Masal Terapisi Eğitimi Nedir? Neleri Hedefler?
Eğitim Yazıları

Masal Terapisi Eğitimi Nedir? Neleri Hedefler?

Yayımlanma Tarihi

Çocukların masallar ve hikayeler aracılığıyla kendilerini ve içerisinde bulundukları durumu ifade etmelerine yoğunlaşan terapi yönetimine ‘masal terapisi’ adı verilir.

Çocuklarda bilişsel, duyuşsal becerileri ile birlikte duygu ve düşüncelerini ortaya koymayı hedeflerken, çocuğun dünyasındaki imgelem olaylarla karşılaştırılır. 

Çocukların psikolojik gelişiminde önemli bir rol oynayan imgelem; eğitim, motivasyon, terbiye ve psikoterapi aracı olarak kullanılır. 

MASAL TERAPİSİ EĞİTİMİ NEDİR?

Çocukların masallar aracılığıyla kendini ifade etmesi ve yeni bakış açıları üretmesini üzerine verilen eğitime Masal Terapisi Eğitimi denir. 

Masal Terapisi Eğitimi, teorik bilgiler ile beceri kazandırmanın yanı sıra deneyimsel yöntemlerin kullanılmasını amaçlar. 

MASAL TERAPİSİ EĞİTİMİ NELERİ KAPSAR?

- Masal

- Masal Terapisi Nedir?

- Masal Terapisti Nedir?

- Masal Terapisinin İşlevleri Nelerdir?

- Masal Terapisi Kimlere Uygulanır?

- Masal Terapisi ile Çocuklar Arasındaki Bağ Nasıl Kurulur?

- Masal Terapisi Teknikleri Nelerdir?

- Masal Terapisi Süreci ve Süreci Nasıl Düzenlendir?

- Vaka Örnekleri ve Uygulamalar

MASAL TERAPİSİ EĞİTİMİ NELERİ HEDEFLER?

Bilinçli görüşme ve terapi süreciyle ortaya çıkarılması zaman alan durumları, bilinçaltı kodlamaları ve semptomları masal ve hikayeler aracılığıyla dışavurumu hedefleyen masal terapi; yaşanan olayları, anıları ve deneyimleri sembollerle anlamayı kolaylaştırır.

‘Yansıtma’ adı verilen bu davranış modeli çocuklardın dünyasında sembolize edilen duygu ve düşüncelerin masallar aracılığıyla anlaşılır ve Masal Terapisi Eğitimi almış kişiler tarafından yorumlanır. 

Genellikle çocuklarla çalışıldığı düşünülen masal terapisi, bilinenin aksine ergenlik sürecinde ve yetişkinlerde de olumlu sonuçlar verir. 

Çocukların sorunlu geçiş dönemlerinde ya da olaylara bağlı travmalarında stres ve endişelerini azaltmayı amaçlayan masal terapisi, 03 – 13 yaşları arasında etkin ve verimli bir biçimde kullanılır.

MASAL TERAPİSİ EĞİTİMİNİ KİMLER ALABİLİR?

- Psikiyatrlar,

- Psikologlar,

- Çocuk Gelişim Uzmanları,

- Pedagoglar,

- Aile Danışmanları,

- Rehber Öğretmenler,

- Özel Eğitim Uzmanları,

- Sosyal Hizmetler Uzmanları,

- Sınıf Öğretmenleri,

- Okul Öncesi Mezunları,

- Kreş Personelleri,

- Sınıf Öğretmenleri,

- Bu alana ilgi duyanlar

Masal Terapisi Eğitimi alarak kariyerlerini bir adım ileriye taşıyabilirler. 

HANGİ DURUMLARDA MASAL TERAPİSİ UYGULANIR?

Çocuklarda öğrenme güçlüğü, anksiyete, dikkat eksikliği gibi problemlerde masal terapisi kullanılır. Aynı zamanda ailede yaşanan çatışmalar ve boşanma sürecinde çocuklar üzerinde etkili sonuç verir. Fiziksel, psikolojik ya da cinsel tacize uğrayan çocukların duygularını ifade etmesinde kullanılan masal terapisi, evlat edinilmiş çocuklarla da çalışılır. Aile içerisinde bir ölüm durumu yaşandığında çocuklarla masal terapisi çalışılırken, yine aile içerisinde şiddet gören çocuklarda da etkili sonuç alınır. 

Öfke kontrolünün çocuklarda tespit edilmesinde önemli rol oynayan masal terapisi, kronik hastalıkları bulunan çocukların tedavisi sürecinde de rol oynar. Ayrılık anksiyetesi yaşayan çocukların tedavisinde de yine masal terapisi yöntemine başvurulur. 

MASAL ANLATICILIĞI SERTİFİKASI NE İŞE YARAR?

Genellikle fantastik ve heyecan verici bir dünyanın kapılarının aralandığı masallar, çocukların yaratıcı düşünme becerilerinin gelişmesinde rol oynar. Toplumu meydana getiren insanlar ve bu insanların kurduğu iletişim şekillerinin çocukların zihin dünyasında yer bulmasında etkili olan masallar, anlattıkları hikâyelerin içerisinde yer alan davranış kalıplarıyla da akıllarda kalır. Bu nedenle belirgin bir davranış değişikliği modellemesi sunan masalların anlatımı ve anlatım biçimi de önemlidir. Ses, tonlama, imgeleme masal anlatıcılığında yer tutarken; sosyal yaşama ilişkin doneleri masallardan öğrenecek ya da masallarla dışa vuracak olan çocukların sağlıklı bir biçimde kendilerini ifade etmeleri de kolaylaşır. 

Masal Anlatıcılığı Sertifikası'na sahip olan bireyler, çocukların dünyasında daha hızlı kendine yer bulur. Psikoterapi yöntemlerinin tıkandığı noktalarda başvurulan masal terapisi, çocuklarda problemin kaynağını bulmayı kolaylaştırır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat