Ustalık Meslekleri
Meslek Yazıları

Ustalık Meslekleri

Mesleki Yeterlilik Belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından verilen bir belgedir. Belgenin olmaması durumunda ilgili meslek yapılamamaktadır. Mesleki Yeterlilik Belgesi, Bakanlığın yayınladığı tebliğlerde yer alan meslekler için olmak üzere; MYK tarafından Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan sınavlar ile belirli bir ücret karşılığında verilmektedir. Toplam 183 meslekte belge zorunluluğu bulunmaktadır. Belge zorunluluğu bulunan mesleklerden bazıları; Ahşap Kalıpçı (Ahşap Ustası), Asansör Bakım ve Onarımcısı (Asansör Ustası), Cam Kesim Elemanı (Cam Ustası), Elektrik Tesisatçısı (Elektrik Ustası) ve İnşaat İşçisidir (İnşaat Ustası).

Ustalık Meslekleri Nelerdir?

Ustalık meslekleri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Boya ustası
  2. Çatı ustası
  3. Montaj ustası
  4. Fayans ustası
  5. Duvar ustası
  6. Elektrik ustası
  7. Kilit taşı ustası
  8. İnşaat ustası
  9. Taş ustası
  10. Motor ustası
  11. Asansör ustası
  12. Ahşap doğrama ustası
  13. Ahşap ustası
  14. Alüminyum doğrama ustası
  15. Alüminyum küpeşte ustası
  16. Bobinaj ustası
  17. Demir doğrama ustası
  18. Duvar kağıdı ustası
  19. Ferforje ustası
  20. Börek ustası
  21. Pasta ustası
  22. Çikolata ustası
  23. Döner ustası
  24. Dondurma ustası

1. Boya Ustası

Boya ustası, tavan ve duvar gibi yüzeylerin çeşitli içeriklere ve renklere sahip boya malzemeleri ile boyanmasını sağlayan kişidir. Boya ustası, boya malzemesi kullanılarak yapılan işlemlerin birçoğunda rol almaktadır. Boya ustası çalışırken işini titizlikle sürdürür ve çevreye zarar vermemek için çaba gösterir.

2. Çatı Ustası

Çatı ustası, binaların çatısının yapımında uzmanlığı olan çalışana verilen unvandır. Çatı ustası, çatı yapım sürecinde inşaat planını oluşturur ve inşaat sürecini denetler. Bir çatı ustası, inşaat sürecinde iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yer alan kurallara dikkat eder.

3. Montaj Ustası

Montaj ustası, mobilya ve beyaz eşya gibi çeşitli ürünlerin plana uygun bir biçimde birleştirilmesinden sorumlu olan kişidir. Ustalık meslekleri arasında yer alan montaj ustası, ürünlerin kullanıma hazır hale gelmesini sağlar ve birlikte çalıştığı mühendis gibi diğer personellerin talimatlarını dikkate alır.

4. Fayans Ustası

Fayans ustası, seramik malzemelerin kullanılmasıyla üretilen fayans parçalarını çeşitli yüzeylere uygulayan kişidir. Fayans ustası, görevini genellikle iç mekanlarda sürdürür. Ustalık meslek dallarından olan fayans ustası, çalışmalarını titizlikle sürdürmeli ve müşterilerinin isteğine uygun bir şekilde döşeme yapmalıdır.

5. Duvar Ustası

Duvar ustası, çeşitli yapıların inşasından sorumlu olan kişidir. Duvar ustası; tuğla, beton blok, taş ve karo gibi çeşitli malzemeler kullanmaktadır. Duvar ustası, inşa ettiği yapının güvenli olması için çalışmalarını incelikle sürdürmelidir.

6. Elektrik Ustası

Elektrik ustası, bir çekim gücü olan enerji akışının oluşturulması ve gereken durumlarda onarılmasıyla ilgilenen kişidir. Elektrik ustası, iş kazalarının önüne geçmek için gerekli olan önlemleri almalı ve çevreye zarar vermemelidir.

7. Kilit Taşı Ustası

Kilit taşı ustası, doğru malzemeleri kullanarak yol ve kaldırım yapımından sorumlu olan kişidir. Kilit taşı ustası, yaptığı çalışmanın uzun ömürlü olabilmesi için işini titizlikle sürdürmeli ve gereken denetlemeleri yapmalıdır.

8. İnşaat Ustası

İnşaat ustası, inşaatta görevli olan ve tüm inşa sürecini güvenli bir biçimde tamamlayan kişidir. İnşaat ustası, güvenliği sağlayabilmek için gereken kask gibi ekipmanları kullanmayı ihmal etmemeli ve diğer personellerin de kullandığından emin olmalıdır.

9. Taş Ustası

Taş ustası; bina inşaatı ve kaldırım gibi taş çalışması yapılan alanların onarımı ya da korunması gibi süreçlerle ilgilenen kişidir. Taş ustası; zımpara, matkap ve kesme makinesi gibi araçlar kullanır. Bir taş ustası, çeşitli taşlar hakkında müşterilerini bilgilendirir ve onları yönlendirir.

10. Motor Ustası

Motor ustası, araçların motorlarında gelişen sorunları belirleyerek bu sorunların giderilmesi için gerekenleri yapan kişidir. Ustalık meslek dalları arasında yer alan motor ustası hem pratik hem de teknik beceriye sahip olmalıdır.

11. Asansör Ustası

Asansör ustası, asansörlerin bakımı ya da tamiri ile ilgilenen kişidir. Asansör ustası, işini sürdürürken çeşitli ekipmanlar kullanır ve bu ekipmanların kullanımında bir sorun oluşmaması için gerekli bakımları yapar.

12. Ahşap Doğrama Ustası

Ahşap doğrama ustası, pek çok alanda kullanılan ahşabın doğrama ve montaj aşamalarında görev alan kişidir. Ahşap doğrama ustası; tavan, mobilya, merdiven, kapı ve pencere gibi birçok ürünün yapım sürecinde aktif rol alır ve bu süreçleri denetler.

 

 

13. Ahşap Ustası

Ahşap ustası, ahşap malzemelerin üretildiği firmalarda görev yapan kişidir. Ahşap ustası, ahşap malzemelere şekil verir ve ortaya işlevsel ürünler çıkmasını sağlar. Ahşap ustası hem iç hem de dış mekan mobilyalarının üretimini gerçekleştirebilir.

14. Alüminyum Doğrama Ustası

Alüminyum doğrama ustası, alüminyum metallerin kullanımıyla üretilen malzemeleri doğrama ve montaj işlemi ile çeşitli ürünlere dönüştüren kişidir. Alüminyum doğrama ustası; zımpara taşı, testere ve tornavida gibi araçlar kullanır.

15. Alüminyum Küpeşte Ustası

Alüminyum küpeşte ustası, alüminyum kullanılarak üretilmiş malzemelerle merdivenlere ve camlara korkuluk yapan kişidir. Alüminyum küpeşte ustası hem estetik görünen hem de güvenli korkuluklar yapmalıdır.

16. Bobinaj Ustası

Bobinaj ustası, motorlarda bulunan ve elektrik iletkenliğini sağlayan tellerin onarımından sorumlu olan kişidir. Aynı zamanda gereken durumlarda motor parçalarını da değiştiren bobinaj ustası, güvenli bir çalışma ortamı yaratmalıdır.

17. Demir Doğrama Ustası

Demir doğrama ustası, demir gibi metallerin işlenmesi alanında uzmanlığı bulunan kişidir. Demir doğrama ustası bu metallerin işlenme sürecinde kaynak, kesme ve montaj gibi çeşitli teknikler kullanır. Demir doğrama ustası, müşterilerinin ihtiyaçlarını ve isteklerini de göz önünde bulundurmalıdır.

18. Duvar Kağıdı Ustası

Duvar kağıdı ustası, duvar kağıdı kaplama sürecinde yeterli bilgi ve beceriye sahip olan kişidir. Ustalık mesleklerinden olan duvar kağıdı ustası; duvar kağıdını seçer, hazırlar ve uygular. Duvar kağıdı ustası, işlem öncesi uygulama yapacağı duvarı temizler ve düz bir zemin oluşturmak için gereken onarımları yapar.

19. Ferforje Ustası

Ferforje ustası, demir gibi metallerin ısıtılması ve şekillendirilmesinde uzmanlık kazanmış kişidir. Ferforje ustası genellikle dekorasyon ve inşaat sektöründe görev yapar. Aynı zamanda ferforje ustası; mobilya, kapı, korkuluk gibi metal ürünlerin tasarım, üretim ve montaj sürecinde aktif rol alır.

20. Börek Ustası

Börek ustası, Türk mutfağında yer alan böreklerin yapımında uzmanlığı bulunan kişidir. Börek ustası; hamuru yoğurur, açar ve böreği pişirir. Börek ustası; peynir, ıspanak, kıyma ve patates gibi çeşitli iç harçlar kullanır.

21. Pasta Ustası

Pasta ustası; pastacılık sektöründe beceri kazanmış ve pasta, kurabiye, kek gibi çeşitli tatlılar yapan kişidir. Pasta ustası; çeşitli etkinlikler, doğum günleri ve düğünler için de sipariş doğrultusunda özel pastalar hazırlar.

22. Çikolata Ustası

Çikolata ustası, çikolata ve çeşitli şekerlemelerin yapımında uzmanlığı olan kişidir. Çikolata ustası, çikolata yapımında kullanılan malzemeleri doğru oranlarda karıştırmalı ve işinde titiz davranmalıdır.

23. Döner Ustası

Döner ustası, döner yapımında uzmanlık sahibi olan kişidir. Ustalık mesleklerinden biri olan döner ustası; döneri hazırlar, keser ve servis eder. Döner ustası işini yaparken titiz davranmalı ve hijyen koşullarına dikkat etmelidir.

 

 

24. Dondurma Ustası

Dondurma ustası, dondurma yapımında uzmanlığı bulunan kişidir. Dondurma ustası, dondurma yapım sürecinde kullanılan malzemeleri doğru miktarlarda ayarlayıp karıştırır ve dondurmanın sağlıklı olarak saklanmasını sağlar. Dondurma ustası, dondurma yapım makinesinin kullanımı alanında da teknik beceriye sahiptir.

Ustaların Ortalama Maaşları ve Kazançları Nasıldır?

Ustaların ortalama maaşları 3000-8000 TL’dir. Ustalık mesleklerinin maaş aralığı şöyledir:

  • Ustalık mesleklerinde boya ustası için maaş aralığı 2825 TL - 7000 TL’dir.
  • Ustalık mesleklerinde çatı ustası için maaş aralığı 3000 TL - 5500 TL’dir.
  • Ustalık mesleklerinde inşaat ustası için maaş aralığı 2825 TL - 6000 TL’dir.
  • Ustalık mesleklerinde elektrik ustası için maaş aralığı 3000 - 8000 TL’dir.

Ustalık mesleklerinde maaş miktarını etkileyen en önemli faktör, ustanın mesleki tecrübesidir. Meslekte geçirilen süre arttıkça maaş miktarı da artmaktadır.

Mesleki Ustalık Belgesini Almak Zor mudur?

Mesleki ustalık belgesini almak zor değildir. Ustalık türünün gerektirdiği el becerisi ve yeteneğe sahip kişiler, ustalık belgesini alabilir. MYK ve Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan sınavlarda başarılı olan kişiler, ustalık belgesi almaya hak kazanır. Sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenir.

Usta Olmak için Hangi Eğitimler Alınmalıdır?

Usta olmak için ustalığın türüne uygun bir eğitim alınmalıdır. Usta olmak için gereken eğitimlerden bazıları şunlardır:

  • Cam ve Seramik
  • Elektrik – Elektronik
  • İnşaat Teknolojisi
  • Ağaç Endüstrisi
  • Boya Teknolojisi

Ustalık Mesleklerinin Avantajları Nelerdir?

Ustalık mesleklerinin avantajları şunlardır:

  • Ustalık mesleğini icra eden kişiler el becerisine sahip olur
  • Ustalık becerileri günlük hayatta işe yarar
  • Ustalar bir yere bağlı olmadan çalışabilir
  • Ustalık mesleği, toplum tarafından kabul gören ve daima ihtiyaç duyulan bir iş koludur
  • Ustalar kendi işlerini kurduklarında yüksek gelir elde eder

Ustalık Mesleklerinin Zorlukları Nelerdir?

Ustalık mesleklerinin dezavantajları şunlardır:

  • Ustalık mesleklerinin kamuda ataması yoktur
  • Masabaşı bir iş olmadığı için yorucudur
  • Bazı ustalık meslekleri, tehlike sınıfına girer
  • Ustalık mesleklerinin bazılarında kazanç çok yüksek değildir
  • Ustalık mesleklerinde uzmanlaşmak için senelerce tecrübe edinmek gerekir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat