Eğitmen Ne Demek?
Eğitim Yazıları

Eğitmen Ne Demek?

Eğitmen, yetkin olduğu alandaki bilgi birikimi ve deneyimlerini belirli bir öğretim programı çerçevesinde öğrencilere aktaran kişidir. Eğitmen, öğretmenden farklı olarak üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olmamıştır dolayısıyla kamuya öğretmen olarak atanamaz ancak özel öğretim kurumları, atölye, seminer gibi etkinliklerde çeşitli konular üzerine ders verebilir.

Eğitmenler psikoloji, kişisel gelişim, sağlık, hukuk, finans gibi birçok alandaki bilgi birikimini bu konuda kendini geliştirmek isteyen kişilerle paylaşabilir. Eğitmenler, öğretmenlerden farklı olarak yıl boyunca bu göreve devam etmezler, birçok eğitmen bu görevi ek iş olarak yapar. Ancak kazancının tamamını eğitmenlik yaparak elde eden kişiler de vardır.

Eğitmen Nedir?

eğitmen nedir

Eğitmen, herhangi bir alandaki bilgi ve tecrübesini bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişilerle paylaşan yetkin kişidir. Eğitmenler, ilgili oldukları alanda mesleki olarak tecrübe edinmiş ya da bu alanda üniversite okumuş, kurslara katılmış kişilerdir.

Eğitmenler hemen her konuda kurs/ders verebilir. Gerek mesleki gelişim gerekse kişisel gelişim alanında eğitmenlik yapmak mümkündür. Ayrıca eğitmenler, yeni eğitimcileri yetiştirme noktasında da görev yapabilir.

 

 

Eğitmenler, derslerin müfredatını kendileri belirler, ders içerikleri onlara Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) gibi kurumlar tarafından gönderilmez. Ancak bazı mesleki eğitimlerde MEB gibi kurumların yönergelerine uygun hareket etmek gerekmektedir. Özellikle MEB onaylı eğitim veren eğitmenlerin bu hususa dikkat etmesi gerekir.

Eğitmenlik, online ya da yüz yüze eğitim programı şeklinde yapılabilen bir meslektir. Kişinin çalıştığı kuruma bağlı olarak mesleğin nasıl icra edileceği değişir. Online eğitim veren eğitmenler ders videolarını önceden çeker ya da bir kamera operatörü yardımıyla videoların hazırlanmasını sağlar. Bazı uzaktan eğitimler ise canlı yayın şeklinde gerçekleştirildiği için eğitmenler öğrencilerle aynı mekanda olmasa bile onlarla aynı anda derse girmiş olur. Yüz yüze eğitim veren eğitmenler ise öğrencilerle aynı anda derslikte/sınıfta bulunur ve onlarla birebir etkileşim içerisindedir.

Eğitmen Nasıl Olunur?

eğitmen nasıl olunur

Eğitmen olmak için özel olarak bir üniversite bölümünden mezun olmak şart değildir, alanında bilgili olan herkes eğitmen olabilir. Eğitmen olabilmek için en önemli kriter, kişinin kurs/ders vereceği konuya yeterince hakim olmasıdır.

Eğitmenlik yapmak isteyen kişiler belediye, halk eğitim merkezi, online eğitim platformları, özel öğretim kurumları, markaların ve şirketlerin eğitim-gelişim departmanları gibi mecralarda görev yapabilirler. Bu mecralarda eğitmen olarak çalışmak için kişinin ders anlatacağı alanda bilgi sahibi olması önemlidir.

Anlatılacak konuyla ilgili bir üniversite bölümü okumamış ancak çeşitli sertifika programları, kurslar vb. ile kendini geliştirmiş kişiler de eğitmen olabilir.

 

 

Eğitmen Ne İş Yapar?

eğitmen ne iş yapar

Eğitmen, uzmanlık alanıyla ilgili kurs vermek; atölye çalışması, konferans, seminer gibi etkinliklerde belirlenen konu hakkında katılımcılara bilgi vermek gibi işleri yapar. Bazı eğitim programlarında eğitmenler öğrencilere ön test ve son test yaparak verdikleri dersin işe yarayıp yaramadığını da tespit etmekle görevlidir.

Eğitmenler, kurs programı boyunca hangi müfredata bağlı kalacaklarını kendileri belirler. Kurum içi eğitim verecek kişiler ise müfredatı oluştururken kurumun ihtiyaçlarını dikkate alır. Hazırlanan ders içerikleri kurum tarafından onaylandıktan sonra ders sürecine geçilir.

Bazı eğitim programları sertifikalı olduğu için bu programların sonunda öğrenciler bir sınava tabi tutulur. Bu noktada sınav sorularını hazırlama görevi de eğitmene düşmektedir çünkü eğitim programlarında konuya hakim olan asıl kişi eğitmenin kendisidir. Dolayısıyla ölçme-değerlendirme görevi de eğitmene aittir. Ancak bazı eğitim kurumlarında değerlendirme kısmı eğitmen tarafından değil, kurum tarafından yapılır.

Eğitmen Maaşları Ne Kadardır?

eğitmen maaşları ne kadardır

Eğitmen maaşları 10.000 TL ile 50.000 TL aralığında değişir. Eğitmen maaşları, kişinin çalıştığı kuruma, kaç saat ders verdiğine, eğitim verdiği alana, programın sertifikalı olup olmadığına göre değişir.

Eğitmen maaşları kişinin deneyimine de bağlıdır. Örneğin alanında bir yıl deneyimli bir eğitmen ders başına ortalama 8000 TL, iki yıl deneyimli bir eğitmen 13.000 TL, üç yıl ve üzeri deneyimli bir eğitmen ise 18.000 TL ile 50.000 TL arasında maaş alır.

Yurt Dışında Eğitmen Olmak için Ne Yapılmalıdır?

yurt dışında eğitmen olmak için ne yapılmalı

Yurt dışında eğitmen olmak için kişinin alanında yetkin olması, İngilizce bilmesi ya da gideceği ülkenin diline iyi derecede hakim olması gerekir. Ayrıca eğitimin süresine bağlı olarak yurt dışında çalışma izni alma, oturum izni alma gibi şartlar da sağlanmalıdır.

Yurt dışında eğitmen olmak isteyen kişilerin belirli bir üniversite bölümünden mezun olması şart değildir. Ders vereceği alanda yeterli bilgi düzeyine sahip olan, mesleki deneyimi olan kişiler ileri seviye İngilizce bildikleri zaman kolaylıkla yurt dışında eğitmen olabilirler.

 

 

Yurt dışında eğitmen olabilmek için kişinin özellikle sosyal medyada güçlü olması ya da uluslararası bir firmada çalışması önemlidir. Aksi halde yurt dışındaki firmaların ya da eğitim kurumlarının sizden haberdar olma olasılığı düşüktür. Bu nedenle kişinin iş ağını uluslararası düzeyde genişletmesi gerekir.

Kimi zaman kişinin yurt dışında eğitmenlik yapması için ülkesinden ayrılmasına gerek kalmayabilir. Örneğin eğitim uzaktan yani online ortamda yapılacaksa kişi istediği her yerden ders verebilir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat