Nasıl Sistem Mühendisi Olunur? Sistem Mühendisi Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Nasıl Sistem Mühendisi Olunur? Sistem Mühendisi Ne İş Yapar?

Sistem mühendisi olarak görev yapmak isteyen kişilerin Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olması ve bu alanda tecrübe kazanması gerekmektedir. Sistem mühendisleri, bilgisayar sistemlerini tasarlar ve yazılımları test ederek ihtiyaç durumunda geliştirmeler yapar.

Sistem Mühendisi Nedir?

Sistem mühendisi; karmaşık sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi, uygulanması ve yönetilmesi süreçlerinde uzmanlık sahibi olan kişiye verilen mesleki unvandır. Sistem mühendisleri; farklı bileşenlerden oluşan yazılım, mekanik, endüstriyel sistemleri bütüncül bir yaklaşımla ele alırlar.

Aynı zamanda ilgili sistemlerin uygulama ile test süreçlerini yöneterek risk değerlendirmesi yaparlar ve kalite kontrol testlerini uygularlar. Proje sürecinde ekip üyeleriyle birlikte görev yapan sistem mühendisi, projenin hedefe ulaşabilmesi için koordinasyonu sağlar ve bu süreçte hem teknik bilgilerinden hem de liderlik becerilerinden faydalanır.

Sistem Mühendisi Ne İş Yapar?

Sistem mühendisi; çeşitli sistemlerin tasarım, geliştirilme, uygulanma ve yönetilme süreçlerini yönetmekle sorumludur.

Sistem mühendisi, öncelikle ihtiyaçlara yönelik bir plan oluşturur ve sistem ihtiyaçlarını belirleyerek uygun teknolojilere karar verir. Bu süreçte zaman planlaması yaparak ekip üyeleriyle birlikte çalışır. Aynı zamanda ekip üyelerinin performansını takip ederek gereken durumlarda yönlendirmeler yapar. Geliştirilen sistemlerin performansını izleyerek hataları belirleyen ve gereken iyileştirme çalışmalarını yapmak da sistem mühendisinin görevleri arasında yer almaktadır.

 

 

Sistem Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?

Sistem mühendisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Bilgisayar Mühendisliği ya da Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmak
  • Yazılım alanında yeterli bilgi sahibi olmak
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak
  • Sayısal alanda başarılı olmak
  • Bilgisayar sistemlerine hakim olmak

Sistem Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Sistem mühendisi olmak için Bilgisayar Mühendisliği ya da Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir. Aynı zamanda kişi, katılım sağladığı çeşitli eğitim programları sayesinde sertifika sahibi olarak öz geçmişini güçlendirir ve iş başvurularında ön plana çıkma şansı yakalar. Yabancı dil bilmek ve bu alanda çeşitli yabancı dil eğitimlerine katılmak da kişinin mesleki gelişimine katkıda bulunacaktır.

Sistem Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Sistem mühendisi maaşı 22.000 TL ile 39.500 TL aralığındadır.

Sistem mühendisi maaş aralığını belirleyen etkenler arasında kişinin çalıştığı eğitim kurumu, kurumun mali koşulları ve bağlı olunan sektör vb. yer alır. Sistem mühendisi 22.000 TL civarında maaş ile işe başlarken iki yıl deneyimli bir sistem mühendisi 27.000 TL, üç yıl ve üzeri deneyime sahip bir sistem mühendisi ise 27.500 TL ile 39.500 TL arasında maaş almaktadır.

Sistem Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde sistem mühendisi olarak çalışanlar 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladıkları takdirde sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödeme şartını sağladıklarında erkekler 60, kadınlar 58 yaşına geldiğinde emekli olur. 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla çalışmaya başlayanların ise 7200 gün prim ödemesi gerekir. Bu şartı sağlayan erkekler için emeklilik yaşı 60 yaşından 65’e kadar devam eder. Kadınlar ise prim süresi şartını sağladıklarında 58 yaşında emekli olur.

Yurt Dışında Sistem Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında sistem mühendisi olmak için öncelikle Bilgisayar Mühendisliği ya da Endüstri ve Sistem Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olunması ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunması gerekmektedir. Bu gereklilikleri karşılayan ve yurt dışında çalışma izni alan kişiler, yabancı dillerini geliştirmeli ve bilgisayar sistemleri alanında tecrübe kazanmalıdır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat