Osmanlıca Öğretmeni Nasıl Olunur? Osmanlıca Öğretmeni Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Osmanlıca Öğretmeni Nasıl Olunur? Osmanlıca Öğretmeni Ne İş Yapar?

Osmanlıca öğretmeni olmak için Osmanlıca alanında kapsamlı bir eğitim almak ve eğitmenlik üzerine sertifika almak ya da formasyon belgesine sahip olmak gerekir. Bazı kurumlarda Osmanlıca öğretmeni olarak çalışmak için ise sadece bu dili iyi seviyede bilmek yeterlidir. Ancak genellikle Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Tarih Öğretmenliği, Tarih, İlahiyat gibi bölümlerden mezun olan kişiler bu mesleği icra etmektedir.

Osmanlıca öğretmeni, Osmanlı Türkçesi hakkında kapsamlı bilgi sahibidir ve bu dili öğrenmek isteyen kişilere ders vermekle görevlidir. Çeşitli kurs merkezlerinde, devlet okullarında ya da özel okullarda bu mesleği icra edebilir.

Osmanlıca Öğretmeni Nedir?

Osmanlıca öğretmeni, ileri seviye Osmanlı Türkçesi bilen ve bu dili öğretmekle sorumlu profesyonel meslek elemanıdır. Osmanlıca öğretmeni; başlangıç, orta ve ileri seviyede Osmanlı Türkçesi dersleri verir ve bu dili başkalarının da öğrenmesini sağlar.

Osmanlıca öğretmeni, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan, Arapça, Farsça ve Türkçenin karışımından oluşan Osmanlı Türkçesini öğretmekle görevlidir. Bu mesleği icra edecek kişiler gerek devlet okullarında gerekse özel kurs merkezlerinde, derneklerde vs. görev alma şansına sahiptir.

Osmanlıcanın seçmeli ders olmasıyla birlikte bu alanda ders verecek öğretmenlere duyulan ihtiyaç artmıştır. İlerleyen dönemde özellikle devlet okullarında Osmanlıca öğretmeni istihdamının artacağı düşünülmektedir.

Osmanlıca Öğretmeni Ne İş Yapar?

Osmanlıca öğretmeni, 13-20. Yüzyıllar arasında Osmanlı Devleti zamanında kullanılan ve Osmanlı Türkçesi diye de bilinen Osmanlıcayı öğretmekle görevlidir. Bu dilin yazılı ve sözlü alanda kullanımını öğretmek için ders planı hazırlar, bu ders planına uygun olarak öğrencilere ders verir. Belirli aralıklarla sınav yaparak öğrencilerin seviyesini ölçer.

Osmanlıca öğretmeni Osmanlı Türkçesini başlangıç, orta ve ileri seviyelerde öğretir. Bu dili hiç bilmeyen bir öğrenciye harflerden başlayarak eğitim verirken diğer seviyelerde daha üst düzey gramer bilgisi öğretir.

Belirlenen müfredata uygun bir şekilde eğitim verir, alıştırma çalışmaları yaparak öğrencilerin bilgilerini pekiştirmesini sağlar. Sınav sonuçlarını değerlendirir ve duruma göre kullandığı öğretim tekniklerinde güncelleme yapar.

Osmanlıca Öğretmeni Olma Şartları Nelerdir?

Osmanlıca öğretmeni olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Osmanlı Türkçesini iyi seviyede bilmek
  • Sınıf yönetimine hakim olmak
  • Etkili anlatım becerilerine sahip olmak
  • Gerekli öğretim tekniklerine hakim olmak
  • Sözel alana yatkın olmak

Osmanlıca Öğretmeni Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Osmanlıca öğretmeni olmak için kişinin Osmanlı Türkçesi alanında ileri seviye eğitim alması gerekmektedir. Öğretmenlik yapmak için ise Osmanlıca öğretmenliği alanındaki kurslara katılım sağlanabilir.

Çoğunlukla üniversitede İlahiyat, Tarih Öğretmenliği, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği gibi bölümleri okuyan kişiler Osmanlıca bildiği için bu alanda ders verme yetkisine sahip olmaktadır. Ancak Osmanlıca öğretmeni olmak için bu bölümlerden mezun olmak şart değildir. Osmanlıca bilen herkes bu alanda çeşitli kurs merkezlerinde ders verebilir.

Bazı kurumlarda Osmanlıca öğretmeni olarak çalışmak için eğitmenlik kurslarına katılmak ya da formasyon eğitimi almak zorunlu tutulmamaktadır. Ancak bazı kurumlarda Osmanlıca öğretmeni olarak çalışmak için kişinin öğretmenlik üzerine yüksek lisans yaparak formasyon alması ya da bu alanda eğitmenlik yetkisi kazandıran kurs programlarına katılması gerekir.

 

 

Osmanlıca Öğretmeni Olmak için Kaç Puan Gerekir?

Osmanlıca öğretmeni olmak için AYT’de sözel puan türüne ait Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği taban puanı 371,04977 olarak belirlenmiştir.

AYT’de sözel puan türünden hesaplanan Türk Dili ve Edebiyatı taban puanları 158,73957, Tarih Öğretmenliği taban puanları 314,52458, Tarih taban puanları 148,62584, İlahiyat taban puanları ise 167,45448 olarak belirlenmiştir. Bu bölümlerden mezun olmayan kişiler de çeşitli derneklerde, vakıflarda, özel kurs merkezlerinde vs. Osmanlıca öğretmeni olarak çalışabilir dolayısıyla bu puanları almak şart değildir.

Osmanlıca Öğretmeni Nerelerde Çalışabilir?

Osmanlıca öğretmeni özel ve devlet okullarında lise kademesinde ders verir ancak derneklerin, vakıfların açtığı kurslarda, halk eğitim merkezlerinde, belediyelerin açtığı kurslarda, İSMEK gibi hayat boyu öğrenme merkezlerinde, online eğitim platformlarında da çalışabilir.

Osmanlıca Öğretmeni Maaşları Ne Kadar?

Osmanlıca öğretmeni maaşları 17.000 TL ile 35.000 TL aralığındadır.

Osmanlıca öğretmeni maaş aralığı; kişinin çalıştığı eğitim kurumuna, ders başı aldığı ücrete, mesleki deneyimine göre değişir. Osmanlıca öğretmeninin maaşı mesleğin ilk yılında ortalama 17.000 TL civarındadır ancak zamanla deneyimine bağlı olarak artarak 35.000 TL’ye kadar çıkar.

Osmanlıca Öğretmeni Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra özelde Osmanlıca öğretmeni olarak çalışmaya başlayan erkekler, sigortalılık süresine bakılmaksızın 7000 gün prim ödedikleri sürece 60 yaşında emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayanlar ise 7200 prim günü sayısını doldurmalıdır. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artarak 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder.

8 Eylül 1999'dan sonra özelde Osmanlıca öğretmeni olarak çalışmaya başlayan kadınlar sigortalılık süresine bakılmaksızın 7000 gün prim ödedikleri sürece 58 yaşında emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri sürece 58 yaşında emekli olurlar.

8 Eylül 1999 itibarıyla kamuda Osmanlıca öğretmeni olarak çalışmaya başlayan erkekler 25 yıl prim ödedikleri sürece yaş koşuluna takılmadan diledikleri zaman emekli olurlar. Prim süresi kadınlarda ise 20 yıldır. Bu şarta uymayanlar gerekli prim süresi ve yaşa göre emekli olur.

Kamuda Osmanlıca öğretmeni pozisyonunda 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayanların 9000 prim gününü doldurması gerekir. Bu koşulu yerine getiren erkekler 60 yaşında, kadınlar ise 58 yaşında emekli olur.

Devlette Osmanlıca Öğretmeni Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Devlette Osmanlıca öğretmeni olmak için kişinin Osmanlıca bilmesi ve formasyon bilgisine sahip olması gerekmektedir. Çoğunlukla üniversitelerin Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, İlahiyat gibi bölümlerinden mezun olan kişiler devlette Osmanlıca öğretmeni olarak çalışmaktadır.

Direkt öğretmenlik bölümünden mezun olmayan kişiler, öğretmenlik üzerine yüksek lisans yaptıkları takdirde formasyon bilgisine sahip oldukları için bu mesleği kamuda icra etme hakkına sahip olmaktadır. Ayrıca bu bölümlerden mezun olan kişilerin ek olarak Osmanlıca üzerine ileri düzey eğitim alması da gerekmektedir.

Devlette Osmanlıca öğretmeni olarak çalışmanın koşullarından biri de KPSS puanına sahip olmaktır. Yeterli düzeyde puanı olan kişiler kamuda bu mesleği icra etme konusunda avantajlıdır.

Ayrıca devlette herhangi bir pozisyonda çalışmak için kişinin adli sicil kaydının temiz olması, yüz kızartıcı suç işlememiş olması, kasten işlenmiş suçlardan ötürü 1 yıl veya üzeri ceza almamış olması ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması da gerekir. Tüm bunların yanında güvenlik soruşturmasından başarıyla geçilmelidir.

Yurt Dışında Osmanlıca Öğretmeni Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında Osmanlıca öğretmeni olmak için kişinin Osmanlıca alanında ileri düzey bilgi sahibi olması ve eğitmenlik becerilerinin gelişmiş olması gerekir. Bazı ilanlarda kişinin eğitmenlik alanında formasyon almış olması ya da sertifika almış olması da istenebilmektedir.

Bu kriterlerin dışında yurt dışında Osmanlıca öğretmeni olmak isteyen kişiler yurt dışında geçerli bir diplomaya sahip olmak, yurt dışında çalışma izni almak, gideceği ülkenin dilini bilmek gibi şartları da sağlamalıdır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat