Anti SEO Yöntemleri Nelerdir Nasıl Korunulur
Anti SEO Yöntemleri Nelerdir Nasıl Korunulur konusu web sitesi olan herkesi çok yakından ilgilendiren kritik bir konu. Günümüz iş dünyası oldukça yüksek rekabet içeriyor. Bu rekabeti daha çok internet ortamında ve net olarak görmek mümkün. Her sektördeki binlerce firma adeta maraton yarışına girmiş gibi arama motorlarında üst sıralarda listelenmek için yoğun çalışmalar yürütüyor. Bu yoğunluk oldukça normal karşılanabilir.
Ancak söz konusu çalışmalar zaman zaman etik kuralların dışına çıkarak rakip görülen sitelere karşı yoketme girişimlerinide beraberinde getirebiliyor. İşte sorun burada başlıyor. Kaliteli ve paylaşımcı olmak varken, rakip siteyi yok edelim böylece üst sıralarda biz çıkarız gibi oldukça seviyesiz yaklaşımlar her iki taraf içinde ciddi zararları beraberinde getiriyor kuşkusuz.
Dolayısı ile bu tür zararlara karşı gerekli tedbirleri önceden almak akıllıca bir strateji olacaktır. Bunun yolu ise saldırı metodlarını bilmekten geçiyor. Düşman saldırısının hangi metodlar kullanılarak yapıldığını bilirseniz yapmanız gereken işlemler konusunda da büyük oranda fikir sahibi olacaksınız. Dolayısı ile şu anda okumakta olduğunuz Anti SEO Yöntemleri Nelerdir Nasıl Korunulur başlıklı makalemiz size bu konuda üst düzey destek sunacak kapsamlı bir rehber niteliğindedir. Yazdıklarımızı düzenli olarak uyguladığınız takdirde gelebilecek herhangi bir atağa karşı hazırlıklı ve gereken işlemleri süratli bir şekilde yapacak donanıma sahip olacaksınız.
Anti SEO Nedir
Anti SEO diğer bir ifadeyle Negatif SEO ( Missing in Search ) kısaca hedef web sitesinin başta Google olmak üzere arama motorları tarafından engellenmesi cezalandırılıp arama sıralamasından aşağı seviyelere çekilmesi ve ciddi oranda değer kaybettirilmesi çalışmalarının bütünüdür.
Anti SEO Saldırısı Nasıl Tespit Edilir
Arama motoru konumuz iyi bir seviyedeyken bir anda düşüş yaşamaya başladıysanız web sitenizi sıralamalardan düşürmek için Anti SEO Çalışması yapılıyor olabilir. Eğer çok iyi durumda ve dikkat çeken bir web siteniz varsa ilk şüphelenmeniz gereken unsur bu olmalıdır. Anti SEO girişimini bazı teknik çalışmalarla teşhis edebilirsiniz.
Bu teknikleri şöyle sınıflandırabiliriz;
1 – Düzenli Backlink Analizi: Tüm detayları gösteren çok kaliteli bir analiz aracı ( ahfrefs – semrush gibi ) ile sitenize gelen bütün linklerin dökümünü alın ve linklerinizi analize tabi tutun. Periyodik bir zamanlama ile örneğin 10 günde yada 20 günde bir bu analiz işlemini mutlaka uygulayın. Böyle bir düzenle çalışıyorsanız analiz sırasında sıradışı bir farklılık varsa mutlaka gözlemleyeceksiniz. Öncelikle şüpheli gördüğünüz linklerden başlayın ve bir sınıflandırma işlemi uygulayın. Kalitesiz bloglardan, son derece kalitesiz sitelerden sitenize aynı anda eş zamanlı olarak çok sayıda link yönlendirilmişse bir anti seo çalışmasından şüphe etmelisiniz.
2 - Search Console Kontrolü: Gerek içerik gerekse backlink stratejisi açısından kaliteli bir yol haritası ile devam ediyorsunuz çalışmaya. Web siteniz yükseliş ivmesi kazanmış uzun süredir başarılı bir şekilde devam ediyor. Ancak bir sabah bildiğiniz hiçbir sebep yokken grafiksel eğride bir durgunluk sonrası aşağı doğru bir eğri oluşmaya başladıysa şüphelenmeniz gereken bir durumla karşı karşıya olduğunuzu düşünebilirsiniz.
Zaten böyle bir düşüş ivmesi sonrasında siteniz kısa sürede sıralamalarda da aşağı düşecektir. Bu durumda eğer google cezası alacak herhangi bir kural ihlali yapmadığınıza eminseniz yukarıda belirttiğimiz gibi Anti SEO Saldırısı ile karşı karşıya olduğunuzu bilmeniz gerekiyor. Zira doğru teşhis sorunun %50 sini çözmek demektir.
Aynı zamanda yine Search Console ‘da sol menüde Performans ve Bağlantılar bölümünde düzenli olarak kapsamlı inceleme gerçekleştirmeniz bu tür atakları süratle farkedip engellemek için oldukça önemli. Performans bölümünde site ziyaret grafiği ile birlikte alt alanda sitenizin hangi sorgularla ziyaret edildiğini net olarak görebilirsiniz. Sitenizle hiç ilgisi olmayan kelime ve varyasyonlarında arama sorguları görüyorsanız şüphelenmeniz için yeterli sebebiniz var demektir. Bu Bağlantılar bölümü içinde geçerli.
3 – Google Arama Paramatreleri : Hedeflenen bir arama yapmak için google ‘ın bazı arama parametreleri vardır. Bu parametreler kullanılarak yapılan aramalarda örneğin siteniz hakkında bilgi alabilir yada herhangi bir site için istihbari bilgiler toplayabilirsiniz. Google Arama Parametleri Nedir şimdi bunlardan en çok kullanılanlara bakalım;
Site: Parametresi : Bu parametreyi kullanarak arama gerçekleştirdiğinizde özelleştirilmiş sonuçlar çıkar karşınıza. Örneğin; site:gov.tr” yazıp arattığınızda sadece gov.tr uzantılı siteler listelenecek. Yada “site:gov.tr pandemi” olarak arama yaptığınızda sadece gov.tr alan adları kapsamında “pandemi” kelimesini listeletmiş olacaksınız.
Link: Parametresi Bu parametre ile yapılan aramalarda diğer sitelerin aradığınız URL ve site adına vermiş olduğu linkleri bulursunuz. Örneğin link: siteniz.com yazdığınız takdirde sitenize kim backlink vermiş site adınız nerelerde geçmiş kolayca görebilir, bir olumsuzluk varsa hemen müdahale edebilirsiniz.
Related: Parametresi :Benzer içerikli siteleri aramalarda listelemenizi sağlayan parametredir. Örneğin related:siteniz.com yazıp aradığınızda karşınıza sizin sitenize içerik bakımından benzer olan birçok farklı sitenin listelendiğini göreceksiniz. Site içeriklerinizin çalınıp çalınmadığını öğrenmeniz için iyi bir taktiktir.
İnurl: Parametresi: Sadece URL araması yapmak istediğinizde bu parametreyi kullanabilirsiniz. Örneğin, inurl:kalem şeklinde aratırsanız içeriklerinde “kalem” ifadesi geçen bütün siteler listelenecektir. Yada inurl: siteniz.com yazdığınız takdirde içeriğinde sitenizin URL si olan tüm siteler listelenir. Bu şekilde sitenize kimler link vermiş nerede ne gibi işlem olmuş öğrenebilirsiniz.
Anti SEO Nasıl Yapılır
Makalemizin başlangıç aşaması 3.paragrafında hazırlıklı olmak ve tedbir almak için düşman saldırısının tekniklerini, hangi metodlarla saldırı gerçekleştirdiğini bilmek gerektiğinden bahsettik. Dolayısı ile Anti SEO Teknikleri Nelerdir,Anti SEO Nasıl Yapılır, detaylı olarak bilmek gerekiyor. Bu aşamada Anti SEO Teknikleri ‘ni ve Anti SEO ‘nun nasıl yapıldığını detaylı olarak öğreniyor olacaksınız.
Çoğu siyah şapka SEO tekniği olarak ifade edilen ve dünya çapında en çok kullanılan Anti SEO Teknikleri Şunlardır;
1 - Kalitesiz Backlink Çalışması
Reel hayatta kaliteli iş adamları ile tanışıyor olduğunuzu onların sizi iş dünyasında tavsiye ettiğini düşünün. Kaliteli iş adamlarının referansı ile otomatik olarak sizde saygın ve başarılı bir iş adamı konumuna yükselirsiniz. Bu web teknolojileri dünyasında da böyledir. Kaliteli backlinkler sitenizin saygınlığını yükseltirken kalitesiz backlinkler sitenizin itibar ve sıralama kaybetmesine sebep olacaktır.
Spam yada diğer ifadeyle kalitesiz backlink çalışmaları daha çok etik davranışlardan uzak rakipleriniz tarafından web sitenizi arama sonuçlarından aşağı sıralara düşürmek amacıyla yapılır. İllegal sitelerden, çöp site olarak bilinen spam sitelerden yada özel olarak oluşturulan kalitesiz bir dizi link ağından çok sayıda link gönderimi yapılabilir. Siz periyodik bir düzende sürekli backlink analizi yapıyorsanız bunu hemen farkedip gereken önlemleri alabilirsiniz. Süratle önlem alıp karşı atağa geçmediğiniz takdirde sıralamalardan sert düşüşler yaşamanız mümkün.
2 - Sitenizin Kopyalarının Oluşturulması
Uzun süren ve ciddi bir ekonomik yatırım gerektiren zorlu bir süreçtir bu metod. Çok az kullanılır ancak oldukça etkilidir. Hedef, sizin web sitenizin birebir herşeyi ile aynı kopyalarını oluşturmaktır. Google birbiri ile aynı içerikleri tamamen aynı olan bir çok web sitesi ile karşılaştığında bunu kullanıcıyı yanıltıcı bir manipülasyon işlemi olarak algılar ve sizin web siteniz dahil tamamı ciddi yaptırımlarla karşılaşır. Örneğin içerikleriniz uzun emeklerle oluşturulmuş özgün içeriklerde olsa arama sonuçlarından sert bir şekilde arka sıralara düşmeye başlarsınız.
3 - Yanıltıcı İçerik ve İtibar Zedeleme
Bu, en kolay Anti SEO Metodu ‘dur. Örneğin sikayetvar.com sitesine sizden ürün yada hizmet alınmış ancak herhangi bir şekilde sorun yaşanmış gibi siteniz, ürün ve hizmetleriniz hakkında olumsuz yorumlar yazılır. Bu işlem eş zamanlı olarak Google My Business ve harita kaydınız içinde yapılır. Google haritalarda firmanız bulunur ve yorum bölümüne olumsuz yorumlar sıralanır. Aynı çalışmalar forum sitelerinde ‘de devam eder.
Bu tür durumları süratle tespit edebilmenizin yolu yine düzenli bir çalışma prensibi oluşturmaktan geçiyor. Yukarıdaki maddelerde Google Parametrelerinden bahsettik. Düzenli olarak farklı parametreler kullanıp sitenizi arayıp sonuçları gözlemlediğiniz takdirde bu tür çalışmalardan süratle haberdar olursunuz. Farkettiğiniz anda bu tür olumsuz yorumların olduğu sitelere yazıp söz konusuniçeriklerin kaldırılması talebinde bulunabilirsiniz. Ancak bu işlemi bir avukat aracılığı ile yapmanızda ciddi fayda vardır. Zira bazı forum siteleri yöneticileri sizi anlayıp hemen içeriği kaldırır. Fakat bazı siteler size olumsuz cevap verebilir. Bu durumda avukatınız yasal yollara başvurup kısa sürede kaldırtacak aynı zamanda tazminat elde etmeniz bile mümkün olabilecektir.
4 - Sahte Telif Hakkı Şikayeti
Bu işlem aslında Google’ın çok fazla önem verdiği bir işlemdir. Örneğin, bir kullanıcı web sitenizde bulunan yazılı yada görsel materyalin kendisine ait olduğunu belirtip bu yönde google ‘a sahte telif hakkı şikayeti yaparsa, Google bunu hemen dikkate alacak ve web sitenizi incelemek için bir süre arama sonuçlarından çıkaracaktır. Bu ne demek?. Artık domain adınızla bile yapılan aramalarda görünmeyeceksiniz demek. Dolayısı ile böyle bir durumda siteniz ciddi olarak değer ve itibar kaybedecektir..
5 - Hacklink Çalışmaları
Başta google olmak üzere arama motorlarının sevmediği profesyonel bir siyah şapka SEO taktiğidir. Anti SEO çalışmaları içinde kullanılır. Siteniz üzerinde sizden habersiz yapılan eylemleri ifade eder. Süreç şöyle işler. Sitenizde yada siteniz hedef alınarak başka bir sitede hacklink çalışması işlemi başlatılır. Çalışma bittikten sonra yapılan çalışma sanki siz yapmışsınız gibi google ve diğer arama motorlarına şikayet edilir. Süreç sonunda siteniz çok ciddi yaptırımlarla karşılaşacaktır.
6 - Web Sitesine Virüs Enjekte Etme
Bunun için çok farklı yollar kullanılabilir. Eğer doğrudan bir saldırıya maruz kalıyorsanız karşınızda profesyoneller var demektir. Almanız gereken tedbirlerde profesyonel seviyede olmalıdır mutlaka. Örneğin sitenizdeki querystring istekleri, admin onayı olmadan yorum ekleme, üye giriş sayfalarının gerekli güvenlik parametrelerinde eksiklik gibi güvenlik açıkları virüs ya da trojen gibi zararlıların kolayca sitenize giriş yapmasını sağlayacaktır.
Virüslerin kolayca sitenize bulaştığı yollardan biride eğer siteniz wordpress tabanlıysa kullandığınız lisanssız temalardır. Şunu özellikle vurgulayalım ücretli satılan ancak illegal sitelerde ücretsiz olarakta indirmenize imkân tanınan lisanssız sitelerin tamamında virüs vardır. Neden hiç tanımadığınız birileri örneğin 500 TL lik temayı size ücretsiz versin?
Web sitenize virüs varsa Google Search Console, Bing Webmaster Tools yada Yandex size uyarı gönderecektir. İlk aşamada bir düzeltme süreniz olduğu için arama motorlarındaki sıralama performansınız olumsuz etkilenmez. Sadece arama sonuçlarında sitenizin zararlı yazılım barındırdığına dair uyarı çıkar. Ancak ilerleyen süreçte hâla düzeltme yapmadıysanız bu durumda siteniz arama sonuçlarından çıkarılır.
7 – Eş Zamanlı DDoS Saldırıları
Web sitenize birden fazla kişinin yada bir programın çoklu giriş gerçekleştirmesi sonucu siteniz oluşan trafiki yükünü kaldıramayıp artık açılmayacaktır. Tam arama motoru botlarının sitenizi ziyareti sırasında bu durum gerçekleşirse botlar web sitenizi kapalı görür ve giremez. Aynı durumun birkaç kere tekrarlanması durumunda siteniz arama sonuçlarından çıkarılır.
8 - Sahte Sosyal Medya Hesapları
Etkili Anti SEO metodlarından biri de sosyal medya siteleri‘nde sitenizin adınıza sahte hesaplar açılmasıdır. Bu hesaplarda sitenizle ilgilisi olmayan ve google ‘ın site kuralları gereği sevmediği toplumun genel ahlak kurallarına aykırı illegal paylaşımlar gerçekleştirilir. Bu durumda Google web sitenize çok ciddi yaptırımlar uygulayacaktır.
9 – Site İçeriklerinizin Çalınması
Web sitenizdeki içeriklerin henüz index almadan çalınması işlemidir bu. Sitenize zarar vermek amacıyla bir çalışma başlatılmıştır. Bu amaçla içerikleriniz sizden önce başka sitelerde yada ücretsiz bloglarda indexlenir. Örneğin içerik ekleme saatleriniz takip altına alınıp siz eklediğiniz anda çalınarak yada direkt botlar vasıtası ile bu işlem yapılarak başka bir platformda indexlenmesi sağlanır. Dolayısı ile sizin sitenizde bizzat kendinize ait içerikleriniz kopya olarak algılanacak ve siteniz cezai yaptırımla karşılaşacaktır.
10 - Site Hızı Yavaşlatma
Bu metod üst düzey profesyonellik gerektiren çok etkili bir Anti SEO metodudur. Web sitenizin barındırığı sunucuya yapılan bot ya da DDos saldırıları sonrası web sitenizin hız performansı bundan son derece olumsuz etkilenecektir. Biliyorsunuz site hızı çok önemli bir arama motoru sıralama kriteri. Dolayısı ile siteniz yavaş açılmaya başlarsa sıralama kaybı yaşayabilirsiniz.
Anti Seodan Korunmak İçin Kritik Öneriler
En baştada belirttiğimiz gibi disiplinli, periyodik ve oldukça düzenli bir çalışma sistemi ile sitenize saldırı olup olmadığını daha başlangıç aşamasındayken farkedebilirsiniz. Dolayısı ile alacağınız tedbir ve karşı atakta erken olacağı için sitenizin zarar görmesi söz konusu olmayacaktır.
1 - Search Console uyarılarını dikkate alın ve mutlaka inceleyin.
2 – Mail adresinize sürekli bilgi ve uyarı gelmesi için Search Console E – Posta tercihleri alanından E Posta Bildirimini Etkinleştir kutucuğunu işaretleyin
3 – Düzenli ve periyodik olarak backlink analizi yapın
4 – Zararlı linkleri tespit edip Google Disavow aracı ile reddedin.
5 – İçerikleriniz özgün ve son derece kaliteli olsun.
6 – İçeriklerinizi anında indexlettiğinizden emin olun. İndexleme işlemi hemen gerçekleşmediyse mevcut site haritanızı yeni içeriğinizle güncelleyin
7 - Web sitenizin güvenliğini sağlayın. Admin giriş şifreleriniz güçlü olsun, admin bölümü giriş bölümünü tüm dış girişlere kapatın.
8 – Düzenli ve periyodik olarak örneğin 15 günde bir tam site yedeği alın.
9 – Google arama parametreleri ile sitenizi aratıp herhangi bir yerde şikayet varmı, sosyal medyada olumsuz yazılar mevcutmu kontrol edip müdahale edin.
10 – Sitenizin hız performansını sürekli takip ve kontrol edin
11 – Mahiyetini bilmediğiniz kaynaklardan asla backlink alımı yapmayın.
(Toplam 1 Değerlendirme)