Verimli Ders Çalışma Teknikleri
Eğitim Yazıları

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Verimli ders çalışma teknikleri, eğitimin her kademesindeki öğrencilerin hakim olması gereken bir konudur. Ancak özellikle YKS yani TYT ve AYT gibi sınavlara hazırlanan öğrencilerin en verimli ders çalışma teknikleri aracılığıyla ders çalışması daha önemlidir çünkü bu öğrencilerin yapması gereken iş sayısı daha çoktur. Sınava hazırlanıp hazırlanmadığınız fark etmeksizin bu içeriğimizi okuyarak verimli ders çalışma tekniklerini öğrenebilir ve bu teknikleri uygulayarak aldığınız puanları yükseltebilirsiniz.

Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir?

Verimli ders çalışma teknikleri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Hedefinizi belirleyin.
  2. Ders çalışma planı oluşturun.
  3. Düzenli tekrar yapın.
  4. Çalışma ortamınızı hazırlayın.
  5. Dikkat dağıtan şeylerden uzaklaşın.
  6. Online derslere katılın.
  7. Çok çeşitli kaynaklar kullanın.
  8. Çalışma sonrası test çözün.
  9. Zor konuları ertelemeyin.
  10. Kendi öğrenmenizi test edin.
  11. Zamanı verimli kullanın.
  12. Uyku düzenine dikkat edin.
  13. Çok tok veya aç olmayın.
  14. Sık sık mola vermeyin.
  15. Kendinizi ödüllendirin.

1. Hedefinizi Belirleyin

verimli ders çalışma teknikleri hedef belirlemek

Verimli ders çalışma teknikleri arasında ilk sırada hedef belirleme bulunur. Eğer hangi YKS konularına ağırlık vermeniz gerektiğini bilmiyorsanız; hangi gün, hangi dersten kaç soru çözmeniz gerektiğine hakim değilseniz dersleri tam anlamıyla öğrenmeniz neredeyse imkansız olacaktır. Ancak kendinize bir hedef belirlediğiniz zaman daha sistemli çalışmış olursunuz ve dersleri daha kolay öğrenirsiniz.

Hedeflerinizi küçük ve büyük olmak üzere ikiye ayırmanızda yarar var. Küçük hedeflere ulaşarak büyük hedefleri gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin Matematik gibi zorlandığınız bir derste kendinize önce 5 net yapmayı hedef olarak belirleyebilirsiniz, daha sonra hedefinizi 10 nete çıkarabilirsiniz. Küçük hedeflerinizi kendi seviyenize göre oluşturabilir, bu hedefleri teker teker gerçekleştirdikten sonra büyük hedefe ulaşabilirsiniz.

 

 

2. Ders Çalışma Planı Oluşturun

verimli ders çalışma teknikleri plan oluşturmak

Hedef belirledikten sonra kendinize bir ders çalışma planı oluşturun. Ders çalışma programı hazırlamak şüphesiz ki en verimli ders çalışma teknikleri arasında yer alır. Ders programı oluşturmak için önce çalışmanız gereken konuları tespit edin ve bu konuları ne kadar bildiğinizi gözden geçirin. Bilmediğiniz konulara yönelik daha fazla yer verecek şekilde bir program oluşturun. Bildiğiniz konular için ise tekrar yapın ve test çözün.

Ders çalışma programı hazırlarken stratejik davranmak önemlidir. Örneğin YKS konuları ve soru dağılımı tablosunu inceleyerek hangi derslere daha fazla çalışmanız gerektiğini görebilirsiniz. Böylece sınavda en çok çıkan konulara yönelik çalışmış olursunuz ve daha yüksek net yapabilirsiniz. Fakat unutmamak gerekir ki, her yıl soru dağılımları değiştiği için bütün konulara çalıştıktan sonra sınava girilmelidir.

3. Düzenli Tekrar Yapın

düzenli tekrar yapmak verimli ders çalışma teknikleri

Ders çalışma programınıza uygun bir şekilde düzenli olarak konu tekrarı yapmaya gayret edin. Konu tekrarı yapmak, öğrendiklerinizin aklınızda daha uzun süre kalmasını sağlayacağı için önemlidir. Verimli ders çalışma teknikleri arasında gösterilen düzenli tekrar yapmak, sizi rakiplerinizden bir adım öne çıkaracaktır.

4. Çalışma Ortamınızı Hazırlayın

çalışma ortamını hazırlama

En verimli ders çalışma teknikleri arasında gösterilen en önemli yöntemlerden biri de çalışma ortamı hazırlamaktır. Ders çalışmak için kendinize özel bir alan yaratmalısınız. Aksi takdirde ders programına birebir uymanız zor olacaktır ve ders çalışırken dikkatinizi toparlamak da güçleşecektir.

Çalışma ortamınızda eşyaların düzenli bir şekilde konumlanmasına, ortamın ısı ve ışık bakımından uygun koşullarda olmasına, ders çalışma masanızın gerekli kriterlere uygun olmasına dikkat etmelisiniz.

5. Dikkat Dağıtan Şeylerden Uzaklaşın

dikkat dağıtan şeylerden uzaklaşmak

Ders çalışmayı verimli hale getirmek için dikkatinizi dağıtan faktörleri olabildiğince ortamdan uzaklaştırmanız gerekir. Örneğin sosyal medya, bilgisayar, telefon vb. faktörler ders çalışırken ya da bir iş yaparken dikkatinizin kısa sürede dağılmasına yol açar. Bu alanlara ders çalışma zamanı dışında yer vermeye çalışın. Böylece çalışırken dikkatiniz dağılmayacak ve derslere dikkatinizi daha çok verebileceksiniz.

6. Online Derslere Katılın

online derslere katılmak

Bazı öğrenciler kendisinden üst veya alt seviyedeki öğrenciler ile aynı sınıfta olduğu zaman istedikleri performansı yakalamakta zorluk çekebilir. Örneğin kendisinden alt seviyedeki öğrencilerle aynı sınıfta olan bir öğrenci, konular yavaş işlendiği için kısa sürede sıkılabilir ve öğrencinin motivasyonu düşebilir. Kendisinden üst seviyedekilerle aynı sınıfta ders gören bir öğrenci ise konuları anlamakta güçlük çeker hatta anlamadığı yerleri sormaya çekindiği için dersi verimli bir şekilde öğrenemez. Bu noktada online derslere katılmak bir çözüm olabilir.

Online derslere katılmak, öğrencinin konuları kendi kapasitesine göre öğrenmesini sağlar. Çünkü online derslerde öğrenci konuları öğrenirken bir sınıf ortamında bulunmaz, bireysel bir şekilde ders çalışır. Böylece performans kaygısı yaşamadan ve baskı hissetmeden dersler daha kolay bir şekilde öğrenilir.

 

 

7. Çok Çeşitli Kaynaklar Kullanın

çok çeşitli kaynaklar kullanmak verimli ders çalışma teknikleri

Ders çalışırken hep aynı kaynağı kullanmak, size ekstra bir bilgi ya da beceri katmayacaktır. Özellikle soru çözümü yaparken hep aynı kaynağı kullandığınızda o kaynağın sorduğu sorulara alışır ve başka tarzdaki soruları çözerken zorluk yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla dersleri tam bir şekilde kavramak için farklı yayınları kullanmakta yarar vardır. Örneğin konu anlatımı kitaplarının dışında online dersleri de takip ederek veriminizi arttırabilirsiniz.

8. Çalışma Sonrası Test Çözün

test çözmek

Herhangi bir konuyu öğrendikten sonra dersi ne kadar anladığınızı ölçmeniz gerekir. Bunun için öğrendiğiniz konuyla ilgili testleri çözebilirsiniz. Testi çözdükten sonra ne kadar yanlış yaptığınıza bakabilir ve yanlışlarınızın nereden kaynaklandığına bakabilirsiniz.

Eğer soruları yanlış yapmanızın nedeni dikkatsizlik ise odaklanma probleminizi çözmeye çalışabilirsiniz. Eğer soruları yanlış yapmanızın sebebi konuyu tam olarak öğrenmemiş olmanız ise yeniden konu tekrarı yapabilirsiniz.

9. Zor Konuları Ertelemeyin

zor konuları ertelememek

Zor konulara çalışmak genelde öğrencilerin gözünü korkutur. Ancak bu noktada şöyle düşünmekte yarar vardır; konunun zor olması, onun hiçbir şekilde öğrenilemeyeceği anlamına gelmez. Zaten aksi durumda öğrencilerin öğrenemeyeceği konular müfredata da konulmazdı. 

Size zor gelen konuları anlamak için kolaydan zora öğretim yapan kaynakları kullanın. Zor konuların en azından öğrenebileceğiniz kısımlarını seçip bu kısımları öğrenmeye çalışın. Bu sayede konuya ilişkin geliştirdiğiniz ön yargıyı fark edebilir ve dersi daha kolay anlayabilirsiniz.

 

 

10. Kendi Öğrenmenizi Test Edin

kendi öğrenmenizi test etmek verimli ders çalışma teknikleri

Konuların tamamını öğrendikten sonra mutlaka o dersle ilgili hazırlanan denemeleri ve testleri çözün. Bu yöntem, en verimli ders çalışma teknikleri arasında gösterilir. Denemelerde ve testlerde turlama tekniğini kullanmaya çalışın ve yapamadığınız soruların nasıl çözüldüğünü mutlaka öğretmeninize ya da konuya hakim olan arkadaşlarınıza sorup öğrenin. Böylece eksiklerinizi kapatabileceksiniz ve daha verimli ders çalışmış olacaksınız.

11. Zamanı Verimli Kullanın

zamanı verimli kullanmak verimli ders çalışma teknikleri

Özellikle sınava hazırlık döneminde olan öğrenciler için zaman çok önemlidir. Konuları yetiştirmek ve gereken bilgileri vaktinde öğrenmek için zamanın verimli kullanılması gerekir. Bunun için planlı ve programlı ilerlemekte yarar vardır. Haftalık, günlük ve aylık planlar oluşturarak zamanı daha etkin kullanabilirsiniz.

 

 

12. Uyku Düzenine Dikkat Edin

verimli ders çalışma teknikleri uyku düzenine dikkat etmek

Verimli ders çalışma teknikleri arasında uyku düzenine dikkat etmek de yer alır. Sağlıklı ve düzenli bir şekilde uyuduğunuz zaman daha dinç ve enerjik olursunuz. Böylece ders çalışacağınız zaman okuduklarınızı daha kolay anlarsınız ve dikkatinizi daha kolay toparlayabilirsiniz. 

13. Çok Tok veya Aç Olmayın

çok tok veya aç olmamak

Bu yöntem ilk etapta ders çalışmayla ilgisiz gibi görünse de en verimli ders çalışma teknikleri arasında bulunur. Çünkü çok tok ya da aç olmak, ders çalışma verimini etkileyen faktörlerden biridir. Eğer çok tok ya da aç olursanız odağınız kısa sürede bozulabilir, derse ilginiz azalabilir. Dolayısıyla böyle bir sorunla karşılaşmamak için dengeli beslenmek ve yeteri kadar yemek yedikten sonra ders çalışmak önemlidir. 

14. Sık Sık Mola Vermeyin

sık sık mola vermemek verimli ders çalışma teknikleri

Ders çalışırken mola vermek önemlidir çünkü zihni dinlendirir. Fakat sık sık mola vermek de istenen bir durum değildir. Çünkü sürekli mola verdiğiniz zaman çalıştığınız derse odaklanmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Kendi dikkat sürenize göre ders çalışabilir, bu süreyi aştığınızda kısa mola verebilir ve molanın ardından tekrar ders çalışmaya dönebilirsiniz. Örneğin Pomodoro tekniğini kullanarak çalışmanızı ve molalarınızı daha düzenli hale getirebilirsiniz.

15. Kendinizi Ödüllendirin

kendini ödüllendirmek

Koyduğunuz hedefleri gerçekleştirdikten sonra kendinizi ödüllendirmek de en verimli ders çalışma teknikleri arasında yer alır. Kendinize vereceğiniz ödül eğer bir aktivite yapmaksa (sinemaya gitmek, müzik dinlemek vb.) bu aktivitenin bütün bir güne yayılmamasına dikkat edin. Yani ödül, ders çalışma rutininizi bozmamalıdır.

Ayrıca ödülün sevdiğiniz bir eşya ya da bir aktivite vb. olması önemlidir. Örneğin sosyal medyada vakit geçirmek bir ödül olabilir. Fakat burada da kendinize bir saat koymanız önemlidir. Mesela sosyal medyada 2 saat vakit geçirmek, bir ödül olarak kullanılabilir. 

Ders Çalışma İsteği Nasıl Gelir?

Ders çalışma isteğinin gelmesi için kendinizi motive edecek aktiviteler yapmanız gerekir. Örneğin önce kendinize uygun bir hedef belirleyebilir, bu hedefe ulaşmak için program hazırlayıp hedeflere ulaştığınız zaman kendinizi sevdiğiniz bir aktivite ile ödüllendirebilirsiniz.

Ders çalışma isteğinin gelmesi için dersleri sevmek de önemlidir. Ders çalışma motivasyonu sağlamak için yapmanız gereken en önemli şeylerden biri, dersleri ezberlememektir. Esasında her insan bilgiye açtır, dersleri ezberlediğinizde konuları tam anlamıyla öğrenmiş olmazsınız ve dolayısıyla kısa sürede çalışmayı bırakabilirsiniz. Ancak ezberi bırakıp gerçekten öğrenmeye başladığınızda kendinizi daha motive olmuş hissedersiniz ve böylece ders çalışma isteğiniz gelir.

Ders Çalışma İsteğini Arttırmanın Yolları

Ders çalışma isteğini arttırmanın yolları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kendinize net hedef belirleyin.
  • Hedeflerinizi kısa ve uzun vadeli olarak ayırın.
  • Hedefe yönelik ders programı oluşturun.
  • Hedeflere ulaştığınız zaman kendinize ödül verin.
  • Verimli ders çalışma tekniklerinden yararlanın.
  • Dersleri ezberlememeye çalışın.
  • Dersleri öğrenme amacınızı fark edin.
  • Dersleri günlük hayatla ilişkilendirerek öğrenin.
  • Zor derslere kolaydan zora doğru öğreten kaynakları kullanarak çalışın.
  • Konuyu anlamadığınız zaman pes etmeyin, çalışma yönteminizi değiştirin.
  • Kendinizi motive edecek aktiviteler bulun.
  • Sosyalleşmek için kendinize vakit ayırın.
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat