Perfüzyon Nedir?
Sağlık Bölümü Yazıları

Perfüzyon Nedir?

Perfüzyon, tıpta hastaların iyileştirilmesi için kullanılan çözeltilerin intranül, iğne ya da sonda gibi yöntemlerle hastanın vücuduna aktarılmasıdır. Perfüzyon işlemi, ameliyat sırasında hastanın kan dengesinin sağlanması için yapılabileceği gibi ameliyat sonrasında ağız yoluyla beslenemeyen hastaların beslenmesinde de kullanılabilir. 

Perfüzyon tıp biliminde kelime anlamı olarak “dolaşım” demektir. Anestezi ve reanimasyon işlemlerinde perfüzyon yapılır. Perfüzyon işlemini yapmak için mutlaka gerekli tıbbi ekipmanları kullanmayı bilmek gerekir. Bu yüzden bu alanda özel bir üniversite eğitimi almak şarttır.

Perfüzyon Ne Demek?

perfüzyon ne demek

Perfüzyon, tıp alanında damar yoluna çeşitli sıvı maddelerin verilmesi olarak tanımlanır. Örneğin hastaya ameliyat sırasında kan dengesini korumak amacıyla gerekli sıvı maddeleri vermek gerekir. Bu işlem için hastanın damar yolu açılır ve çeşitli aletler kullanılarak sıvı verilir. Bu işleme perfüzyon denir.

Perfüzyon işlemi, tıpta boşaltım ve sindirim problemi yaşayan hastalara da uygulanabilir. Örneğin gıdaları ağız yoluyla vücuduna alamayan hastaların beslenmesi için sonda, gastrik tüp gibi aletler takılabilir. Benzer şekilde tuvalet ihtiyacını boşaltım organları aracılığıyla gideremeyen hastaların idrarını yapabilmesi için torba takılır. Tüm bunlar perfüzyon işleminin kapsamına girer ve bu alanda bilgi sahibi olan bir görevli tarafından yerine getirilir.

Perfüzyon Teknikeri Nedir?

perfüzyon teknikeri nedir

Perfüzyon teknikeri, hastalara damar yolundan çeşitli sıvıları vermekle görevli olan sağlık elemanıdır. Perfüzyon teknikeri, perfüzyonistten bir alt kademede bulunur ve meslek yüksekokulu mezunudur.

Ancak günümüzde üniversitelerde perfüzyon teknikerliği üzerine 2 yıllık bir bölüm okutulmamaktadır. Benzer şekilde perfüzyon teknikerliği alanında resmi ve geçerli bir sertifika programı da bulunmamaktadır. Dolayısıyla günümüzde perfüzyon alanında çalışmak isteyen kişilerin 4 yıllık Perfüzyon Bölümü’nü bitirmesi şarttır. Daha önce Perfüzyon Teknikerliği Bölümü’nde eğitim gören kişiler ise Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girerek 4 yıllık Perfüzyon Bölümü’nü okuyabilir.

Perfüzyonist Nedir?

perfüzyonist nedir

Perfüzyonist, sağlık kurumlarında hastalara perfüzyon işlemini yapan profesyonel sağlık elemanıdır. Perfüzyonist; ameliyat sırasında ve sonrasında görev alarak hastanın damar yolunun açılması görevini yerine getirir.

Perfüzyonist, ameliyat sırasında uzman doktor kontrolünde kalp akciğer makinesini kullanır, hastanın damar yoluna gerekli sıvı maddelerin iletilmesini sağlar. Ayrıca boşaltım ya da sindirim sisteminde sorun olan hastalara sonda, gastrik tüp gibi araçların takılmasında da perfüzyonist görev alır.

Perfüzyonist Nasıl Olunur?

Perfüzyonist olmak için üniversitede 4 yıllık Perfüzyon Bölümü okumak gerekir. Perfüzyon Bölümü’nden mezun olan kişiler perfüzyonist olarak özel ve devlet hastanelerinde çalışabilir.

Perfüzyonist olmak için bazı kişisel özelliklere de sahip olmak gerekir. Örneğin soğukkanlı olmak, kan korkusuna sahip olmamak, çözüm odaklı olmak; hızlı, pratik ve sorumluluk sahibi olmak gibi özellikler bir perfüzyonistte bulunması gereken niteliklerdir.

 

 

Perfüzyon Bölümü Nedir?

perfüzyon bölümü nedir

Perfüzyon Bölümü, sağlık kurumlarında perfüzyonist/perfüzyon teknikeri olarak çalışacak kişilerin yetiştirildiği bir üniversite bölümüdür. 4 yıllık bir lisans bölümü olan Perfüzyon Bölümü, öğrencilerin damar yolu açma, damar dışı kan akışını sağlama, kalp akciğer makinesini kullanma gibi alanlarda bilgi edinmesini sağlar.

Perfüzyon Bölümü, sayısal bölümler arasında bulunan bir alandır. Perfüzyon Bölümü mezunları hastanelerin ameliyathane biriminde bir uzman doktor ile iş birliği halinde çalışır. Perfüzyon Bölümü mezunları hem devlette hem de özelde iş imkanına sahiptir.

Perfüzyon Bölümü Taban Puanları Kaçtır?

Perfüzyon Bölümü taban puanları 2023 yılı için 232,87270 olarak belirlenmiştir. Perfüzyon Bölümü taban puanları her yıl öğrencilerin üniversite tercihine göre değişmektedir. 2022 yılında alınan TYT ve AYT puanlarına göre Perfüzyon Bölümü taban puanları en düşük İstanbul Gelişim Üniversitesinin %50 burslu programında bulunur ve 232,8727 olarak belirlenmiştir, en yüksek 314,7941 puan ile Üsküdar Üniversitesinin tam burslu programında okutulmaktadır. Perfüzyon Bölümü başarı sıralamaları ise en düşük İstanbul Gelişim Üniversitesinin %50 burslu programına ait olup 662.969 ve en yüksek Üsküdar Üniversitesinin tam burslu programına ait olup 251.511 olarak açıklanmıştır.

Üniversite

Bölüm

Taban Puanı

Başarı Sıralaması

Puan Türü

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ

Perfüzyon (Burslu)

314,7941

251.511

Sayısal

İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ

Perfüzyon (Burslu)

306,2975

274.785

Sayısal

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ

Perfüzyon (%50 İndirimli)

236,4375

629.177

Sayısal

İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ

Perfüzyon (%50 İndirimli)

232,8727

662.969

Sayısal

 

Perfüzyon Alanında Yüksek Lisans Yapılır mı?

Evet, perfüzyon alanında yüksek lisans yapılır. Türkiye’de perfüzyon alanında yüksek lisans eğitimi veren üniversiteler Üsküdar Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi şeklinde sıralanabilir.

Perfüzyon Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Perfüzyon Bölümü şu üniversitelerde vardır:

  • Üsküdar Üniversitesi
  • İstanbul Gelişim Üniversitesi

Perfüzyon Bölümü, Türkiye’de lisans programı olarak sadece Üsküdar Üniversitesi ile İstanbul Gelişim Üniversitesinde bulunur. Ancak yüksek lisans düzeyinde perfüzyon eğitimi Üsküdar Üniversitesi haricinde Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi gibi üniversitelerde de verilir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat