Medya Planlama Uzmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
İçindekiler
Medya planlama uzmanı, kurumların halkla ilişkiler ve reklamcılık alanındaki faaliyetlerin planlanmasından sorumludur. Medya planlama uzmanları, ilgili , ürün veya hizmeti değerlendirip hedef kitlenin belirlenmesini sağlar ve analiz yapar.
Medya Planlama Uzmanı Nedir?
Medya planlama uzmanı, reklam ve pazarlama kampanyalarının hedef kitlesine en etkili şekilde ulaşmasını sağlamak için medya platformlarını planlayan ve yöneten uzmana verilen mesleki ünvandır. Bu uzmanlar; televizyon, radyo, gazete, dergi, dijital medya ve sosyal medya gibi farklı medyaya kanallarını kullanırlar ve reklamları oluştururken müşteri ihtiyaçlarını göz önünde bulundururlar.
Medya planlama uzmanları, reklam mesajlarını oluştururken izleyicilerin ilgi alanlarını ve ihtiyaçlarını ön planda tutar. Bu amaçla Pazar araştırması yapar, hedef kitle analizi gerçekleştirir ve izleyici demografiklerini analiz eder. Reklamverenin amacına ulaşmasına yardımcı olacak stratejiler belirlemek için çaba gösteren medya planlama uzmanı, reklam kampanyalarının mümkün olan en yüksek getiriyi elde etmesini sağlamak amacıyla verilerle desteklenen kampanyalar planlar.
Medya Planlama Uzmanı Ne İş Yapar?
Medya planlama uzmanı, reklam ve pazarlama kampanyalarının hedef kitleye etkili bir şekilde ulaşmasını sağlamak amacıyla medya stratejileri geliştirir ve bu stratejileri uygular.
Medya planlama uzmanları; medya mesajlarının doğru yerde, doğru zamanda ve doğru kitleye ulaşmasını sağlayarak reklamların verimliliğini arttırır. Medya planlama uzmanları bu süreçte piyasa trendlerini, rakip firmaları ve medya sektöründe yaşanan gelişmeleri yakından inceler. Böylelikle medya mesajlarının en doğru ve verimli biçimde oluşturulmasını sağlar. Aynı zamanda pazarlama ekibi ve kreatif ekibi gibi departmanları koordine ederek kampanyaların uyumlu ve hedefe yönelik bir biçimde tamamlanmasını sağlar.
Medya Planlama Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?
Medya planlama uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Üniversitede sosyal bilimler, iktisadi bilimler ya da iletişim bilimleri alanında bir bölüm okumak
- Reklamcılık alanında iş deneyimine sahip olmak
- Pazar ve hedef kitle analizi yapabilmek
- Google Ads ve Analytics alanlarında bilgili olmak
- Analitik ve stratejik düşünmek
- Yenilikçi ve yaratıcı fikirler üretebilmek
- Çözüm odaklı olmak
Medya Planlama Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Medya planlama uzmanı olmak için üniversitede iletişim bilimleri, sosyal bilimler ya da iktisadi bilimler alanında eğitim almak ve reklamcılık alanında deneyim kazanmak gerekmektedir. Ancak alanında başarılı bir medya planı olmak isteyen kişiler, iletişim fakültesi bölümleri arasında yer alan Reklamcılık, Yeni Medya ve İletişim ya da Halkla İlişkiler gibi bölümlere öncelik vermelidir.
Aynı zamanda katılım sağlanan Google Analytics 4 Eğitimi, Facebook ve Instagram Reklamcılığı Eğitimi gibi sertifika programları sayesinde sertifika sahibi olunması kişinin iş başvurularında ön plana çıkmasına yardımcı olacaktır.
Medya Planlama Uzmanı Maaşları Ne Kadar?
Medya planlama uzmanının maaşı 6500 TL ile 26.000 TL aralığındadır.
Medya planlama uzmanı maaş aralığını çalışılan kurum ve kişinin alanındaki tecrübesi etkilemektedir. Medya planlama uzmanı mesleğin ilk yıllarındayken 16.500 TL civarında maaş alırken tecrübe edinince maaşı 26.000 TL’ye çıkabilir.
Medya Planlama Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?
Medya planlama uzmanı 8 Eylül 1999 tarihi itibarıyla işe başlamışsa emeklilik kriterleri arasında yaş ve 7000 gün prim ödeme bulunur, sigortalılık süresi bulunmaz. Bu gruptaki kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olmaya hak kazanır. Medya planlama uzmanı 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla işe başlamışsa emeklilik kriterleri arasında yaş ve 7200 gün prim ödeme yer almaktadır. Bu gruptaki kadınlar 58 yaşında emekli olabilirken erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olmaktadır.
Yurt Dışında Medya Planlama Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında medya planlama uzmanı olmak için öncelikle ilgili lisans bölümlerinden mezun olunması ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunması gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, reklamcılık alanında mesleki tecrübe kazanmalı ve yabancı dil alanında gelişimlerini desteklemelidir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalı ve bu süreçte yetkinlik sahibi olduğu alanları belgelendirmelidir.