20 Yıl İçinde İş Yerlerinde Hangi Değişiklikler Olacak?
İçindekiler
Robotlar, yazılım, bilişim, metaverse, yapay zeka teknolojisi… Son dönemde siz de bu kavramları sıklıkla duymaya başladınız değil mi? Önümüzdeki yıllarda bu kavramların hayatımıza çok daha fazla gireceğini artık biliyoruz. Dijitalleşme ve yeni teknolojiler, hem günlük hayatımızı hem de çalışma ortamlarımızı derinden etkileyecek. Peki 20 yıl içinde iş yerlerinde nasıl bir çalışma ortamımız olacak? Gelin, geleceğe birlikte ışınlanalım!
20 yıl içinde iş yerlerinde göreceğimiz değişiklikleri şöyle sıralayabiliriz:
- Robotlar yeni iş arkadaşlarımız olacak.
- İnsanları yapay zeka işe alacak veya işten çıkaracak.
- Robot yöneticiler yaygınlaşacak.
- Çalışanların ruh halini ölçen sensörler kullanılacak.
- Molalarda uyku kapsüllerinden yararlanılacak.
- İş dışı etkinliklere ağırlık verilecek.
- İşe gidiş gelişler daha çevreci olacak.
- Ofissiz şirketler yaygınlaşacak.
- Metaverse ile sanal iş ortamları yaratılacak.
- Robotlar insanların yerine terfi alabilecek.
1. Robotlar Yeni İş Arkadaşlarımız Olacak
Robotlar şimdiden hayatımızda yer almaya başladı. Bilişim teknolojileri alanında görülen gelişmeler, robot teknolojilerinin de gelişmesini sağladı. Nitekim evimizde kullandığımız küçük ev aletleri, televizyonlar ve bilgisayarlar, artık yeni nesil robotların yanında belki de oyuncak gibi kalacak. Çünkü insansı robotlar günümüzde bile üretilmeye başlamışken gelecekte bu robotların sayısının çok daha fazla olacağını söyleyebiliriz. Hatta insansı robotlar iş dünyasında bizimle birlikte çalışacak.
2. İnsanları Yapay Zeka İşe Alacak veya İşten Çıkaracak
Bildiğiniz üzere günümüzde işe alım faaliyetlerini firmaların insan kaynakları birimi yürütüyor. Ancak gelecekte işe alım süreci, yapay zeka tarafından yönetilebilir. Öyle ki günümüzde bile Unilever gibi büyük şirketler, işe alım aşamasında yapay zekadan faydalanmaya başladı.
Yapay zekanın insanları işe alma ve işten çıkarma görevini üstlenmesi, çok uzak gelecekte karşımıza çıkan bir durum olmayacak. Yakın gelecekte yapay zekanın işe alım ve işten çıkarma süreçlerinde görev alacağını söyleyebiliriz. Ancak her zaman olduğu gibi insanlar yapay zekayı kandırmanın da bir yolunu bulacak ve bu durum, aşılması gereken yeni sorunları gündeme getirecek.
3. Robot Yöneticiler Yaygınlaşacak
Aslında robot yöneticiler günümüzde de iş yaşamında faaliyet gösteriyor. Hatta bu sene Çin’de NetDragon Websoft adlı bir şirkette bir robot, CEO olarak istihdam edildi. Kulağa korkunç gelse de önümüzdeki 20 yıl içinde hatta belki 2023’ün iş dünyasında robot yöneticiler ile çok daha sık karşılaşacağız.
4. Çalışanların Ruh Halini Ölçen Sensörler Kullanılacak
Sensörlü cihazlar son dönemde gittikçe gelişmeye başladı. İlk olarak akıllı lamba ve akıllı musluk şeklinde günlük hayatımızda yaygınlaşmaya başlayan sensörler, gelecekte iş dünyasında da kullanılacak. İş dünyasında sensörlerden çalışanların ruh halini anlama noktasında yararlanılacak.
Çalışanların performansını değerlendirme, iş tatminini ölçme, stres seviyesini belirleme, verimliliği ve motivasyonu arttırma gibi alanlarda bu sensörler kullanılabilir. Bu sensörler, insan kaynakları yönetimi biriminin çalışanları çok daha kolay bir şekilde gözlemlemesine ve anlamasına yardımcı olacak.
5. Molalarda Uyku Kapsüllerinden Yararlanılacak
Günümüzde çalışanların psikolojik durumuna her zamankinden daha çok önem veriliyor. Wellness odaklı yaklaşımlar, iş dünyasında artık daha çok değer görüyor. Örneğin öğle aralarını ya da molaları uyuyarak değerlendirmek bunlardan biri. Özellikle Güney Avrupa ülkelerinde gördüğümüz “siesta” kavramı artık teknolojik bir yenilik ile iş yerlerine girecek.
Örneğin çalışanların molalarda uyuyabilmesi için ufak uyku kapsülleri tasarlanacak. Bu kapsüllerde çalışanlar belli bir süre uyuyacak ve süre bitiminde kapsülden çıkıp işine devam edecek. Uyku kapsüllerinin çeşitli kokular ve müziklerle desteklenmesi ve hatta çalışanın stres seviyesini ölçen modellerinin üretilmesi öngörülüyor.
6. İş Dışı Etkinliklere Ağırlık Verilecek
Geleceğin iş dünyasında robotlar haricinde çalışanların psikolojik durumuna da öncelik verilecek. 20 yıl içinde çalışanların kuruma bağlılığını arttırmak için özel personeller istihdam edilecek. Bu personeller, çalışanları bir araya getiren etkinlikler organize etmekle görevli olacak. Ayrıca gelecekte tatile çıkan çalışanların işle ilgilenmesini önlemek için mail kutusunu silme gibi uygulamalar da yapılacak. Nitekim bu uygulama günümüzde de bazı firmalar tarafından yapılmaya başladı.
7. İşe Gidiş Gelişler Daha Çevreci Olacak
İklim krizi tüm dünyada etkilerini sürdürürken birçok iş yeri çevreci önlemler almaya başladı. Bu önlemlerden en önemlisi de işe gidip gelirken kullanılan taşıtların doğa dostu olması. Örneğin işe gidip gelirken bisiklet veya elektrikli araç kullanımı gelecekte daha fazla artacak gibi duruyor.
8. Ofissiz Şirketler Yaygınlaşacak
Pandemi döneminden sonra tüm dünyada uzaktan çalışma sistemi daha çok rağbet görmeye başladı. Pandemi sonrasında bazı şirketler ofise geri dönse de bu sistemin daha kullanışlı olduğunu gören ve uzaktan çalışmaya devam eden firmaların sayısı azımsanmayacak ölçüde.
Nitekim bilişim teknolojilerindeki yeniliklerin artmasıyla birlikte geleceğin iş dünyasında da uzaktan çalışma sisteminin yaygınlaşacağını söyleyebiliriz. Hatta öyle ki günümüzde bile bazı şirketler ofis olmadan, ekip üyelerinin tamamının home office çalışma yöntemiyle işlerini hallettiği bir sisteme sahip. Gelecekte bu tabloya daha fazla şirketin dahil olacağını söyleyebiliriz.
9. Metaverse ile Sanal İş Ortamları Yaratılacak
Metaverse son zamanlarda en çok duyduğumuz kavramlardan biri. Tıpkı internet gibi hayatımızı derinden etkileyeceği düşünülen metaverse, şüphesiz ki iş dünyasında da büyük değişiklikler yaratacak. Örneğin her bir çalışanın avatarı oluşturulacak ve ofis ortamının aynısı metaverse’te tasarlanacak. Böylece çalışanlar işlerini evden yaparken diğer çalışanlarla sosyalleşme olanağından geride kalmış olmayacak. Başka deyişle çalışanlar işlerini sanal ofisten yapacak ve işe gitme terimi neredeyse tarih olacak. Çünkü iş yeri, çalışanın evine gelecek.
10. Robotlar İnsanların Yerine Terfi Alabilecek
En başta da belirttiğimiz gibi geleceğin iş yerlerinde robotlar daha fazla faaliyet gösterecek ve robotlar insanlarla birlikte çalışacak. Böyle bir ortamda bir süre sonra robotlarla insanlar arasında iş rekabeti başlayacak ve robotlar insanların yerine terfi alabilecek. Sonuç olarak gelecekte iş dünyasında beklenen yetenekleri karşılayamayan kişiler, koltuklarını robotlara kaptırabilecek.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023