Yoga Nedir?
Kişisel Gelişim Yazıları

Yoga Nedir?

Yoga; bedeni, zihni dinginleştirmek ve disipline etmek için uygulanan hareketleri kapsayan bir uygulamadır. Yoganın kökeni Hindistan'da hakim olan Budizm inancına dayanır.

Yoga, Sanskritçe bir kelime olup “bir araya gelme”, “metot”, “karşılaşma” gibi anlamlara gelir. Yoga, sanılanın aksine spor değildir ve kilo verme amacı güdülerek yapılan bir aktivite değildir. Yoga, belli bir felsefesi olan fiziksel ve zihinsel bir aktivitedir.

Yoga Felsefesi Ne Demek?

yoga felsefesi

Yoga felsefesi, Budizm inancında olduğu gibi hayatın acı ve ıstırap ile dolu olduğunu ancak bu acılardan kaçmak yerine özgürlüğe ulaşmak için zihnimizi dönüştürmemiz gerektiğini vurgulayan bir düşüncedir.

Yoga felsefesi acı çekmenin bir seçim olduğunu belirtir. Yaşamda acı ve ıstırap olsa da kişi bunlarla mücadele etmek için çaba göstererek özgürleşebilir. Nitekim yoga hareketleri de genel olarak kişinin önce potansiyelini üst düzeyde kullanmasını gerektiren hareketleri yapması, ardından nefesine ve bedenine odaklanarak kendini rahatlatması üzerine kuruludur.

Yoga felsefesini uygulayan ve yoga yapan erkeklere yogi, kadınlara ise yogini denir. Yoga felsefesi, günümüzde dünyanın pek çok yerine yayılmış bir düşüncedir ve kişilerin hayatlarını daha anlamlı kılmasına yardımcı olmaktadır.

Kimler Yoga Yapabilir?

Şu kişiler yoga yapabilir:

  • Daha sağlıklı bir yaşama kavuşmak isteyenler
  • Zihnini rahatlatmak isteyen kişiler
  • Fiziksel esneklik kazanmak isteyenler
  • Duygusal problemlerini gidermek isteyen kişiler
  • Depresyon, huzursuzluk, stres, kaygı gibi sorunları azaltmak isteyenler
  • Psikosomatik bozukluklardan kurtulmak isteyen kişiler
  • Günlük yaşamda daha zinde olmak isteyenler

Yoga yapmak için belli bir yaş kriteri yoktur, herkes yoga yapabilir. Ancak kronik hastalığı olan, ortopedik rahatsızlık geçiren, yüksek tansiyon ve kalp problemleri yaşayan kişiler yoga yapmadan önce doktoruna danışmalıdır. Bu kişiler yoga yapmaya en temel seviyeden başlamalıdır, aksi halde yoganın yararını görmek pek mümkün olmayacaktır.

Yoga Yapmaya Kaç Yaşında Başlanır?

Yoga yapmaya üç yaşında başlanır, yoga yapmak için yetişkin olmak şart değildir. Çocuklar için yoga uygulamaları da vardır. Özellikle 6 ile 7 yaş, yoga yapmak için en ideal yaş olarak belirtilir.

Yoganın 8 Basamağı Nedir?

yoganın 8 basamağı

Yoganın 8 basamağı, yoganın aşamaları anlamına gelir ve bu aşamalar şunlardır:

  1. Yama: Kendi içinde 5’e ayrılır. Şiddet, dürüst olmamak, çalmak, arzuları kontrol etmemek, biriktirmek gibi olumsuzluklardan arınmayı içerir.
  2. Niyama: Saflık, elindekiyle yetinme, disiplin, kendini eğitme, adanmışlık gibi olumlu yönleri güçlendirmeyi hedefleyen basamaktır.
  3. Asana: Oturma anlamına gelir ve fiziksel duruş tekniklerini içeren basamaktır.
  4. Pranayama: Nefesi durdurma anlamına gelir, nefes tekniklerini içeren aşamadır.
  5. Pratyahara: Kişinin kendini dışarıdaki nesnelerden geri çekip tecrit etmesidir, duyuları kontrol altına almasıdır.
  6. Dharana: Odaklanmak ve dikkati tek bir noktaya vermek için kullanılan teknikleri içerir.
  7. Dhyana: Meditasyon basamağıdır.
  8. Samadhi: Tüm evrenle bütünleşme, meditasyon nesnesiyle bilinci bir araya getirmedir.

