Hamile Yogası Nedir?
İçindekiler
Hamile yogası; hamilelere özel planlanmış egzersizlerden oluşan, bedeni ve zihni doğuma hazırlayan bir yoga tekniğidir. Hamilelik yogası sayesinde doğum hazırlığı yapan anne adayları, gebelik sürecinde yaşanan bulantı, ağrı, kusma ve duygusal hassasiyet gibi olumsuz süreçleri en az düzeye çekebilmektedir.
Yoga yapmak hamilelik sürecinde hayat kalitesini arttıran bir aktivitedir. Hamile yogası, bedeni nazikçe eğiten ve zihinsel iyileşmeyi de sağlayan özel hareketlerden oluşur. Bedeni yormaması nedeniyle hamile yogası, gebelik sürecinde yapılabilecek en uygun egzersiz türlerinden biridir. Hamile yogası, anne adayının bel ve omurgasını destekler ve vücudu doğuma hazır bir hale getirir.
Anne adayı, doğuma dair yaşadığı gerginlik ve huzursuzluğu düzenli şekilde yoga yaparak azaltabilir. Aynı zamanda hamile yogası, anne adayının gebelik evresine göre özel bir hale getirilebilir.
Hamilelikte Yoganın Faydaları Nelerdir?
Hamilelikte yoganın faydaları şunlardır:
- Gebenin duygu durumunu düzenlemesini sağlar.
- Karın ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
- Anne adayının doğuma hazırlanması noktasında faydalıdır.
- Duruş bozukluklarını giderir.
- Bebeğin daha sağlıklı bir şekilde doğmasına katkı sunar.
- Doğumu kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir.
- Gebelikte yaşam kalitesini yükseltir.
- Kusma ve bulantı gibi şikayetlerin azalmasına yardımcı olur.
- Beden ve zihin arasındaki dengeyi sağlar.
- Hamilenin duygularını kontrol etmesine destek olur.
- Bebekle bağlantı kurmayı sağlar.
- Anne adayının ve bebeğin daha sakin bir yapıya sahip olmasını sağlar.
Hamile Yogası Ne İşe Yarar?
Hamile yogası, hamilelik döneminde kadınların fiziksel ve zihinsel sağlığını desteklemek amacıyla uygulanan bir yoga türüdür. Hamilelik süreci, vücutta bir dizi değişikliğe neden olur ve hamile yogası, bu dönemde kadınların rahatlamasına, stresini azaltmasına ve doğum hazırlıklarını yapmasına yardımcı olabilir.
Hamile yogası, bir kadının hamilelik döneminde sağlık profesyonellerinin önerilerine uygun olarak ve uzman bir eğitmen eşliğinde yapılmalıdır. Her hamilelik dönemi farklı olabilir ve bazı durumlarda bazı yoga pozisyonları veya egzersizler uygun olmayabilir. Bu nedenle, hamile yogasına başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.
Hamile Yogası Haftada Kaç Kez Yapılmalı?
Hamile yogası haftada en az iki kez 60 dakika yani 1 saat boyunca yapılmalıdır. Ancak gebenin yeterli vakti varsa haftanın her günü 1 saatlik süre boyunca hamile yogası yapması önerilir.
Hamile yogasının gebenin bedensel ve fiziksel sağlığına kattığı faydalar oldukça fazladır. Bu yüzden birçok yoga eğitmeni hamilelerin haftanın her günü yoga yapmasında bir sakınca görmemektedir. Ancak hareketleri ne sıklıkta yapacağınızı netleştirmek için bir doktor ile görüşmenizde yarar vardır. Özellikle riskli gebelik sürecinde olan kişilerin bu hususa ekstra dikkat etmesi gerekir.
Hamile Yogası Kaçıncı Ayda Başlar?
Hamile yogası, gebeliğin 3. ayından yani 12. haftasından sonra yapılmaya başlanmalıdır. Ancak gebenin doktoruna danışmadan yoga hareketlerini yapmaması son derece önemlidir.
Doktorundan izin alan gebeler ise hamileliğin 12. haftasından sonraki süreçte bir eğitmen eşliğinde fiziksel olarak bir kursa giderek egzersizleri yapabilir ya da evde online hamile yogası yapabilir.
Hamilelik Yogası Hangi Durumlarda Zararlıdır?
Hamilelik yogası riskli gebeliklerde, düşük tehlikesi olan anne adaylarında, ileri seviyede boyun ve bel fıtığı olan anne adaylarında zararlı olabilir. Bu tip tehlikeli durumu olmayan gebeler için hamile yogası hareketlerini yapmak zararlı değil, tam tersine yararlıdır.
Hamilelik yogasında karın kaslarını geren, uzun süre hareketsiz kalmayı gerektiren Savasana gibi pozisyonlar, vücudun ön ve arka kısmına doğru derin kıvrımlar oluşturan pozisyonlar uygun hareketler değildir. Gebenin özellikle karnını zorlayacak hareketlerden uzak durması gerekir. Örneğin yere sırt üstü uzanarak yapılan ve uzun süre hareketsiz kalınan Savasana hareketi rahme giden kan akışını azaltacağı için bebek açısından zararlı olabilir. Ayrıca ortam ısısını arttırarak yapılan sıcak yogadan da uzak durulmalıdır.
Hamile Yogası Nasıl Yapılır?
Hamile yogası, bu alanda yetkin bir eğitmen eşliğinde fiziksel kurs merkezlerinde ya da online olarak evde yapılır. Hamile yogasında diğer yoga türlerine göre daha hafif ve vücudu zorlamayacak hareketler yapılır. Özellikle karın bölgesinde baskı yaratan hareketlerden kaçınılır. Aksi halde yoganın yararı değil zararları karşımıza çıkar.
Ancak hareketleri yapmadan önce gebenin mutlaka doktor onayı alması gerekir. Gebelik süreci tehlikeli olan kişilerin ilgili pozisyonları uygulamaması, doğacak bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşır.
Online Hamile Yogası Eğitimi
Online Hamile Yogası Eğitimi, evde anne adaylarının zihinsel ve bedensel durumlarını iyileştirmek, gebelik sürecini kolaylaştırmak amacıyla yoga hareketlerini öğrenmesini sağlayan bir ders programıdır. Hamile Yogası Eğitimi sayesinde anne adayları, evden çıkmaya gerek olmadan gebelik sürecinde yaşadıkları olumsuz duygulardan ve olaylardan uzaklaşır ve yaşam kalitelerini yükseltir.
Hamile Yogası Eğitimine Kimler Katılabilir?
Hamile Yogası Eğitimi’ne şu kişiler katılabilir:
- Anne adayları,
- Yoga türleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler,
- Doğum koçları,
- Emzirme koçları,
- Psikolojik danışmanlar,
- Hamile yogası yöntemlerini öğrenmek isteyen herkes.
Hamile Yogası Konusunda Hangi Kitaplar Okunabilir?
Hamile yogası konusunda şu kitaplar okunabilir:
- Yoga'ya Dair Sezgisel Bilgiler - Nejla Ceylan Özveren
- Yin Duruşlar - Özlem Göçek
- Bilinç Yogası - Ayşe İşbilir
- Yoga Anatomi - Amy Matthews
- Gebelikten Anneliğe Yoga - Gülay Rathfisch
- Her Yönüyle Yoga - Cynthia Worby
- Hamilelikte Yoga - Amber Land
- Yaşamla Yoga - Hatice Aslı Tamaç
- Yoga ve Sağlık - Tanushree Podder
- Yoga ve Vejetaryenlik - Yeliz Utku Konca
- Yoga Nedir? Ne Değildir? - Akif Manaf
- Yoga-Zamanın Mekanın ve Arzunun Ötesinde - Yaprak Köroğlu
- Modern Yoganın Kadim Kökleri - Gülin Zeytunlu
- Odaklanma ve Meditasyon - Swami Paramananda
- Tüy Gibi Hafif - Funda Aşkınoğlu
- Nefes Kitabı - Cem Şen
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023