Ders Çalışma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
İçindekiler
Ders çalışma alışkanlığı kazanmak için uygulamanız gereken birçok adım vardır. Örneğin ders çalışma alışkanlığı kazanmak için gerçekçi hedef belirleyebilir, program oluşturulabilir ve ders çalışma süresini kendi seviyenize göre ayarlayabilirsiniz. Ancak yapmanız gerekenlerin hepsi bu kadar değil.
Ders çalışma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız bu yazımızda sizlere sunduğumuz önerileri dikkate alarak bu sorunu çözebilirsiniz. Hazırsanız başlayalım.
Ders Çalışma Alışkanlığı Kazanmak için Yapılması Gerekenler
Ders çalışma alışkanlığı kazanmak için yapılması gerekenler şunlardır:
- Gerçekçi ve net hedefler belirleyin.
- Küçük ve büyük hedefler oluşturun.
- Erteleme alışkanlığından kurtulun.
- Ders çalışma programı hazırlayın.
- Dersleri öğrenme amacınızı fark edin.
- Ders çalışmayı engelleyen faktörlerden uzak durun.
- Ders çalışma süresini seviyenize göre belirleyin.
1. Gerçekçi ve Net Hedefler Belirlemek
Ders çalışma alışkanlığı kazanmak için öncelikle hedef belirlemelisiniz. Hedef belirlemek, ne için ders çalıştığınızı fark etmenizi ve bir motivasyon kaynağınızın olmasını sağlar. Ancak bu noktada hedeflerinizin gerçekçi olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin sözel bölüm öğrencisiyseniz ve sayısal dersler ile aranız hiç yoksa mühendislik bölümü kazanmayı hedeflemeniz gerçekçi olmayacaktır.
Hedeflerin net olması da önemlidir. Örneğin “Matematik dersinde netlerimi arttıracağım” cümlesi net bir hedef belirtmez, netlerinizi ne kadar arttıracağınızı ve kendinize bunu yaparken ne kadar süre belirlediğinizi de fark etmelisiniz. Mesela “Matematik dersinde 2 ay içinde 5 net arttıracağım” demek daha net bir hedeftir ve ders çalışma alışkanlığı kazanmanızda önemli bir etkendir.
2. Küçük ve Büyük Hedefler Oluşturmak
Hedef belirlerken hedeflerinizi ikiye ayırarak düşünmeye çalışın. Hedeflerinizi kısa vadede yapılacaklar ve uzun vadede ulaşılacak hedefler şeklinde ikiye ayırabilirsiniz. Kısa vadeli hedefler, uzun vadeli hedeflere ulaşmak için atacağınız küçük adımları içerir.
Örneğin Psikoloji Bölümü’nü kazanmak büyük bir hedeftir, bu hedefe ulaşmak için ulaşılması gereken birçok küçük hedef vardır. Küçük hedefler; ders çalışmak, belli miktarda soru çözmek, netleri arttırmak vb. şeklinde sıralanabilir. Bu kısa vadeli hedefleri belirlerken ders çalışma programı hazırlamak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini araştırabilir, verimli bir şekilde çalışmak ve netlerinizi arttırmak için yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz. Öğrendiğiniz teknikleri uygulayarak büyük hedefe ulaşmada daha az zorluk çekmiş olursunuz.
Küçük hedefler belirleyip bu hedefleri gerçekleştirdiğinizi gördüğünüzde ders çalışmak size keyif veren bir aktivite olmaya başlayacaktır. Çünkü hedeflere ulaştığınızı gördükçe konuları anladığınızı fark edecek ve ders çalışmak için kendinizi daha motive olmuş hissedeceksiniz.
3. Erteleme Alışkanlığından Kurtulmak
Erteleme alışkanlığı, ders çalışmanın önündeki en büyük engellerden biridir. Eğer çalışmanız gereken dersleri ve çözmeniz gereken testleri bitirmeyi sürekli erteliyorsanız hedefinize ulaşmanız zorlaşacaktır. Bu tip durumlarda kendinize hedefinizi hatırlatabilir ve ders çalışma amacınızı fark edebilirsiniz. Böylece ders çalışma alışkanlığı kazanmak kolaylaşacaktır. Ayrıca planlı bir şekilde çalışmak da erteleme alışkanlığından kurtulmanıza yardımcı olabilir.
4. Ders Çalışma Programı Hazırlamak
Ders çalışma programı hazırlamak hem motivasyonunuzu arttırır hem erteleme alışkanlığını bırakmanızı sağlar hem de ders çalışma alışkanlığı kazanmanıza yardımcı olur. Ders çalışma programı hazırladığınızda hangi gün, hangi saatte, hangi derse ve konuya çalışacağınız belli olur. Böylece o gün hangi işleri yapmanız gerektiği üzerine kafa yorup vakit kaybetmemiş olursunuz.
Bir ders programınızın olması, size bu yolculukta iyi bir yol haritası sunacaktır. Ders çalışma programı sayesinde çalışmanız gereken konuları görebilir ve bu konuları bitirmek için motive olabilirsiniz. Ders çalışma programı hazırlamak, düzenli ders çalışmanıza yardım ettiği için konuları daha iyi bir şekilde öğrenmenizi sağlar. Böylece dersleri anladığınızı görür ve daha kolay bir şekilde ders çalışma alışkanlığı edinirsiniz.
5. Dersleri Öğrenme Amacınızı Fark Etmek
Öğrencilerin düştüğü en büyük yanlışlardan biri dersleri ezberlemeye çalışmaktır. İster sayısal olsun ister sözel olsun hiçbir dersi ezberlememek gerekir. Öğrenmeniz gereken konuların günlük yaşamdaki yerini ve amacını bildiğiniz zaman bir dersi anlamak daha kolay hale gelecektir.
Örneğin Tarih dersinin günümüz dünyasını anlamaya, Fizik dersinin yaşamı kolaylaştıran yeni teknolojik ürünler geliştirmeye yardımcı olduğunu bilmek, Edebiyat dersinin insanın ruhunu doyuran bir ders olduğunu fark etmek bu derslere ait bilgilerin akılda tutulmasını kolaylaştırır. Böylece öğrenci yeni bir şeyler öğrenmenin keyifli bir aktivite olduğunu anlar ve ders çalışma alışkanlığı kazanabilir.
6. Ders Çalışmayı Engelleyen Faktörlerden Uzak Durmak
Ders çalışma alışkanlığı kazanamamanın önündeki en büyük engellerden biri, ders çalışmayı engelleyen faktörlerle karşılaşmaktır. Örneğin aşırı stres ve kaygı, zaman yönetimi yapamamak gibi içsel nedenler ya da gürültü, aşırı sıcak, düzenli bir çalışma ortamının olmaması gibi dışsal nedenler ders çalışmanızı engelleyebilir. Önemli olan, bu etkenleri fark etmek ve olabildiğince bu sorunlara yönelik çözüm geliştirmektir.
7. Ders Çalışma Süresini Seviyenize Göre Belirlemek
Bazı öğrencilerin dikkat seviyesi daha gelişmiştir ancak bazıları dikkatini uzun süre bir noktaya odaklamakta zorluk çeker. Siz de odaklanma sorunu yaşıyorsanız ders çalışma sürenizi buna göre ayarlamanız gerekir. Kendinizi illa 40 dakika ders çalışıp 5 dakika mola vermek zorunda hissetmeyin.
Belki 25 dakika ders çalışmak ve 5 dakika mola vermek sizin için daha uygun olabilir. Kendinize uygun olan süreyi keşfedip bu süreyi baz alarak kendinize bir sistem oluşturabilirsiniz. Örneğin Pomodoro tekniğini kullanmak işinize yarayabilir. Hangi tekniğin işe yaradığınız anlamak için kendinizi gözlemleyebilir, farklı sürelerde çalışmayı kısa süreliğine de olsa deneyerek sizin için hangisinin daha iyi olduğunu keşfedebilirsiniz.
Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir?
Verimli ders çalışma teknikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Kendinize bir ders programı oluşturun.
- Çalışma ortamınızın düzenli olmasını sağlayın.
- Mola vererek çalışmaya gayret edin.
- Düzenli olarak konu tekrarı yapın.
- Ders çalışırken sosyal medya ile ilgilenmeyin.
- Sosyal medya, televizyon, oyun gibi aktiviteler için ayrı zaman ayırın.
- Sosyalleşme zamanlarınızı belirleyin.
- Verimli ders çalışmak için dersleri kolaydan zora doğru öğrenmeye çalışın.
- Ezberden uzak durun.
Verimli ders çalışmak için düzenli ve disiplinli olmak gerekir. Düzensiz bir şekilde ders çalışmak, konuları tam olarak öğrenmeyi engeller ve bilgilerin kısa sürede hafızadan silinmesine neden olur. Bu yüzden verimli ders çalışma tekniklerini uygulayarak süreci etkin bir şekilde yürütmek önemlidir.
Ders Çalışma Motivasyonu Nasıl Sağlanır?
Ders çalışma motivasyonu sağlamak için dikkat dağıtıcı etkenlerden uzak durulmalı, net hedefler belirlenmeli ve programlı çalışmaya gayret edilmelidir. Ders çalışma motivasyonu kazanmak için öğrenci hedefe ulaştığı zamanlarda kendini sevdiği bir aktivite ile ödüllendirebilir, böylece süreç daha keyifli geçer.
Örneğin YKS’ye çalışmak isteyen öğrencilerin önce YKS konularını ve soru dağılımlarını araştırması, buna göre bir ders planı çıkarması ve plana sadık kalarak ilerlemek için kendine hedef belirlemesi gerekir. Öğrenci hedefe ulaştıkça kendine ödül vermelidir. Ödül, öğrencinin yapmaktan hoşlandığı bir aktivite olabilir. Mesela film izlemek, sosyal medyada daha uzun vakit geçirmek, müzik dinlemek gibi aktiviteler bir ödül olarak kullanılabilir.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023