Sistem Yöneticisi Nasıl Olunur? Sistem Yöneticisi Ne İş Yapar?
Sistem yöneticisi olmak için Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği ve Yönetim Bilişim Sistemleri gibi çeşitli bölümlerden mezun olmak gerekmektedir. Bir sistem yöneticisi; ağ sistemlerine hakim olur, bu sistemleri tasarlar, yönetir, kodları yazar ve tüm yazılım süreçlerini yakından takip ederek denetler.
İçindekiler
Sistem Yöneticisi Nedir?
Sistem yöneticisi, bir organizasyonda bilgi teknolojileri altyapısının etkin bir şekilde yönetilmesinden sorumlu olan kişidir. Bu kişi; ağ sistemleri, sunucular, veri tabanları, güvenlik önlemleri ve diğer bilişim kaynaklarını yöneterek sistemlerin düzgün çalışmasını sağlar. Sistem yöneticisi ayrıca donanım ve yazılım sorunlarını çözer, kullanıcıların teknik destek ihtiyaçlarını karşılar ve veri güvenliğinin sağlanması için gereken önlemleri alır.
Sistem yöneticileri; sistemlerin performansını izleyerek iyileştirmeler yapar, veri analizi araçlarını kullanarak ağ trafiğini, kaynak kullanımını ve sistem performansını takip eder. Aynı zamanda bu verileri kullanarak ağ kapasitesini optimize eder, verimlilik sorunlarını giderir ve gelecekte olabilecek talepleri karşılayabilmek için planlamalar yapar. Sistem yöneticileri, genellikle ekip çalışması içinde çalışır ve diğer teknik ekiplerle iletişim halinde olur.
Sistem Yöneticisi Ne İş Yapar?
Sistem yöneticisi; bir organizasyonun ağ sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması ve güncellenmesiyle ilgilenir.
Sistem yöneticisi; ağ altyapısını planlar, yükseltir ve kullanıcıların ağa erişimini yöneterek gereken iyileştirmeleri yapar. Aynı zamanda sistemde gelişebilecek olan sorunları tespit ederek bu sorunların çözümü için gereken araçları kullanır. Sistem yöneticisi; veri güvenliğinin korunmasında da aktif rol oynar ve bu yönde gereken planlamaları yapar.
Sistem Yöneticisi Olma Şartları Nelerdir?
Sistem yöneticisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Bilgisayar Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Elektronik Mühendisliği vb. bölümlerden mezun olmak
- Sayısal hesaplamalarda başarılı olmak
- Ekip çalışmasına uyum sağlayabilmek
- Programlı ilerlemek
- Yazılım alanında teknik bilgi sahibi olmak
Sistem Yöneticisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Sistem yöneticisi olmak için üniversitede Matematik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri ve Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olmak gerekmektedir. Aynı zamanda bir sistem yöneticisinin, çeşitli eğitim programlarına katılım sağlayarak mesleki gelişimini desteklemesi iş yaşamında avantaj elde etmesini sağlar.
Sistem Yöneticisi Maaşları Ne Kadar?
Sistem yöneticisinin maaşı 35.000 TL ile 70.000 TL aralığında değişiklik göstermektedir.
Sistem yöneticisi maaş aralığı çalışılan iş yerinin yapısına, mesleki yetkinliğe ve tecrübeye göre farklılık gösterir. Bir yıl deneyimli bir sistem yöneticisi 35.000 TL, iki yıl deneyimli bir sistem yöneticisi 40.000 TL, üç yıl deneyimli bir sistem yöneticisi 45.000 TL ile 70.000 TL arasında maaş alır.
Sistem Yöneticisi Emeklilik Şartları Nelerdir?
Özel sektörde sistem yöneticisi olarak çalışan bireyler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladıkları takdirde sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödeme şartını sağladıklarında emekli olurlar. Bu grupta yer alan erkekler 60 yaşında emekli olurken kadınlar 58 yaşına geldiğinde emekli olmaya hak kazanırlar.
1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla çalışmaya başlayanların ise 7200 gün prim ödemesi gerekir. Bu şartı sağlayan erkekler için emeklilik yaşı 60 yaşından 65’e kadar devam eder. Kadınlar ise prim süresi şartını sağladıklarında 58 yaşında emekli olur.
Devlette Sistem Yöneticisi Nasıl Olunur?
Devlette sistem yöneticisi olmak isteyen bireyler öncelikle ilgili fakültelerde lisans eğitimi almalı ve başarılı bir şekilde mezun olmalıdır. Daha sonra ise Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girilmesi ve iyi bir puan alınması gerekmektedir.
Yurt Dışında Sistem Yöneticisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında sistem yöneticisi olmak için öncelikle uluslararası geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak ve yurt dışında çalışma izni almak gerekir. Bilişim teknolojileri alanında kullanılan mesleki dile hakim olmak ve ileri seviyede yabancı dil bilmek de yurt dışında görev yapmak isteyen bir sistem yöneticisi için gerekli özellikler arasında yer alır. Yabancı dil konusunda güçlük çeken bireylerin yabancı dil eğitimlerine katılması ve gelişimlerini desteklemeleri bu süreçte onlara yardımcı olacaktır.