Sterilizasyon Teknisyeni Nasıl Olunur? Sterilizasyon Teknisyeni Ne İş Yapar?
İçindekiler
Sterilizasyon teknisyeni, sağlık kurumlarında enfeksiyon riskini azaltma konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Doğru sterilizasyon yöntemlerinin uygulanması hastaların ve sağlık çalışanlarının sağlığını korur.
Sterilizasyon Teknisyeni Nedir?
Sterilizasyon teknisyeni, tıbbi ve sağlık kurumlarında sterilizasyon süreçlerini yöneten ve uygulayan sağlık personelidir. Sterilizasyon teknisyenleri; sağlık kurumlarında kullanılan tıbbi ekipman, cerrahi aletler, cerrahi malzemeler ve diğer tıbbi araçları sterilize ve dezenfekte etme sorumluluğunu taşırlar.
Sterilizasyon teknisyeni aynı zamanda klinik ve ameliyathane gibi alanlarda kullanılan malzemelerin stok kontrolünü gerçekleştirmelidir. Sterilizasyon teknisyenleri, tıbbi ve sağlık kurumlarında hijyen ve enfeksiyon kontrolü konularında kritik bir rol oynarlar. Sterilizasyon teknisyenleri, sağlık personeli, cerrahlar ve hastalar için güvenli ve steril bir ortamın sağlanmasında önemli bir rol üstlenirler.
Sterilizasyon Teknisyeni Ne İş Yapar?
Sterilizasyon teknisyeni; cerrahi malzemeler, cerrahi aletler gibi tıbbi araçların sterilizasyon süreçlerini planlar ve bu süreçlerde gerçekleşecek adımları takip eder. Görevini sürdüren kişi, sterilizasyon cihazlarının bakımında uzmanlık kazanmıştır.
Sterilizasyon Teknisyeni Olma Şartları Nelerdir?
Sterilizasyon teknisyeni olma şartları aşağıdaki gibidir.
- Dezenfeksiyon, Ameliyathane Hizmetleri gibi çeşitli sağlık bölümlerinden mezun olmak
- Tıbbi araç gereçleri ve malzemeleri tanıman
- Sterilizasyon aşamalarına hakim olmak
- Detaylı ve planlı çalışma koşullarına uyum sağlamak
Sterilizasyon Teknisyeni Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Sterilizasyon teknisyeni olmak için ön lisans programları arasında yer alan Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği bölümünden veya Ameliyathane Hizmetleri gibi bölümlerden mezun olmak gerekmektedir.
Sterilizasyon Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?
Sterilizasyon teknisyeninin maaşı 25.000 TL ile 40.500 TL aralığındadır.
Sterilizasyon teknisyeni maaş aralığını çalışılan kurum, sektör ve kişinin iş deneyimi belirler. Bir yıl tecrübeli bir sterilizasyon teknisyeni 25.000 TL maaş alır, iki yıl tecrübeli bir sterilizasyon teknisyeni 28.000 TL, üç yıl ve üzeri kadar tecrübeli bir sterilizasyon teknisyeni ise 31.000 TL-40.500 TL aralığında maaş alır.
Sterilizasyon Teknisyeni Emeklilik Şartları Nelerdir?
Bir sterilizasyon teknisyeni 8 Eylül 1999 tarihiyle kamu kurumunda göreve başladıysa erkek teknisyenler 25, kadın teknisyenler ise 20 yıl görev yaptıktan sonra emekli olur. Bu tarihten itibaren özel kurumlarda göreve başlayan sterilizasyon teknisyenleri ise sigortalılık süresinden muaftır ve 7000 günlük prim süresi ile yaş kurallarına tabidir. Özel kurumlarda çalışan kadın teknisyenler 58, erkekler ise 60 yaşında emeklilik hakkı kazanır.
1 Mayıs 2008’den sonra kamuda işe başlayan sterilizasyon teknisyenleri ise 9000 gün prim ödeyip yaşını beklemek kaydıyla emekli olabilir. Bu grupta bulunan kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabilir. Bu tarihten itibaren özelde çalışmaya başlayan bir sterilizasyon teknisyeni de 7200 gün prim ödeyip yaş şartına uymak kaydıyla emekli olabilir. Emeklilik yaşı erkeklerde 60-65 aralığında değişmektedir fakat kadınlarda yine 58’dir.
Devlette Sterilizasyon Teknisyeni Nasıl Olunur?
Devlette sterilizasyon teknisyeni olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasti suçlardan dolayı ceza almamış olmamak gerekir. Aynı zamanda ilgili bölümlerden mezun olduktan sonra Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girilmeli ve sınav başarıyla tamamlanmalıdır. Bu şartları karşılayan bireyler devlet kurumlarında sterilizasyon teknisyeni olarak görev yapabilir.
Yurt Dışında Sterilizasyon Teknisyeni Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında sterilizasyon teknisyeni olmak için ilgili bölümlerden mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekir. Aynı zamanda yurt dışında çalışma izni almak ve gidilecek ülkenin dilini ileri seviyede bilmek gerekir.
Sterilizasyon Teknisyeni Nasıl Giyinir?
Sterilizasyon teknisyeni; steril elbiseler veya steril önlükler gibi özel giysiler giymelidir. Bu giysiler sterilizasyon sürecinden geçmiş ve steril hale getirilmiş olmalıdır. Aynı zamanda steril olmayan alanlarda çalışırken koruyucu kıyafetler giymek önemlidir.