Oyun Terapisi Nasıl Öğrenilir?
İçindekiler
Oyun, çocuklar için önem arz eden bir eylemdir. Oyun oynarken çocuklar kendi kendilerine kimsenin öğretemediklerini öğretirler. Oyun sırasında çocuk yeteneklerini fark edebildiği, kendisini rahat bir şekilde ifade edebildiği, yaratıcı tarafını ortaya çıkardığı ve motor, dil, sosyal, zihin, duygusal becerilerini geliştirebildiği bir ortamdır. Çocuklarla iletişim kurmanın kolay yollarından birisi de oyundur. Oyun iletişim kurma sırasında en sık, en sağlıklı ve en doğal olan yöntemdir. Oyun sırasında çocuk, oyunu çok fazla benimseyerek yeni bir dünya oluşturur ve o dünyada mutlu ve huzurludur. Oyun, çocuğun gelişimini yansıtmaktadır. Çocuklar için uyumak ve yemek yemek ne ise oyunda aynı şekildedir. Çocuklar için oyun temel bir ihtiyaçtır.
Oyun Terapisinde oyuncaklar kelimelerin yerine kullanılır. Çocuklar oyuncaklar sayesinde kendilerini ifade ederler. Gelişimsel bir terapi yöntemi olan Oyun Terapisi çocukların, mutlu ve uyumlu bir hayat sürmelerini hedefler. Oyuncak ve oyun kullanılarak çocuklarda gözlemlenen yanlış hareketleri değiştirmeye yardımcı olur. Bu önemli basamak olan Oyun Terapisini öğrenmek için eğitim almak gerekmektedir. Eğitimler kurumdan kuruma değişmektedir. Online ya da örgün eğitim olmak üzere iki şekilde verilir.
Çocuklar Oyun Terapisinde kendilerini özgürce ve çekinmeden ifade edebilmeleri için Oyun Terapisti çocuğu cesaretlendirmeli ve o güveni hissettirmelidir. Oyun Terapisi sırasında çocuk kendini güvenli bir ortamda hissetmelidir. İki farklı oyun terapi yöntemi vardır. Bu yöntemler direktif (yönlendirmeli), non direktif (yönlendirmesiz) şeklindedir. Yönlendirmeli Oyun Terapisinde terapist önderliği üstlenir, yönlendirmesiz Oyun Terapisinde bu önderlik çocuğa bırakılır. Oyun Terapisi sırasında çocuk kendini özgür hissettiği bir odada olmalıdır. Özgür hissettiği bu odada korku, kızgınlık, hissettiği kin gibi duyguları oyuncaklar yardımı ile ortaya çıkarmaktadır.
Kimler Oyun Terapisti Olabilir?
Oyun Terapisti, çocuğun yaşadığı içsel çatışmaları azalması ve duygusal sebeplerden dolayı karşılaşılan zorlukların üstesinden gelmesinde yardımcı olmaktadır.
Çocuklarda Görülen Şikâyetler Nelerdir?
- Karmaşık yaşam olayları.
- Depresyon.
- Anksiyete.
- Agresyon.
- Öğrenme güçlüğü.
- Dikkat eksikliği.
- Hiperaktivite.
- Taciz.
- Aile içi şiddet.
- Travma.
- Büyük felaketler.
Oyun TerapisiEğitimi alarak hem kendinize hem de birçok hayat için önemli adımlar atmış olursunuz. Peki, Oyun Terapisi Kursu alabilecek kişiler kimler?
Oyun Terapisi Kursuna Kimler Katılabilir?
- Aile danışmanları,
- Çocuk gelişim uzmanları,
- Konuşma ve dil terapisti,
- Çocuk ve ergen psikiyatrisleri,
- Odyoloji uzmanları,
- Okul öncesi öğretmenleri,
- Rehber öğretmenleri,
- Psikolojik danışmanlar,
- Psikologlar,
- Lisans ve lisansüstü öğrenciler Oyun Terapisi eğitimine katılabilirler.
Oyun Terapisi sırasında izlenecek yol çok önemlidir. İlk olarak çocuğun ebeveyni kim ise onunla görüşülerek çocuğun tam öyküsünün alınması gerekmektedir. Vaka çalışmalarında çocuğun bireysel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak oyun içeriği ve kuralları çocuğa açıklanır. Oyun Terapisi odasında bulunan oyuncaklar genelde bebekler, kuklalar ve boyalardır. Hangi oyuncağı seçeceği ve nasıl kullanacağı çocuğa bırakılmalıdır.
Çocuk Oyun Terapisini ne kadar süre ve ne sıklıkla almalıdır sorusunun cevabına gelelim şimdi. Bu süreç tamamen çocuktan çocuğa değişir. Her çocuk için farklı bir süredir. Bu Oyun Terapisinin süresi çocuğun yaşadığı travmanın uzunluğu ya da kısalığı, travmanın şiddeti ve çocuğun travmayı nasıl algıladığına göre değişiklik gösterir.
Oyun Terapisi ve Evde Oyun Oynamanın Farkı Var Mıdır?
Tabi ki Oyun Terapisi ve evde oyun oynama tamamen farklı şeylerdir. Şimdi bu farklara göz atalım. Oyun terapistleri çocuk terapiye geldiği an çocuğun kendisini güvende hissetmesi, kabul edildiğini anlaması ve çocuk üzerine empati kurabilmek üzerine eğitim almış kişilerdir. Eğitim alan kişiler çocukların oyun sırasında içlerinde tutulan duyguların rahatlıkla dışarıya yansımasına ve hayata karşı verdikleri tepkileri ortaya çıkarmasına yardımcı olurlar.
Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir?
- Çocuk duygularını daha kolay ve daha rahat bir şekilde ifade etmesini kolaylaştırır,
- Çocuğun kendisine olan güveni artar ve duygusal olarak değerini benimser,
- Çocuk yaşadığı travmalardan dolayı oluşan anksiyete, korku gibi durumların azaltılmasına yardımcı olur,
- Çocuğun insanlar ile ilişkilerinde sağlıklı bir bağ kurmalarının yanında insanlar ile olan ilişkilerini artırır,
- Çocuğun olaylara tepkisinin uygun ve yerinde olan tepkiler vermesinde yardımcı olmaktadır.
Oyun Terapisinde Fayda Sağlayan Vakalar Nelerdir?
- Boşanma ya da ayrılık gibi aile içinde çatışma ile uğraşan çocuklar.
- Cinsel, fiziksel ya da duygusal tacize uğrayan çocuklar.
- Yeni evlat edinilmiş ya da durumu atlatamamış çocuklar.
- Sevdiği kişinin ağır hastalığı veya ölümü ile karşı karşıya kalan çocuklar.
- Aile içerisinde şiddet görmüş ya da aile içerisinden başka birinin şiddetine şahit olmuş çocuklar.
- Öfke kontrolünde problem olan çocuklar.
- Çok fazla utangaçlık gözlenen çocuklar.
- Düşük benlik saygısına sahip olan çocuklar.
- Okul problemleri olan ve öğrenmede güçlük yaşayan çocuklar.
- Fiziksel sağlık problemleri olan çocuklar. Mesela sürekli yaşadığı baş ağrısı ya da geçmeyen karın ağrısı şikayeti olan çocuklar.
- Takıntılı cinsel bir davranışı olan çocuklar.
- Kardeş kıskançlığı olan çocuklar.
Oyun Terapisi Eğitimi Nereden Alınmalıdır?
Boğaziçi Enstitüsü online eğitim platformu üzerinde bulunan Oyun Terapisi Eğitimine istediğiniz zaman kayıt olabilirsiniz. Online derslerden sonra gireceğiniz final sınavında başarılı olduğunuz takdirde enstitü mezunu olmaya hak kazanacaksınız. Şimdi bu alanda sizleri destekleyecek diğer eğitimlere göz atalım.
- Aile Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
- Dikkat ve Algı Testleri Uygulayıcı Eğitimi
- Çocuk Değerlendirme Testleri Uygulayıcı Sertifika Programı
- Masal ve Hikâye Anlatıcılığı Eğitimi
- Anaokulu ve Kreşte Psikolog Olmak Eğitimi
- Stresle Başa Çıkma Eğitimi
- Tükenmişlik Sendromuyla Başa Çıkma Eğitimi
Online Oyun Terapisi Eğitimi
Oyun Terapisinde oyuna ait tüm detaylara hâkim olmanız gerekmektedir. Oyun Terapisi eğitiminde; oyunun çeşitleri ve özellikleri, oyunun tarihi, oyunun ortaya çıkışını ile başlamaktadır. Bu bölümden sonra çocuk gelişimi ve oyunun kuram ve teorileri daha sonra ise Oyun Terapisinin çeşitleri ve aile Oyun Terapisi yöntemleri incelenir. Çocuğun merkezde olduğu Oyun Terapisinde, terapi odasının nasıl olması ve odada hangi oyuncakların olması gerektiği incelenir.
Oyun Terapisi Kurs İçeriği Nelerdir?
- Oyun Terapisi Eğitimi, gelişim modelleri.
- Gelişim modelleri 2
- Çeşit sözel tepki.
- Oyun Terapisinde süreç.
- Oyun Terapisinin süreçleri.
- Oyun Terapisinin temelleri.
- Oyun Terapisi ve temalar.
- Oyun Terapisi eğitiminin final sınavı.
Oyun Terapisti olacaksanız, oyun terapisi odası ve oyuncaklar hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olmanız gerekmektedir.
Bilmeniz gerekenler ve eğitimde yer verilen bilgiler:
- Oyun tanımı, oyunun önemi,
- Oyunu etkileyen faktörler,
- Oyun sırasında kullanılan materyallerin özellikleri,
- Yaşlara göre oyunca tercihleri,
- Kullanılan oyuncakların sınıflandırılması,
- Oyuncak çeşitleri,
- Oyunun yapısal temelleri,
- Oyun Terapisinde vakalar,
- Yaşa göre oynanacak oyunlar,
- Oyun terapi odasının özellikleri,
- Çocuk merkezli ve terapist merkezli Oyun Terapisi,
- Oyun Terapisinin becerileri,
- İlk terapi görüşmesi,
- Çocuk için terapistin anlamı ve ne ifade ettiği,
- Oyun Terapisi sırasında güven oluşturma,
- Terapistin farkındalığı,
Online Oyun Terapisi eğitimi sistemine kayıt olduktan sonra dersleriniz başlatılmaktadır. Derslerinize dilediğiniz yerden istediğiniz zaman girebilme şansınız vardır. Derslere bir sefer girilir diye bir kural yoktur. İstediğiniz kadar tekrar izleme yapabilirisiniz. Derslerinizin bitiminden sonra online final sınavı olmaktadır. Final sınavını başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra online Oyun Terapisi kursu eğitiminizi tamamlayarak enstitü mezunu olmaya hak kazanmış olursunuz. Final sınavında başarılı olamadığınız takdirde tekrar sınava girme hakkınız bulunmaktadır. Sertifikanız kaydettiğiniz adrese posta yolu ile iletilmektedir. Ders tekrarı, sınav tekrarı ve sertifika iletilmesinde sizden ek bir ücret alınmamaktadır.
Oyun Terapisi Sertifikası Nerelerde Kullanılır?
Oyun Terapisi sertifikası mesleğinizin yanında sizi diğer meslektaşlarınızdan ayıran bir kriter olacaktır. Oyun Terapisi sertifikasını kullanabileceğiz alanlar:
- Kreşlerde ve anaokullarında.
- Hastanelerde.
- Özel danışmanlık merkezlerinde.
- Özel eğitim merkezlerinde.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023