeşitli eserler üreten ve bu eserleri sergileyerek ilgili kişilere sunan kişidir. Seramik sanatçısı, üreteceği eserin tasarımını yapar ve üretim aşamasına geçmeden önce kullanacağı kalıpları hazırlar. Aynı zamanda seramik çamurunun akışkanlığını ve yoğunluğunu ayarlamakla sorumlu olan seramik sanatçısı, görsel sanatlar alanındaki meslekler arasında yer alır.
7. Seramik Öğretmeni
Seramik öğretmeni, görev yaptığı eğitim kurumunda öğrencilerine seramik ile ilgili temel ve uygulamalı alanlarda eğitim veren eğitimcidir. Seramik öğretmeni, ders planını oluştururken öğrencilerinin becerilerine ve gelişim düzeylerine uygun içerikler planlamalıdır.
8. Geleneksel El Sanatçısı
Geleneksel el sanatçısı, el sanatları alanında becerilerini geliştiren ve Geleneksel El Sanatları Bölümü’nden mezun olan kişilere verilen unvandır. Sanat mesleklerinden olan geleneksel el sanatçısı; kilim, halı, çini ve yazma gibi pek çok nesnenin üretimini ve tasarımını gerçekleştirir.
9. Cilt Sanatçısı
Cilt sanatçısı, kitapların ve diğer basılı yazıların korunması ve güzel görünmesi için cilt tasarımı yapan kişidir. Görsel sanatlar alanında yer alan mesleklerden olan cilt sanatçısı; el becerisine sahip olmalı, çalışmalarında titiz davranmalı ve detaylara dikkat etmelidir.
10. Eski Çini Onarımı Sanatçısı
Eski çini onarımı sanatçısı, çinicilik sanatına ait olan ürünlerin onarımını ve bakımını gerçekleştiren kişidir. Sanat mesleklerinden biri olan eski çini onarımı sanatçısı, ürünlerin dokusuna zarar vermemelidir. Eski çini onarımı sanatçısı, restorasyon çalışmalarında yer alabilir ya da şahsi atölyesini açabilir.
11. Eski Yazı (Hat) Sanatçısı
Eski yazı (hat) sanatçısı, eski dili kullanarak çoğunlukla kağıt üzerine olmakla birlikte ahşap, taş, çini ve metal gibi birçok materyal üzerine yazı yazan kişidir. Çizim ile ilgili mesleklerden olan eski yazı (hat) sanatçısı, genellikle özlü sözleri ve hadisleri güzel yazı yazma sanatı olan hat sanatı ile yeniden yazar.
12. Halı, Kilim ve Eski Kumaş Sanatçısı
Halı, kilim ve eski kumaş sanatçısı; geleneksel motiflerden faydalanarak çeşitli tasarımlar yapan ve var olan ürünlerin onarımını gerçekleştiren kişidir. Halı, kilim ve eski kumaş sanatçısı, dokuma alanında el becerisine sahip olmalıdır. Aynı zamanda geleneksel motiflerin taşıdığı anlamlar hakkında da çeşitli araştırmalar yapmalı ve bilgi edinmelidir.
13. Tezhip (Süsleme) Sanatçısı
Tezhip (süsleme) sanatçısı; çeşitli boyalar ile kitap sayfalarının ve hat çalışmalarının kenar süslemelerini geleneksel motifler kullanarak yapan kişidir. Tezhip (süsleme) sanatçısı, tasarım alanında gelişmiş olmalı ve çizim konusunda yeteneğe sahip olmalıdır.
14. Moda Tasarımcısı
Moda tasarımcısı; çeşitli kıyafetler, ayakkabılar ve aksesuarlar tasarlayan kişidir. Moda tasarımcısı; tasarlayacağı ürünün çizimini yapar, kullanılacak kumaşı seçer ve üretim sürecini denetler. Bir moda tasarımcısı, modanın getirdiği yenilikleri takip etmeli ve tasarımlarını tüketiciye hitap edecek şekilde gerçekleştirmelidir.
15. Müzisyen
Müzisyen; beste yapma, bir enstrüman çalma, orkestra yönetme ya da şarkı söyleme yetkinliğine sahip olan kişidir. Müzisyen, bu yetkinliklerden bir tanesine ya da hepsine sahip olabilir. Hem tek başına hem de bir grup ile çalışma şansı olan müzisyenin müzik kulağı gelişmiş olmalıdır.
16. Balerin
Balerin, canlandıracağı rolün duygu ve düşüncelerini vücut hareketleri ile yansıtan kişidir. Balerin, canlandıracağı rolü doğru tanıyabilmek için öyküyü okur ve prova çalışmaları yapar. Balerinler gösteriyi tek başına yapabileceği gibi bir grup ile de yapabilir.
17. Aranjör
Aranjör, sanatçıların ürettiği eserlerin tümünün veya bir kısmının düzenlenmesini sağlayan kişidir. Aranjör, eserlerde kullanılacak enstrüman çeşitlerine ve sayısına karar vererek eserin piyasaya sunulmadan önceki son halini oluşturur.
18. Seslendirme Sanatçısı
Seslendirme sanatçısı; dizi, film veya reklamlarda kullanılan konuşmaları seslendirmekle görevli olan kişidir. Seslendirme sanatçısı, genelde yabancı dilde çekilen filmler için dublaj çalışması yapar. Bir seslendirme sanatçısı, seslendirme sürecinde vurgulara dikkat etmeli ve seslendirme yapacağı çalışma için önceden hazırlık yapmalıdır.
19. NFT Sanatçısı
NFT sanatçısı, eserleri dijital ortam aracılığıyla NFT’ye dönüştürerek yayımlayan kişidir. NFT sanatçısı, dijital sanat eserlerinin düzenlenme sürecini yöneterek tasarımcıların bu süreci daha hızlı bir şekilde tamamlamasından sorumludur. NFT sanatçısı aynı zamanda bu dijital eserleri satışa sunar ve müşterilerle iletişim kurarak eserlerin satılmasını sağlar.
20. Ebru Sanatı Öğretmeni
Ebru sanatı öğretmeni, öğrencilerine ebru sanatının genel hatlarını ve inceliklerini sunan eğitimcidir. Resimle ilgili meslekler arasında yer alan ebru sanatı öğretmeni hem teknik hem de uygulamalı bir eğitim süreciyle öğrencilerinin farklı yöntemler kullanmasını destekler.
Sanat Mesleklerinin Avantajları Nedir?
Sanat mesleklerinin avantajları şunlardır:
- Kişisel gelişime katkıda bulunur.
- Kişinin kültürel anlamdaki birikimini artırmasına imkan tanır.
- Sanat meslekleri kişinin yaratıcılık yönünü kuvvetlendirir.
- Kişinin kendisini ifade etmesi için alan açar.
Sanat Mesleklerinin Zorlukları Nedir?
Sanat mesleklerinin zorlukları şu şekilde sıralanabilir:
- İstihdam olanakları dardır.
- Sanat meslekleri icra edenler geniş kitlelerce tanınmadıkları sürece genellikle düşük maaşlarla çalışırlar.
- Kamu kurumlarında istihdam edilme olanağı azdır.
- Belli bir kültürel birikimi veya deneyimi olmayan kişiler için sanat mesleklerini icra etmek zordur.
Sanat Mesleklerinde Ortalama Emeklilik Yaşı Nedir?
Sanat mesleklerinde emeklilik yaşı erkekler için 60, kadınlar için 58’dir. Fakat sanat meslekleri icra edenler genellikle kayıt dışı istihdam edilme sorunuyla karşılaştıklarından dolayı emekli olmaları zordur.
Sanat Meslekleri için Maaş Ortalaması Nedir?
Sanat meslekleri için maaş aralığı 4250 TL - 100.000 TL arasında değişir. Sanat meslekleri için alt ve üst maaş aralıkları şu şekildedir:
- Sanat mesleklerinde müzisyen için maaş aralığı 4250 TL - 100.000 TL’dir.
- Sanat mesleklerinde resim öğretmeni için maaş aralığı 4250 TL - 5500 TL’dir.
- Sanat mesleklerinde moda tasarımı için maaş aralığı 4250 TL - 7000 TL’dir.
- Sanat mesleklerinde görsel iletişim tasarımcısı için maaş aralığı 4250 - 5000 TL’dir.
- Sanat mesleklerinde endüstri ürünleri tasarımcısı için maaş aralığı 4500 - 6000 TL’dir.
Sanat mesleklerinde alınan maaş, kişinin ne kadar tanınır olduğuna göre değişmektedir. Nitekim alanında ün yapmış kişilerin maaşı daha fazladır. Öte yandan devlet kurumlarında sanat meslekleri icra eden kişilerin özelde çalışanlara göre maaş koşulları daha gelişmiş seviyededir.