Verimli Plan Yapma Rehberi: 5 Adımda Plan Nasıl Yapılır?
Kişisel Gelişim Yazıları

Verimli Plan Yapma Rehberi: 5 Adımda Plan Nasıl Yapılır?

Yayımlanma Tarihi

Verimli plan yapmak, günlük yaşamımızda ve iş hayatımızda oldukça önemli bir konu. Çünkü işe yarar bir plan oluşturmak, işlerimizi kısa sürede bitirmemizi ve vaktinde tamamlamamızı sağlar. Peki verimli bir plan nasıl oluşturulur? Eğer siz de yoğun tempoya sahipseniz ve işlerinizi kolayca bitirmek istiyorsanız bu içeriği rehber alabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım. 

5 adımda verimli plan yapmak için şu alanlara dikkat etmelisiniz:

  1. Hedef belirleyin.
  2. İşleri basitten zora doğru sıralayın.
  3. Zaman yönetimi tekniklerini kullanın.
  4. Mola zamanlarını dikkate alın.
  5. Not tutmayı ihmal etmeyin.

1. Hedef Belirleyin

verimli plan yapma hedef belirleme

Verimli plan yapma rehberinin ilk aşaması hedef belirlemektir. Çünkü belli bir rotanız olmadığında nereye gideceğinizi bilemezsiniz ve zamanı verimli kullanamazsınız. Ancak kendinize bir hedef belirlediğinizde nasıl hareket etmeniz gerektiğini daha iyi bir şekilde anlayabilirsiniz ve buna yönelik aksiyon alabilirsiniz. 

Hedef belirlerken kendine koçluk yöntemlerinden yararlanabilir, SWOT analizi yöntemini kullanabilir ya da küçük adımlar ilkesinden faydalanabilirsiniz. Böylece daha etkin bir şekilde hedef belirlemiş olursunuz.

 

 

2. İşleri Basitten Zora Doğru Sıralayın

verimli plan yapma işleri basitten zora doğru sıralama

Hedef belirledikten sonra yapmanız gerekenleri basitten zora doğru olacak şekilde gruplandırın. Önce en basit işleri yaparak işin büyük bir kısmını bitirmiş olursunuz. Böylece küçük de olsa bir şeyleri yapabildiğinizi görürsünüz ve motivasyon kazanabilirsiniz. Hangi iş olursa olsun bu tekniği uygulayarak plan oluşturabilirsiniz. Böylece planı uygularken daha verimli sonuçlar elde edebilirsiniz.

3. Zaman Yönetimi Tekniklerini Kullanın

zaman yönetimi tekniklerini kullanmak

Verimli bir plan oluştururken tüm süreci gözden geçirmeniz gerekiyor. Kendinizi hazırladığınız planı uyguluyormuş gibi hayal ederek plan oluşturduğunuzda daha başarılı olabilirsiniz. Bu sırada etkili zaman yönetimi tekniklerini de kullanabilirsiniz. Bu sayede zamanın ne kadarını hangi işlere ayıracağınızı belirlemek sizin için daha kolay olacaktır.

Örneğin bazı zaman yönetimi tekniklerine göre işleri bitirmek için kendi arasında “yapılmış olanlar, yapılanlar ve yapılacaklar” şeklinde ayırmak ya da önem sırasına göre kategorize etmek gerekir. Size ve yapacağınız işe hangi yöntemin daha uygun olduğunu gözden geçirerek verimli plan oluşturabilirsiniz. Zaman yönetimi teknikleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için bu alanda eğitim alabilir, kolayca başarıya ulaşabilirsiniz.

 

 

4. Mola Zamanlarını Dikkate Alın

verimli plan yapma mola zamanları

Pek çok kişi plan oluştururken mola vereceği zamanı düşünmez. Ancak plan uygulanırken mola verilir ve kişi bu durumda dinlenme sürelerini etkili bir şekilde yönetememiş olur. Bunun sonucu olarak işlere ayrılacak süre sekteye uğrayabilir ve işlerin bitirilmesi ertelenebilir. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için plana dinlenme süreleri de eklenmelidir. Bu sayede daha sistemli bir şekilde çalışmak mümkün hale gelir.

 

 

5. Not Tutmayı İhmal Etmeyin

verimli plan yapma not tutma

Verimli plan oluşturmak için aklınıza gelen yeni işleri ya da işleri bitirmek için neye ihtiyaç duyduğunuzu mutlaka bir yere not edin. Özellikle kurumsal hayatta bu detaya dikkat etmek çok önemlidir. Diyelim ki çok yoğun bir iş günü geçiriyorsunuz ancak yöneticiniz size yeni işler vermeye devam ediyor. Bu tip durumlarda stres yaşamamak ve görevleri tam bir şekilde yerine getirmek için verilen işleri not edebilirsiniz.

Yazdığınız notları gözden geçirerek hangi işlere öncelik vermeniz gerektiğine bakabilirsiniz. Böylece daha verimli bir şekilde çalışmış olursunuz ve iş performansınız da artar.

BONUS: Eğitim Alın

Verimli plan yapmak için öncelikle atalet halinden kurtulup motivasyon kazanmanız gerekiyor. Çünkü işlerinizi yerine getirmeye istekli olmadığınız sürece harekete geçmeniz zor. Peki ataletten kurtulmak için neler yapabilirsiniz? Bunun da eğitimi olur mu diye düşünmeyin, Boğaziçi Enstitüsü olarak hazırladığımız Tembelliği ve Ataleti Yenmek Eğitimi ile motivasyon kazanmak için yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz. Böylece işlerinizi daha kısa sürede halledebilirsiniz.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat