AB Proje Uzmanı Nasıl Olunur? AB Proje Uzmanı Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

AB Proje Uzmanı Nasıl Olunur? AB Proje Uzmanı Ne İş Yapar?

AB proje uzmanı olmak için en az lisans mezunu olmak gerekmektedir. 4 yıllık üniversite bitiren, AB proje yönetimi üzerine eğitim alan ve bu alanda deneyimli olan herkes AB proje uzmanı olarak çalışabilir. AB proje uzmanı, Avrupa Birliği (AB) projelerinde danışmanlık işlerini yürütür, projelere ait dosyaların kabul edilip edilmemesinden sorumludur, evrak işleriyle ilgilenir.

AB Proje Uzmanı Nedir?

AB proje uzmanı, Avrupa Birliği projeleri dosyalarının incelenmesi ve bu alanda çalışan kişi ya da kurumlara danışmanlık verilmesi gibi görevleri yerine getiren kişilere ait mesleki ünvandır. AB proje uzmanı, Avrupa Birliği (AB) projelerinin planlama, uygulama, izleme ve değerlendirme süreçlerinde aktif görev alır.

AB proje uzmanları; projelerin fonlanması, bütçesinin planlanması ve yönetilmesi, proje yönetimi, süreçle ilgili raporların oluşturulması gibi alanlarda yetkinlik sahibidir. AB proje uzmanlarının hem Avrupa Birliği projelerine ilişkin standartlar hakkında bilgi sahibi olması, Avrupa Birliği politikalarını bilmesi hem de bilgilerini süreç boyunca etkin bir şekilde kullanabilmesi için çeşitli özelliklere sahip olması gerekir.

Örneğin iyi bir AB proje uzmanının yabancı dil bilmesi, farklı kültürlere karşı hoşgörülü olması, ekip çalışmasına yatkın olması, etkili iletişim ve çatışma çözme becerilerine sahip olması, planlı ve düzenli çalışabilmesi gerekir. Bu özelliklere sahip olan kişiler, mesleğinde bir adım önde olur.

 

 

AB Proje Uzmanı Ne İş Yapar?

AB proje uzmanı; Avrupa Birliği projelerinde projenin hazırlanmasından uygulanmasına, izlenmesinden değerlendirmesine kadar çeşitli aşamalarda görev alır. Örneğin AB projeleri dosyalarının oluşturulması, başvuru yapacak kişilerin mülakata hazırlanması, zaman ve bütçe çizelgesinin oluşturulması, projede koordinasyonun sağlanması, paydaşlarla iletişim kurulması gibi görevleri yaparlar.

AB proje uzmanı, bir Avrupa Birliği projesinin hazırlık aşamasından ilgili kurumlara sunulmasına, uygulamaya geçirilmesinden değerlendirilmesine kadar her basamağına hakimdir. Bu süreçlerin her birinde aktif rol oynar. Projenin başlangıcından bitişine kadar her aşamasında görev alır.

Avrupa Birliği projelerinin planlanması, hazırlık süreci, sunulması, mali işleri, raporlanması gibi her türlü aşama AB proje uzmanları tarafından yürütülür. Dolayısıyla AB proje uzmanlarının proje yönetim süreçleriyle ilgili bilginin yanı sıra ekip yönetimi, liderlik, planlama gibi alanlarda gerekli becerilere sahip olması gerekir.

AB Proje Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

AB proje uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olmak
  • Avrupa Birliği proje yönetimi eğitimi almak
  • Yabancı dil bilmek
  • Microsoft Office programlarını iyi derecede kullanabilmek
  • Toplantı yönetimi alanında yetkin olmak
  • Liderlik, ekip yönetimi ve koordinasyon becerilerine sahip olmak
  • Dikkatli olmak
  • Titiz olmak
  • İnsan ilişkileri konusunda başarılı olmak
  • Çatışma çözme becerilerine sahip olmak
  • Sorunlara pratik çözümler sunmak
  • Analitik düşünmek
  • Sosyal konulara duyarlı olmak
  • Farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olmak ve hoşgörülü olmak

AB Proje Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

AB proje uzmanı olmak için belirli bir üniversite bölümünden mezun olma şartı aranmaz fakat üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olan kişilere bu meslek için öncelik verilir. Ayrıca yabancı dil bilmek ve AB proje yönetimi eğitimi almış olmak da AB proje uzmanı olmak için yerine getirilmesi gereken kriterler arasında gösterilir.

Bazı AB projelerinde ise kişilerin belirli bir üniversite bölümünden mezun olması istenir. Projeden projeye değişmekle birlikte genellikle Ekonomi, İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği Bölümü veya Sosyoloji, Psikoloji gibi bölümleri bitirme şartı aranabilir.

AB proje uzmanının teknik bilgiler dışında işi yaparken sahip olunması gereken bazı becerilerde de eğitim alması önemlidir. Örneğin kriz yönetimi, etkili iletişim, zaman yönetimi gibi alanlarda eğitim alarak iş başvurularında öne çıkabilirler.

AB Proje Uzmanı Nerelerde Çalışabilir?

AB proje uzmanı özel şirketlerde, sivil toplum örgütlerinde, uluslararası firmalarda, kamu kurumlarında ya da danışmanlık firmalarında çalışabilir. Çoğunlukla özel sektörde çalışsalar da kalkınma ajansları gibi kamu kuruluşlarında da istihdam edilebilirler. Aynı zamanda belediyelerde ve çeşitli devlet dairelerinde de görev yapabilirler.

AB proje uzmanları proje bazlı, dönemsel ya da tam zamanlı olarak çalışabilirler. İşlerini hibrit olarak ya da belirli bir ofisten yürütülebilecekleri gibi tamamen home office şeklinde de yapabilirler.

AB proje uzmanlarının iş imkanları ise oldukça iyidir. Ancak bu mesleği okuduğu bölüm fark etmeksizin herkesin yapabiliyor olması, işe alınma ihtimalini azaltabilir. Yine de kendini geliştirmiş, yabancı dil bilen, uluslararası ilişkiler hakkında bilgili, proje yönetim süreçlerine hakim olan kişiler bu meslekte kolaylıkla iş bulabilir.

AB Proje Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

AB proje uzmanı maaşları 20.000 TL ile 65.000 TL aralığındadır.

AB proje uzmanı maaş aralığı; kişinin mesleki deneyimine, görev yaptığı kuruma, projeye ve bilgi birikimine bağlı olarak değişir. Örneğin AB proje uzmanı mesleğe yeni başladığı dönemde ortalama 20.000 TL kazanırken zamanla maaşı 65.000 TL’ye kadar çıkabilir.

AB Proje Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde AB proje uzmanı olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 60 yaşında emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkeklerin ise 7200 prim günü sayısını doldurması gerekir. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artar ve 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder.

Özel sektörde AB proje uzmanı olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaktadır. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Kamuda AB proje uzmanı olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999 itibarıyla 25 yıl prim ödedikleri takdirde yaş koşulu olmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu koşulu sağlamayanlar ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkekler ise 9000 prim gününü doldurdukları takdirde 60 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Kamuda AB proje uzmanı olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999 itibarıyla 20 yıl prim ödedikleri takdirde yaş koşulu olmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu koşulu sağlamayanlar ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise 9000 günü doldurdukları takdirde 58 yaşında emekli olurlar.

Devlette AB Proje Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Devlette AB proje uzmanı olmak için kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, kasıtlı olarak işlenen suçlar nedeniyle hüküm giymemiş olması gerekir. İlgili kurumların açtığı iş ilanlarına başvurulmalı, mülakata girilmelidir.

Devlette AB proje uzmanı olarak çalışmak için KPSS şartı aranmamaktadır. Tıpkı özel sektörde olduğu gibi AB proje yönetim süreçlerine hakim olan, üniversite mezunu ve dil bilen kişiler devlette bu mesleği yerine getirebilir.

Yurt Dışında AB Proje Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında AB proje uzmanı olmak için gidilecek ülkenin dilini bilmek, yurt dışında geçerli bir diplomaya sahip olmak, çalışma izni almak gerekir. Ayrıca gidilecek ülkede Avrupa Birliği projesi yapılıp yapılmadığına da dikkat edilmelidir.

Bu kriterlerin haricinde yurt dışında AB proje uzmanı olarak çalışmak için kişinin Avrupa Birliği projelerine dair bilgi sahibi olması, dört yıllık bir üniversite bölümü bitirmesi; yönetim, koordinasyon ve iş birlikli çalışma alanlarında başarılı olması gerekir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat