Yabancı Dil Meslekleri
Meslek Yazıları

Yabancı Dil Meslekleri


Güncellenme Tarihi05 Nisan 2023
Yayımlanma Tarihi

Yabancı dil meslekleri, liselerin yabancı dil sınıflarından mezun olan, Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) yabancı dil ağırlıklı soruları cevaplandıran ya da Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) yabancı dil puan türünün sınavlarına giren öğrencilerin meslekleridir. İngilizce dersi, yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen kişilerin başarılı olması gereken bir alandır. Yabancı dil meslekleri, sayısal ve eşit ağırlık mesleklerine oranla daha az problem çözme yeteneği fakat kuvvetli bir ezber yeteneği gerektirir.  Yabancı dil mesleklerinde çalışmak için, yabancı dil puan türüyle alım yapan, yabancı dil eğitimi veren bölümlerden mezun olmak gerekir.

Yabancı Dil Meslekleri Nelerdir?

Yabancı dil meslekleri şunlardır:

  1. Almanca mütercim ve tercüman
  2. Arapça mütercim ve tercüman
  3. İngilizce mütercim ve tercüman
  4. Fransızca mütercim ve tercüman
  5. Bulgarca mütercim ve tercüman
  6. İngilizce, Fransızca mütercim ve tercüman
  7. Mütercim-tercüman
  8. Rusça mütercim ve tercüman
  9. Tur rehberi
  10. Filolog
  11. Arapça öğretmeni
  12. Almanca öğretmeni
  13. İngilizce öğretmeni
  14. Rusça öğretmeni
  15. Fransızca öğretmeni
  16. İspanyolca öğretmeni
  17. İtalya öğretmeni
  18. Japonca öğretmeni
  19. Bulgarca öğretmeni
  20. Hititolog
  21. Farsça öğretmeni

1. Almanca Mütercim ve Tercüman

Almanca mütercim ve tercüman, başka bir dilden Almancaya ya da Almancadan başka bir dile çeviri yapan kişidir. Yabancı dil meslekleri arasında yer alan Almanca mütercim ve tercüman; Almanca dilinin ve çeviriyi gerçekleştireceği dilin kurallarına hakim olmalı, anlatım bütünlüğünü korumalıdır.

2. Arapça Mütercim ve Tercüman

Arapça mütercim ve tercüman, başka bir dilden Arapçaya veya Arapçadan başka bir dile çeviri yapan kişidir. Dil okuyup olunabilecek mesleklerden olan Arapça mütercim ve tercüman, dil hafızasına sahip olmalı ve dil öğrenme konusunda istekli olmalıdır.

 

 

3. İngilizce Mütercim ve Tercüman

İngilizce mütercim ve tercüman, İngilizceden başka bir dile ya da başka bir dilden İngilizceye çeviri yapan kişiye verilen mesleki unvandır. İngilizce ile ilgili mesleklerden biri olan İngilizce mütercim ve tercüman, kendini hem yazılı hem de sözlü olarak ifade edebilme konusunda güçlü olmalıdır.

4. Fransızca Mütercim ve Tercüman

Fransızca mütercim ve tercüman, farklı bir dilden Fransızca diline veya Fransız dilinden farklı bir dile çeviri yapan kişidir. Dildeki mesleklerden biri olan Fransızca mütercim ve tercüman, Fransız kültürüne hakim olmalı ve ilgi duymalıdır.

 

 

5. Bulgarca Mütercim ve Tercüman

Bulgarca mütercim ve tercüman, Bulgarca ile farklı diller arasında çeviri yapan kişiye verilen isimdir. Bulgarca mütercim ve tercüman, diğer dillerden Bulgarcaya çeviri yapabileceği gibi Bulgarcadan diğer dillere de çeviri yapabilir. Bulgarca eğitimi veren üniversite bölümlerinden mezun ve Bulgarca dilinde yetkin olan kişiler Bulgarca mütercim ve tercüman olabilir.

6. İngilizce, Fransızca Mütercim ve Tercüman

İngilizce, Fransızca mütercim ve tercüman; İngilizce ve Fransızca arasında ya da farklı bir dilden İngilizce ile Fransızca dillerine ve bu dillerden farklı dillere çeviri yapan kişidir. İngilizce, Fransızca mütercim ve tercüman, çevirmenlik becerisine sahip olmalı ve çeviri yaptığı dilin kuralları hakkında yetkin olmalıdır.

7. Mütercim-Tercüman

Mütercim-tercüman, farklı diller arasında çeviri yapmakla sorumlu olan kişidir. Mütercim-tercüman, iyi bir hafızaya sahip olmalı ve farklı diller ile farklı kültürler hakkında araştırma yapmaya ilgi duymalıdır. Mütercim-tercüman, sıklıkla tercih edilen dil alanı meslekleri arasında yer alır.

8. Rusça Mütercim ve Tercüman

Rusça mütercim ve tercüman, başka bir dilden Rus diline ya da Rus dilinden başka bir dile çeviri yapan kişiye verilen isimdir. Rusça mütercim ve tercüman, diller arası bağlantı kurmada güçlü olmalı ve güçlü bir hafızaya sahip olmalıdır. Dil mesleklerinden biri olan Rusça mütercim ve tercüman, Rus kültürüne ve çeviri yaptığı dilin kültürüne hakim olmalıdır.

9. Tur Rehberi

Tur rehberi, seyahat etkinliklerine katılım sağlayan bireylere gezilen yerler ile ilgili bilgi veren kişidir. Dil okuyup olunabilecek meslekler arasında yer alan tur rehberi, tur ekibinden ayrılmamalı ve tura katılan bireylerin de ekipten ayrılmadığından emin olmalıdır.

10. Filolog

Filolog; dillerin kökenlerini, zaman içerisinde yaşadığı değişimleri ve dillerin birbirleriyle olan bağlantısını inceleyen kişidir. Filolog, dil üzerine çeşitli araştırmalar yapmak için yazılı yapıtları ve edebi metinleri incelemektedir.

11. Arapça Öğretmeni

Arapça öğretmeni, öğrencilerinin Arapça dilinde okuma, yazma ve konuşma becerilerini kazanabilmesi için gerekli bilgileri sunan eğitimcidir. Ders planını müfredata göre hazırlayan ve yabancı dil mesleklerinden olan Arapça öğretmeni, ders sürecini öğrencilerinin bulunduğu düzeyi göz önünde bulundurarak tamamlamalıdır.

12. Almanca Öğretmeni

Almanca öğretmeni, eğitim verdiği öğrencilerin Almanca hakkında bilgi edinmesini sağlayan eğitimcidir. Almanca öğretmeni, öğrencilerinin dil öğrenme becerisine yönelik etkinlikler ve projeler düzenleyerek öğrencilerinin dersten aldığı verimi arttırmalıdır.

13. İngilizce Öğretmeni

İngilizce öğretmeni, görevini sürdürdüğü kurumda bulunan öğrencilerine İngilizce öğretme sorumluluğuna sahip eğitimcidir. İngilizce öğretmeni, çeşitli materyaller kullanarak öğrencilerinin öğrenme sürecinde aktif rol oynamasını sağlamalıdır.

14. Rusça Öğretmeni

Rusça öğretmeni; hizmet verdiği kurumda öğrencilerine Rus dilinde okuma, yazma ve konuşmayı öğretmekle görevli eğitimcidir. Rusça öğretmeni aynı zamanda öğrencilerinin Rus kültürü hakkında bilgi edinmesini sağlar ve öğrencilerine bolca etkinlik yaptırır.

 

 

15. Fransızca Öğretmeni

Fransızca öğretmeni, öğrencilerinin Fransız dilinde yetkinlik kazanmasını sağlama amacıyla eğitim veren eğitimcidir. Fransızca öğretmeni, ders içeriğini planlarken müfredata uygun hareket etmeli ve öğrencilerinin bulunduğu düzeyi doğru belirlemelidir.

16. İspanyolca Öğretmeni

İspanyolca öğretmeni, görev yaptığı kurumda eğitim gören öğrencilerine İspanyol dili hakkında bilinmesi gerekenleri sunan eğitimcidir. İspanyolca öğretmeni hem küçük yaş grubuna hem de yetişkinlere özel ders verme imkanına sahiptir.

17. İtalyanca Öğretmeni

İtalyanca öğretmeni; eğitim verdiği bireylere İtalyan dilinde okuma, konuşma ve yazma öğreten kişidir. Yabancı dil meslekleri arasında yer alan İtalyanca öğretmeni, öğrencilerinin eğitim sürecinde aktif olmasını sağlama amacıyla çeşitli materyaller kullanmalı ve etkinlikler yapmalıdır.

 

 

18. Japonca Öğretmeni

Japonca öğretmeni, görevini sürdürdüğü eğitim kurumunda Japon dili öğreten eğitimcidir. Dil okuyup olunabilecek mesleklerden biri olan Japonca öğretmeni, öğrencilerinin gelişimini takip etmeli ve ders planını bu yönde düzenlemelidir.

19. Bulgarca Öğretmeni

Bulgarca öğretmeni, hizmet verdiği eğitim kurumunda bulunan öğrencilerin Bulgar dili alanında yetkinlik kazanmasını destekleyen eğitimcidir. Bulgarca öğretmeni, öğrencilerin eğitim sürecinden verim almasını sağlamak için çeşitli etkinlikler düzenler ve öğrencileri eğitim sürecinin merkezinde tutar.

20. Hititolog

Hititolog; Hint Uygarlığı’na ait olan ve hukuk, sanat, ekonomi, din gibi birçok alanda yer alan bilgileri analiz eden ve çeşitli araştırmalar yürüten kişidir. Hitit kültürü alanında bilgi sahibi olması gereken hititolog, Hitit Uygarlığı’na ait belgelerin çevirilerini ve değerlendirmelerini yapar.

21. Farsça Öğretmeni

Farsça öğretmeni, görev yaptığı eğitim kurumunda Fars diline yönelik eğitim veren eğitimcidir. Farsça öğretmeni, öğrencilerinin dersten aldığı verimi arttırabilmek için onların pratik yapmasına olanak tanır.

Yabancı Dil Mesleklerinin Avantajları Nedir?

Yabancı dil meslekleri avantajları şunlardır:

  • Üniversite sınavında bu alandan sınava giren öğrenci sayısı azdır.
  • Üniversite sınavında başarılı olmak içi sayısal ve sözel ağırlıklı soruları çözmek gerekmez.
  • Yabancı dil bölümleri, okuması keyifli, dil öğrenmeyi sağlayan bir bölümdür.
  • Yabancı dil bölümlerinde eğitim alarak farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür.

Yabancı Dil Mesleklerinin Zorlukları Nedir?

Yabancı dil meslekleri zorlukları şunlardır:

  • Ezber yeteneği gerektirir.
  • Ana dil dışında farklı bir lisan olduğu için daima yeni kelimeler ile karşılaşılır.
  • Meslek çeşitliliği azdır.

Yabancı Dil Mesleklerinde Ortalama Emeklilik Yaşı Nedir?

Yabancı dil mesleklerinde ortalama emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60’tır. 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan kamu çalışanı erkekler 25 yıl, kadınlar 20 yıl süreyle prim ödediklerinde, istedikleri zamanda emekli olmaktadır. Yabancı dil meslekleri için ortalamadan daha erken ya da daha geç bir emeklilik yaşı söz konusu değildir. Yabancı dil mesleklerinin emeklilik yaşı, sayısal, sözel ve eşit ağırlık meslekleri ile aynıdır.

Yabancı Dil Meslekleri için Maaş Ortalaması Nedir?

Yabancı dil meslekler için maaş aralığı 2825 TL ile 10000 arasındadır. Yabancı dil meslekler için alt ve üst limit maaş aralıkları aşağıdadır: 

  • Yabancı dil mesleklerinden İngilizce öğretmenleri için maaş aralığı 2825-6000 TL’dir.
  • Yabancı dil mesleklerinden turist rehberleri için maaş aralığı 3000-8000 TL’dir.
  • Yabancı dil mesleklerinden çevirmenler için maaş aralığı 4000-10000 TL’dir.
  • Yabancı dil mesleklerinden filologlar için maaş aralığı 3000-5500 TL’dir.
  • Yabancı dil mesleklerinden editörler için maaş aralığı 4000-8000 TL’dir.

Yabancı dil bölüm mezunları için maaş aralıkları, tecrübe süresine göre değişkenlik göstermektedir. Tüm yabancı dil meslekleri için maaş aralığını belirleyen en önemli faktör özel ya da kamu kurumunda çalışılıyor olunmasıdır. Kamudaki maaş ortalaması, özel sektöre oranla daha yüksek olmaktadır. Yabancı dil meslekleri içerisinde çevirmenler, en yüksek maaş ortalamasına sahip meslek grubudur.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat