Seslendirme Sanatçısı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Seslendirme sanatçısı olmak isteyen kişilerin eğitim aldıkları bölümün bir önemi bulunmamaktadır. Gerekli yeteneklere sahip bireyler, seslendirme sanatçısı olmak için bu alanda eğitim veren kurumların düzenlediği kurslara katılmalıdır. Seslendirme sanatçısı; film, dizi, reklam filmi gibi yapımları doğru tonlama ile seslendirir ve dublaj yapar.
İçindekiler
Seslendirme Sanatçısı Nedir?
Seslendirme sanatçısı; metinleri, karakterleri veya anlatımları ses yoluyla ifade eden profesyonel sanatçıdır. Seslendirme sanatçıları genellikle radyo, televizyon, film, video oyunları, reklam ve belgesel gibi medya projelerinde görev yapar. Bu sanatçılar; farklı tonlamalar, vurgular, duygusal ifadeler ve ses efektleri kullanarak metinleri veya karakterleri canlandırabilirler. Aynı zamanda bir metni ya da karakteri daha etkili bir şekilde iletmek için ses tonunu, hızını, vurguları ve diğer ses özelliklerini ustalıkla kullanırlar. Farklı karakterlerin seslerini yaratma yeteneğine sahip olan seslendirme sanatçıları, bu yetenekleri sayesinde çeşitli projelerde çalışabilirler.
Seslendirme sanatçıları; belirli bir karakterin veya metnin gerektirdiği duygu durumunu, yaşını, kişiliğini ve hatta fiziksel özelliklerini yalnızca sesleriyle ifade edebilme yeteneğine sahip olmalıdır. Bu sanatçılar; kayıt stüdyolarında çalışırlarken yönetmenler, prodüktörler veya metin yazarları ile işbirliği yaparlar. Seslendirme sanatçılarının başarısı, metni veya karakteri izleyici veya dinleyiciye etkili bir şekilde iletebilme yetenekleri ve seslerini çeşitli projelere uygun şekilde adapte edebilme yetenekleri üzerine kuruludur.
Seslendirme Sanatçısı Ne İş Yapar?
Seslendirme sanatçısı; metinleri, hikayeleri, karakterleri veya diyalogları sesli olarak ifade etmekle görevlidir.
Seslendirme sanatçıları; televizyon, film, reklam, animasyon ve belgesel gibi pek çok medya projesinde görev yapma şansına sahiptir. Bu projeler için metinleri canlı ve etkili bir biçimde ileterek mesajların izleyicilere ya da dinleyicilere aktarılmasını sağlar. Seslendirme süreçlerinin başarıyla tamamlanması için tonlama ve vurgu gibi ögelere önem veren seslendirme sanatçıları, büyük çoğunlukla kayıt stüdyolarında çalışırlar. Aynı zamanda yönetmenler ve prodüktörler ile birlikte çalışarak istenilen ifadeyi yakalamaya çalışırlar.
Seslendirme Sanatçısı Olma Şartları Nelerdir?
Seslendirme sanatçısı olma şartları aşağıda listelemiştir.
- Seslendirme alanında bilgi ve deneyim sahibi olmak
- Ses eğitimi almak
- Dublaj eğitimi almak
- Düzgün bir diksiyona sahip olmak
- Güçlü anlatım becerisi taşımak
- Çoklu görev yeteneğine sahip olmak
Seslendirme Sanatçısı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Seslendirme sanatçısı olmak için üniversitede belirli bir bölümden mezun olma şartı bulunmamaktadır. Seslendirme sanatçısı olmak için bu alanda eğitim veren kurslara katılmak yeterli olacaktır. Bu alanda Diksiyon Eğitimi ve Seslendirme Sanatçılığı Eğitimi gibi sertifika programlarına katılım sağlanması doğru bir tercih olacaktır.
Seslendirme Sanatçısı Maaşları Ne Kadar?
Seslendirme sanatçısının maaşı 16.500 TL ile 34.000 TL aralığındadır.
Seslendirme sanatçısı maaş aralığı, çalışılan sektöre, kişinin sektörde tanınan birisi olmasına ve deneyime bağlı olarak farklılık gösterir. Örneğin işe yeni başlayan bir seslendirme sanatçısı ortalama 16.500 TL maaşla işe başlarken kişinin sektörde tecrübe kazanması aldığı maaşın 34.000 TL’ye kadar yükselmesini sağlayabilir.
Seslendirme Sanatçısı Emeklilik Şartları Nelerdir?
8 Eylül 1999'dan sonra seslendirme sanatçısı olarak çalışmaya başlayan kadınlar 7000 gün prim ödedikten sonra 58 yaşında, erkekler ise 7000 gün prim ödedikten sonra 60 yaşında emekli olabilir. Bu gruptaki çalışanların emeklilik kriterleri arasında sigortalılık süresi bulunmamaktadır. 1 Mayıs 2008’den sonra seslendirme sanatçısı olarak çalışmaya başlayan kadınlar 7200 gün prim ödedikten sonra 58 yaşında, erkekler ise 7200 gün prim ödedikten sonra 60-65 yaş aralığında emekliliğe ayrılabilir.
Yurt Dışında Seslendirme Sanatçısı Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında seslendirme sanatçısı olmak için öncelikle yurt dışında da geçerliliği bulunan ve ilgili bir alanla ilgili olan bir diplomaya ya da sertifikaya sahip olmak gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurulmalıdır. Bu süreçte seslendirme sanatçısı olarak referans sunan kişiler, ön plana çıkacaktır.
Aynı zamanda gidilmesi planlanan ülkenin ana dilini iyi derecede konuşabilmek de aranan gereklilikler arasında yer alır. Bu süreçte çeşitli yabancı dil eğitimlerine katılmak kişinin hem yabancı dilini geliştirmesine hem de uluslararası geçerliliği bulunan sertifikalar alarak öz geçmişini güçlendirmesine yardımcı olacaktır.