Süreç/Proses Mühendisi Nasıl Olunur? Süreç/Proses Mühendisi Ne İş Yapar?
İçindekiler
Çeşitli mühendislik dallarından mezun olay bireyler süreç/proses mühendisi olarak görev yapabilmektedir. Süreç/proses mühendisleri, ürünlerin imalat süreçlerini planlar ve bu süreçlerin faaliyete geçirilmesini sağlar. Aynı zamanda tüm süreçlerin analizini ve raporlanmasını da gerçekleştirir.
Süreç/Proses Mühendisi Nedir?
Süreç/proses mühendisi; üretim, imalat veya hizmet sektöründe görev yapan mühendistir. Üretim tesislerinin ya da çeşitli organizasyonların üretim hedeflerine ulaşmasını sağlama amacıyla proseslerin verimli çalışmasını sağlayan bu mühendisler, üretim süreçlerinin verimliliğini arttırma amacıyla çeşitli çalışmalar yürütür.
Süreç/proses mühendisi; üretim süreçlerini tasarlama, optimize etme ve kontrol etme konularında uzmanlık kazanmıştır. Bu süreçler, hammaddelerin veya girdilerin işlenmesiyle başlar ve nihai ürün veya hizmetin elde edilmesiyle sona erer. Süreç/proses mühendisi; süreçlerdeki kalite, güvenlik ve maliyetler gibi faktörleri dikkate alarak süreçlerin iyileştirilmesi için yöntemler ve teknikler geliştirir.
Süreç/Proses Mühendisi Ne İş Yapar?
Süreç/proses mühendisi; iş süreçlerini analiz eder, analizleri raporlar ve süreçlerde karşılaşılan sorunları denetler. Aynı zamanda süreçlerde karşılaşılan problemlerin çözümü için de yöntemler belirler ve sürecin iyileştirilmesini sağlar. Bu iyileştirilmiş süreçlerin performansını izleyerek süreçlerin ana hedeflere ulaşıp ulaşmadığını değerlendirmek de süreç/proses mühendisinin görevleri arasındadır.
Süreç mühendisi, görev yaptığı işletmede bulunan departmanlar arasında iletişim kurulmasına yardımcı olur ve ilişkilerin sağlıklı ilerlemesini sağlar. Ayrıca görevini sürdürdüğü işletmenin etkinliğini arttırabilme ve avantajlı bir konum elde etmesini sağlayabilme amacıyla çeşitli çalışmalar yürütür.
Süreç/Proses Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?
Süreç/proses mühendisi olma şartları aşağıdaki gibidir.
- Mühendislik fakültesinden mezun olmak
- Ekip becerisine sahip olmak
- Süreç yönetim tekniklerine hakim olmak
- Analitik düşünme becerisine sahip olmak
- Denetleme yetkinliği taşımak
- Problem çözme becerisi taşımak
Süreç/Proses Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Süreç/proses mühendisi olmak için ilgili mühendislik programlarından mezun olmak gerekmektedir. Bu bölümlerden bazıları Makine Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümleridir.
Süreç/Proses Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Süreç/proses mühendisinin ortalama maaşı 25.000 TL ile 55.000 TL aralığındadır.
Süreç/proses mühendisi maaş aralığını kişinin görev yaptığı iş yeri ve alanında elde ettiği tecrübe gibi faktörler etkiler. Süreç/proses mühendisi işe başladığı dönem 25.000 TL, iki sene deneyim kazandıktan sonra 30.000 TL, üç sene ve üzeri kadar deneyimli kazandıktan sonra ise 35.000 TL-55.000 TL aralığında maaş alır.
Süreç/Proses Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?
8 Eylül 1999 yılından sonra görev yapmaya başlayan süreç/proses mühendisleri, yaş ve 7000 günlük prim ödeme şartlarına uyarak emekli olur. Süreç/proses mühendislerinin emekliliğinin hesaplanmasında sigortalılık önemli değildir ve kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olmaktadır.
1 Mayıs 2008’den sonra görev yapmaya başlayan süreç/proses mühendisleri ise 7200 günlük primi doldurduktan sonra emekli olur. Bu tarihten sonra görev yapmaya başlayan erkeklerin emeklilik yaşı 60 yaşından başlayıp 65’e kadar devam ederken kadınlar 58 yaşında emekli olur.
Devlette Süreç/Proses Mühendisi Nasıl Olunur?
Devlette süreç/proses mühendisi olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve ilgili mühendislik fakültelerinde eğitim almak gerekir. Mezun olduktan sonra ise Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girilmelidir. Bu sınavı başarıyla tamamlayan ve yeterli puan alan süreç/proses mühendisleri, devlet kurumlarında görev yapabilme hakkı elde eder.
Yurt Dışında Süreç/Proses Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında süreç/proses mühendisi olmak için üniversitede mühendislik alanlarında okumak, başarıyla mezun olmak ve yurt dışında da geçerli bir diplomaya sahip olmak gerekir. Aynı zamanda ileri düzeyde yabancı dil bilinmesi ve yurt dışında çalışma iznine sahip olmak da yurt dışında süreç/proses mühendisi olabilmek için aranan koşullardandır.
Süreç/Proses Mühendisi Nasıl Giyinir?
Bir süreç/proses mühendisinin giyim kuralları görev yapılan sektöre ve kuruma göre değişiklik gösterir. Makinelerle ilgili bir kurumda görev yapan süreç/proses mühendisi, ikaz yeleği ve baret gibi kıyafetler giyerken kimya sektöründe görev yapan bir mühendis beyaz önlük, eldiven ve gözlük gibi kıyafetler giyer.