Sondaj Teknikeri Nasıl Olunur? Sondaj Teknikeri Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Sondaj Teknikeri Nasıl Olunur? Sondaj Teknikeri Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi20 Temmuz 2023
Yayımlanma Tarihi

Sondaj teknikeri olmak için meslek liselerinin sondaj alanında eğitim almak ya da Sondaj Teknolojisi Bölümü’nden mezun olmak gerekir. Aynı zamanda sondaj alanında deneyim kazanılmalı ve mesleki tecrübe edinilmelidir. Sondaj teknikeri; petrol, maden, su çıkarma gibi işlemlerde mühendis ve jeologlar ile birlikte çalışmaktadır.

Sondaj Teknikeri Nedir?

Sondaj teknikeri; yer altı kaynaklarını keşfetmek, araştırmak ve çıkarmak için kullanılan sondaj çalışmalarını yürüten kişiye verilen mesleki unvandır. Bu uzmanlar; petrol, doğal gaz, su, jeotermal enerji ve diğer minerallerin yer altındaki rezervlerini belirlemek amacıyla sondaj ekipmanlarını kullanarak delme işlemlerini gerçekleştirirler. Sondaj teknikerleri, sahadaki ekip liderleri ve mühendislerin gözetiminde çalışarak yer altı jeolojik yapılarını analiz ederek sondaj sürecinin verimli bir şekilde ilerlemesini sağlarlar.

Sondaj teknikerleri, bir sondaj projesinin her aşamasında önemli bir rol üstlenirler. Öncelikle saha araştırmaları yaparak yerin jeolojik yapısını anlamak için coğrafi verileri analiz ederler. Ardından, uygun sondaj lokasyonlarını belirleyerek sondaj ekipmanlarını kurar ve sondaj işlemini başlatırlar. Sondaj sırasında delme hızını, basıncını ve diğer parametreleri sürekli olarak izleyerek olası problemleri tespit ederek çözümler üretirler. Sondaj tamamlandıktan sonra elde edilen numuneleri ve verileri analiz ederek kaynakların miktarını belirlemeye yardımcı olurlar.

Sondaj Teknikeri Ne İş Yapar?

Sondaj teknikeri, yer altı kaynaklarının keşfedilme ve çıkarılma süreçlerinde mühendisler ve diğer görevliler ile birlikte çalışmaktadır.

Sondaj teknikeri; petrol, doğal gaz, su ve jeotermal enerji gibi kaynakların aranma ve çıkarılma aşamalarında görev almaktadır. Sondaj ekipmanları aracılığıyla yer altında delme işlemleri gerçekleştiren sondaj teknikeri, sondaj sürecinin güvenli ve verimli bir şekilde ilerlemesi için çaba gösterir. Aynı zamanda sondaj sürecinde elde edilen numuneleri toplar ve bu numunelerin analizinin gerçekleştirilmesini sağlayarak ulaşılan kaynakların miktarı ile kalitesini belirler.

Sondaj teknikerlerinin zorlu saha koşullarda çalışması gerektiğinde bu koşullara uygun olmaları gerekmektedir. Ayrıca yeterli teknik bilgi ile tecrübeye sahip olmalılar ve ekip çalışmasına yatkın olmalılardır. Sondaj teknikerleri, sondaj sürecinin güvenlik standartlarına uygun bir biçimde yürütülmesi konusunda da sorumluluk sahibidir.

 

 

Sondaj Teknikeri Olma Şartları Nelerdir?

Sondaj teknikeri olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Meslek lisesinde sondaj alanında eğitim almak
  • Sondaj Teknolojisi Bölümü’nden mezun olmak
  • Çeşitli arazilerde çalışmaya uygun olmak
  • Sondaj sürecinde kullanılan makineler hakkında teknik bilgiye sahip olmak
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak

Sondaj Teknikeri Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Sondaj teknikeri olmak için meslek liselerinin sondaj alanında eğitim alınması ya da Sondaj Teknolojisi Bölümü’nden mezun olunması gerekmektedir. Meslek lisesi eğitimi 4 yıl sürerken ön lisans eğitimi 2 yıl sürmektedir. Eğitim sürecinden sonra ise sondaj sektöründe deneyim kazanılması kişinin iş yaşamında başarılı olmasına yardımcı olacaktır.

Sondaj Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

Sondaj teknikerinin maaşı 14.500 TL ile 18.000 TL aralığındadır.

Sondaj teknikeri maaş aralığı, kişinin çalışma süresine, kıdemine ve çalıştığı kuruma bağlı olarak farklılık gösterir. Göreve yeni başlayan bir sondaj teknikeri 14.500 TL maaş alırken kişinin tecrübe kazanmasıyla birlikte ilerleyen yıllarda aldığı maaş 18.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Sondaj Teknikeri Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde sondaj teknikeri olarak 8 Eylül 1999’dan sonra işe başlayan kişilerin 7000 gün prim ödeme şartını sağlamaları gerekmektedir. Bu grupta yer alan bireyler için sigortalılık süresi önemli değilken kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olma hakkı kazanır.

Özel sektörde 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla sondaj teknikeri olarak göreve başlayan kişilerin 7200 gün prim ödemeleri gerekmektedir. Bu grupta yer alan erkek sondaj teknikerlerinin emeklilik yaşı 60 ile 65 yaş aralığındayken kadınlar ise yine 58 yaşında emekli olmaktadırlar.

Yurt Dışında Sondaj Teknikeri Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında sondaj teknikeri olmak için sondaj alanında alınan eğitimin yurt dışında da geçerliliği bulunduğunun belgelendirilmesi gerekmektedir. Böylelikle kişi, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili yerlere başvuru yaptığı zaman avantaj elde edecektir. Gidilmesi planlanan ülkenin ana diline hakim olmak da aranan şartlar arasında yer almaktadır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat