Marka Uzmanı Nasıl Olunur? Marka Uzmanı Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Marka Uzmanı Nasıl Olunur? Marka Uzmanı Ne İş Yapar?

Halkla İlişkiler veya Pazarlama gibi üniversite bölümlerinden mezun olan kişiler, mesleki tecrübe kazandıktan sonra marka uzmanı olarak çalışabilir. Marka uzmanı; çalıştığı markanın pazarlama, satış, iletişim, dağıtım gibi farklı alanlarında görev yapmaktadır. Aynı zamanda piyasayı analiz ederek ilgili değerlendirmeleri yaparak elde ettiği sonuçlara göre markanın stratejisini geliştirmek için çalışmaktadır.

Marka Uzmanı Nedir?

Marka uzmanı, bir şirket veya ürün için pazarlama ve iletişim stratejilerini oluşturma ve yürütmekle görevli olan profesyonele verilen mesleki ünvandır. Marka uzmanları; markaların hedef kitlesini anlamak, rekabet analizi yapmak ve marka modellerini belirlemek için pazar araştırmalarını kullanırlar. Aynı zamanda marka mesajlarını oluştururlar, görsel kimliklerini yönetirler ve marka deneyimini şekillendirirler. Asıl amaçları markanın kazancını arttırmak, müşteri sadakatini oluşturmak ve rekabet avantajı sağlamak olan marka uzmanları; bu amaçlara ulaşabilmek için stratejik düşünebilme becerilerini kullanırlar.

Marka uzmanları; markaların duygusal bağlar kurmasını, tüketicilerin gözünde değerli ve tanınabilir hale gelmesini sağlamak için çeşitli iletişim kampanyalarını tasarlarlar. Dijital dünyadaki gelişmeleri takip ederek markaları dijital platformlarda etkili bir şekilde temsil etmek, sosyal medya yönetimi, içerik üretimi ve online itibar yönetimi gibi alanlarda da faaliyet gösterirler.

Marka Uzmanı Ne İş Yapar?

Marka uzmanı, şirketlerin veya organizasyonların markalarını yönetme ve geliştirme konusunda sorumluluk sahibidir.

Marka uzmanları; markaların kimliğinin oluşmasını sağlar, marka itibarını yönetir, hedef kitle analizleri yapar ve markanın gelişimine katkı sağlamak için stratejiler geliştirir. Başarılı bir marka uzmanı, markaların benzersiz kimliklerini vurgulamak ve tüketicileri ile arasında güçlü bir bağ oluşturmasını sağlama amacıyla çalışmaktadır. Aynı zamanda markaların dijital platformlarda da varlık göstermesini sağlamak için sosyal medya yönetimi ve içerik üretimi gibi süreçleri de yöneten marka uzmanları, marka mesajlarını belirleyerek tüketicilerin markaya olan bağlılıklarının artmasını sağlar.

 

 

Marka Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Marka uzmanı olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Görsel İletişim Tasarımı, Pazarlama, Halkla İlişkiler, Medya ve İletişim gibi üniversite bölümlerinden mezun olmak
  • Marka alanında mesleki deneyim kazanmak
  • Dağıtım, satış, iletişim, pazarlama gibi alanlarda bilgi ve tecrübe sahibi olmak
  • Analiz yapma ve rapor oluşturma alanında başarılı olmak
  • Stratejik düşünebilmek
  • Ekip çalışmasına uygun olmak
  • Yenilikçi fikirler geliştirebilmek
  • Sorumluluk sahibi olmak

Marka Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

İyi bir marka uzmanı olmak için Görsel İletişim Tasarımı, Pazarlama, Halkla İlişkiler, Medya ve İletişim Bölümü gibi alanlardan mezun olunması gerekmektedir. Ancak marka uzmanı olarak görev yapmak isteyen kişilerin lisans mezuniyetinin ardından iş deneyimi de kazanması gerekmektedir. İlgili sektörde en az üç sene deneyim kazanan kişiler, yeterliliklerini kanıtladıkları takdirde marka uzmanı olarak çalışabilir.

Aynı zamanda katılım sağlanan Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Okulu gibi eğitim programları sayesinde sertifika sahibi olunması kişinin öz geçmişini güçlendirmesine yardımcı olarak iş başvurularında ön plana çıkmasını sağlayacaktır.

Marka Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Marka uzmanının maaşı 16.500 TL ile 33.500 TL aralığındadır.

Marka uzmanı maaş aralığını kıdem, kişinin görev yaptığı kurum ve kurumun mali durumu vb. etkenler belirlemektedir. Marka uzmanı, mesleğe yeni başladığında ortalama 16.500 TL maaş alırken ilerleyen dönemde maaşı 33.500 TL’ye çıkabilir.

Marka Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Marka uzmanın 8 Eylül 1999'dan sonra sigortalı bir şekilde çalışmaya başlaması durumunda emekli olmak için 7000 günlük prim süresini doldurması gerekir. Bu grupta yer alan kişilerde sigortalılık süresine ise önemli değildir ve kadınların emeklilik yaşı 58, erkeklerin emeklilik yaşı 60 başlaması durumunda ise emekli olmak için 7200 günlük primi doldurmalıdır. Bu grupta yer alan erkeklerin emeklilik yaşı 60’tan 65’e kadar kademeli olarak devam ederken kadınların emeklilik yaşı yine 58’dir.

Yurt Dışında Marka Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında marka uzmanı olmak için Pazarlama, Görsel İletişim Tasarımı, Halkla İlişkiler, Medya ve İletişim gibi üniversite bölümlerinden mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartlara uyum sağlayan kişiler, marka uzmanı olmak için mesleki deneyim kazandıktan sonra ilgili kurumlara başvurmalı ve yurt dışında çalışma izni almalıdır.

Aynı zamanda yurt dışında görev yapmak isteyen bir marka uzmanının gitmeyi planladığı ülkenin ana diline hakim olması, görevini sürdüreceği sektör hakkında detaylı bilgi edinmesi ve rakip firmalar hakkında yeterli bilgiye sahip olması gerekmektedir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat