Rejisör Nasıl Olunur? Rejisör Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Rejisör Nasıl Olunur? Rejisör Ne İş Yapar?

Sinema, fotoğrafçılık ya da video bölümlerinde eğitim alan ve farklı alanlarda eğitim alarak ilgili alanlarda gelişen kişiler rejisör olarak görev yapma şansına sahiptir. Rejisör; film, belgesel, reklam filmi gibi pek çok görsel sanatın yönetiminden sorumludur. Bu kişiler çekim öncesinde ve sonrasında gerçekleşen tüm aşamalarda aktif bir şekilde rol alır.

Rejisör Nedir?

Rejisör; bir film, tiyatro oyunu veya televizyon programı gibi görsel veya sahne sanatlarının yönetiminden sorumlu olan kişiye verilen mesleki unvandır. Rejisörler; projenin yaratıcı ve yönetimsel yönlerini bir araya getirerek senaryonun, sahnelerin ve performansların düzenlenmesini sağlarlar.

Film endüstrisinde veya tiyatro sahnelerinde görev yapma şansı sahip olan rejisörler, bir yapımın kurgusal ve estetik vizyonunun sağlanması konusunda sorumluluk sahibidirler. Bu kişiler, bir ekibin yönetimini sağlayarak ve projenin amacına ulaşabilmesi için gerçekleşen tüm aşamaları denetler.

Rejisör Ne İş Yapar?

Rejisör; tiyatro, film ya da televizyon programlarının amaca uygun bir biçimde tamamlanmasını sağlamak için bu görsel sanatların yönetimini gerçekleştirmektedir.

Rejisör; senaryonun, sahnenin ve performansların düzenlenmesini sağlayarak hem kurgusal hem de estetik açıdan uyum sağlanmasını sağlar. Senaryoyu analiz eden, plan oluşturan ve oyuncu seçiminde rol alarak oyuncu performanslarını değerlendiren rejisörler; yapım ekibi ile birlikte çalışır ve performansın iyileştirilmesi için gereken yönlendirmeleri yapar.

Rejisör, çekim sırasında sahneler ile ilgili detaylı yönergeler vererek oyuncular ile iletişim halinde olur. Aynı zamanda ışıklandırma, ses, kostüm ve sahne tasarımı gibi prodüksiyon unsurlarının uyumunu sağlamakla da görevli olan bir rejisör; teknik ve sanatsal unsurların birbirleriyle uyum sağlamasına yardımcı olur.

 

 

Rejisör Olma Şartları Nelerdir?

Rejisör olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Üniversitede sinema üzerine eğitim almak ya da sinema alanında gelişmek
  • Tiyatro, film ve diğer görsel sanatlar hakkında bilgi sahibi olmak
  • Sanata karşı ilgili olmak
  • Işık, kamera, kostüm gibi teknik alanlarda yetkinlik sahibi olmak
  • Kurgu yapmayı bilmek
  • Detaylara önem vermek
  • Yaratıcı düşünebilmek
  • İş planlaması konusunda başarılı olmak

Rejisör Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Rejisör olmak için Ses ve Görüntü Yönetimi, Kurgu, Sinema ve Televizyon, Yeni Medya ve İletişim, Medya ve Görsel Sanatlar, Fotoğraf ve Video gibi bölümlerde eğitim almak gerekmektedir.

Farklı alanlarda eğitim alan ancak rejisör olmak isteyen kişiler de bu alanda kendilerini geliştirerek bu mesleği yapabilir. Aynı zamanda Temel Seviye After Effects Eğitimi gibi çeşitli sertifika programlarına katılım sağlanması bireyin mesleki gelişimine katkıda bulunacaktır.

Rejisör Maaşları Ne Kadar?

Rejisörün maaşı 23.000 TL ile 60.000 TL aralığındadır.

Rejisör maaş aralığı, kişinin yetkinliğine ve sektördeki tanınırlığına bağlı olarak değişir. Bir yıl deneyimli bir rejisör ortalama 23.000 TL kazanır, iki yıl deneyimli bir rejisör yaklaşık 25.000 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir rejisör ise ortalama 27.000 TL ile 60.000 TL arasında maaş alır. Tanınmış, yetkinlik sahibi ve filmleri gişede başarılı olan bir rejisörün maaşı ise ortalama 40.000 TL ile 60.000 TL arasında değişiklik gösterir.

Rejisör Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra özelde rejisör olarak çalışmaya başlayan kişiler 7000 gün prim ödemelidir. Bu kişiler sigortalılık süresinden ise muaf tutulmaktadır. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olur.

1 Mayıs 2008 itibarıyla özelde işe başlayanlar kişilerin ise 7200 gün prim ödemesi gerekmektedir. Bu grupta yer alan erkekler için emeklilik yaşı kademeli olarak artarak 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder. Kadınlar ise 58 yaşında emekli olur.

Yurt Dışında Rejisör Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında rejisör olmak için ilgili bölümlerden mezun olmak ya da ilgili alanda çeşitli eğitim programlarına katılmak ve yurt dışında çalışma izni almak gerekmektedir. Aynı zamanda farklı ülkelerin sinema kültürlerine hakim olunmalı ve ileri seviyede yabancı dil bilinmelidir. Deneyim sahibi olan ve uluslararası geçerliliği bulunan çeşitli sertifikalara sahip olan bireylerin yurt dışında iş bulma süreci hızlanacaktır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat