NFC Nedir?
İçindekiler
NFC, uzun ismiyle Near Field Communication yani Yakın Alan İletişimi, cihazların birbirine bağlanarak bilgi alışverişi yapmasını sağlayan bir kablosuz iletişim teknolojisidir.
NFC, şifre girme ya da kimlik doğrulama gibi ek işlemlere gerek kalmadan iki cihaz arasında iletişim kurulmasını sağlar. Ancak NFC ile cihazlar arasında iletişim kurabilmek için ya ilgili yere dokunmak ya da cihazların birbirine yakın bir yerde bulunması gerekir.
NFC Ne Demek?
NFC, tıpkı Bluetooth veya bir zamanlar telefonlarda popüler olan kızılötesi özelliğinde olduğu gibi kabloya gerek duymadan cihazların birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan bir teknolojidir. NFC’nin açılımı “Near Field Communication” olup Türkçede “Yakın Alan İletişimi” şeklinde ifade edilmektedir.
NFC teknolojisi, manyetik alan indüksiyonu kullanılarak geliştirilmiştir. NFC teknolojisinin kullanılması için cihazların NFC standartları ile uyumlu olması gerekir. NFC özelliği; telefon, tablet ya da bilgisayarlarda kullanılabilen bir özelliktir.
NFC Özelliği Nedir?
NFC özelliği; bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazların birbiriyle yakın mesafede kablosuz olarak iletişim kurmasını sağlayan teknolojinin adıdır. NFC özelliğini kullanabilmek için cihazların birbirine ortalama 10 cm uzaklıkta olması gerekir.
Manyetik alan indüksiyonu ile geliştirilen NFC, hava ve radyo dalgaları aracılığıyla iletişim kurulmasını sağlar. NFC özelliği sayesinde kablosuz iletişim kurulabilir. NFC özelliği daha çok telefonlarda kullanılır. NFC özelliği, özellikle koronavirüs pandemisi döneminde alışveriş sırasında ödeme yaparken sıklıkla kullanılmaya başlamıştır.
NFC Ne İşe Yarar?
NFC şu işe yarar:
- NFC sayesinde telefondan temassız ödeme yapılabilir.
- Veri aktarımı sağlanır.
- NFC sayesinde birçok işlem daha hızlı ve pratik olarak yapılabilir.
- Kablo ya da internet olmadan cihazları bağlamaya yardımcı olur.
- NFC, kimlik doğrulama işleminde işe yarar.
- Şifre ya da PIN kodu gibi bilgilere gerek olmadan cihazlar arasında iletişim kurmayı sağlar.
- NFC özelliği sayesinde içerik paylaşımı yapmak mümkündür.
- NFC teknolojisi, erişim ve yer kontrolü yapma noktasında da işe yarar.
NFC özelliği, gerek kurumsal işlemlerde gerek bireysel işlemlerde hızlı ve pratik olmayı sağlar. NFC teknolojisinin sunduğu faydalardan bankacılık, sağlık, ticaret, ulaşım gibi sektörlerde yararlanılır.
NFC Özelliği Nasıl Açılır?
NFC özelliği, şu adımlar uygulanarak açılır:
- Telefonun “Ayarlar” kısmına girilir.
- "Bağlı Cihazlar" kısmında bulunan “Bağlantı Tercihleri” butonu seçilir.
- Ardından “NFC” butonuna basılır.
- “NFC’yi kullan” kısmına tıklanarak NFC özelliği açılır ve etkinleştirilir.
- Temassız ödemeler için Google Pay ya da Apple Pay gibi uygulamalardan kart tanımlanır.
- Böylece alışverişte telefonun NFC özelliği kullanılarak ödeme yapılabilir.
NFC özelliğini bilgisayarda açmak için ise bilgisayarın ayarlar kısmından ağ ögesine girip kablosuz cihazlar kısmında bulunan NFC seçeneğine basılmalı ve kaydırmalı buton hareket ettirilmelidir. Böylece bilgisayarda da NFC özelliği çalışır hale gelir.
NFC Nasıl Çalışır?
NFC yani Yakın Alan İletişimi, manyetik alan indüksiyonu kullanarak çalışır ve radyo sinyalleri üzerinden veri iletimi gerçekleştirir. Böylece bir cihazdan ötekine herhangi bir veriyi aktarmak mümkün hale gelir.
Örneğin Android telefonlarda NFC özelliği; etiket okuma, eşler arası modu, okuyucu ve yazıcı modu olmak üzere üç farklı şekilde çalışır. Bu çalışma modları sayesinde NFC teknolojisi farklı cihazlarda kullanılır.
NFC Nasıl Kullanılır?
NFC özelliği, şu adımlar uygulanarak kullanılır:
- Öncelikle cihazdaki NFC özelliği aktif edilmelidir.
- Örneğin telefonda NFC özelliğini etkinleştirmek için ayarlar sekmesine girilmelidir.
- Burada “Bağlı Cihazlar-Bağlantı Tercihleri” adımları izlenmelidir.
- Daha sonra NFC butonuna basıp “NFC’yi kullan” kısmına tıklanmalıdır.
- Eğer temassız ödeme için NFC kullanılacaksa banka kartı tanımlanmalıdır.
- Banka kartını tanımlamak için Google Pay ya da Apple Pay kullanılabilir.
Telefonda NFC Nedir?
Telefonda NFC, mobil ödeme ve veri aktarımı gibi birçok işlemin kablosuz bir şekilde yapılmasını sağlayan özelliktir. Telefonda NFC özelliği aktif edilerek internete ya da bir kabloya gerek duymadan iki cihaz arasında iletişim kurulması sağlanabilir.
Telefonda NFC özelliği, en çok alışveriş yaparken ödemeyi temassız yapmak için kullanılır. Ancak telefonda NFC özelliği, bilgisayar ve tablet gibi diğer cihazlarla bağlantı kurmayı ve dosya paylaşmayı da sağlar.
NFC Etiketi Nedir?
NFC etiketi, NFC özelliğine sahip olan bir telefonun ya da tabletin okuyabileceği, bilgi içeren mikroçiplerdir. NFC etiketi sayesinde temassız mobil ödeme işlemleri, cihazlar arasında dosya paylaşımı, konum gönderme/alma gibi birçok işlem yapılabilir.
NFC etiketi, bilinenin aksine yalnızca telefonlarda bulunmaz; tabletlerde, bilgisayarlarda, akıllı saatlerde ve POS cihazlarında dahi bulunabilir.
Kısaca NFC Tarihi Nedir?
Kısaca NFC tarihi konusundan bahsetmek gerekirse NFC’nin 2002'nin sonlarında Philips ve Sony’nin iş birliği ile geliştirildiğini söylemek mümkündür. NFC, uluslararası standartlar belirleyen ISO/IEC tarafından bir yıl sonra, 8 Aralık 2003'te bir standart olarak kabul edilmeye başlamıştır. Daha sonra NFC teknolojisinin geliştirilmesi için 18 Mart 2004'te Sony, Nokia ve NXP isimli kurumlar NFC Forum'u kurmuştur.
NFC Forum, yalnızca NFC teknolojisinin geliştirilmesi için değil, bu özelliğin günlük yaşamda daha yaygın bir şekilde kullanılması için de faaliyet göstermektedir. NFC teknolojisi birçok alanda kullanılmasına rağmen günümüzde o kadar popüler değildir. Ancak koronavirüs pandemisinden sonra NFC özelliği daha yaygın bir şekilde tüm dünyada kullanılmaya başlamıştır.
NFC Güvenli mi?
NFC radyo sinyalleri ile çalışır ve NFC özelliğine karşı ekstra bir güvenlik tedbiri alınmamaktadır. Ayrıca telefonda NFC özelliğinin sürekli açık kalması, paranızın izinsiz şekilde çekilmesine neden olabileceği için NFC güvenli bir özelliktir demek biraz güçtür.
Özellikle bilgisayar korsanlarının yani hackerların banka bilgilerinize ulaşma ihtimali NFC ile kolay hale gelir. Örneğin Android’in sekizinci sürümü olan Oreo ilk çıktığı dönemde bu alanda bir güvenlik açığına sahipti. Dolayısıyla birçok insan telefonunda NFC özelliğini her zaman açık tutmamayı tercih etmeye başladı.
NFC'nin Önemi Nedir?
NFC’nin önemi, alışverişi hızlı yapmayı sağlaması ve herhangi bir kablo kullanmadan başka cihazlarla kendi cihazınız arasında iletişim kurulmasını sağlamasıdır. NFC sayesinde gerek günlük gerek iş yaşamında yapılacak birçok işlem daha kolay yerine getirilir.
NFC özelliği, internet bağlantısının olmadığı yerlerde de kullanılabilir. Böylece farklı cihazları birbirine bağlamak istediğinizde internet paketinizi kullanmaya gerek kalmadan istediğiniz işlemi yapabilirsiniz. Kısaca NFC özelliği sayesinde veri aktarımı, ödeme gibi işlemleri daha pratik bir şekilde yerine getirdiğiniz için NFC kullanmak önemlidir.
NFC ile Hangi İşlemler Yapılır?
NFC ile yapılabilecek işlemler şunlardır:
- Temassız ödeme işlemi
- Başka bir cihaza erişim
- Başka bir cihaz ile bağlantı kurma
- Erişim ve yer kontrolü
- Veri aktarma işlemi
- Bluetooth cihazlarla bağlantı kurma
- Kimlik doğrulama işlemi
- İçerik paylaşımı
- Araba kapısının kilidini açma
- Fotoğraf gönderme işlemi
- Konum gönderme
- Başkasının telefonunda uygulama açma
- Telefon numarası alma
- Bilet alma işlemi
- Kart okutma
NFC ile yapılabilecekler arasında ilk sırada temassız ödeme işlemi gelir. Banka kartınızı telefonunuza tanımlayarak cüzdanınızı çıkarmadan yalnızca telefonunuzu ödeme cihazına yaklaştırarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle koronavirüs pandemisi döneminde temassız ödeme işleminin yaygınlaşması, NFC özelliğini daha popüler hale getirmiştir.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023