Marka Danışmanı Nasıl Olunur? Marka Danışmanı Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Marka Danışmanı Nasıl Olunur? Marka Danışmanı Ne İş Yapar?

Reklamcılık, Grafik Tasarımı, Halkla İlişkiler ve Tanıtım ya da Yeni Medya ve İletişim gibi lisans programlarından mezun olan kişiler, mesleki deneyim kazandıktan sonra marka danışmanı olarak çalışabilir. Marka danışmanı, markaların iletişim stratejisi belirlemesine ve bu alanda ilerlemesine yardımcı olur. Bu doğrultuda markanın önceki çalışmalarını inceleyerek sektörde bulunan diğer markaların rakip analizini gerçekleştirir.

Marka Danışmanı Nedir?

Marka danışmanı, bir şirketin veya bireyin marka stratejilerini ve kimliğinin geliştirilmesi konusunda destek sağlayan kişiye verilen mesleki ünvandır. Pazarlama, iletişim ve tasarım alanlarında uzmanlık sahibi olan marka danışmanları; markaların hedef kitlesiyle daha etkili bir şekilde iletişim kurmalarını, pozitif bir imaj oluşturmalarını ve rekabet avantajı elde etmelerini sağlamak için stratejiler geliştirirler.

Marka danışmanları; markanın değerlerini belirleme, hedef kitlenin beklentilerini tespit etme ve markanın iletişim becerilerini geliştirme gibi konularda da aktif rol alırlar. Aynı zamanda mevcut pazar trendlerini takip ederek markanın varlığını hem güncel hem de rekabetçi bir şekilde sürdürmesine yardımcı olurlar ve böylelikle markanın tanınırlığının arttırılmasını sağlarlar.

Marka Danışmanı Ne İş Yapar?

Marka danışmanı, görevini sürdürdüğü şirketin ya da birlikte çalıştığı bireyin marka stratejilerinin geliştirilmesini sağlamaktadır.

Marka danışmanları; markaların hedef kitlesini belirler, rakip analizi yapar ve markanın değerlerini belirleyerek bu doğrultuda stratejiler geliştirir. Böylelikle marka danışmanları sayesinde markalar, müşterileri ile duygusal bir bağ kurar ve müşteri sadakatini arttırma konusunda önemli bir avantaj elde eder. Logo, görseller, reklamlar, sosyal medya içerikleri gibi görsel ögelerin oluşturulması konusunda da sorumluluk sahibi olan marka danışmanları; marka mesajlarının doğru bir şekilde iletilmesini sağlar ve markanın gelişimine katkıda bulunur.

 

 

Marka Danışmanı Olma Şartları Nelerdir?

Marka danışmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Grafik Tasarımı, Yeni Medya ve İletişim, Reklamcılık ya da Halkla İlişkiler ve Tanıtım gibi üniversite bölümlerinden mezun olmak
  • Reklamcılık sektöründe tecrübe kazanmak
  • Rakip analizi yapabilmek
  • Stratejik ve yaratıcı düşünmek
  • Gözlem yapabilmek
  • Disiplinli bir anlayışla çalışmak
  • Sorumluluk sahibi olmak

Marka Danışmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Marka danışmanı olmak için Grafik Tasarımı, Yeni Medya ve İletişim, Reklamcılık ya da Halkla İlişkiler ve Tanıtım gibi bölümlerden mezun olunması gerekir. Lisans eğitimlerini tamamlayan kişiler, reklamcılık alanında iş deneyimi kazandıktan sonra marka danışmanı olarak görev yapma şansı kazanır.

Aynı zamanda katılım sağlanan Etkili İletişim Teknikleri Eğitimi veya Tasarım Odaklı Düşünme Eğitimi gibi çeşitli eğitimler sayesinde kişi, sertifika sahibi olarak mesleki yeterliliği bulunduğunu belgelendirme şansı kazanır.

Marka Danışmanı Maaşları Ne Kadar?

Marka danışmanının maaşı 16.500 TL ile 37.000 TL aralığındadır.

Marka danışmanı maaş aralığını kişinin alanındaki deneyimi, meslekte geçirdiği süre ve çalıştığı firma etkiler. Marka danışmanları mesleğe yaklaşık 16.500 TL maaş ile başlar ancak zamanla maaşları 37.000 TL’ye kadar çıkar.

Marka Danışmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Marka danışmanı 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlaması durumunda 7000 gün prim ödeme koşuluna uymalı ve belirlenen emeklilik yaşında olmalıdır. Sigortalılık süresinden muaf olan bu sınıftaki kadın çalışanlar 58, erkek çalışanlar ise 60 yaşına gelince emekliliğe ayrılabilir. Marka danışmanı 1 Mayıs 2008’den sonra işe başlaması durumunda ise 7200 gün prim ödeme koşuluna uymalı ve belirlenen emeklilik yaşında olmalıdır. Bu sınıftaki kadın çalışanlar 58 yaşında ve erkekler 60-65 yaş arasında emekli olmaktadır.

Yurt Dışında Marka Danışmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında marka danışmanı olmak için Reklamcılık, Grafik Tasarımı, Halkla İlişkiler ve Tanıtım ya da Yeni Medya ve İletişim gibi lisans programlarından mezun olunarak yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunması gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, reklamcılık alanında mesleki deneyim kazanmalı ve yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır.

Yurt dışında görev yapmak isteyen marka danışmanları için aranan bir diğer gereklilik ise gidilmesi planlanan ülkenin ana diline hakim olunması gerektiğidir. Bu alanda sorun yaşayan kişilerin yabancı dil eğitimlerine katılım sağlaması ve uluslararası geçerliliği bulunan sertifikalara sahip olması avantajlı bir durum olacaktır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat