Geleceğin İş Başvurularında Çalışanlarda Hangi Özellikler Aranacak?
Herhangi bir iş başvurusunda nasıl biri olduğunuz ile ilgili işverenlere birçok veri sunarsınız. Örneğin önceden çalıştığınız iş yerlerindeki tutumlarınız, mesleki becerileriniz gibi alanlara ilişkin işverenlere pek çok data verirsiniz. Peki gelecekte de çalışanlardan aynı şeyler mi beklenecek? Elbette hayır. Bu yazımızda şimdiden geleceğin iş dünyasına hazır olmanız için sizlere sahip olmanız gereken becerilerden ve yetkinliklerden söz edeceğiz. Hazırsanız başlayalım.
Geleceğin iş başvurularında çalışanlarda aranacak özellikleri şöyle sıralayabiliriz:
- Girişimci olmak
- Empatik olmak
- Etkili iletişim kurabilmek
- Proaktif olmak
- Belirsizlikle başa çıkabilmek
- Yaratıcı olmak
- Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek
- Gelişmiş muhakeme becerisine sahip olmak
- Değişime ayak uydurabilmek
İçindekiler
1. Girişimci Olmak
Gelecekte girişimcilik faaliyetleri günümüze göre çok daha fazla olacak. Çünkü dünya hızla gelişiyor ve değişiyor. Gelişimin ve değişimin bu kadar fazla olduğu ve desteklendiği bir iklimde girişimci olmak gittikçe daha fazla değer kazanıyor. Nitekim günümüzde bile start-up projeler neredeyse her geçen gün yaygınlaşıyor. Bunun bir sonucu olarak geleceğin iş dünyası da günümüze göre çok daha farklı olacak ve girişimciler günümüze göre daha kârlı işler yapacak diyebiliriz.
2. Empatik Olmak
Girişimci olmak, değişen piyasa koşullarını görüp değerlendirmenizi sağlayacak ancak bu noktada empatik olmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyacaksınız. Çünkü yeni fırsatları fark etmek için empatik düşünme becerisine sahip olmanız gerekecek. Böylece bir girişimci olarak yeni bir iş kurarken ne kadar risk alabileceğinizi kestirmeniz kolay olacak.
3. Etkili İletişim Kurabilmek
Geleceğin iş başvurularında çalışanlardan beklenen özelliklerden biri de etkili iletişim kurmak olacak. Aslında bu beceri, günümüz dünyasında da oldukça önemli bir yere sahip ancak gelecekte beklediğimizden de önemli hale gelecek. Her ne kadar geleceğin iş yerlerinde robotlarla iç içe çalışacak olsak da sanılanın aksine insani özellikler değerini kaybetmeyecek. Bu yüzden şimdiden etkili iletişim alanına yatırım yapmakta fayda var.
4. Proaktif Olmak
Geleceğin iş dünyasında piyasada sürekli değişim yaşanacak. Bu değişimleri önceden tahmin edip önlem alabilen kişiler yani proaktif çalışanlar iş başvurularında daha avantajlı olacak. Çünkü önemli olan değişime ayak uydurabilmek ve olası sorunları önceden kestirip tedbir alarak kurumun gelişimine katkı sunmak olacak.
5. Belirsizlikle Başa Çıkabilmek
Geleceğin dünyası, şimdikine göre daha hızlı gelişecek. Özellikle bilişim teknolojileri alanında daha fazla yenilik olacak. Dolayısıyla bu hızlı değişim, belirsizliği beraberinde getirecek. Bu durum iş yerlerine de yansıyacak ve iş yerleri değişime ayak uydurmak için sürekli yeni projeler geliştirecek. Dolayısıyla çalışanlardan belirsizlik karşısında oluşan stresle başa çıkmayı bilmesi ve belirsizliği etkin şekilde yönetebilmesi beklenecek. Çevik iş yerlerine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulacak.
6. Yaratıcı Olmak
Hızlı değişim ve gelişim sonucunda çözülmeyi bekleyen yeni problemler ortaya çıkacak. Bu problemlerin sağlıklı bir şekilde çözülmesi için yaratıcı düşünme becerisine sahip olmak gerekecek. Ayrıca yeni ürünlerin ve projelerin geliştirilmesi ve girişimcilik faaliyetlerinde bulunma açısından da yaratıcı düşünebilen çalışanlara gereksinim duyulacak.
7. Teknolojik Gelişmeleri Yakından Takip Etmek
Gelecekte teknolojiye daha fazla yatırım yapılacak çünkü teknolojik gelişmelere ayak uydurmayan şirketler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Dolayısıyla çalışanların da bu gelişmelerden haberdar olması ve gerekli teknolojileri kullanabilmesi gerekecek.
Kaldı ki günümüzde de birçok iş başvurusunda adaylardan temel bilgisayar bilgisi ve Microsoft Office programlarını etkin kullanmanın yanında işle ilgili diğer birçok bilgisayar programını bilmek de isteniyor. Gelecekte bu durumun daha ileri seviyede karşımıza çıkacağını söyleyebiliriz.
8. Gelişmiş Muhakeme Becerisine Sahip Olmak
Gelecekte yaşanacak hızlı değişim, yeni sorunları da beraberinde getirecek. Bu sorunların çözülmesi için mantıksal akıl yürütme alanında yetkin bireylere ihtiyaç duyulacak. Muhakeme becerisi gelişmiş, olaylara farklı açılardan yaklaşabilen ve çözüm odaklı olan kişiler, iş başvurularında diğer adaylardan daha öncelikli kabul edilecek.
9. Değişime Ayak Uydurabilmek
Günümüzde bile her şey çok hızlı bir şekilde değişiyorken gelecekte değişimin ne kadar hızlı olacağını tahmin edebilirsiniz. Dolayısıyla yenilikleri takip eden, yeni teknolojilerden haberdar olan, değişime direnç göstermeyip adapte olabilen kişiler geleceğin iş dünyasında kârlı olacak. Diğer kişiler ise yaptıkları işe uzun süre tutunamayacak veya iş tatmini yüksek olmayacak.