Marka Temsilcisi Nasıl Olunur? Marka Temsilcisi Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Marka Temsilcisi Nasıl Olunur? Marka Temsilcisi Ne İş Yapar?

İletişim ya da iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde yer alan lisans bölümlerini bitiren kişiler, marka temsilcisi olarak çalışabilir. Marka temsilcisi; markanın satış hedeflerine ulaşması için çalışır, reklam kampanyalarında görev alır, piyasayı takip eder ve kampanya hedeflerinin belirlenmesini sağlar.

Marka Temsilcisi Nedir?

Marka temsilcisi, bir şirket veya markanın dışarıya yansıyan yüzü olarak görev yapan kişiye verilen mesleki ünvandır. Marka temsilcileri; markanın değerlerini, ürün veya hizmetlerini, misyonunu ve hedeflerini temsil ederler. Genellikle halkla ilişkiler, etkinlikler, fuarlar, sosyal medya ve diğer iletişim kanalları aracılığıyla markayı tanıtarak müşteri ilişkilerini geliştiren ve marka sadakatini arttırma amacıyla görev yapan bu kişiler; markanın müşterilerle etkileşimini yöneterek olumlu bir marka imajının oluşturulmasına katkı sağlarlar.

Marka temsilcileri; markanın doğru bir şekilde temsil edilmesi, marka değerlerinin iletilmesi ve hedef kitle ile etkili iletişim kurulması gibi çeşitli sorumluluklar üstlenmektedir. Bu profesyoneller, markanın kimliğini anlayarak tüketici beklentilerini anlamak ve bu beklentilere cevap vermek için çaba sarf ederler. Marka imajını oluşturmak ve güçlendirmek için yaratıcı pazarlama stratejileri geliştirirler, etkinlikler düzenlerler ve müşterilere markanın sunduğu değerleri anlatırlar. Böylelikle markanın hedef kitlesine daha etkin bir şekilde ulaşmasını sağlayarak işletmelerin büyümesine katkıda bulunurlar.

Marka Temsilcisi Ne İş Yapar?

Marka temsilcisi, bir şirket veya markanın dışa dönük yüzü olarak görev yapar ve markanın tanıtımını sağlayarak marka ilişkilerini yönetir.

Marka temsilcileri; markanın hedef kitlesiyle etkileşim halindedir ve markanın değerlerini, ürünlerini, hizmetlerini etkili bir biçimde aktarmaktadır. Fuarlar, etkinlikler, sosyal medya platformları gibi çeşitli iletişim kanalları aracılığıyla markanın görünürlüğünü arttırmaya çalışan marka temsilcileri; markanın yeni müşteriler kazanmasına ve mevcut müşterilerin sadakatlerini sürdürmelerine yardımcı olur.

Marka imajının güçlenmesi için stratejik planlamalar geliştiren marka temsilcileri, ürün veya hizmetlerin özellikleri hakkında çalışmalar yürüterek bu özelliklerin vurgulanmasını sağlar. Aynı zamanda müşterilerden gelen geribildirimleri toplayarak markanın eksiklerinin giderilmesine katkıda bulunurlar ve sektörde rekabet avantajı elde edilmesine yardımcı olurlar.

 

 

Marka Temsilcisi Olma Şartları Nelerdir?

Marka temsilcisi olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • İletişim ya da iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde yer alan bölümlerden mezun olmak
  • Piyasa ve rakip analizi yapabilmek
  • Satış, reklamcılık, pazarlama gibi alanlarda detaylı bilgi sahibi olmak
  • Analitik düşünmek
  • Strateji geliştirmede başarılı olmak
  • Etkili iletişim kurabilmek
  • Kriz yönetiminde başarılı olmak

Marka Temsilcisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Marka temsilcisi olmak için iletişim ya da iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde yer alan lisans bölümlerinden mezun olmak gerekir. İşletme, Halkla İlişkiler, Reklamcılık gibi lisans programları bu bölümlere örnek olarak gösterilebilir.

Aynı zamanda başarılı bir marka temsilcisi olmak isteyen kişilerin İmaj Yönetimi Eğitimi ya da Facebook ve Instagram Reklamcılığı Eğitimi gibi sertifika programlarına katılım sağlamaları öz geçmişlerini güçlendirmeleri açısından avantajlı bir durum olacaktır.

Marka Temsilcisi Maaşları Ne Kadar?

Marka temsilcisinin maaşı 16.500 TL ile 33.000 TL aralığındadır.

Marka temsilcisi maaş aralığını çalışılan iş yeri, kıdem ve kişinin mesleki yeterliliği belirler. Marka temsilcisi mesleğe yeni başladığında ortalama 16.500 TL maaş alır fakat zamanla maaşı 33.000 TL’ye kadar çıkar.

Marka Temsilcisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra çalışmaya başlayan bir marka temsilcisinin emeklilik kriterleri arasında, 7000 gün prim ödeme ve yaş koşulu bulunur. Sigortalılık süresi ise bu kriterler arasında yer almaz. Bu grupta yer alan kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olmaya hak kazanır. 1 Mayıs 2008’den sonra çalışmaya başlayan bir marka temsilcisinin emeklilik kriterleri arasında 7200 gün prim ödeme ve yaş şartı yer almaktadır. Bu gruptaki kadınlar yine 58 yaşında emekli olabilir ancak erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olmaya hak kazanır.

Yurt Dışında Marka Temsilcisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında marka temsilcisi olmak için iletişim ya da iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde yer alan bölümlerden mezun olmak gerekmektedir. Bu bölümlerden mezun olan kişiler, diplomalarının yurt dışında da geçerliliği bulunduğu belgelendirmeli ve yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır.

Aynı zamanda yurt dışında görev yapmak isteyen bir marka temsilcisinin online pazarlama eğitimleri ve online yabancı dil eğitimlerine katılım sağlaması uluslararası sertifikalara sahip olmasını sağlayarak iş başvurularında ön plana çıkmasına yardımcı olacaktır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat