7 Adımda Drop Shipping Nasıl Yapılır
İnternet sayesinde dünyanın tamamı sizin pazar alanınız. Oyunu kurallarına göre oynadığınız takdirde kaliteli bir iş modeli çıkarıp dünya çapında ticaret yapmanız mümkün. Drop Shipping ‘de bu modellerden biri. Özellikle yeni girişimciler için son derece popüler bir iş modeli. Satışını yaptığınız ürünlerin üretim yada stoklama sorunu ile uğraşmayacağınız için çok daha düşük bütçelerle bile bir Drop Shipping girişimi başlatmak mümkün. Tamam. Ama Drop Shipping Nedir?. Önce kavramı net olarak bilmemiz gerekiyor.
İçindekiler
Drop Shipping Nedir
Türkçe ‘ye stoksuz satış olarak giren Dropshipping stok tutmaya gerek kalmadan üreticilerin ürünlerini kendi web sitesinde yada Trendyol – Gittigidiyor tarzı pazaryeri platformlarında sergileyerek gelen siparişler doğrultusunda anlaştığı tedarikçi firma üzerinden gönderim işlemini organize eden işlemler bütünüdür.
Tasarım ve özellik açısından orta seviyede ancak yüksek güvenlikli bir e - ticaret sitesi ve kaliteli bir tedarikçi yada daha iyisi doğrudan üretici ile anlaşıp tedariği bizzat ondan yapmak. Bu çok önemli iki etken tüm işin %80 oranını oluşturuyor. Bu ikisini tamamladığınız takdirde dünyaya hitap edeceğiniz işyerinizi açtınız demektir. Süreç şöyle işliyor anlaştığınız üreticinin tüm ürünlerini kendi e ticaret sitenizde listeliyorsunuz. Size sipariş geliyor. Siparişe konu olan ürünü üreticiden tedarik edip müşterinize gönderiyorsunuz. Hepsi bu.
Sizinle aynı iş modeline sahip bir çok site ile rekabet edebilecek bir iş kurmaya ve sınırlı bir bütçeyle bu girişimi yapmaya hazırsanız, dahası başarılı olmak istiyorsanız 7 Adımda Drop Shipping Nasıl Yapılırkonulu makalemiz size rehberlik edecektir. Unutmayın bir Drop Shipping İş Modeli Kurmak için çok fazla sermaye gerekmiyor. Ancak gerek zamandan gerek sosyal aktivilerden bir süre fedakârlık edip konforunuzdan uzaklaşarak disiplinize bir şekilde çok sıkı çalışmanız gerekecek. Hazırsanız 7 aşamadan oluşan açıklamalarımıza geçebiliriz;
7 Adımda Drop Shipping Nasıl Yapılır
1 - Girişimcilik Eğitim Alın
Bir ticari girişim gerçekleştirmek için bu sürecin adımlarını ve gösterilecek tüm tavırları, uygulama noktalarını çok iyi bilmeli her aşamada akılcı kararlar vererek organizasyonu başarı ile yürütmelisiniz. Bu düzeni size alacağınız kaliteli bir Girişimcilik Eğitimi sağlayacaktır. Kuşkusuz sermayesi olan herkes bir işyeri açmak ister. Ancak önemli olan açmak değil onu yönetmek ve büyümesini sağlamaktır. Dolayısı ile deneme yanılma yoluna gitmeden başarılı adımlar atmak istiyorsanız önce Girişimcilik Eğitimi almanızı tavsiye ediyoruz. Böylece daha ciddi bir cesaret kazanacak, iş dünyasının bilmediğiniz yönlerini keşfedecek, kazanacağınız farklı bakış açısı ile tüm eksiklerinizi tamamlıyor olacaksınız.
2 - Niş Alan Tespit Edin
Seçtiğiniz niş ürün ihtiyaç arzeden ancak çok kimsenin ( hatta hiç kimsenin ) bulunmadığı nokta atışı ve gerçekten sizinde ilgi duyduğunuz ürün yelpazesi olmalı. Odaklanma sorunu yaşayacağınız bir ürün yelpazesinin pazarlanması zor olacaktır. Seçtiğiniz niş hakkında öğrenmeye tutkulu değilseniz, ilerleyen dönemlerde beklemediğiniz bir durumla karşılaştığınızda cesaretiniz kırılabilir. Bu yüzden Niş ürün seçerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bunlar;
» Kâr Oranı Yüksek Olsun: Küçük çaplı ve gerçekten niş ürün yelpazesi içeren bir iş modeli oluşturuyorsanız, hedef noktanız pazarlama ve müşteri kazanımına odaklanmak olacaktır. Bu nedenle 20 TL bir ürün satmak için gereken iş miktarı esas olarak 1.500 bir ürün satmakla aynıdır. Her ikisinde de aynı enerjiyi harcamak zorundasınız. O halde yüksek fiyatlı ve size yüksek kâr bırakacak ürünlerden oluşan bir niş alan seçin.Yani sattığınızda size 5 TL değil en az 25 TL kâr bırakacak ürünlere odaklanın.
» Kargo Masrafları Düşük Olsun : Tedarikçiniz veya üreticiniz kargoyu idare etse bile, kargo ücretleri çok yüksekse, bu sürdürülebilir bir iş olmayacaktır. Gönderilmesi ucuz olan ürünlere odaklanın, Böylece müşterilerinize ücretsiz kargo gibi bir jest sunup daha fazla müşteri kazanmanız mümkün olacaktır.
» İhtiyaç Duyulan Bir Ürün Bulun: Bunun için Google Anahtar Kelime Planlayıcı ve Google Trendler gibi ziyaretçi istatistiği tutan, hangi ürünün ne kadar arandığını talep gördüğünü bulabileceğiniz platformlardan faydalanın. Çok büyük heyecanla satmayı ve para kazanmayı düşündüğünüz ürün yada ürünleri hiç kimse arama motorlarında aramıyor buna ihtiyaç duymuyorsa yolculuğunuz başlamadan bitecektir.
» Kendi Markanızı Oluşturmaya Çalışın : Tedarikçi yada bizzat üreticiden aldığınız paketlenmemiş ürünleri kendinize özel ambalajlarla paketleyip gönderebilir bu sayede bir markalaşma süreci başlatabilirsiniz. Bu tip ürün yada ürün grupları arayın.
» Her Yerde Kolayca Bulunamayan Ürünler Satın : Potansiyel müşterilerinizin bulunduğu bölgede kolayca bulamayacağı bir ürün seçin. Bu gerçekten iyi bir metoddur. Bu şekilde, potansiyel bir müşteri için çok daha çekici hale gelir, yoğun talep görürsünüz.
3 - Yüksek Rekabetli Ürünlere Yönelin
Drop shipping girişimcilerinin en çok yanlış yaptığı kritik nokta burasıdır. Zira çok az rekabete sahip bir ürün ararlar. Ancak bu aynı zamanda o ürüne talebin olmadığınında bir göstergesidir. Çok basit rekabet olmayan ürün istenmeyen üründür. İstenmeyen ürünü satmak ise kuşkusuz akılcı bir davranış olmayacaktır.
Bir ürünün yüksek kargo maliyetleri, tedarikçi ve fabrikasyon sorunları yada düşük kar marjları dahil olmak üzere çok fazla rekabet görmemesinin birçok nedeni olabilir. Bu hataya düşmemek için tam aksine rekabetin yüksek olduğu ürünleri arayın, Rekabetin yüksek olduğu ürün yelpazesi çok talep görüyor demektir. Bu aynı zamanda iş modelinin sürdürülebilir olduğununda bir işareti. Bu işareti kesinlikle göz ardı etmeyin.
4 - Kaliteli Tedarikçi İle Anlaşın
Yanlış tedarikçi ile ortaklık yapmak E Ticaret girişiminizi kesinlikle mahvedebilir. Bu yüzden son derece dikkatli adım atmak ve tedarikçi yada üreticiyi iyi seçmek gerekiyor. Tedarikçi yada üreticinizle aranızda çok iyi seviyede bir iletişim olmalı, birbirinize net olarak anlayabilmelisiniz. İletişim kopukluğu olduğunu hissettiğiniz anda mutlaka o ortaklığı sonlandırmak yada hiç başlamamak doğru hareket olacaktır.
Bu konuda geçmişte sizin gibi bir iş modeli kuran diğer girişimcilerden yaşadıkları konusunda bilgi almaya çalışın. Bu sizin için iyi bir bilgi alışverişi olacak. İş dünyası ve teknoloji bloglarından, Drop shipping konulu forumlardan birçok kritik bilgiye ulaşabilirsiniz .
5 - Mutlaka E Ticaret Siteniz Olsun
Türkçe yada yabancı kaynaklı E Ticaret paketlerinden birini seçerek başlayabilirsiniz. Seçim sizin. Ancak unutmayın E Ticaret Paketi olarak satışı yapılan bu yazılımların kaynak kodlarını ulaşamaz site üzerinde yeterince hakimiyet sağlayamazsınız. Zira bu modelde sistem böyledir. Kiralama yöntemi ile sadece yazılım size kiralanır, bir yönetim paneli verilir. Hepsi bu kadar. Ancak siz kaynak kodlarla ilgilenmiyor bunların benim için önemi yok diyorsanız elbette bu paketlerden birini seçmek çok iyi olacaktır.Zira hiç kod bilginiz olmadan birkaç dakikada siteniz oluşturulacak,size sadece ürünlerinizi eklemek kalacak. Bu çok iyi.
Ancak tabiki sonraki zamanlar için kendinize yatırım yaparak yazılım konusunda en azından temel seviyede bir eğitim almanız çok yerinde bir davranış olacaktır. Dolayısı ile ücretli paket yazılımlardan açık kaynak kodlu alt yapısı kaliteli yazılımlara geçebilirsiniz. Örneğin opencart size bu konuda çok iyi bir çözüm yolu olacaktır.
6 - Dijital Pazarlama Kanallarını Kullanın
Web siteniz çok iyi. Ürününüz gerçekten ihtiyaca yönelik ve kaliteli. Ancak ortada müşteri yok. Bu durumda bütün anlam ortadan kaybolacaktır. Böyle bir iş modelini tercih ediyorsanız potansiyel müşterilere ulaşmanın birçok yolu olduğunuda biliyor olmalısınız. Gidip karvizit bastırıp dağıtabilirsiniz. Yada el ilanı, afiş, broşür. Veya otobüstlerin üzerine reklâmda yayınlatabilirsiniz. Her biri kendi alanında etkili bir metod. Ancak bütün bunlar klasik ve artık etkileri çok düşük olan geleneksel tanıtım metodları. Bunların içinde en etkili ve hedefe yönelik olanlar teknoloji altyapılı yeni nesil Dijital Pazarlama kanallarıdır. SEO, adwords ve sosyal medya reklamlarından bahsediyoruz.
Web sitenizin ziyaretçi kitlesini artırmak için SEO çalışması yaptıracak veya adwords reklamları yayınlatacaksınız. Bu kaçınılmaz zira aksi takdirde sitenizden hiç kimsenin haberi olmayacak. SEO çalışmalarını başlangıçta bir SEO Ajansı ‘na yaptırmak isteyebilirsiniz. Ancak E Ticaret girişimleri tüm kurulumlar tamamlandıktan sonra kişiye boş vakitler bırakan girişimlerdir. Dolayısı ile uygun vakitlerinizi belirleyerek bir SEO Eğitimi almanız sizin için daha akıllıca bir taktik olacaktır. Çünkü siteniz için SEO çalışmalarına birkaç ay yada bir yıl değil sürekli ihtiyacınız olacak. Böylece yüksek SEO Fiyatları ile uğraşmak zorunda kalmayacaksınız.
7 - Periyodik Olarak Düzenli Analiz Yapın
İşinizi sürdürebilmek ve büyütmek için mevcut tüm verileri ve ölçümleri net olarak izlemeniz gerekecek . Web sitenizin Google Analytics kayıtlarını, Facebook dönüşümleri için facebook piksel verilerini yada adwords reklam dataları kısaca hangi kanalda aktif ve yayındaysanız buradaki her bir dönüşümü izleyebilmelisiniz. Böylece müşterinin nereden geldiğini, web sitenizde hangi işlemleri yaptığını, satışan dönüşen ziyaretleri, sitenizde en çok hangi sayfaların ziyaret edildiğini, İP bilgilerinden hangi ziyaretçinin sonra tekrar dönüş yaptığını detaylı olarak bilmek süreci net olara görmeyi ve daha başarılı stratejiler geliştirmenizi sağlayacak.