10.10'a Özel Sınırlı Süreliğine, Tüm Eğitimlerde 1 Alana 1 Hediye!
Perfüzyonist Nasıl Olunur? Perfüzyonist Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Perfüzyonist Nasıl Olunur? Perfüzyonist Ne İş Yapar?

Üniversitelerin lisans programları arasında yer alan Perfüzyon Bölümü’nden mezun olan kişiler perfüzyonist olarak görev yapabilir. Perfüzyonist; kalp ameliyatlarında hastanın dolaşımını ve solunumunu kontrol ederek hastanın stabil bir konumda kalmasını sağlar ve böylelikle ameliyatların başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesinde önemli bir rol oynar.

Perfüzyonist Nedir?

Perfüzyonist, tıbbi bir uzmanlık alanı olan kardiyopulmoner bypass (CPB) sürecini yöneten ve hastanın dolaşımını sürdüren sağlık uzmanıdır. Kalp cerrahisi sırasında kullanılan bir yöntem olan CPB, kalbin durdurulduğu veya işlevinin azaltıldığı durumlarda vücuttaki oksijenasyon ve dolaşımı sağlamak için kullanılır.

Perfüzyonistler, kalp ameliyatlarında ve bazı diğer cerrahi prosedürlerde kalp ve akciğer fonksiyonlarını geçici olarak üstlenen bir makine olan kalp akciğer makinesini (bypass makinesi) çalıştırır. CPB süreci sırasında bir perfüzyonist; hastanın kanını vücuttan çekerek oksijenle zenginleştirir, karbondioksiti uzaklaştırır ve temiz kanı tekrar dolaşıma sokar.

Perfüzyon Nedir?

Perfüzyon, dolaşım sisteminin bir parçası olan kan gibi sıvı maddelerin organlara veya dokulara ulaşması anlamına gelmektedir. Organların veya dokuların işlevlerini yerine getirebilmeleri için kan akışının sağlanması gerekmektedir. Perfüzyon da bu kan akışının sürdürülebilmesini sağlamaktadır.

Perfüzyonist Ne İş Yapar?

Perfüzyonist, kalbin durdurulduğu veya işlevinin azaltıldığı durumlarda vücuttaki oksijenasyonun sürdürülebilmesi için CPB yöntemini uygular.

Perfüzyonist; kalp ameliyatı öncesinde CPB sisteminin hazırlanmasında, gereken ekipmanların sterilize edilmesinde, ve uygun ameliyat koşullarının sağlanmasında görevlidir. Bypass sürecini yöneten perfüzyonist; kan akışını kontrol eder, kan basıncını takip eder ve kanın oksijenasyonunun sürdürülebilmesini sağlar.

Aynı zamanda bir perfüzyonist; ameliyat sürecinde hastayı sürekli takip eder ve kanını analiz ederek kan gazı, pH seviyesi gibi ölçümleri takip eder. Gereken durumlarda kan transfüzyonu ve ilaç desteği gibi destekleyici tedaviler de uygulayabilir.

Perfüzyonist Olma Şartları Nelerdir?

Perfüzyonist olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Perfüzyon Bölümü’nden mezun olmak
  • Dolaşım ekipmanlarını kullanabilmek
  • Soğukkanlı olmak
  • Kriz yönetimi konusunda başarılı olmak
  • Tıbbi bilgiye sahip olmak

Perfüzyonist Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Perfüzyonist olmak için lisans programları arasında yer alan Perfüzyon Bölümü okunmalıdır. Aynı zamanda staj yaparak klinik deneyim kazanmak veya çeşitli sağlık eğitimlerine katılım sağlamak bir perfüzyonistin mesleki gelişimini desteklemesini sağlayacak ve iş yaşamında kişinin avantaj elde etmesine yardımcı olacaktır.

 

 

Perfüzyonist Maaşları Ne Kadar?

Perfüzyonistin maaşı 28.500 TL ile 40.580 TL aralığındadır.

Perfüzyonist maaş aralığını belirleyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Çalışılan sağlık kurumu, kişinin mesleki tecrübesi ve kıdemi bu faktörlerin içerisinde yer alır. Perfüzyonist mesleğe 28.500 TL maaş ile başlar, iki yıl tecrübeli bir perfüzyonist 30.500 TL, üç yıl ve üzeri kadar tecrübeli bir perfüzyonist ise 32.500 TL-40.580 TL arasında maaş alır.

Perfüzyonist Emeklilik Şartları Nelerdir?

Perfüzyonist, 1 Mayıs 2008 itibarıyla özel sektöre bağlı çalışmaya başlaması durumunda emekli olmak için 7200 gün prim ödemelidir. Bu kategoride yer alan erkekler 60-65 yaş aralığında, kadınlar ise 58 yaşında emekli olabilir.

Perfüzyonist, 1 Mayıs 2008 itibarıyla kamuda çalışmaya başlaması durumunda ise emekli olmak için 9000 gün prim ödemelidir. Bu kategoride yer alan erkekler 60 yaşında emekli olur, kadınlar ise yine 58 yaşına geldiği zaman emekli olmaya hak kazanır.

Devlette Perfüzyonist Nasıl Olunur?

Devlette perfüzyonist olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar sebebiyle ceza almamış olmamak gerekmektedir. Aynı zamanda Perfüzyon Bölümü okunmalı ve mezuniyet sonrası Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girilerek geçerli bir puan alınmalıdır.

Yurt Dışında Perfüzyonist Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında perfüzyonist olmak için üniversitelerin dört yıllık Perfüzyon Bölümü’nden mezun olmak ve uluslararası geçerli bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan bireyler yurt dışında çalışma izni alarak farklı bir ülkede de perfüzyonist olarak görev yapabilmektedir. Ayrıca yabancı dil bilmek yurt dışında perfüzyonist olmak isteyen kişiler için aranan niteliklerdendir.

Perfüzyonist Nasıl Giyinir?

Perfüzyonist kıyafet tüzüğü; hastanede görev yapılması sebebiyle maske, bone, eldiven gibi medikal ürünlerin kullanılması gerektiğini belirtir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat