10.10'a Özel Sınırlı Süreliğine, Tüm Eğitimlerde 1 Alana 1 Hediye!
Yeni Nesil Pazarlama Proximity Marketing
Dijital Pazarlama Yazıları

Yeni Nesil Pazarlama Proximity Marketing

Türkçe ifadesiyle Yakın Pazarlama anlamına gelen Proximity Marketing, potansiyel müşterilerinize doğru yerde, doğru zamanda, son derece alakalı ve kişiselleştirilmiş bildirimlerle pazarlama yapma metodudur.  Geçtiğimiz 2019 yılında özellikle yurt dışında çok sayıda marka bu yeni nesil pazarlama teknolojisinden faydalandı ve  müşteri deneyimlerini daha üst seviyelere çekme girişimlerinde bulundu.

Çeşitli sektörlerdeki pazarlamacılar artık Yakın Pazarlama Teknolojisi ‘nin muazzam bir potansiyel sunduğunu fark etmeye başlıyor. Ülkemizde Bu araçlar, markalar tarafından müşteri tabanlarının ihtiyaçlarını ve isteklerini ve ayrıca satın alma davranışındaki kayda değer kalıpları daha iyi anlamak için kullanıldığında en iyi şekilde çalışır .

Şimdi düşünün oldukça işlek bir caddede yürüyorsunuz.  Bu arada  telefonunuza bir takım elbise markasından mesaj geldi. Okumaya başladınız. Daha önce incelediğiniz belki sonraki dönemlerde almayı planladığınız takım elbise için size özel indirim yapıldığı yazıyor mesajda.  Bu nasıl olabilir şaşkınlığı ile etrafa bakınırken karşınızda söz konusu mağazanın şubesini gördünüz. İşte karşınızda Proximity Marketing Teknolojisi. Yani yeni nesil Yakın Pazarlama Teknolojisi.

Nasıl yapılıyor?. Şöyle. Near Field Communication / Yakın Alan İletişimi yani NFC Teknolojisi, Global Positioning System yani Küresel Konumlandırma Sistemi, Radyo Frekanslı Tanıma ve özellikle Beacon Cihazları gibi yeni nesil teknolojik cihazla konumunuz belirlenip mağazalarda yaptığınız daha önceki davranışlarınız  veri olarak aktarılıp işlenerek size özel mesajlar gönderiliyor.

Mağaza Merkezli Pazarlama ve Beacon Teknolojisi

Beacon Teknolojisi ülkemize henüz yeni yeni giriş yapıyor. Türk Hava Yolları Atatürk Hava alanında kısmen kullanıma sunulmuştu. Dışarıda yürürken önünden geçtiğimiz herhangi bir mağazanın anlık mesajının telefonunuza ulaşmasını sağlayan yeni nesil bir teknoloji. Yurt dışında yoğun olarak kullanıyor olsada henüz geniş kapsamlı olarak yaygın değil.

Peki Beacon Teknolojisi Nedir? Kısaca şöyle ifade edebiliriz; Beaconlar düşük enerjili Bluetooth dalgalarını kullanarak diğer akıllı cihazlara sinyal gönderebilmek amacıyla kullanılan küçük çaplı taşıyıcı cihazlardır.  Boyutları bir Wi-Fi dağıtıcısı kadar küçüktür. Karmaşık bir yapısı yoktur. Yakın Alan ( NFC ) Teknolojisini kullanır.  Daha önce bir mağazada gerçekleştirdiğiniz ürün incelemelerinden yola çıkarak size özel etkileşimler yapar.

Doğru Hedef Kitleye Doğru Zamanda Mesaj

Pazarlamanın amacı potansiyel müşterinin gerçek müşteriye dönüştürülmesini sağlamak olduğunu biliyoruz. Pazarlamanın ilk aşaması ürettiğiniz mal yada hizmetlerinizin hedeflediği kitlenin belirlenmesidir. Potansiyel müşteri kitlenizi belirledikten sonra onların ilgisini çekmeniz gerekiyor. Tabi bunun için artık geleneksel ve eski metodlar işe yaramayacaktır. Dikkat çekecek yeni farkındalıklar oluşturmak zorundasınız.

İşte yeni nesil bir pazalama teknolojisi olan  Proximity Marketing burada devreye giriyor ve kendinden önceki metodlardan daha farklı olarak potansiyel müşteri üzerinde bir farklılık oluşturarak işe başlıyor.  Bu farkındalığı bir defa oluşturduktan sonra artık sonraki aşama potansiyel müşterinizi ürün ve hizmetleriniz konusunda ikna etme çalışmalarına başlayacaksınız.

Proximity Marketing Teknolojisi yani Kişisel Alan Pazarlaması, potansiyel müşterinizi ikna çalışmaları dahil sonraki aşamaları başarılı bir şekilde tamamlamanız için size yardımcı olacaktır. Zira bu yeni nesil teknoloji, doğru potansiyel kitleye doğru zamanda, doğru mesajı verme aşamasında tercih edilecek için en iyi metodlardan biridir.

Global çaptan yapılan bir dizi araştırma, Beacon Temelli Kişisel Alan Pazarlaması ‘nın geleneksel metodlar hatta sosyal medya platformları ile yapılan pazarlama çalışmalarından biledaha geniş etki alanına hitap ettiğini gösteriyor. Aynı araştırmalar Beacon altyapılı Proximity Marketing Teknolojisi nin toplam boyut itibariyle 2025 yılında 25 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağını öngörüyor.

Beacon Cihazları Nasıl Bir Donanıma Sahip

Karmaşık cihazların aksine Beacon'lar oldukça küçük ve basit yapıdaki cihazlardır. Eğer İç yapısında çok sayıda ana kart yada kablo yığını bulunmuyor. Sadece bir CPU, radyo verici ve batarya’dan ibaret olan Beacon cihazları genelde CR2477 lithium-ion çip bataryalarla çalışarak sinyal yayar.  

Beacon Teknolojisi Her Alanda Karşımıza Çıkacak

Tabiki Beacon Teknolojisi tek taraflı olarak Proximity Marketing Teknolojisi ile sadece  pazarlamada kullanılmayacak.  Yakın zamanda okullarda, müzelerde, sergi salonlarında kullanılması planlanıyor. Örneğin, müzeye gittiniz yada bir resim sergisine katıldınız. Herhangi bir eseri inceliyorsunuz.  O sırada beacon cihazlar vasıtası ile telefonunuza incelediğiniz eserle ilgili bilgilerin gönderilebilecek.

Tabi gelecekte kullanım alanlarının daha fazla genişleyip farklı amaçlarla kullanımıda gündemde.  Örneğin evinizde kurulu bir Beacon Vericisi eve giriş yaptığınız anda ısıtma sistemini çalıştırıp evin ısınmasını, yada sevdiğiniz müziğin devreye girmesini veya ışıkların siz içeri girdiğinizde yanmasını, hatta önceden malzemelerini hazırlayıp altyapısını oluşturduğunuz yorgunluk kahvenizin hazırlanmasını sağlamak için diğer akıllı cihazlarla iletişime geçebilir ve uygulama başlatabilir.

Başka hangi alanlarda kullanımda olacağını yakın zamanda görüyor olacağız. Zira global verilere göre 2018 yılında sadece Amerika Birleşik Devletleri ‘nde 4.5 milyon Beacon vericisi kullanılacağı bildirilmişti. Amerika harici ülkelerin de Beacon Teknolojisi için çalışmalar yaptığı göz önüne alınırsa gelecekte Beacon vericilerinin milyonları geçeceğini tahmin etmek zor olmayacaktır.  

Ancak şunu belirtelim Beacon teknolojisini önümüzdeki yıllarda eğitim kurumları, sağlık sektörü, kamusal alanlar, ulaşım sektörü, müzeler, sergi salonları, etkinlik alanları, endüstiyel firmalar, restoranlar, oteller hatta evler gibi hayatın bir çok alanında görmek insanları ciddi anlamda şaşırtacak ve keyiflendirecektir.   

Türkiye ‘de Beacon Teknolojisi Hangi Seviyede

Dünya çapında farklı sektörlerden birçok şirket Beacon teknolojisinden faydalanabilmek için proje üretiyor. Henüz çok yoğun olmamakla birlikte Türkiye ‘de de bazı çalışmalar var. Örneğin Beacon Teknolojisi ülkemizde Garanti bankası ve THY  tarafından kısmen kullanılmaya başlandı. Tabi bunlar esasen henüz test aşamasında sayılabilir.

Ancak asıl yoğun çalışma Vodafone ‘dan geldi. Vodafone beacon teknolojisi konusunda Türkiye ‘de başı çeken firmalardan. Bundan birkaç yıl önce Kadir Has Üniversitesi ortaklığında yapılan bir girişimle Cibali Kampüsü alanına 170 Beacon vericisi yerleştirdi. Bu vericiler öğrenci ve ziyaretçilere yollarını bulma ve gidecekleri yere ulaşma noktasında destek sunmaya başladı bile.  

Sonraki Seviye İçin Pazarlama Eğitiminizi Şimdiden Alın

Dikkat ederseniz teknoloji her alanda ciddi bir hızla ilerliyor. Üstelik hayatın her alanında. Bilinen pazarlama kavramı sabit kalmakla birlikte tüm metodları yeni nesil teknolojilerle yer değiştiriyor. Pazarlama alanında kariyer yapmak amacındaysanız gelişen teknolojiye uyum sağlayabilmek açısından mutlaka şimdiden kaliteli bir Dijital Pazarlama Eğitimi için randevularınızı alın, yerinizi ayırtın ve gerekli yatırımınızı yapın. Zira gelecekte başarı çok daha yüksek bilgi birikimi ve üst düzey teknoloji kullanımını gerektiriyor olacak. Temeller atılmaya başladı bile. Yarın bocalamamak için bu gün gerekli çalışmaları yapmak akılcı bir strateji olacaktır. 

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat