Ağ Kurulum Mühendisi Nasıl Olunur? Ağ Kurulum Mühendisi Ne İş Yapar?
İçindekiler
Ağ kurulum mühendisi kurumların web sitesi ve e-posta sistemlerini geliştirmek, ağ performansını izlemek, siber saldırıları önleyici çalışmalar yapmak gibi görevleri yerine getirir. Ağ kurulum mühendisi olmak için üniversitelerin bilişim ve mühendislik alanlarından birinden mezun olmak gerekir.
Ağ Kurulum Mühendisi Nedir?
Ağ kurulum mühendisi, çeşitli kurumların online iletişim ağını kurmak ve geliştirmekle görevli çalışandır. Ağ kurulum mühendisi bilgisayar sistemlerinin veri iletişimini sağlamak, ağ altyapısını oluşturmak ve ağ bileşenlerini entegre etmekten sorumludur.
Ağ kurulum mühendisleri ağ teknolojileri, güvenlik protokolleri ve iletişim sistemleri alanında detaylı bilgi sahibidir. Teknik sorunlara nasıl çözüm sunmaları gerektiğini bilirler. Belirli bir firmaya bağlı çalışabilecekleri gibi çeşitli şirketlere freelance olarak da hizmet verebilirler.
İyi bir ağ kurulum mühendisi olmak için kişinin problem çözme, etkili iletişim ve ekip çalışmasına yatkınlık gibi alanlarda gelişmiş olması gerekir.
Ağ Kurulum Mühendisi Ne İş Yapar?
Ağ kurulum mühendisi; ağ planlama, fiziksel altyapı ve ağ yazılımı kurulumu, ağ güvenliği, ağ performansı optimizasyonu, bağlantı noktalarının yapılandırılması, sorun giderme gibi görevleri yapar.
Ağ kurulum mühendisi internet altyapılarının nasıl kurulacağını, performans testlerinin nasıl yapıldığını, ağ güvenliğinin nasıl sağlandığını bilir ve gerekli prosedürleri uygun şekilde uygular. Ağda meydana gelen sorunları tespit eder, çözümünde rol alır ve güvenlik açıklarını gidermeye çalışır.
Ağ Kurulum Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?
Ağ kurulum mühendisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Üniversitede bilişim ya da mühendislik ile ilgili bir bölüm okumak
- Ağ teknolojileri ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmak
- Teknik problemleri çözebilme becerisi sergilemek
- Çözüm odaklı olmak
- Gelişmiş analitik düşünme becerisine sahip olmak
- Sayısal alanda yetenekli olmak
- Komplike sorunlara işlevsel çözümler üretmek
Ağ Kurulum Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Ağ kurulum mühendisi olmak için üniversitede mühendislik ya da bilişim üzerine bir bölüm okumak gerekir. Örneğin Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümleri okuyan kişiler ağ kurulum mühendisi pozisyonunda çalışabilir.
Ayrıca ağ teknolojileri üzerine düzenlenen eğitimlere katılmak, kişinin mesleğinde daha avantajlı olmasını sağlar. Fiziki ya da online bilişim eğitimlerine katılan kişiler, ağ kurulum mühendisi alanında yaptıkları iş başvurularında rakiplerinden bir adım önde olma fırsatı yakalar.
Ağ Kurulum Mühendisi Olmak için Kaç Puan Gerekir?
Ağ kurulum mühendisi olmak için AYT’de sayısal puan türüne ait Makine Mühendisliği taban puanları 307,69971 olarak belirlenmiştir.
Ancak Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Fizik, Matematik veya Kimya mezunları da ağ kurulum mühendisi olabilir. AYT’de sayısal puan türünden hesaplanan Bilgisayar Mühendisliği taban puanları 307,83797, Maden Mühendisliği taban puanları 307,67992, Metalurji - Malzeme Mühendisliği taban puanları 307,79145, Endüstri Mühendisliği taban puanları 307,68459, Fizik taban puanları 216,44312 ve Kimya taban puanları ise 233,54401’dir. TYT puanına göre hesaplanan Bilgisayar Programcılığı taban puanları 184,40833’tür.
Ağ Kurulum Mühendisi Nerelerde Çalışabilir?
Ağ kurulum mühendisi; bilgi teknolojileri (BT) şirketleri, telekomünikasyon firmaları, bankacılık ve finans kuruluşları, hastaneler, eğitim kurumları, bilişim danışmanlık şirketleri gibi iş yerlerinde çalışabilir.
Ağ kurulum mühendisleri freelance, tam zamanlı, dönemsel-proje bazlı gibi farklı çalışma şekillerinde görevlerini yapabilirler. Ofisten ya da uzaktan çalışma fırsatına sahiptirler. Ağ kurulum mühendisleri hem devlette hem de özelde çalışabilirler.
Ağ Kurulum Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Ağ kurulum mühendisi maaşları 30.000 TL ile 75.000 TL aralığındadır.
Ağ kurulum mühendisi maaş aralığı; kişinin mesleğinde ne kadar deneyimli olduğuna, çalıştığı sektörün türüne ve şirketin maddi imkanlarına göre değişir. Örneğin mesleğe yeni başlayan bir ağ kurulum mühendisi 30.000 TL maaş alırken ilerleyen dönemlerde kazançları artar ve maaşları 75.000 TL’ye kadar çıkabilir.
Ağ Kurulum Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?
Özel ağ kurulum mühendisi olarak çalışan erkeklerin 7200 prim günü sayısını doldurması gerekir. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artıp 60 yaşından başlar ve 65'e kadar devam eder. Özel ağ kurulum mühendisi olarak çalışan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim öderlerse 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.
Kamu ağ kurulum mühendisi olarak çalışanlar 9000 prim gününü doldurdukları takdirde erkeklerde 60 yaşında ve kadınlarda ise 58 yaşında emekli olurlar.
Devlette Ağ Kurulum Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Devlette ağ kurulum mühendisi olmak için öncelikle bilişim ya da mühendislik ile ilgili bir bölüm okunmalıdır. Ardından ilgili devlet kurumlarının açtığı ilanlar takip edilmeli, sınav ve mülakat gibi şartlar yerine getirilmelidir. Birçok ilanda KPSS şartı aranmaktadır.
Devlette çalışmak isteyen bir ağ kurulum mühendisinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, askerliğini yapmış olması/muaf olması ve yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olması gerekir.
Yurt Dışında Ağ Kurulum Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında ağ kurulum mühendisi olmak için kişinin mühendislik ya da bilişimle ilgili bir bölüm okuduktan sonra gideceği ülkede geçerli bir diploma alması, çalışma iznine sahip olması gerekir. Ayrıca gidilecek ülkenin dilini belirli seviyede bilmek de gerekmektedir.