Yoganın Yararları Nelerdir?

Yoganın yararları şunlardır:

  • Yoga, bedenin hafiflik ve esneklik kazanması noktasında işe yarar.
  • Yoga hareketleri ile beden ve zihin arasında denge sağlanır.
  • Stres ve kaygı problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.
  • Düzenli yoga uygulamaları sayesinde duygusal problemler azaltılabilir.
  • Bedensel ve psikolojik hastalıkların giderilmesine katkı sunar.
  • Kişinin dikkat seviyesini geliştirir.
  • Yoga hareketleri odaklanma problemini gidermeye de yardımcı olur.
  • Daha güçlü ve sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmayı sağlar.
  • Farkındalık düzeyini yükseltir.
  • Daha dingin olmaya, endişeden uzaklaşmaya katkıda bulunur.

Yoga Ne İşe Yarar?

Yoga hem psikolojik hem de fiziksel olarak kişinin kendini geliştirmesi noktasında işe yarar. Yoga, vücudun daha esnek olmasını ve zihnin dinginleşmesini sağlar.

Yoga sayesinde beden rahatlar, kişi gerginlikten ve stresten uzak durmaya başlar. Yoga hareketleri düzenli yapıldığı zaman kişinin günlük hayatta nefesini daha iyi kontrol etmesini ve dolayısıyla daha sağlıklı bir bedene sahip olmasını sağlar.

Yoga yapmak; kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, mide ağrıları gibi hastalıklar yaşayan birçok kişinin iyileşmesinde etkili olur. Çünkü yoga hareketleri sayesinde kişi bedenine odaklanır ve kendi iç dünyasına döner.

Yoga Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Yoga şu hastalıklara iyi gelir:

Yoga hareketleri düzenli olarak yapıldığı zaman hem psikolojik hem fiziksel olarak vücutta olumlu etkiler yaratır. Düzenli yoga uygulamaları; kronik baş ağrılarından yeme bozukluklarına, eklem ağrılarından depresyona kadar pek çok problemin giderilmesine katkı sunar.

Yoga Yapmak Boy Uzatır mı?

Evet, yoga yapmak boy uzatır ancak yoga yaparak boy uzatmak için düzenli uygulamalar yapılması gerekir. Düzenli olarak yoga yapan ergen bireylerin boyu ortalama 1 ile 5 cm arasında uzar.

Yoga Nasıl Yapılır?

Yoga, kişinin kendi esnekliğine uygun yoga hareketlerini uygulaması ile yapılır. Yoga yaparken kişinin kendini zorlamaması, yoga hareketlerini yapabildiği kadar yapması gerekir. Ayrıca yoga yaparken ana ve bedene odaklanmak önemlidir.

Yoga yapmak için bir yoga eğitmeni ile birlikte çalışılabilir ya da yoga hareketlerinin anlatıldığı kitaplardan, ders videolarından yararlanılabilir. Örneğin online eğitim kurumlarının düzenlediği yoga kurslarına katılarak yoga yapılabilir. Ayrıca kurs sonunda verilen sertifika ile kişi yoga bilgisini belgeleme fırsatı da yakalar.

Temel Yoga Hareketleri Nelerdir?

temel yoga hareketleri

Temel yoga hareketleri şunlardır:

  1. Aşağı bakan köpek hareketi - Adho mukha svasana
  2. Tahta pozu - Kumbhakasana
  3. Dört uzuvlu asa hareketi - Chaturanga dandasana
  4. Ceset pozu - Savasana
  5. Personel poz - Dandasana
  6. Yükselmiş eller pozu - Urdhva hastasana
  7. Yukarı bakan köpek hareketi - Urdhva mukha svasana
  8. Çocuk pozu - Balasana
  9. Yarım balık kral hareketi - Ardha matsyendrasana
  10. Genişletişmiş üçgen pozu - Trikonasana
  11. Dağ pozu - Tadasana
  12. Ayakta öne eğilme hareketi - Ardha uttanasana 
  13. Mutlu bebek hareketi - Ananda balasana
  14. Bağlı açı duruşu - Baddha konasana
  15. Genişletilmiş yan açı pozu - Utthita parsvakonasana
  16. Savaşçı I pozu - Vırabhadrasana
  17. Savaşçı II pozu
  18. Baş ile dize eğilme hareketi - Janu sirsasana
  19. Kobra duruşu - Bhujangasana
  20. Kedi inek duruşu - Marjaryasana Bıtılasana

Evde Yoga Yapılır mı?

Evet, evde yoga yapılabilir. Evde yoga yapmak için bireysel yoga eğitimi veren bir eğitmen ile çalışabilir ya da yoga videolarını izleyerek hareketleri uygulayabilirsiniz.

Evde yoga yapmak için en iyi yöntem online yoga dersleri almaktır. Bunun için Boğaziçi Enstitüsünde dünya yoga şampiyonu Merve Tanrıverdi tarafından düzenlenen yoga derslerine katılabilirsiniz. Üstelik temel eğitimi ücretsiz bir şekilde almanız ve eğitim bitiminde sertifika kazanmanız mümkün.

Haftada Kaç Gün Yoga Yapılmalı?

Haftada 7 gün boyunca yoga yapılabilir böylece kişi kazandığı esnekliği ve farkındalığı sürdürmüş olur. Ancak yapılan uygulamalara ve kaç saat yoga yapıldığına göre haftada kaç gün yoga yapılmalı sorusunun yanıtı değişebilir.

Örneğin klasik yoga yapıyorsanız haftada 7 gün yoga yapabilir ve günde 2 defa yoga hareketlerini uygulayabilirsiniz. Ancak ileri düzey yoga yapıyorsanız eğitmenin belirlediği günlerde yoga uygulamalarını yapabilirsiniz. 

Yogaya Yeni Başlayanlar Ne Yapmalı?

Yogaya yeni başlayanlar şunları yapmalı:

  1. Yogaya yeni başlayanlar hareketleri yapabildiği kadar yapmalıdır.
  2. Kişi hemen pes etmemeli ancak hareketleri yapmak için kendini zorlamamalıdır.
  3. Yogaya yeni başlayanlar zihnine ve bedenine odaklanmaya çalışmalıdır.
  4. Kişi, hareketleri tam olarak yapabilmek için kendine zaman tanımalıdır.
  5. Yoga hareketleri yapılırken acele edilmemelidir.
  6. Dinlenme pozunda belirlenen süre kadar kalmaya dikkat edilmelidir.
  7. Odaklanmakta güçlük yaşayan kişiler dikkati bulunduğu ana yönlendirmelidir.

Yeni Başlayanlar Hangi Yogayı Yapabilir?

Yeni başlayanlar şu yoga türlerini yapabilir:

  • Hatha yoga
  • Vinyasa yoga
  • İyengar yoga
  • Ashtanga yoga

Yoga Nasıl Öğrenilir?

Yoga, profesyonel bir yoga eğitmenin verdiği derslere katılarak öğrenilir. Yoga öğrenmek için fiziksel olarak düzenlenen yoga kurslarına katılabilir ya da online yoga eğitimi alabilirsiniz.

Yoga hareketlerini öğrenirken kişinin kendini zorlamaması, şiddetsizlik ilkesine uyması gerekir. Çünkü yogada kişiden bütün hareketleri eksiksiz olarak yapması beklenmez, yoga bir süreçtir. Önemli olan kişinin süreçte kendini gözlemlemesi ve farkındalığını arttırmasıdır.

Yoga felsefesine göre süreklilik mükemmellik getirir. Bu yüzden kişinin düzenli olarak yoga hareketlerini uygulaması gerekir. Düzenli olarak yoga yapmak, bir süre sonra kişinin esnekliğini arttıracak ve hareketleri daha iyi bir şekilde yapmasını sağlayacaktır. 

Yoga Kursu Nedir?

Yoga kursu, yoga hareketlerinin temel, orta ve ileri düzey olmak üzere üç aşamada öğretildiği bir eğitimdir. Yoga kursu, fiziksel olarak düzenleneceği gibi online eğitim şeklinde de düzenlenebilir.

Yoga kursu, yoga alanında belli süre eğitim alıp sertifika sahibi olan, profesyonel bir eğitmen eşliğinde sürdürülür. Yoga kursu haftanın belli saatlerinde düzenlenebilir ancak online yoga kursuna kişi dilediği zaman katılabilir. Online yoga kursunda da kişinin yine eğitmenin belirlediği aralıklarda hareketleri uygulamaya dikkat etmesi gerekir.

 

 

Yoga Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Yoga eğitimi, alınan eğitimin seviyesine göre değişmekle birlikte ortalama 3 ay sürer. Örneğin temel seviye yoga eğitimi ortalama 1 ay, orta seviye yoga eğitimi ortalama 4 ay, ileri seviye yoga eğitimi ise yaklaşık 1 yıl sürer.

Yoga Sertifikası Nasıl Alınır?

yoga sertifikası

Yoga sertifikası almak için kişinin yoga eğitimine katılması ve eğitim sonunda varsa sınava girmesi gerekir. Sınavda başarılı olan kişilere yoga sertifikası verilir.

Yoga sertifikası almak, alınan kursun seviyesine göre kendi içerisinde sınıflara ayrılır. Örneğin temel seviye yoga sertifikası almak için temel seviye yoga eğitimi, orta düzey yoga sertifikası almak için orta düzey yoga eğitimi ve ileri seviye yoga sertifikası almak için ise ileri seviye yoga eğitimi alınmalıdır.

Yoga Sertifikası Ne İşe Yarar?

Yoga sertifikası, kişinin yoga alanında yetkin olduğunu ve yoga hareketlerini belli düzeyde yapabildiğini göstermesi bakımından işe yarar. Yoga sertifikası, kişinin kendine yatırım yaptığını belgelemesini sağladığı için iş görüşmelerinde daha avantajlı olmasına da yardımcı olabilir.

Yoga sertifikası, alınan eğitimin düzeyine göre kişiye farklı faydalar sunar. Örneğin temel yoga eğitimi sertifikası alan kişiler temel düzey yoga bilgisine sahip olduğunu kanıtlama imkanı bulur ve sertifikasını öz geçmişine ekleyerek donanımlı biri olduğunu gösterebilir. Orta düzey yoga eğitimi sertifikası, kişinin orta seviye yoga bilgisine sahip olduğunu belgelemesine yardımcı olurken ileri düzey yoga eğitimi sertifikası, kişinin yoga alanında kendini geliştirdiğini ve eğitmenlik için önemli bir adım attığını göstermesini sağlar.

Yoga Eğitmenliği Sertifikası Nasıl Alınır?

Yoga eğitmenliği sertifikası almak için önce HİS Sertifikası yani Herkes için Spor Sertifikası alınmalıdır. Ardından yoga eğitimi alınır, varsa sınava girilir ve sınavı geçen kişiler yoga eğitmenliği sertifikası almaya hak kazanır.

Yoga eğitmeni olmak isteyen kişiler HİS Sertifikası’nı almak için Temel Antrenörlük Eğitimi alıp eğitim sonunda düzenlenen test şeklindeki yazılı sınava ve uygulamalı sınava girip her iki sınavı da geçmelidir. Ardından yoga ekolü seçilir ve ekole uygun olarak temel, orta ve ileri düzeyde dersler alınır. Eğer eğitimi veren yogi ya da yogini uygun görürse kişi bir sınava girer. Bu sınavın ardından yoga eğitmenlik sertifikası alınabilir.

Kendi yoga merkezini açmak isteyen yoga eğitmenlerinin bir üst seviyede antrenörlük eğitimi alması, uluslararası düzeyde eğitim vermek isteyen kişilerin ise Yoga Alliance Sertifikası alması ve belirlenen şartları sağlaması gerekir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat