Sayısal Tasarım Mühendisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Sayısal Tasarım Mühendisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi28 Eylül 2023
Yayımlanma Tarihi

Sayısal tasarım mühendisi olmak için üniversitelerin Matematik Mühendisliği, Elektrik – Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Sayısal tasarım mühendisi, görevini sürdürdüğü şirketin yazılım ve sayısal tasarım alanından sorumludur.

Sayısal Tasarım Mühendisi Nedir?

Sayısal tasarım mühendisi; elektronik sistemlerin ve bileşenlerinin dijital mantık düzeyinde tasarımını yaparak bu sistemlerin ve devrelerin doğru ve verimli çalışmasını sağlayan uzmana verilen mesleki ünvandır. Bu mühendisler; dijital devrelerin tasarımından başlayarak mantık kapıları, mikrodenetleyiciler, FPGA'lar gibi bileşenleri kullanarak kompleks sayısal devreler geliştirirler. Bu devreler ise genellikle bilgisayarlar, iletişim sistemleri, tüketici elektroniği ürünleri ve endüstriyel otomasyon gibi alanlarda kullanılır.

Sayısal tasarım mühendisleri; devre tasarımı sürecini gerçekleştirirken tasarım gereksinimlerini analiz eder, tasarımı simüle eder, gerçekleştirir ve gereken kontrol testlerini uygular. Aynı zamanda enerji tüketimi, gecikme süreleri ve diğer performans kriterlerini optimize ederek güvenilir sistemler oluşturur.

Sayısal Tasarım Mühendisi Ne İş Yapar?

Sayısal tasarım mühendisi, modern teknolojinin temel taşı olan elektronik sistemlerin karmaşıklığını ve performansını optimize etmektedir.

Sayısal tasarım mühendisi, görevine tasarım gereksinimlerini belirlemek ve analiz etmekle başlamaktadır. Daha sonra ise özel tasarım dillerinden yararlanarak tasarımı oluşturur ve donanım tanımlama dilleri (HDL) kullanarak simüle eder. Simülasyon sonuçlarına dayanarak ise tasarımı optimize eder ve gerçek dünyada uygulamak üzere fiziksel devrelerin tasarımını gerçekleştirir.

Tasarım sürecinde gecikme süreleri, güvenilirlik, enerji tüketimi gibi faktörleri göz önünde bulunduran tasarım mühendisleri; en iyi performansı elde etmek için çaba gösterirler. Aynı zamanda tasarım sürecinin ardından ilgili kontrol testlerini uygulayarak tasarımda karşılaşılma olasılığı olan hataları ve performans sorunlarını çözerler.

 

 

Sayısal Tasarım Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?

Sayısal tasarım mühendisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Matematik Mühendisliği, Elektrik – Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olmak
  • Sayısal tasarım alanında bilgili olmak
  • Çözüm odaklı çalışmak
  • Tasarım odaklı düşünebilmek
  • Problem çözebilmek
  • Analitik düşünebilme becerisine sahip olmak

Sayısal Tasarım Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Sayısal tasarım mühendisi olmak için lisans programları arasında yer alan Elektrik - Elektronik Mühendisliği, Matematik Mühendisliği veya Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir.

Aynı zamanda eğitim sürecinde ya da sonrasında güncel bilgilere erişebilmek için katılım sağlanan etkinlikler sayesinde kişi, mesleki alanda sahip olduğu bilgi birikimini arttırabilir.

Sayısal Tasarım Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Sayısal tasarım mühendisinin maaşı 17.500 TL ile 36.500 TL aralığındadır.

Sayısal tasarım mühendisi maaş aralığı, kıdeme ve sektöre göre farklılaşır. Örneğin göreve yeni başlayan bir sayısal tasarım mühendisi 17.500 TL maaş alırken ilerleyen zamanlarda 36.500 TL’ye kadar maaş alabilir.

Sayısal Tasarım Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde sayısal tasarım mühendisi pozisyonunda 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan erkekler, 7000 gün prim ödeme şartını sağladıklarında 60 yaşında emekli olurlar. Bu gruptaki kişiler için sigortalılık süresine bakılmaz. 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla çalışmaya başlayan erkekler için 7200 prim günü sayısını doldurduklarında emeklilik yaşı 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder.

Özel sektörde sayısal tasarım mühendisi pozisyonunda 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan kadınlar, 7000 gün prim ödeme şartını sağladıklarında 58 yaşında emekli olurlar. Bu kategorideki kadınlar için sigortalılık süresi önemli değildir. 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla çalışmaya başlayan kadınlar için ise emeklilik yaşı 7200 prim günü sayısını doldurdukları sürece 58’dir.

Yurt Dışında Sayısal Tasarım Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında sayısal tasarım mühendisi olmak için öncelikle Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik – Elektronik Mühendisliği veya Matematik Mühendisliği gibi lisans programlarından mezun olunması ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunması gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, gereken belgeleri düzenleyerek ilgili kurumlara başvurmalı ve yurt dışında çalışma izni almalıdır.

Sayısal tasarım mühendisinin yurt dışında görev yapmak istemesi durumunda ileri seviye yabancı dil bilmesi gerekmektedir. Bu alanda sorun yaşayan kişilerin çeşitli kurslara katılım sağlayarak yabancı dil alanında gelişimlerini desteklemeleri avantajlı bir durum olacaktır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat