2021 Yılında Sesli Arama Optimizasyonu ve Etkileri
Dijital Pazarlama Yazıları

2021 Yılında Sesli Arama Optimizasyonu ve Etkileri

Tüm dijital pazarlamacıların bildiği gibi, arama motoru optimizasyonu (SEO) bir dijital pazarlama stratejisinin en önemli bileşenidir. Stratejik açıdan sürekli değişen bir politika izler. Örneğin, Google'ın mobil kullanıcılar için optimize edilmiş web sitelerine öncelik verme algoritması uygulandığında, yeni algoritma tarafından verilen cezaları önlemek için tüm sektörün yönünü "mobil öncelikli"  stratejiye doğru döndüğünü gözlemledik.  Peki 2021 yılında trend nedir?  Cevap : Tabiki Sesli Arama. Bu yeni nesil SEO kriteri 2021 ve sonrasında bir işletme olarak görünürlüğünüzü ve güvenilirliğinizi çok ciddi anlamda etkileyecek.  Şaşırmamak için şimdiden gerekli çalışmaları başlatmak gerekiyor. Bu konuda sizlere destek vermek için 2021 Yılında Sesli Arama Optimizasyonu ve Etkileri üzerine detaylı bir makale hazırlamayı uygun bulduk. Uyguladığınız ve tarif ettiğimiz gibi gerekli işlemleri yaptığınız takdirde yeni döneme hazırlıklı girmiş olacaksınız. 

Sesli Arama Nedir?

Sesli arama veya sesle arama teknolojisi standart metin tabanlı manuel arama yapmak yerine sesinizi kullanarak sanal asistandan bir istekte bulunmak, herhangi bir arayış için akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar veya akıllı ev cihazları gibi bir cihazla konuşma yapma işlemidir. Aradığınız herhangi bir şey için soru sorduğunuzda size cihazda yüklü asistan cevap verecek ve aramanıza uygun listeyi karşınıza çıkaracaktır.

2020'de sağlam bir SEO stratejisi geliştirmek için, sesli aramanın gücünü ve bunu işletmeniz için nasıl optimize edeceğinizi anlamak çok önemlidir. Google'ın CEO'su Sundar Pichai 'ye göre, arama sorgularının yaklaşık yüzde 20'si sesli arama kelimeleri ile yapılıyor. Günümüzde daha fazla insan arama yapmak için seslerini kullanıyor. Bu durum 2021 yılında çok daha fazla artarak yükselişe geçecek.

Sesli Arama Şirketinizi Nasıl Etkiler?

Sesli arama sorguları, genellikle kullanıcının metin tabanlı bir aramada yazmış olduğundan daha farklı sonuçlar verir. SEO açısından, işletmelerin buna süratle uyum sağlayan ve bu ortama geçiş yapan tüketicileri için sesli arama optimizasyonu yapması akılcı bir strateji olacaktır. Sesli arama uzmanlarına göre , içeriğin ses için optimize edilmesi gerekiyor.  

Peki içeriğin sesle optimizasyonu nasıl yapılacak?  Cevap: Arama sorgularıyla senkronize olması için daha doğrudan ve karşılıklı konuşmaya dayanıyor olması gerekir. Kullanıcı asistana soru soracak. Asistan bu soru için olabilecek en ilgili sonuçları kullanıcının karşısına çıkararak. Dolayısı ile içerikler soru cevap şeklinde optimize edilmeli. Çalışmalarını bu yönde yapan şirketler daha çok artan bir ziyaretçi trafiği ile karşılaşacak.

Sesli Aramayı Kimler Kullanır?

Dünyaca ünlü forbes dergisi tarafından yayınlanan bir makaleye göre, her yaştan insan arama yapmak için 2020 yılıda sesli arama teknolojisini kullandı. Bu durum 2021 yılında daha fazla artış gösterecek.  Bununla birlikte, aşağıdaki veriler aynı zamanda yerel işletmelerin daha genç müşterileri hedeflemek için sesli aramayı kullanma ihtiyacını da vurgulamaktadır:

» 18 ila 34 yaş arasındaki tüketicilerin % 76'sı 2020 yılında yerel bir şirkete ait bilgileri yada ürünlerini bulmak için sesli aramayı kullandı.

» 35-54 yaş arasındaki tüketicilerin % 64'ü 2020 yılında aynı şekilde yerel bir işletmeye ait bilgileri yada ürünlerini bulmak için sesli aramayı kullandı.

» 55 yaş ve üstü tüketicilerin % 37'si geçen yıl yerel bir işletmeye ait bilgileri yada bu işletmenin ürünlerini bulmak için sesli aramayı kullandı.

Sesli Aramalardan En Çok Hangi Sektörler Etkileniyor?

Daha çok yemek siparişleri, otel rezervasyonları için arama yapılsada global istatistikler, insanların çoğunlukla yiyecekle ilgili aramalar için sesli arama yaptığını gösteriyor. Veriler şöyle;

» Restoranlar ve kafeler (% 51 oranında)

» Marketler (% 41 oranında)

» Yemek Şirketleri (% 35 oranında)

» Giyim Mağazaları (% 32 oranında)

» Oteller / oda ve kahvaltılar (% 30 oranında sesli aramalardan etkilendi)

Sesli arama yapan internet kullanıcılarının bu sektörleri ararken yaptıkları şeylerden bazıları ürünleri incelemek, şirketin çalışma saatlerini kontrol etmek, yemek siparişi vermek yada kıyafet satın almak. Sesli arama yoğun iş dünyası için oldukça kısa ve pratik çözüm olarak çıkıyor karşılarına.

2021 Sesli Arama Optimizasyonunda 3 Önemli Teknik

Tabi en önemli konu içerik konusu. Sesli aramalar için yazacağınız içerik ile elle yapılan aramalara yönelik yazdığınız içerik arasında çok ciddi farklar olacaktır. Örneğin içeriğin yapısı tamamen değişiyor olacak. Genel olarak elle yapılan aramalardan ziyaretçi trafiği elde etmek için yazılan sayfaların içeriği, daha klasik ve standart kalıpta.  Yani okuyucu odaklı içerik oluşturuyorsunuz tıpkı kaliteli bir kompozisyon gibi giriş gelişme sonuç metodu ile ilerlerken aynı zamanda alt başlıklardan destek alıyorsunuz. Ancak sesli aramalar için ağırlıklı olarak soru cevap şeklinde bir yol izlenmesi gerekiyor olacak. Zira arama motorlarının bu işlemleri arama motorlarının sesli asistanları yapıyor. Onlar ne yapıyor?. Kullanıcıya ne istediğini ne aradığını soruyor. Dolayısı ile bu asistanların sordukları sorulara cevap verecek türde içerikler üretmek gerekecek.

Örneğin, manuel aramalarda “SEO Uzmanı” sorgusu için yazılan bir makale ile sesli aramalarda kullanılacak “İstanbul Kartal ‘da SEO Uzmanı Varmı?” şeklindeki sorgunun içerik metinleri birbirinden yapısal olarak ciddi anlamda farklı olacaktır. Birincisinde anahtar kelime odaklı manuel aramaya yoğunlaşırken diğerinde sorulan bir soruya doğru cevabı vermek için odaklanma mantığı var. Şimdi 2021 Sesli Arama Optimizasyonunda 3 Önemli Teknik nedir bunlara bakalım;

2021 Sesli Arama Optimizasyonunda 3 Önemli Teknik

1 - Soru Kalıpları Ve Soru Cümleleri Kullanın

Yapılan global çaplı araştırma ve detaylı istatistikler, kullanıcıların çoğunun sesli arama soru cümlelerini kullandığını  gösteriyor.  Dolayısı ile “Ne?”, “Niçin?”, “Neden?”, “Nasıl?”, “Ne Zaman?”, “Nerede?”, “Kim?” ve “Hangi?” ile oluşan sorular, sesli aramalar konusunda üreteceğiniz içeriğin nasıl bir model çizeceğini göstermesi açısından önemli.

Bir başka örnekle devam edelim. Normal yazı ile yapılan aramada “SEO Fiyatları” kelimesi kullanıcının aradığını bulması için yeterli. Kullanıcı şirketi için SEO yaptıracak bunun için fiyat araştırması yapıyor. Doğru kelimeyi seçip aramasını yapıyor. Ancak aynı kullanıcı sesini kullanarak yaptığı aramada arama biçimi değiştirmek durumunda kalıyor ve “SEO Fiyatları Ne Kadar?” şeklinde bir soru soruyor. Tıpkı yoldan geçen birine adres sormanız gibi. Olay tamamen karşılıklı konuşma şeklinde dönüyor.

Çok dikkat edilmesi gereken önemli bir kriter bu. Demekki sesli arama yapan kullanıcılar için aynı içeriği soru cevap şeklinde de üretmek gerekiyor. 2021 yılı itibariyle interet kullanıcılarının büyük çoğunluğu arama motoru asistanlarına soracakları sorular vasıtasıyla arama yapacak.  Dolayısı ile web siteniz için içerik üretimi yaparken mutlaka sesli arama yapanlarıda düşünerek soru cevap şeklinde metinler oluşturun. Örneğin; “Yüzme Nasıl Öğrenilir?”, “Nasıl Müzik Dinleyebilirim?”, “SEO Nasıl Yapılır?”, “Dijital Reklam Nasıl Yapılır?” gibi soru kalıpları ve bu sorulara uygun cevaplar oluşturarak Sesli Arama Optimizasyonu yapabilirsiniz.

2 - Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler Kullanın

Sesli aramalar sırasında kullanılan soru cümlelerini analiz ettiğimizde uzun kuyruklu anahtar kelimelerin özellikle daha çok kullanıldığını gözlemliyoruz. O halde normal anahtar kelime kullanımı haricinde aynı kelimelerin uzun kuyruklu varyasyonlarınıda mutlaka planlarınıza dahil edin. Örneğin “SEO Ücretleri” anahtar kelimenize yoğunlaşıyorsunuz. Aynı zamanda bu kelimenizin uzun kuyruklu varyasyonlarınıda içeriğinize eklemeniz doğru strateji olacaktır. Şöyle ki; “E Ticaret Siteleri İçin SEO Ücretleri Ne Kadar?” yada “2021 Yılı Mobilya Sektörü İçin SEO Ücretleri Ne Kadar” gibi kelimeler üzerinden içeriklerinizi optimize edebilirsiniz.

Daha önce SEO ile ilgili bir çok makalemizde buna özellikle vurgu yapmıştık. Dolayısı ile biliyorsunuz uzun kuyruklu anahtar kelime kullanmak sadece sesli aramalar için  değil, manuel elle aramalarda da sitenizin daha iyi pozisyonlar elde etmesini sağlayacak önemli bir kriter. Her iki kanal için uzun kuyruklu anahtar kelime kullanımına özellikle dikkat etmelisiniz.

3 – Kullanıcı Arama Niyetini Anlamaya Çalışın

Kullanıcı niyetini anlamak çok önemli bir SEO kriteri.  Arama yapan bir internet kullanıcısın gerçek niyetini anlamaya çalışmak ve buna göre posizyon belirlemek size ciddi anlamda yükseliş ivmesi kazandıracaktır. Örneğin Google’da “SEO Uzmanı” kelimesi ile arama yapan kullanıcı ile “İstanbulda en hesaplı SEO Uzmanı” kelimesi ile arama  yapan kullanıcının niyetleri tamamen birbirinden farklıdır.  Biri araştırma yapan bir SEO Uzmanı. Yani aslında gerçek bir müşteri değil. Sadece SEO Uzmanı kelimesinde kendisi kaçıncı sırada diğerleri kaçıncı sırada çıkıyor, 3. Yada 5. Sırada çıkan SEO Uzmanı kim şeklinde merak ettiği için arama yapıyor.  

Diğer kullanıcı ise SEO hizmetine gerçek anlamda ihtiyaç duyan bir işletme sahibi. En hesaplı ekini kullanması niyetini net olarak ortaya koyuyor.  Bu tespitleri yaptıktan sonra artık içerik üretiminizi buna göre şekillendirebilirsiniz.  Örneğin SEO Uzmanı kelimesine ağırlık vermek yerine ikinci kelimeye ağırlık vermek daha doğru ziyaretçiye ulaşmanızsı sağlayacak ve üst düzey kaliteli müşteri trafiği alıyor olacaksınız.

Sonuç

Sesli arama teknolojisi iş dünyasının yoğun atmosferinde vakti çok kısıtlı olan birçok insan için uzun yıllardır kullanılan yararlı bir araç oldu. Ancak asıl parlak zamanlarını 2021 ve sonrası zamanlarda yaşayacak gibi görünüyor. Zira her gün daha fazla insan şirketlerle sesli arama vasıtası ile etkileşime girdikçe, bu faktörün bir numaralı bilgi kaynağı haline gelmesi an meselesi. Şu varki bu artış internetteki varlığınızı ciddi anlamda etkileyecek. Ne kadar erken başlarsanız, şirketiniz o kadar başarılı olacaktır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat